Правна помош и совети

S

Shellshock nam67

Гостин
Zdravo do site.So mazot mi sme razvedeni i imame dete.Za letuvanje ne saka da mi potpise soglasnost za bebeto da dobie pasos,a toj raboti nadvor od drzavata,t.e na brod i nikogas ne e ovde,toj moze da si go seta celiot svet a nie nikade.Dali ako bi pobarala pravna pomos bi imala sanasa da dobijam pasos za deteto.Vi blagodaram
za izdavenje na patna isprava potrebna e soglasnost od dvata roditeli starateli znaci vo uslovi koga se zaedno vo bracna zaednica, dokolku istata ne postoi( znaci so razvod), vo toj slucaj samo moze da se podigne patna isprava onoj roditel koj od sudot e naznacen kako staratel na deteto.
eve gi i zakonskite odredbi za patna isprav .
http://www.mlrc.org.mk/zakoni/Z1992010.htm
--- надополнето: Sep 10, 2011 1:34 PM ---
Член 367 од Закон за облигациони односи:
(1) За една година застаруваат:
1
Овој рок ти важи доколку не си утужен, како што веќе кажа.Така да, доколку имаш плаќано се‘ последниве 2 години, и не си тужен до сега, можеш да им се поднасмееш само ;)
stom mu podnele opomena nema beganje, ako ne go plati dolgot odi na sud od tuka so pravosilna odluka ne mu bega izvrsitel so dupli trosoci

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
stom mu podnele opomena nema beganje, ako ne go plati dolgot odi na sud od tuka so pravosilna odluka ne mu bega izvrsitel so dupli trosoci
Доколку се работи за сметка пред повеќе од две години, а не го утужиле водовод до сега, колку сакаат опомени нека му праќаат, застарен е долгот.

Mit

Член од
29 август 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Работам од дома преку интернет и заработувам околу 100 долари месечно. Ме интересира дали треба да пријавам и да платам данок од 10% од целосниот годишен приход, дали имам некакви олеснувања како физичко лице или дали има одреден износ до кој не треба да се плаќа данок. Значи заработкава не е голема и не би сакал да си имам проблеми па затоа ве молам доколку некој има искуство нека одговори. Доколку имате член од закон што детално го објаснува ова постирајте.

Член од
8 септември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
za izdavenje na patna isprava potrebna e soglasnost od dvata roditeli starateli znaci vo uslovi koga se zaedno vo bracna zaednica, dokolku istata ne postoi( znaci so razvod), vo toj slucaj samo moze da se podigne patna isprava onoj roditel koj od sudot e naznacen kako staratel na deteto.
eve gi i zakonskite odredbi za patna isprav .
http://www.mlrc.org.mk/zakoni/Z1992010.htm
--- надополнето: Sep 10, 2011 1:34 PM ---

Me interesira uste nesto,bidejki jas sum staratelot na deteto,dali ke mi treba pismena soglasnost od tatkoto pri napustanjeto na drzavata?Vi blagodaram

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Вака ме интересира некој дали знае, дали кога се отвара домаин мора да се плаќа данок ДДВ, данок на промет на производи или услуги и данок на добивка на приходите од маркетинг огласите доколку сопственикот е физичко лице, за фирма мислам дека треба и има поголема прегледност на остварениот приход иако не мора да значи, но дали некој знае како работат нашиве портали на тој план. фала однапред

S

Shellshock nam67

Гостин
stom ste vie staratelot na deteto, i vaseto dete se vodi na vasata patna isprava vo toj slucaj ne bi trebalo da ima nekoja precka, sepak za pokonkretni informacii obratete se do mvr oni se nadlezni za izdavanje na patni ispravi,

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Работам од дома преку интернет и заработувам околу 100 долари месечно. Ме интересира дали треба да пријавам и да платам данок од 10% од целосниот годишен приход, дали имам некакви олеснувања како физичко лице или дали има одреден износ до кој не треба да се плаќа данок. Значи заработкава не е голема и не би сакал да си имам проблеми па затоа ве молам доколку некој има искуство нека одговори. Доколку имате член од закон што детално го објаснува ова постирајте.
Треба да пријавиш и да платиш.
Нема олеснувања.
Може да не пријавиш воопшто, и да не сетат, ама тоа ти е ризик. Пред некое време можеше така, оставено беше на добрата волја на тој што заработил (и сега е така), ама кога тогаш некој ќе удри бројче на компјутер, ќе излезе се, така да подоборо пријави за да спиеш помирно.
--- надополнето: Sep 16, 2011 8:12 AM ---
Вака ме интересира некој дали знае, дали кога се отвара домаин мора да се плаќа данок ДДВ, данок на промет на производи или услуги и данок на добивка на приходите од маркетинг огласите доколку сопственикот е физичко лице, за фирма мислам дека треба и има поголема прегледност на остварениот приход иако не мора да значи, но дали некој знае како работат нашиве портали на тој план. фала однапред
Ако ти дадат кеш на рака, (пр. фирма се рекламира кај тебе, и за тоа ти дава чист кеш), немаш никакво гајле.
Ако ти исплатил на трансакциска како физичко лице, би требало тој да плати персонален а на крајот од годината ти да пријавиш во ујп со пресметка што тој ќе ти даде дека ти е уплатен персонален. Или да ти ги даде парите а да не ти плати персонален (само за ова мора да имате некаков договор каде ќе го пишува тоа, дека фирмата не го плаќа данокот). Во вториов случај ти ќе треба да го платиш данокот и пак да пријавиш.
Претпоставувам повеќето успешни портали си имаат фирми, а најверојатно другите работат со кеш, кој нигде не е регулиран и никој не го контролира (освен ако не те местат од УЈП, под тајна операција да ти пратат човек да ти плати реклама во кеш и да те апсат :) ама ова во некоја друга земја и некое друго време)

Член од
14 јануари 2011
Мислења
74
Поени од реакции
0
Vaka mi treba pomos, se raboti za plateno ucestvo za stan vo 1991 god, vo stanot ne se vseleni lugeto poradi toa sto ima bespravno vseleno drugi , po razni sudski peripetii od 25 god po sudovi do den denes tie sedat bez dokumenti vo stanot , a moite prijateli koi platija ucestvo za stanot ne mozat da se vselat.
Kade da se obratat za da im presmetaat kolku pari denes bi bila taa suma pretpostavuvam so site kamati i da tuzat da im se vratat parite ?

T

Tetro

Гостин
Vaka mi treba pomos, se raboti za plateno ucestvo za stan vo 1991 god, vo stanot ne se vseleni lugeto poradi toa sto ima bespravno vseleno drugi , po razni sudski peripetii od 25 god po sudovi do den denes tie sedat bez dokumenti vo stanot , a moite prijateli koi platija ucestvo za stanot ne mozat da se vselat.
И јас сакам некој да ми плати цел стан, учество и рати, а може и две-три возила онака на подарок.
Kade da se obratat za da im presmetaat kolku pari denes bi bila taa suma pretpostavuvam so site kamati i da tuzat da im se vratat parite ?
Ако има судска одлука, со извршители. Ако нема судска одлука, само памет за плаќање на билошто. Прво клуч на рака, па после пари.

Mit

Член од
29 август 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Треба да пријавиш и да платиш.
Нема олеснувања.
Може да не пријавиш воопшто, и да не сетат, ама тоа ти е ризик. Пред некое време можеше така, оставено беше на добрата волја на тој што заработил (и сега е така), ама кога тогаш некој ќе удри бројче на компјутер, ќе излезе се, така да подоборо пријави за да спиеш помирно.
Фала на одговорот, ама нели има нешто во законот и за избегнување на двојно оданочување. Овде се работи за сајт од типот на мтурк, зарем тие не плаќаат данок во САД. А и исплатата оди преку платежен процесор, од каде би знаеле во УЈП дека париве не ми се подарок од некој роднина од странство? И каква е казната за вакво нешто?

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Фала на одговорот, ама нели има нешто во законот и за избегнување на двојно оданочување. Овде се работи за сајт од типот на мтурк, зарем тие не плаќаат данок во САД. А и исплатата оди преку платежен процесор, од каде би знаеле во УЈП дека париве не ми се подарок од некој роднина од странство? И каква е казната за вакво нешто?
Тие можда плаќаат некој данок таму, ама тоа нема врска со персоналниот кој ти мора да си го платиш (освен ако не е физичко лици тој што ти праќа, тоа е друга ситуација). Значи од физичко на физичко лице нема данок. Има од правно на физичко, ако фирма ти плаќа, нека ти биде и роднина ама таков е законот.

За казната, мислам дека негде прочитав за непријавен прилив, е или 700 евра или 70% на непријавеното, не знам точно, види на ујп мислам треба да има.

Искрено, мислам дека и да не пријавиш нема да те чепнат, ама не знам, ти реши си. Како и да е помалце боли да пријавиш и да платиш неколку пати (колку што имаш приливи) помала сума отколку казна ако те најдат.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
едно итно прашање дали може да има судска расправа (против тебе) без притоа да бидеш обавестен за истото ?!? и колку е минималниот рок да бидеш обавестен дека треба да присуствуваш на судска расправа?!?

S

Shellshock nam67

Гостин
едно итно прашање дали може да има судска расправа (против тебе) без притоа да бидеш обавестен за истото ?!? и колку е минималниот рок да бидеш обавестен дека треба да присуствуваш на судска расправа?!?
moze da se odviva rasprava i vo tvoe otsustvo, ako si uredno pokanet, a ne prisustvuvas,( se smeta deka si uredno izvesten) vo sprotivno ne smee da se odiva istata, pred sekoe rociste se dostavuva pokana kade tocno e precizirano koga ce se odviva sudenjeto( na koj den i vo koja sala ), so tvoj potpis na istata se smeta deka si izvesten za istata, e sega ako stanuva zbor za krivicen predmet i ako ne prisustvuvas na istot mozes da bides priveden.

Член од
14 јануари 2011
Мислења
74
Поени од реакции
0
И јас сакам некој да ми плати цел стан, учество и рати, а може и две-три возила онака на подарок.
Ако има судска одлука, со извршители. Ако нема судска одлука, само памет за плаќање на билошто. Прво клуч на рака, па после пари.
PA bas i ne mi pomogna mnogu prijatele, dali nekoj znae nekoj dobar advokat koj raboti vakvi slucai od oblasta na stanbeni predmeti i obestetuvanja bidejki sakaat da tuzat za parite i da si gi baraat, a periodot ne e mal 30 godini se uplateni parite taka da mislam deka ke se raboti za solidna suma.

Член од
2 септември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
1
Zdavo!
Me interesira se sto treba da se napravi za preregistracija na nevraboten.
Dali prvo treba da se ide vo ujp za taa potvrda i tamu kaj treba da se obratam??? pa narednite cekori koi se???

Kajgana Shop

На врв Bottom