Правна помош и совети

Член од
7 март 2009
Мислења
1.085
Поени од реакции
720
Дали може татко да го лиши едното дете од наследство и тоа да наследи само т.н. мајковина ради заштита на имотот да не дојде до рапродавање и слично,.се работи за класичен пример на алкохолизиран домашен силеџија,мислам кои документи се потребни за тоа и каде да се обратиме за тоа?
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.406
Поени од реакции
6.452
ako moze mislenje, od nekoj so raboti so ova ili imal slicno iskustvo.

imame dolznik na suma od okolu 1500e, po osnov dogovor za izdavanje deloven prostor. ima dogovor so naznacena transakciska smetka. imame izvestai od smetkite od 2019ta navaki, koi go dokazuvaat dolgot.

prasanja mi se:

1. kolku bi me kostalo da otpocnam postapka za tuzba kon dolznikot? advokatski taksi, drzavni davacki itn

2. najverojatno liceto kje zamine od zemjava za rabota vo stranstvo. dali moze procesot da se zavrsi vo odsustvo?

3. dali dokolku se zavrsi i dobie procesot moze na dolznikot da mu se tovarat i sudski trosoci, ili si ostanuva na mene toa?
 

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.175
Поени од реакции
18.593
ako moze mislenje, od nekoj so raboti so ova ili imal slicno iskustvo.

imame dolznik na suma od okolu 1500e, po osnov dogovor za izdavanje deloven prostor. ima dogovor so naznacena transakciska smetka. imame izvestai od smetkite od 2019ta navaki, koi go dokazuvaat dolgot.

prasanja mi se:

1. kolku bi me kostalo da otpocnam postapka za tuzba kon dolznikot? advokatski taksi, drzavni davacki itn

2. najverojatno liceto kje zamine od zemjava za rabota vo stranstvo. dali moze procesot da se zavrsi vo odsustvo?

3. dali dokolku se zavrsi i dobie procesot moze na dolznikot da mu se tovarat i sudski trosoci, ili si ostanuva na mene toa?
1.Доколку се поднесе тужба до надлежен суд.

Долг од 1500 евра одговара на основица за пресметка на судска такса на износ од 60.000 денари до 100.000 денари.

Тоа е 2.000 денари за судска такса за тужба.

Околу трошоците на адвокатот. ( доколку се решите адвокат да ви состави тужба )

Адвокатска награда за состав на тужба, согласно Тарифа за награда на адвокати е 5.200 денари ( доколку адвокатот не е ДДВ обврзник ), доколку е ДДВ обврзник, на оваа сума се додава 18 % ДДВ и ќе изнесува 6.136.оо денари.

Секое застапување на адвокатот на рочиште пред суд ќе биде 6.240,оо денари ( без ДДВ), односно 7.343,оо денари ( со ДДВ )/

2. Може да заврши процесот во отсуство на тужениот.

Доколку тужениот ја напушти државата, а притоа нема да може да се изврши достава на тужбата до тужениот за да даде одговор на тужба, во овој случај ќе треба или вие како тужители да се обратите до подрачното одделение на МВР, за да ви дадат официјална потврда дека лицето ја напуштило државата заради работа во странство, или пак да чекате судот тоа да го побара ( во вториот случај оди малку побавно ).

Доколку навистина се потврди дека лицето ја напуштило државата, тогаш судот со решение ќе назначи привремен застапник ( од листа на адвокати ), за да може да тече постапката по тужбата.

3. Доколку го добиете процесот, сите трошоци паѓаат на товар на тужениот. ( главен долг, адвокатски трошоци и судски такси ).

Но како тужители, судот со пресудата ќе ве аадолжи да ги авансирате судските такси за пресудата.

Па потоа тие пари ќе можете да ги барате од тужениот, доколку не плати добровилно преку извршител.

П.С.

Имајте во предвид дека доколку имате побарувања од 2019 година, а должникот не вршел воопшто плаќања по истите, за да се ресетира рокот за застареноста.

Долговите по основ неплатена закупнина кои се постари од 3 години подлежат на застареност, согласно Закон за облигациони односи.

Во случај доколку тужениот или евентуално неговиот привремен застапник изјави приговор за застареност против овие побарувања, судот ќе ви го одбие тужбеното барање за долгови кои датираат од 2019 година.

Совет,
Ангажирајте адвокат и што побрзо започнете ја постапката.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.406
Поени од реакции
6.452
1.Доколку се поднесе тужба до надлежен суд.

Долг од 1500 евра одговара на основица за пресметка на судска такса на износ од 60.000 денари до 100.000 денари.

Тоа е 2.000 денари за судска такса за тужба.

Околу трошоците на адвокатот. ( доколку се решите адвокат да ви состави тужба )

Адвокатска награда за состав на тужба, согласно Тарифа за награда на адвокати е 5.200 денари ( доколку адвокатот не е ДДВ обврзник ), доколку е ДДВ обврзник, на оваа сума се додава 18 % ДДВ и ќе изнесува 6.136.оо денари.

Секое застапување на адвокатот на рочиште пред суд ќе биде 6.240,оо денари ( без ДДВ), односно 7.343,оо денари ( со ДДВ )/

2. Може да заврши процесот во отсуство на тужениот.

Доколку тужениот ја напушти државата, а притоа нема да може да се изврши достава на тужбата до тужениот за да даде одговор на тужба, во овој случај ќе треба или вие како тужители да се обратите до подрачното одделение на МВР, за да ви дадат официјална потврда дека лицето ја напуштило државата заради работа во странство, или пак да чекате судот тоа да го побара ( во вториот случај оди малку побавно ).

Доколку навистина се потврди дека лицето ја напуштило државата, тогаш судот со решение ќе назначи привремен застапник ( од листа на адвокати ), за да може да тече постапката по тужбата.

3. Доколку го добиете процесот, сите трошоци паѓаат на товар на тужениот. ( главен долг, адвокатски трошоци и судски такси ).

Но како тужители, судот со пресудата ќе ве аадолжи да ги авансирате судските такси за пресудата.

Па потоа тие пари ќе можете да ги барате од тужениот, доколку не плати добровилно преку извршител.

П.С.

Имајте во предвид дека доколку имате побарувања од 2019 година, а должникот не вршел воопшто плаќања по истите, за да се ресетира рокот за застареноста.

Долговите по основ неплатена закупнина кои се постари од 3 години подлежат на застареност, согласно Закон за облигациони односи.

Во случај доколку тужениот или евентуално неговиот привремен застапник изјави приговор за застареност против овие побарувања, судот ќе ви го одбие тужбеното барање за долгови кои датираат од 2019 година.

Совет,
Ангажирајте адвокат и што побрзо започнете ја постапката.
fala mnogu na detalniot odgovor.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.155
Поени од реакции
4.620
fala mnogu na detalniot odgovor.
Убаво ти го објасниле теоретскиот дел.
Треба да знаеш и практично: Дури и се да помине идеално на суд, значи поминат и приговори, добиеш пресуда во твоја корист...во пракса не значи дека ќе дојдеш до твоите пари.

Немаш напишано дали должникот е физичко или правно лице.
-Ако е правно лице и ако фирмата отиде во стечај, и покрај добиената пресуда (сосе камата, судски и адвокатски трошоци) - никогаш нема да можеш да си ги наплатиш парите. Дополнително, ќе имаш плус трошоци (тие што ти ги наведоа) што унапред ќе си ги дадеш од твој џеб.

-Ако е физичко лице и реши да не плаќа и да замине во странство, исто нема скоро да видиш пари, а можда и никад...Можеш да се надеваш дека извршител некогаш ќе успее да му наплати (ако некад се врати во МК и се вработи, или има имот или наследство и сл). Све ова под знак прашање....А парите за судски трошоци и твојот адвокат (100 евра за секое рочиште, не знаеш колку ќе бидат) исто ќе си ги дадеш унапред.

Така да, добро размисли и процени си дали вреди да покренуваш судска постапка.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.406
Поени од реакции
6.452
Убаво ти го објасниле теоретскиот дел.
Треба да знаеш и практично: Дури и се да помине идеално на суд, значи поминат и приговори, добиеш пресуда во твоја корист...во пракса не значи дека ќе дојдеш до твоите пари.

Немаш напишано дали должникот е физичко или правно лице.
-Ако е правно лице и ако фирмата отиде во стечај, и покрај добиената пресуда (сосе камата, судски и адвокатски трошоци) - никогаш нема да можеш да си ги наплатиш парите. Дополнително, ќе имаш плус трошоци (тие што ти ги наведоа) што унапред ќе си ги дадеш од твој џеб.

-Ако е физичко лице и реши да не плаќа и да замине во странство, исто нема скоро да видиш пари, а можда и никад...Можеш да се надеваш дека извршител некогаш ќе успее да му наплати (ако некад се врати во МК и се вработи, или има имот или наследство и сл). Све ова под знак прашање....А парите за судски трошоци и твојот адвокат (100 евра за секое рочиште, не знаеш колку ќе бидат) исто ќе си ги дадеш унапред.

Така да, добро размисли и процени си дали вреди да покренуваш судска постапка.
kje proveram za delot dali e fizicko ili pravno lice. ne e dogovor na moe ime, moite roditeli gi "teraat" rabotite, probuvam da im pomognam so info kolku moze.

svesen sum deka postoi opcija nikogas da ne se dobijat parite. zatoa sobiram info, da vidime koi ni se opciite i potencijalni ishodi.

update - na dogovorot imalo samo ime adresa i maticen broj na liceto, ne e naznaceno fizicko / pravno navedeno nisto, pretpostavuvam kje bide fizicko, so e za mene vo ovoj slucaj podobra okolnost, taka?
 
Член од
30 декември 2014
Мислења
142
Поени од реакции
123
Pod pravno lice se misli na trgovski subjekt-firma, a ne na fizicko lice -pravnik
 
Член од
2 март 2016
Мислења
428
Поени од реакции
381
znam za toa. nema naznaceno firma na dogovorot, samo licni podatoci na liceto, zatoa pretpostavuvam deka se vodi kako fizicko lice
Ако одите со тужба преку суд, ќе ви треба вештачење врз основа на извештаите дека толку изнесува долгот, од 2019 година до овој момент некои од побарувањата (оние над 3 години за секое одделно побарување) ќе ви бидат застарени али тоа не е проблем да си ги барате, доколку должникот истакне приговор на застареност тогаш судот ќе го одбие тужбеното барање во тој поглед само за оние побарувања кои се застарени.

Ако сакате побрзо да биде пробајте на овој начин издадете фактури на име на фирмата на должникот која вршела трговска дејност во вашиот деловен простор без разлика што договорот бил склучен со физичко лице (управителот) на фирмата и барајте од нотар да издаде нотарски платен налог, втора опција, ако договорот е заверен на нотар (потписите) тогаш врз основа на договорот како веродостојна исправа преку нотар да се издаде нотарски платен налог (на физичкото лице - закупецот) некои нотари постапуваат исто и без заверени потписи на договорните страни (оваа опција ви е најсигурна и нема потреба од вештачење).
Ако должникот избега, а извршителот не може да наплати, тогаш ќе се бара во друга постапка од брачен или вонбрачен другар, исплата на побарувањето.
Ако ве интересира нешто дополнително пишете ми.

За другите прашања погоре во постовите точно ви одговориле, само да напоменам за судска постапка не е задолжително да ве застапува адвокат, за постапката за издавање на нотарски платен налог задолжително е предлогот да содржи адвокатски печат и потпис.
 
Член од
24 јануари 2023
Мислења
1
Поени од реакции
0
ДАЛИ БИ МОЖЕЛ НЕКОЈ ДА МИ ПОМОГНЕ ??? Ке бидам краток, татко ми почина минатата година и ми остави куќа во наследство со чист имотен лист,градена во 1984 година,таа куќа премина на мое име.Но сега мојот чичко ме даде на суд и ја бара целата куќа само за него бидејќи со лажни сведоци тврди дека тој ја градел куќата и дека тој ја одржувал.Јас немам сведоци ни докази дека татко ми ја градел таа куќа,го имам само зборот од мојот починат татко.Какви шанси имам да победам во овој судски спор?Иначе тој живее во таа куќа,а јас не живеам таму.Благодарам
 
Член од
24 декември 2013
Мислења
359
Поени од реакции
507
ДАЛИ БИ МОЖЕЛ НЕКОЈ ДА МИ ПОМОГНЕ ??? Ке бидам краток, татко ми почина минатата година и ми остави куќа во наследство со чист имотен лист,градена во 1984 година,таа куќа премина на мое име.Но сега мојот чичко ме даде на суд и ја бара целата куќа само за него бидејќи со лажни сведоци тврди дека тој ја градел куќата и дека тој ја одржувал.Јас немам сведоци ни докази дека татко ми ја градел таа куќа,го имам само зборот од мојот починат татко.Какви шанси имам да победам во овој судски спор?Иначе тој живее во таа куќа,а јас не живеам таму.Благодарам
Ako toj zivee tamu I toa poveke od 20 god na taa adresa steknuva stanarsko pravo.
Vtoro treba da se vidat dokumenti na kogo I vo kolkav procent se vodi kukata.Ako se vodi na tebe I so cist imoten list treba da se iseli toj I da se dokazuvavte po sudovi.Da se zapecati kukata .
Moras da konsultiras advokat.
@Forca na pomosh.
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
952
Поени од реакции
1.041
Но сега мојот чичко ме даде на суд и ја бара целата куќа само за него бидејќи со лажни сведоци тврди дека тој ја градел куќата и дека тој ја одржувал.
на лажните сведоци закани им се со тужби за лажно сведочење, на овој начин пријател ги попишмани да дадат лажен исказ т.н сведоци.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.406
Поени од реакции
6.452
Ако одите со тужба преку суд, ќе ви треба вештачење врз основа на извештаите дека толку изнесува долгот, од 2019 година до овој момент некои од побарувањата (оние над 3 години за секое одделно побарување) ќе ви бидат застарени али тоа не е проблем да си ги барате, доколку должникот истакне приговор на застареност тогаш судот ќе го одбие тужбеното барање во тој поглед само за оние побарувања кои се застарени.

Ако сакате побрзо да биде пробајте на овој начин издадете фактури на име на фирмата на должникот која вршела трговска дејност во вашиот деловен простор без разлика што договорот бил склучен со физичко лице (управителот) на фирмата и барајте од нотар да издаде нотарски платен налог, втора опција, ако договорот е заверен на нотар (потписите) тогаш врз основа на договорот како веродостојна исправа преку нотар да се издаде нотарски платен налог (на физичкото лице - закупецот) некои нотари постапуваат исто и без заверени потписи на договорните страни (оваа опција ви е најсигурна и нема потреба од вештачење).
Ако должникот избега, а извршителот не може да наплати, тогаш ќе се бара во друга постапка од брачен или вонбрачен другар, исплата на побарувањето.
Ако ве интересира нешто дополнително пишете ми.

За другите прашања погоре во постовите точно ви одговориле, само да напоменам за судска постапка не е задолжително да ве застапува адвокат, за постапката за издавање на нотарски платен налог задолжително е предлогот да содржи адвокатски печат и потпис.
denes tatko mi bil kaj advokat, i toj mu predlozil opcijata so notar, verojatno ova sto ti go pisa tuka.
da vidime so kje ispadne sega.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom