Правна помош и совети

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.309
Поени од реакции
31.388
Здраво
Сакам да прашам дали долг е застарен кон брокерско друштво за регистрација на кола од пред 4 и пол години? Сега ни се закануваат со тужба
Сметај три години од денот на потпишување на полисата.Ако се поминати,а досега не ви пуштиле тужба претходно, застарен е.
 
Член од
6 април 2015
Мислења
393
Поени од реакции
127
Сметај три години од денот на потпишување на полисата.Ако се поминати,а досега не ви пуштиле тужба претходно, застарен е.
Од 2018 година е, сега ни дојде опомена пред тужба
Да им се јавам дека е застарен долг?
Автоматски споено мислење:


Автоматски споено мислење:

 
Последно уредено:

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.055
Поени од реакции
4.318
Здраво,

Утре сум на судење. Јас и уште двајца сме тужители против еден туженик. Што би се случило доколку само јас не присуствувам на судењето? Дали можи да се одржи без мене?
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.309
Поени од реакции
31.388
Од 2018 година е, сега ни дојде опомена пред тужба
Да им се јавам дека е застарен долг?
Автоматски споено мислење:


Автоматски споено мислење:
На опомена не ни мора да реагираш, како сакаш така. Можи тужба да ти пуштат па ако не поднесиш одговор, ако опали опали, ама ќе си ангажираш адвокат, приговор на застареност и чао. Или уште отсега ако сакаш од старт да ги демотивира, ама ќе ти земи некој денар.
 
Член од
6 април 2015
Мислења
393
Поени од реакции
127
На опомена не ни мора да реагираш, како сакаш така. Можи тужба да ти пуштат па ако не поднесиш одговор, ако опали опали, ама ќе си ангажираш адвокат, приговор на застареност и чао. Или уште отсега ако сакаш од старт да ги демотивира, ама ќе ти земи некој денар.
Ќе им се јавам со време да им кажам дека долгот е застарен да ги демотивира од старт за да не плаќам адвокад
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
13.156
Поени од реакции
21.766
...како тоа долг, а да не се исплати на тој што се должи?
 
Член од
6 април 2015
Мислења
393
Поени од реакции
127
...како тоа долг, а да не се исплати на тој што се должи?
Исто како што Бучкоски не ги врати 10 милиони евра во буџетот му застари делото така и ова
И на мијалков и на ред други политичари им застари делото така и ова
 
Член од
6 април 2015
Мислења
393
Поени од реакции
127
На опомена не ни мора да реагираш, како сакаш така. Можи тужба да ти пуштат па ако не поднесиш одговор, ако опали опали, ама ќе си ангажираш адвокат, приговор на застареност и чао. Или уште отсега ако сакаш од старт да ги демотивира, ама ќе ти земи некој денар.
Вака ми треба конкретен одговор, значи јас им се јавив да им кажам дека долгот е застарен, и тие ми рекоа дека веќе бил на нотар даден, јас му реков дека прво од адвокад требало известување, а не од нотар, демек нотарот го имал предметот и сакал да ни пуштат опомена пред тужба, му викам господине овај долг е застарен тој ми вика не застаруваат овие дела, јас му реков ќе ви го оспорам на суд и тој ок ке запишам тука
И што да правам сега?
Ако веќе имало тужба нели требаше од адвокат писмо да ни стигне?
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.309
Поени од реакции
31.388
Вака ми треба конкретен одговор, значи јас им се јавив да им кажам дека долгот е застарен, и тие ми рекоа дека веќе бил на нотар даден, јас му реков дека прво од адвокад требало известување, а не од нотар, демек нотарот го имал предметот и сакал да ни пуштат опомена пред тужба, му викам господине овај долг е застарен тој ми вика не застаруваат овие дела, јас му реков ќе ви го оспорам на суд и тој ок ке запишам тука
И што да правам сега?
Ако веќе имало тужба нели требаше од адвокат писмо да ни стигне?
Ако е даден на нотар пробуваат ваљда со нотарски платен налог и треба да примиш решение од нотар, па потоа имаш право на приговор против истото решение во рок од 8 дена од денот на приемот, во спротивно ќе стане правосилно и извршно ако не приговараш, па потоа ќе те дадат директ на извршител. При приговорот МОРА да ангажираш адвокат и да има истиот печат, инаку нема да ти е уреден ќе ти го отфрлат.
Ако приговараш, предметот продолжува на суд и таму ќе истакнеш приговор за застареност.
Опомена пред тужба не се пушта преку нотарот, тоа е башка процедура и оди преку адвокат пример.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom