Правна помош и совети

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.318
Поени од реакции
31.428
Дали ми следуваат денови од годишен одмор доколку имам само 5 месеци работено од тековната година, а претходно не сум бил во работен однос останатиот дел од годината ?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
Стекнување право на годишен одмор
Работникот кој за првпат заснова работен однос се стекнува со правото на цел годишен одмор, кога ќе оствари непрекината работа од најмалку шест месеца кај ист работодавач, без оглед на тоа дали работникот работи полно работно време или пократко работно време од полното.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
405
Поени од реакции
353
Дали ми следуваат денови од годишен одмор доколку имам само 5 месеци работено од тековната година, а претходно не сум бил во работен однос останатиот дел од годината ?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
Да, ти следуваат 10 работни дена за тековната година во која што си засновал работен однос, а не си го исполнил условот за стекнување на право на цел годишен одмор.
10 работни дена ти следуваат вкупно за 5те месеци работа односно за секој месец работа ти следуваат 2 работни дена годишен одмор.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
698
Поени од реакции
704
Како оди даночењето ако дете му даде недвижност на родител, и дали воопшто е можно да се заведе како поклон?
Ако е можно, дали може да се заврши комплет постапката кај нотар?
Ослободени од плаќање на данок се само наслесници од прв наследен ред. Значи во ваков случај се плаќа данок!
Не може да се заврши кај нотар се комплет, мора адвокат да направи договор за поклон на недижниот имот.
Ако детето е малолетно, потребна е претходно и согласност од Центарот за соц.работи за отуѓување на имот од малолетник.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.686
Поени од реакции
12.867
Ослободени од плаќање на данок се само наслесници од прв наследен ред. Значи во ваков случај се плаќа данок!
Не може да се заврши кај нотар се комплет, мора адвокат да направи договор за поклон на недижниот имот.
Ако детето е малолетно, потребна е претходно и согласност од Центарот за соц.работи за отуѓување на имот од малолетник.
Саше, ова е кај тебе, од 2014 ама дури сега пресуда за висина на штетата ??

..Апелација во Битола ја потврдила првичната пресуда и го доставила предметот на извршување во Охрид, каде се докажало дека пчелите биле од Грозданов и дека возилото со кое се пренесувале било негово. Со граѓанска тужба постапката продолжила за надомест на штета....
како разбрав по 8 години Апелација утврдува дека пчеларот е виновен а Основниот суд досуди 15000 евра обештетување... но сега ОДИ уште една Жалба, на висината на обештетувањето, уште една голгота ???

https://civilmedia.mk/naslovot-pishuva-za-kasnat-od-pcheli-i-oshteta-od-15-000-evra-a-shto-pishuva-vo-tekstot-poletartsi-moi/

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/pchelar-osuden-da-plati-15-000-evra-oti-negovite-pcheli-kasnale-ohriganets/

а да потсетам на случката од Велес или Прилеп, млад бик излегол од дворот и на јавна улица со Роговите боцнал пролазник, 2 години адвокатот на виновникот ја кочеше постапката со наводна потреба од Утврдување дали животното е јунец или млад бик.....

По мене потребно е секој кој има било каков Бизнис или Хоби а кое што може да нанесе ШТЕТА на трето лице да биде регистриран и осигурен, а Фондот да ја намири штетата на третото лице...
По утврдување од страна на надлежните кој е виновен, ако се работи за очигледна негрижа, немарност или можеби и намерна злоупотреба од страна на виновникот, Фондот а ако треба и МВР да го гони виновникот...
 
Член од
14 април 2012
Мислења
28.613
Поени од реакции
52.579
Добро, ако го касне рандом пчела, кого ке тужи?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.984
Поени од реакции
4.283
I, kako pobogu, nekoj ke dokaze deka go kasnala bas "moja" pcela?
Ako pcelite voobicaeno letaat vo radius od 2-3 km, ekstremno I do 10 km... koj vestak moze da tvrdi deka tuka nemalo I drugi pceli - tuku bas mojata....
 
Член од
2 март 2016
Мислења
405
Поени од реакции
353
I, kako pobogu, nekoj ke dokaze deka go kasnala bas "moja" pcela?
Ako pcelite voobicaeno letaat vo radius od 2-3 km, ekstremno I do 10 km... koj vestak moze da tvrdi deka tuka nemalo I drugi pceli - tuku bas mojata....
Не може да се докаже вон секоја логика е, сомнителна работа е пресудата, тоа се гледа по износот, за многу посериозни предмети максимум да досудат за надомест на штета x3 помал износ, ова за каснување на пчели кои не може да се утврдат дали во тој даден момент и на тоа место летале, и меѓудругото пчела не напаѓа ако не била испровоцирана, пчелите напаѓаат инстиктивно заради одбрана, прашањето е со што ги испровоцирал за да го нападнат, многу нелогичности, ми мириса на нагласена работа...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.686
Поени од реакции
12.867
Не може да се докаже вон секоја логика е, сомнителна работа е пресудата, тоа се гледа по износот, за многу посериозни предмети максимум да досудат за надомест на штета x3 помал износ, ова за каснување на пчели кои не може да се утврдат дали во тој даден момент и на тоа место летале, и меѓудругото пчела не напаѓа ако не била испровоцирана, пчелите напаѓаат инстиктивно заради одбрана, прашањето е со што ги испровоцубаво напиша Сарачиниирал за да го нападнат, многу нелогичности, ми мириса на нагласена работа...
овој пат убаво напиша Сарачини, сите коментираат а никој НЕ ги ЧИТА ФАКТИТЕ !!!
пчеларот ги превезувал пчелите со кола, сандаците не биле прописно затворени а поминал низ корзото...
Не дај боже да го усмртиле бебето, а некој родители за таква работа би го ликвидирал пчеларот...
Да не кажувам дека пчелите може да усмртат и дете на пчелар ако нестручно работи...
Можеби подобро било казната да биде само суски трошоци и медицински трошоци, ама и ЗАТВОР за несовесниот пчелар...
Башка има ЗАКОН како се чуваат пчели, на колку метра далеку од други населени објекти, исто и транспортот
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.984
Поени од реакции
4.283
овој пат убаво напиша Сарачини, сите коментираат а никој НЕ ги ЧИТА ФАКТИТЕ !!!
пчеларот ги превезувал пчелите со кола, сандаците не биле прописно затворени а поминал низ корзото...
Не дај боже да го усмртиле бебето, а некој родители за таква работа би го ликвидирал пчеларот...
Да не кажувам дека пчелите може да усмртат и дете на пчелар ако нестручно работи...
Можеби подобро било казната да биде само суски трошоци и медицински трошоци, ама и ЗАТВОР за несовесниот пчелар...
Башка има ЗАКОН како се чуваат пчели, на колку метра далеку од други населени објекти, исто и транспортот
Ne znam sto se bunis...
Ubavo sme gi procitale I faktite... Na osnov na fakti sudot treba da presudi deka tokmu tie pceli go kasnale covekot (sto vo praksa mislam deka e nevozmozno)...
Ponatamu, koga ke gi vidis faktite od presudata, 5000 evra za pretrpena bolka I plus 5000 evra za strav...
Dodadi na toa deka osteteniot e visok lokalen partiski funkcioner...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.686
Поени од реакции
12.867
Ne znam sto se bunis...
Ubavo sme gi procitale I faktite... Na osnov na fakti sudot treba da presudi deka tokmu tie pceli go kasnale covekot (sto vo praksa mislam deka e nevozmozno)...
Ponatamu, koga ke gi vidis faktite od presudata, 5000 evra za pretrpena bolka I plus 5000 evra za strav...
Dodadi na toa deka osteteniot e visok lokalen partiski funkcioner...
visinata na presudata e druga rabota...jasno deka ima i zloupotrebi, zatoa i napishav, treba da ima fond, isto kako za kolite... inaku ako nedaj boze da imash i najmala soobrakajka so nekoj glauch.. a deka ima ujdurmi ima... na vremeto se prevrte vo krivina sluzbenoto vozilo kaj Radovish, Taki Djikov i nekoja sluzbenicka odlezaa edna vecer vo bolnica i apnaa po 20000 DM... od druga strana, Rotvajlerot na nekoa sudijka vo N.Lisiche napadna deca i luge ama mvr ne poktena nikakva postapak, spasovski beshe minister...
 
Член од
23 април 2014
Мислења
13
Поени од реакции
0
Почитувани, ќе ве молам за консултација, односно за толкување на Закон за градење.
Во член 59а стои дека за право на градење, меѓудругото, треба: "-договор со заедницата на сопственици на посебни делови на објектот или писмена согласност од мнозинството сопственици на посебните делови од објектот кои претставуваат повеќе од половината од вкупната површина на објектот со имотни листови за посебните делови на објектот, доколку се работи за доградба и надградба на згради во етажна сопственост".
Прашањето ми е дали ова значи дека согласноста треба да оди според квадратура, односно дали ако станарите што поседуваат поголема квадратура, без разлика колку станови се, се сметаат за мнозинсвто од правен аспект и согласно законот.
Значи, дали е пресуден бројот на стабени единици или површината за да се смета дека има 51%?
Дали ова значи дека ако има 51% во смисла на број на станбени едници, а се помали од половина од вкупната површина (квадратурата) може да не е валидно, па и обратно ако има согласност на два од четири станбени единици, а површината е дупло поголема на тие два што дале согласност дали е во важност и ќе се смета дека има 51% согласно закон? И дали сосема се изземени од процедурата оние што немаат имотен лист или нема законски наследници со направена оставинска? Може ли со неотпочнување на оставинска постапка да се одложува процедурата до недоглед?
Станува збор за доградба.
Благодарам на сите за мислењето, толкувањето и одвоеното време.
 
Член од
6 февруари 2010
Мислења
878
Поени од реакции
921
Колку треба да е оддалечен објект од граница на комшијата? Дали е дозволено ѕидот од гаражата да е споена со оградата која дели со комшијата?

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.578
Поени од реакции
11.873
Три-четири години стечајниот управник и доверителите веќе не маткаат, сакаа бесправно по своја шема да го водат стечајот, да присвојат што повеќе имот, а решението на стечајниот му беше незаконско при што ние ќе бевме оштетени. Веројатно си зима паушали и чека пак да направи некоја дубара со стечајот. Ние не сме главни доверители (како и да се нарекуваат), но не можеме да оставиме да одолговлекуваат и да си присвојат имот како ќе им текне.
Дали може да се тужи стечаен управник и дали има некое фајде ако го пријавиме во Комората на стечајни управници?
 
Последно уредено:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.510
Поени од реакции
11.137
Бев во Телеком да префрлам име на сметка заради починат корисник.
Сега се најавувам гледам дека креиран е нов договор со почетен датум денес, времетраење на договорот е 2 години… Дали има начин на се оспори ова? Не ми беше кажано на пулт дека ќе се креира нов договор и дека стариот е терминиран со смрт на корисникот.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.480
Поени од реакции
5.109
Бев во Телеком да префрлам име на сметка заради починат корисник.
Сега се најавувам гледам дека креиран е нов договор со почетен датум денес, времетраење на договорот е 2 години… Дали има начин на се оспори ова? Не ми беше кажано на пулт дека ќе се креира нов договор и дека стариот е терминиран со смрт на корисникот.
Најверојатно сега е доцна, бидејќи таков Договор си потпишала
 

Kajgana Shop

На врв Bottom