Правна помош и совети

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.133
Поени од реакции
26.748
ќе те препорачам за изработка на научни трудови
Никако.
Да поминуваат полесно копи пејст генерации ко тебе? Не, фала, не учествувам во тој државно-деструктивен криминал.
Погледни се, не знаеш основни правила за пишување кои се учат во шесто одделение...
 
Член од
28 септември 2021
Мислења
17
Поени од реакции
10
Никако.
Да поминуваат полесно копи пејст генерации ко тебе? Не, фала, не учествувам во тој државно-деструктивен криминал.
Погледни се, не знаеш основни правила за пишување кои се учат во шесто одделение...
Пак се правиш паметен ама ако барем ти се наполни егото :) Јас немам проблем да признаам дека грешам или дека сум неписмен за разлика од тебе што упорно продолжуваш да се фалиш како си образован и ме понижуваш .Немам потреба да се расправам со тебе ... Да си бил учен и паметен немало да се расправаш со некој неписмен како мене на форумов. Неможе сите да сме учени и да составуваме реченици . Не планирав да ти враќам повеќе ама еве ти повод уште еднаш да се пофалиш колку си паметен.
 
Последно уредено:
Член од
28 септември 2021
Мислења
17
Поени од реакции
10
Пак се правиш паметен ама ако барем ти се наполни егото :) Јас немам проблем да признаам дека грешам или дека сум неписмен за разлика од тебе што упорно продолжуваш да се фалиш како си образован и ме понижуваш .Немам потреба да се расправам со тебе ... Да си бил учен и паметен немало да се расправаш со некој неписмен како мене на форумов. Неможе сите да сме учени и да составуваме реченици . Не планирав да ти враќам повеќе ама еве ти повод уште еднаш да се пофалиш колку си паметен.
А сите останати што се правите паметни и се смеете само за момент ставете се во улога на некој што работи по 16 саати дневно за мизерна плата и паралелно студира како вонреден студент кој истовремено полага 5 предмети на факултет за кои што е потребен огромен труд. Јас еве за да му биде полесно на Anon и на сите останати "Ха-Ха" членови на форумов и да ви биде убаво на душичката признавам дека сум неписмен,глуп како сакате и еве јавно пишувам до сите администратори на форумов да ме банираат перманентно бидејќи за такви неписмени како мене нема место тука.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
12.711
Поени од реакции
6.481
нема што да ти се правам паметен, јас сум паметен.

:pos::pos::pos::pos::pos:

@Dejancho123 само едно решение имаш, да му фукнеш една воспитна на тој што те измамил...а овој паметниот што се прави, батали го.....му умрела циганката:pos::pos::pos:
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.133
Поени од реакции
26.748
само за момент ставете се во улога на некој што работи по 16 саати дневно за мизерна плата и паралелно студира како вонреден студент кој истовремено полага 5 предмети на факултет за кои што е потребен огромен труд.
Престани да изиграваш жртва, нема да те жалиме, како да ти кажам.
Ова се вистински жртви, не ти
Сето ова плачење, кукање и рикање ти паѓа у вода кога бараш начини ПРАВНО да одиш ПРОТИВ некој што те „измамил“ за семинарска.
Море, факсот треба правно да оди против тебе за претходните „добри соработки“ што си ги имал со лицето.
 
Последно уредено:
Член од
28 септември 2021
Мислења
17
Поени од реакции
10
Престани да изиграваш жртва, нема да те жалиме, како да ти кажам.
Ова се вистински жртви, не ти
Сетоа ова плачење, кукање и рикање ти паѓа у вода кога бараш начини ПРАВНО да одиш ПРОТИВ некој што те „измамил“ за семинарска.
Море, факсот треба правно да оди против тебе за претходните „добри соработки“ што си ги мал со лицето.
:bravobe:<3
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
5
Поени од реакции
3
Како може анонимно да пријавам до трудова инспекција за декември месец ни се најавуваат 60% плата (што е помалку и од 11к), а 40 работни часа во неделата, иако поради намален обем на работа потпишуваме договор дека нема кумулативно повеќе од 24h неделно да се работи. Дали може директно од Скопје некако да се прати барање за инспектор од друг реон, бидејќи на локалниот трудов инспектор е вработена ќерка му во администрација во таа фирма.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
394
Поени од реакции
340
Како може анонимно да пријавам до трудова инспекција за декември месец ни се најавуваат 60% плата (што е помалку и од 11к), а 40 работни часа во неделата, иако поради намален обем на работа потпишуваме договор дека нема кумулативно повеќе од 24h неделно да се работи. Дали може директно од Скопје некако да се прати барање за инспектор од друг реон, бидејќи на локалниот трудов инспектор е вработена ќерка му во администрација во таа фирма.
На веб сајтот на државниот трудов инспекторат.
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
885
Поени од реакции
974
Како може анонимно да пријавам до трудова инспекција за декември месец ни се најавуваат 60% плата (што е помалку и од 11к), а 40 работни часа во неделата, иако поради намален обем на работа потпишуваме договор дека нема кумулативно повеќе од 24h неделно да се работи. Дали може директно од Скопје некако да се прати барање за инспектор од друг реон, бидејќи на локалниот трудов инспектор е вработена ќерка му во администрација во таа фирма.
да еве тука
 
Член од
12 март 2009
Мислења
17.112
Поени од реакции
12.177
уште пред 4-5 години постирав во овој форум за Право случки од Билтени на МВР од помали места во МКД , каде МВР поднесува по службена должност Кривична пријава за ИЗМАМА на мајстор кој работи диво и земал капар 300евра ама не ја почнал работата...
Сега пак има во медиуму случка агент за недвижнини зема капар, не од еден туку од 4-ица луѓе, 60,000 евра, за купување на еден ист стан... како пишува изгледа е обична ПРИВАТНА тужба, Измамникот мува не го лазе, а и судијлата ја заболе, МВР изгледа сега во овој случај не сака да поднесува кривична за измама или се работии КАКО ЗА КОГО ????
не знам како мислат, ама пишав тука уште лани дека германец што земал на кредит кола од 50,000 евра и не враќал кредити, а избегал со колата во Хрватска, КАКО ПОПЧЕ е испорачан во Германија и ако не го враќа кредитот ќе лежи ЗАТВОР
Што е работата, дали во ехЈу скапани држави владеат други закони или се работи за субјективност ???
Ајде Правници кажете ???
 
Член од
16 февруари 2012
Мислења
45
Поени од реакции
144
Здраво, ми треба едно толкување на договор за купопродажба на стан. Во договорот стои дека купувачот се обврзува да не прави преградување и затворање со било какви материјали на помошните простории и балконите. пред некој ден ни стигна известување од инвеститорот од зградата дека бараат од сите сопственици кои ги имаат преградено и заградено балконите да ги остранат во рок од 7 дена. дали според Вас поставување на тенда која не е фиксирана ( се спушта и се дига) представува преградување и затварање на балкон?
 
Член од
2 март 2016
Мислења
394
Поени од реакции
340
Здраво, ми треба едно толкување на договор за купопродажба на стан. Во договорот стои дека купувачот се обврзува да не прави преградување и затворање со било какви материјали на помошните простории и балконите. пред некој ден ни стигна известување од инвеститорот од зградата дека бараат од сите сопственици кои ги имаат преградено и заградено балконите да ги остранат во рок од 7 дена. дали според Вас поставување на тенда која не е фиксирана ( се спушта и се дига) представува преградување и затварање на балкон?
Друже таа одредба е ништовна по сила на закон, тоа може само во договор за закуп да се стави, тука немаме закуп имаме право на сопственост, балконот е дел од станот, штом го упишеш правото на сопственост врз станот ти можеш да правиш што сакаш на твојата недвижност (стан, балкон) освен преку злоупотребување на правото да не правиш штета некому, во конкретниот случај не може продавачот (отуѓувачот) да ти го ограничи правото на користење на балконот на наведената недвижност врз која ти како стекнувач стекнуваш право на сопственост.
Претпоставувам договорот ти е спроведен во Катастар и имаш имотен лист.
За помошните простории не спомна во прашањето, али тоа е друга работа тоа е етажна сопственост и се уредува поинаку, но сепак и на тоа прашање не му е местото во договорот за продажба.
Воопшто ништо не тргај не може никој да те задолжи на кој начин ќе го користиш сопствениот балкон!
Ако сакаш подетално да ти го протолкувам договорот ќе треба да го разгледам, доколку сакаш пиши ми во порака.
 
Член од
14 април 2012
Мислења
27.920
Поени од реакции
50.309
Aj кога сме кај згради... дали со купување на стан ти следува и заеднички простор околу зградата? Купив стан во помала зграда, 12 стана вкупно, не целиот простор околу зградата си го завзеде изведувачот на зградата кој истото така има 2 стана во зградата.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.919
Поени од реакции
4.447
Aj кога сме кај згради... дали со купување на стан ти следува и заеднички простор околу зградата? Купив стан во помала зграда, 12 стана вкупно, не целиот простор околу зградата си го завзеде изведувачот на зградата кој истото така има 2 стана во зградата.
Веројатно претпоставувам така ви е регулирано со купопродажниот договор, односно ти си купил стан, помошни простории, заеднички простории и земјиште под зграда, додека тој „дворот“ си го оставил за себе така најчесто прават... но сепак треба да се види договорот и имотниот лист.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom