Правна помош и совети

Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.364
Поени од реакции
2.690
Имам случај каде што инвеститор на зграда има продадено стан на рандом лик(Миле), со усмен договор да ако рандом ликот(Миле) се реши утре да го продаде станот, да му каже на него првин, да процени дали ке сака да си го откупи станот назад.

Рандом ликот сега сака да го продаде станот на мене, но инвеститорот сега инсистира да се вметне клаузула во купородажниот договор меѓу мене и Миле со која ке мора него да прашам ако утре сакам јас да го продадам станот. Станот е на индивидуален имотен лист, и доколку не ја прифатам клаузулата, инвеститорот нема да му дозволи на Миле да ми го продаде станот, иако договорен е усмен меѓу нив двајца.

Трикот е во тоа што инвеститорот е и издавач на паркинг место долу во зградата и не го продава, па ако го одјебам за таа клаузула, ке останам без паркинг место.
Кога купуваш за свои пари најдобро е да избегнеш такви ситуации... со таква одредба во договорот може да ти се јават куп компликации.
Таквата одредба значи право на првенствено купување и истата ке биде запишана и ке ти стои во имотниот лист.
Тоа значи дека кога еден ден ке сакаш да го продадеш станот, ке мораш писмено да го известиш ликот и да го понудиш по истата цена тој да го купи станот. Арно ама во тоа идно време ликот може да смени адреса и да неможеш да го известиш, може да фати џенем во странство и никој да не знае каде е, може да умре а забелешката ке стои во имотниот лист па ке треба преку курац процедура за да ја избришеш,.... а нотарот нема да ти го завери договорот без доказ дека ликот е известен. Може од х причини, даноци, долгови.... ке сакаш ти или купувачот во договорот да не фигурира вистинската цена туку да стои некоја помала цена и ете ти проблем, ке треба на ликот да му го понудиш станот по цената која ке фигурира во договорот а таа ниска... Бегај си од бељата.
Автоматски споено мислење:

Тоа било градено пред 40+ години
Нивната куќа ограда се 10+ години постари од нашата куќа,
тие први си обележале до каде е нивно
Никаков проблем немало 40+ години е сега да ќе бараат пари
Значи објектот е 30м2 ‘‘влезен‘‘ кај нив во двор, а уствари до ограда сме им.
Сега може да бараат колку ќе им текне, или има некој закон просечна цена за, 1м2 во тоа село,па според тоа да им се плати ?
Како оди тоа, ако бараат луди пари, што тогаш......
Ако бараат луди пари тогаш се оди на суд па судот по проценка од овластен проценител ке одреди цена... нема простор за занесување. Може да им платиш 10% повеке од реалната цена за да се поштедиш од одење по судови. Ако пример во тоа село квадрат градежно земјиште оди по просек цена од 5 евра за м2, ти понуди им 6-7 евра, на 30м2 х 1 или 2 евра плус нема да ти направи некоја битна разлика. Дури и дупла да им понудиш нема да згрешиш, за 150е ке се поштедиш од нервози и одење по судови.
 
Последно уредено:
Член од
10 февруари 2020
Мислења
20
Поени од реакции
59
Здраво до сите.
Ме интересира една тематика која што ради актуелна ситуација која што ја имам со водовод, па би ме интересирало какви се законите и дали навистина потрошувачите се обесправени со тоа што нема никакви прописи во нашиот закон. Еве вака е ситуацијата.
Редовен плаќач на сметки преку нивниот онлајн систем и подмирени сметки со максимум 2 месеци задоцнување ради заборавеност или х причини но секако се подмирено во разумни граници за што и самите имаат увид. Се случува да не мереле со месеци во нашата ново купена куќа и доаѓа сметка за 6 месеци и секако реагирав со нсмера да ги натерам да си доагаат да си мерат за тоа што ди земаат плата од нас. И таа сметка бев во намера да ја платам и сега кога се уклучив онлајн беше посивена како утужена. Сметката е точно 2-3 месеци истечена, се останато е платено. Опомена знам е тоа жолтото на сметката како долг што стои но јас сметки примам онлајн така што завршуваат не знам зашто во џанк меилот. А и секако опомена онлајн не е опомена ова го знам како правно докажано зошто се уште не сме влегле во тој стадиум како држава иако одредени меилови се земаат како доказ. Сметката не била дадена на нотар значи ќе ја подмирам секако. Тоа не е тема. Сакам да ги тужам ради незапазување на мои дискрециони права. Во правна служба еве ме замолија дека ќе ми напле решение одмс зошто немаа одговор на прашањето колкав е рокот за утужување и после кое прсвно имформирање на клиентот каде тие би ѓо дале рок да ги обавам моите задолжувања зошто јас не сум добил ништо. Маил не е доказ дека ми предале мене они нешто, понатаму не е година и 2 месеци туку се работи актуелни 2-3 месеци од сметката по мивна вина поголема. Одговорот нивен беше ама нашата правна служба се собира еднаш годишно, на што секако прашав дали земаат и плата еднаш годишно и ме замолија да видат точно ситуација на што им реков ја гледате ете се е пред вас сакам да ми кажете рокови и процедура. Рекое се ќе сределе наводно, поентатс ми е дека сакам да тужам па дури им кажав прпдледете го веднаш барањето до нотар за да имам основ за тужба вака немам, на што одма ми го побараа бројот наводно не смееле да враќаат сметка од утужена во нормална што е некако логично, но рекоа ќе сределе и ќе ми јавеле. Совет со идиотиве дали стварно нема нискви пррцизирања во законот. Зашто во организација за заштита на потрошувачи ми рекоа дека не било ништо прецизирано, но и нивното со резерва го земав и реков да прашам тука има мудри луѓе. :)
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.956
Поени од реакции
11.963
Здраво до сите.
Ме интересира една тематика која што ради актуелна ситуација која што ја имам со водовод, па би ме интересирало какви се законите и дали навистина потрошувачите се обесправени со тоа што нема никакви прописи во нашиот закон. Еве вака е ситуацијата.
Редовен плаќач на сметки преку нивниот онлајн систем и подмирени сметки со максимум 2 месеци задоцнување ради заборавеност или х причини но секако се подмирено во разумни граници за што и самите имаат увид. Се случува да не мереле со месеци во нашата ново купена куќа и доаѓа сметка за 6 месеци и секако реагирав со нсмера да ги натерам да си доагаат да си мерат за тоа што ди земаат плата од нас. И таа сметка бев во намера да ја платам и сега кога се уклучив онлајн беше посивена како утужена. Сметката е точно 2-3 месеци истечена, се останато е платено. Опомена знам е тоа жолтото на сметката како долг што стои но јас сметки примам онлајн така што завршуваат не знам зашто во џанк меилот. А и секако опомена онлајн не е опомена ова го знам како правно докажано зошто се уште не сме влегле во тој стадиум како држава иако одредени меилови се земаат како доказ. Сметката не била дадена на нотар значи ќе ја подмирам секако. Тоа не е тема. Сакам да ги тужам ради незапазување на мои дискрециони права. Во правна служба еве ме замолија дека ќе ми напле решение одмс зошто немаа одговор на прашањето колкав е рокот за утужување и после кое прсвно имформирање на клиентот каде тие би ѓо дале рок да ги обавам моите задолжувања зошто јас не сум добил ништо. Маил не е доказ дека ми предале мене они нешто, понатаму не е година и 2 месеци туку се работи актуелни 2-3 месеци од сметката по мивна вина поголема. Одговорот нивен беше ама нашата правна служба се собира еднаш годишно, на што секако прашав дали земаат и плата еднаш годишно и ме замолија да видат точно ситуација на што им реков ја гледате ете се е пред вас сакам да ми кажете рокови и процедура. Рекое се ќе сределе наводно, поентатс ми е дека сакам да тужам па дури им кажав прпдледете го веднаш барањето до нотар за да имам основ за тужба вака немам, на што одма ми го побараа бројот наводно не смееле да враќаат сметка од утужена во нормална што е некако логично, но рекоа ќе сределе и ќе ми јавеле. Совет со идиотиве дали стварно нема нискви пррцизирања во законот. Зашто во организација за заштита на потрошувачи ми рекоа дека не било ништо прецизирано, но и нивното со резерва го земав и реков да прашам тука има мудри луѓе. :)
На сметката имаш рок за плаќање. И 1 ден ако го поминеш рокот, можат комотно да поднесат предлог до нотар. Ако немаат поднесено предлог, не си ја барај бељата и да ги провоцираш да поднесат. Не знам водовод како функционираат, ама претпоставувам за вакви работи ангажираат адвокат. Ако е така, ќе имаш многу поголеми трошоци од самата сметка. Трошоци за полномошното за адвокатот, предлогот адвокатот што го составувал, нотарска награда и не знам уште некој трошок дали имаше.

Не сфаќам ти за што сакаш да ги тужиш, дека ја утужиле сметката? Немаш основ за тоа, факт е дека не си ја платил во рок и дека можат да утужат. Немаш ти дискреционо право до таа мерка како што мислиш. Дискреционото твое право се протега едино во рокот кој ти е оставен за плаќање, т.е. во тој период можеш ти да избереш точно кој ден ќе платиш. Ако ти го пречекориш тој рок, завршуваат твоите дискрециони права.

А иначе за само електронски да ти доставуваат фактури, треба посебно да се согласиш на тоа. Ако ти си барал да добиеш само електронски фактури и они имаат доказ дека ти пратиле на мејл, нека каже некој од пракса како се смета, ама мислам дека треба да се смета како уредна достава.
 

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.248
Поени од реакции
41.052
Колку време му е дозволено на странски државјанин (на кој не му е потребна виза и е од држава со која имаме склучено договор за престој) генерално? Дали е како вообичаено максимум 90 дена во простор од 180 денови? Какви се ограничувањата?
 
Член од
4 март 2011
Мислења
694
Поени од реакции
692
Здраво до сите.
Ме интересира една тематика која што ради актуелна ситуација која што ја имам со водовод, па би ме интересирало какви се законите и дали навистина потрошувачите се обесправени со тоа што нема никакви прописи во нашиот закон. Еве вака е ситуацијата.
Редовен плаќач на сметки преку нивниот онлајн систем и подмирени сметки со максимум 2 месеци задоцнување ради заборавеност или х причини но секако се подмирено во разумни граници за што и самите имаат увид. Се случува да не мереле со месеци во нашата ново купена куќа и доаѓа сметка за 6 месеци и секако реагирав со нсмера да ги натерам да си доагаат да си мерат за тоа што ди земаат плата од нас. И таа сметка бев во намера да ја платам и сега кога се уклучив онлајн беше посивена како утужена. Сметката е точно 2-3 месеци истечена, се останато е платено. Опомена знам е тоа жолтото на сметката како долг што стои но јас сметки примам онлајн така што завршуваат не знам зашто во џанк меилот. А и секако опомена онлајн не е опомена ова го знам како правно докажано зошто се уште не сме влегле во тој стадиум како држава иако одредени меилови се земаат како доказ. Сметката не била дадена на нотар значи ќе ја подмирам секако. Тоа не е тема. Сакам да ги тужам ради незапазување на мои дискрециони права. Во правна служба еве ме замолија дека ќе ми напле решение одмс зошто немаа одговор на прашањето колкав е рокот за утужување и после кое прсвно имформирање на клиентот каде тие би ѓо дале рок да ги обавам моите задолжувања зошто јас не сум добил ништо. Маил не е доказ дека ми предале мене они нешто, понатаму не е година и 2 месеци туку се работи актуелни 2-3 месеци од сметката по мивна вина поголема. Одговорот нивен беше ама нашата правна служба се собира еднаш годишно, на што секако прашав дали земаат и плата еднаш годишно и ме замолија да видат точно ситуација на што им реков ја гледате ете се е пред вас сакам да ми кажете рокови и процедура. Рекое се ќе сределе наводно, поентатс ми е дека сакам да тужам па дури им кажав прпдледете го веднаш барањето до нотар за да имам основ за тужба вака немам, на што одма ми го побараа бројот наводно не смееле да враќаат сметка од утужена во нормална што е некако логично, но рекоа ќе сределе и ќе ми јавеле. Совет со идиотиве дали стварно нема нискви пррцизирања во законот. Зашто во организација за заштита на потрошувачи ми рекоа дека не било ништо прецизирано, но и нивното со резерва го земав и реков да прашам тука има мудри луѓе. :)
На сметката имаш рок за плаќање. И 1 ден ако го поминеш рокот, можат комотно да поднесат предлог до нотар. Ако немаат поднесено предлог, не си ја барај бељата и да ги провоцираш да поднесат. Не знам водовод како функционираат, ама претпоставувам за вакви работи ангажираат адвокат. Ако е така, ќе имаш многу поголеми трошоци од самата сметка. Трошоци за полномошното за адвокатот, предлогот адвокатот што го составувал, нотарска награда и не знам уште некој трошок дали имаше.

Не сфаќам ти за што сакаш да ги тужиш, дека ја утужиле сметката? Немаш основ за тоа, факт е дека не си ја платил во рок и дека можат да утужат. Немаш ти дискреционо право до таа мерка како што мислиш. Дискреционото твое право се протега едино во рокот кој ти е оставен за плаќање, т.е. во тој период можеш ти да избереш точно кој ден ќе платиш. Ако ти го пречекориш тој рок, завршуваат твоите дискрециони права.

А иначе за само електронски да ти доставуваат фактури, треба посебно да се согласиш на тоа. Ако ти си барал да добиеш само електронски фактури и они имаат доказ дека ти пратиле на мејл, нека каже некој од пракса како се смета, ама мислам дека треба да се смета како уредна достава.
Немаш апсолутно никаков основ да ги тужиш, барем по ова што го кажуваш.
Како што спомена членот во цитатот мораш изричито да се откажеш од добивање хартиени фактури и потоа се смета дека електронски уредно ти се доставени.
Не би се согласил дека може со успех да те тужат за закаснување од неколку дена (вообичаено утужуваат неплатени фактури стари и по неколку месеци, па затоа припази на рокот за застареност). За доцнење од пократок период само пресметуваат камата, обично не тужат.
 

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.203
Поени од реакции
1.572
Mi stigna od notar dolg za smetka od vip od 2014 podnesuvam prigovor za zastarenost nemam odgovor me davaat na advokstsko drustvo I na rociste na sud
Odam my obajasnuvam na sudijata se deka bev kaj naroden prvobranitel deka sum podnel prigovor za zastarenost kaj notarot I sl.
Od advokatsvoto drustvo kazuvaat deka
Prigovorot sto sum go podnel kaj notarot treba da mi se odbie bidejki e necelosen bidejki ne sum angaziral pravno lice da mi go sostavi bidejki sum go napisal Sam
Sudijata se slaga I sudijata I advokatkata mi vikaat deka podobro e da napraime spogodba odnosno sudsko poramnuvanje
Se slagam I potpisuvam
Inaku tuzenoto baranje od vip e dadeno za tuzba vo posledna roki
I me interesira sea za kolku vreme zastaruva tuzeno baranje i dali me izigraa i se zaebav sto potpisav spogodba za tuzeno baranje od 2014?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.956
Поени од реакции
11.963
Mi stigna od notar dolg za smetka od vip od 2014 podnesuvam prigovor za zastarenost nemam odgovor me davaat na advokstsko drustvo I na rociste na sud
Odam my obajasnuvam na sudijata se deka bev kaj naroden prvobranitel deka sum podnel prigovor za zastarenost kaj notarot I sl.
Od advokatsvoto drustvo kazuvaat deka
Prigovorot sto sum go podnel kaj notarot treba da mi se odbie bidejki e necelosen bidejki ne sum angaziral pravno lice da mi go sostavi bidejki sum go napisal Sam
Sudijata se slaga I sudijata I advokatkata mi vikaat deka podobro e da napraime spogodba odnosno sudsko poramnuvanje
Se slagam I potpisuvam
Inaku tuzenoto baranje od vip e dadeno za tuzba vo posledna roki
I me interesira sea za kolku vreme zastaruva tuzeno baranje i dali me izigraa i se zaebav sto potpisav spogodba za tuzeno baranje od 2014?
Не ми е јасно кога е поднесен предлогот и кога течела постапкава, ама ако го поднеле предлогот во рок од 1 година од кога си го пропуштил рокот за плаќање, не си се заебал. А и тоа за приговорот што ти го кажале е така, мора приговорот да биде составен и со потпис и печат од адвокат.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 
Член од
3 март 2020
Мислења
1.591
Поени од реакции
3.172
Дали има правно ограничување за употреба на надворешна камера?
Сакам да поставам на куќа, ама камерата ќе гледа и на дел од државен пат, кој патем, не е прометен.
Не знам како да побарам дали има некакви законски прописи околу оваа тематика?

П.С. Го најдов текстов, се надевам важат уште овие правила:
 
Последно уредено:
Член од
20 октомври 2021
Мислења
9
Поени од реакции
5
Здраво, сакам да прашам за правен совет и дали е потребно за оваа случка да одам кај адвокат или нема потреба...

Вака, удрив (поткачив) возило возејќи по улица (другото возило беше паркирано со 4 жмигавци и возачот на возилото беше да купува нешто од продавничката ваљда, а совозачот беше внатре на совозачко). Како го поткачив возилото не застанав, продолжив да возам од страв и застанав малце подоле. Во меѓувреме возачот ме стигна и ми го блокира патот за да не можам да продолжам со возење, дојде до мојот прозор и почна да ме обвинува за напуштање на место на сообраќајка и кај гледам коа возам итн и сакаше да се потпишува европски (или да им дадам пари на рака), после отиде да ја слика колата од страна нешо не знам, јас за тоа време погледнав во сообраќајната (колата не е моја) и видов дека регистрацијата е истечена претходниот ден и поради тоа одбив да потпишам европски, ама не кажав вистината туку само одбив. Па двајцата ме сликаа и мене и колата и таблиците и рекоа ќе sвонат во полиција и јас си отидов од местото бидејќи како да останам а нерегистрирано возило, али они имаат слика од таблиците и слика од мене кроз прозор од колата. Знам дека ова не е океј ама и они ја преувеличија работата, немаше никакви видливи оштетувања на колите, можда имало гребаница што реално јас не приметив никакви гребаници, а они тврдеа дека имало голема штета на нивната кола. Нивната кола поскапа беше. После дознав од сигурни извори дека ме пријавиле во полиција и полицајците рекле дека за толку мала штета (гребаница) нема нишо шо да се праи, али они инсистирале за тоа бегање од место на сообраќајка, одбивање да се потпишам и плус рекле као наводно совозачот го боли рамото (повреда) што не верувам зашо буквално не беше ни удар, многу малце ја закачив колата, не се ни осети. Мислам дека скроз ја преувеличија случката, а посебно во полиција. И на крај полицајците направиле записник за прекршочна постапка и после коа си отишле овие, полицајците рекле дека тоа е ситница и нема ништо да има, ама мене не ми е јасно... поведена е постапка (плус ќе ме тужеле овие приватно), колку би била казна за ова и дали да идам кај адвокат за ова? И плус за немање возачка (положено ама без возачка). Никој не ми sвонел официјално од полиција за ова, ја ова го знам онака неофицијално. Ве молам за помош и ви благодарам однапред.
 
Член од
14 април 2012
Мислења
27.735
Поени од реакции
49.694
Здраво, сакам да прашам за правен совет и дали е потребно за оваа случка да одам кај адвокат или нема потреба...

Вака, удрив (поткачив) возило возејќи по улица (другото возило беше паркирано со 4 жмигавци и возачот на возилото беше да купува нешто од продавничката ваљда, а совозачот беше внатре на совозачко). Како го поткачив возилото не застанав, продолжив да возам од страв и застанав малце подоле. Во меѓувреме возачот ме стигна и ми го блокира патот за да не можам да продолжам со возење, дојде до мојот прозор и почна да ме обвинува за напуштање на место на сообраќајка и кај гледам коа возам итн и сакаше да се потпишува европски (или да им дадам пари на рака), после отиде да ја слика колата од страна нешо не знам, јас за тоа време погледнав во сообраќајната (колата не е моја) и видов дека регистрацијата е истечена претходниот ден и поради тоа одбив да потпишам европски, ама не кажав вистината туку само одбив. Па двајцата ме сликаа и мене и колата и таблиците и рекоа ќе sвонат во полиција и јас си отидов од местото бидејќи како да останам а нерегистрирано возило, али они имаат слика од таблиците и слика од мене кроз прозор од колата. Знам дека ова не е океј ама и они ја преувеличија работата, немаше никакви видливи оштетувања на колите, можда имало гребаница што реално јас не приметив никакви гребаници, а они тврдеа дека имало голема штета на нивната кола. Нивната кола поскапа беше. После дознав од сигурни извори дека ме пријавиле во полиција и полицајците рекле дека за толку мала штета (гребаница) нема нишо шо да се праи, али они инсистирале за тоа бегање од место на сообраќајка, одбивање да се потпишам и плус рекле као наводно совозачот го боли рамото (повреда) што не верувам зашо буквално не беше ни удар, многу малце ја закачив колата, не се ни осети. Мислам дека скроз ја преувеличија случката, а посебно во полиција. И на крај полицајците направиле записник за прекршочна постапка и после коа си отишле овие, полицајците рекле дека тоа е ситница и нема ништо да има, ама мене не ми е јасно... поведена е постапка (плус ќе ме тужеле овие приватно), колку би била казна за ова и дали да идам кај адвокат за ова? И плус за немање возачка (положено ама без возачка). Никој не ми sвонел официјално од полиција за ова, ја ова го знам онака неофицијално. Ве молам за помош и ви благодарам однапред.
Колку е тоа малце подоле каде што си застанал? Неколку метри или? Пошто си тазе положен, во тие тестовите те учат да застанеш дури и кога не си ти учесник во сообраќајка, да помогнеш. Ти си бил свесен дека си закачил некој, и си продолжил, без да знаеш дали малку или многу штета си направил. И ја би те одрал како и дечките што си ги закачил.

Се си можел да решиш со малку пари ако не си сакал да потпишеш европски. Вака, крив си што си напуштил место, најверојатно ке сконтаат дека и не ти било регистрирано возилото кога ке ти побараат сообраќајна и ке видат печат со датум по сообраќајката. Исто ке биде и за возачката.

Записникот се плаќа околу 250Е, и најверојатно тебе ке ти пишат казна за возење без дозвола(400-500Е), напуштање на место на сообраќајка(250Е). Па ке има казна за нерегистрирано возило(без осигурување)500Е.

Потоа ке те гонат во приватна парница за нанесен стрес. Генерално, нека стои постов тука, како школа за оние што мислат дека може да возат нерегистрирано возило без дозвола и да не застанат кога ке закачат некој.

Барај адвокат дефинитивно.
 
Член од
20 октомври 2021
Мислења
9
Поени од реакции
5
Колку е тоа малце подоле каде што си застанал? Неколку метри или? Пошто си тазе положен, во тие тестовите те учат да застанеш дури и кога не си ти учесник во сообраќајка, да помогнеш. Ти си бил свесен дека си закачил некој, и си продолжил, без да знаеш дали малку или многу штета си направил. И ја би те одрал како и дечките што си ги закачил.

Се си можел да решиш со малку пари ако не си сакал да потпишеш европски. Вака, крив си што си напуштил место, најверојатно ке сконтаат дека и не ти било регистрирано возилото кога ке ти побараат сообраќајна и ке видат печат со датум по сообраќајката. Исто ке биде и за возачката.

Записникот се плаќа околу 250Е, и најверојатно тебе ке ти пишат казна за возење без дозвола(400-500Е), напуштање на место на сообраќајка(250Е). Па ке има казна за нерегистрирано возило(без осигурување)500Е.

Потоа ке те гонат во приватна парница за нанесен стрес. Генерално, нека стои постов тука, како школа за оние што мислат дека може да возат нерегистрирано возило без дозвола и да не застанат кога ке закачат некој.

Барај адвокат дефинитивно.
Па да типа 10-тина метри, не знам точно... а иначе јас иам положено, како без дозвола? И да знам дека и ја иам кривица (ама и они имаат за стоење на улица со колата), ама стварно немаше штета како што тие ја прикажаа, ни гребаници јас не видов. А иначе од полиција рекле дека ова е ситница и нема ништо да биде, иако направиле записник после долго инсистирање од тие двајцата. Не ми е баш најјасно, ама ќе одам утре кај адвокат штом викаш да одам кај адвокат обавезно. Фала за помошта, школо за друг пат јбг.
 

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
4.184
Поени од реакции
4.921
Си требал одма да ги кешираш за штетата на лице место и тоа е тоа

Имаш начин да ги контактираш сега, да се извиниш и да понудиш да се санира штетата а тие да ја запрат постапката?

Полиција нема да има интерес да те гони освен ако не е главуч со врски па намерно да инсистира другиот шофер. Ако некој од полиција те контактира кажи дека си признал кривица на лице место и си понудил да ја санираш штетата и после си заминал
 
Член од
20 октомври 2021
Мислења
9
Поени од реакции
5
Си требал одма да ги кешираш за штетата на лице место и тоа е тоа

Имаш начин да ги контактираш сега, да се извиниш и да понудиш да се санира штетата а тие да ја запрат постапката?

Полиција нема да има интерес да те гони освен ако не е главуч со врски па намерно да инсистира другиот шофер. Ако некој од полиција те контактира кажи дека си признал кривица на лице место и си понудил да ја санираш штетата и после си заминал
Нема можност да ги контактирам затоа што мене приватни извори ми кажаа дека они двајцата биле многу налутени таму и инсистирале да се напраи записник, иако полицајците се обидувале да ја спуштат топката во моја корист, дека ова било ситница итн. И нишо они си отишле после направениот записник, али ќе ја тераат постапката, нема ништо да запрат и рекле дека ќе ме тужат приватно бидејќи "биле шокирани од мојата и нивната незаинтересираност" :/ и сеа мене ништо не ми е јасно, другарчево ми вика од полиција нема ништо да ми стигне (а има прекршочен записник?), едино ако они ме тужат приватно и сеа не ми е јасно дали да фатам адвокат сеа или да чекам приватна тужба
 

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
4.184
Поени од реакции
4.921
Нема можност да ги контактирам затоа што мене приватни извори ми кажаа дека они двајцата биле многу налутени таму и инсистирале да се напраи записник, иако полицајците се обидувале да ја спуштат топката во моја корист, дека ова било ситница итн. И нишо они си отишле после направениот записник, али ќе ја тераат постапката, нема ништо да запрат и рекле дека ќе ме тужат приватно бидејќи "биле шокирани од мојата и нивната незаинтересираност" :/ и сеа мене ништо не ми е јасно, другарчево ми вика од полиција нема ништо да ми стигне (а има прекршочен записник?), едино ако они ме тужат приватно и сеа не ми е јасно дали да фатам адвокат сеа или да чекам приватна тужба
Гледале многу филмови изгледа.

Чекај да видиш што ќе ти стигне. За гребаница не се секирај полиција нема да се ангажира. И приватно да те тужат треба да докажат штета, не знам како тие го замислуваат процесот, друже судија овај ми ја изгреба колата и ја се изнервирав, барам 10 илјади евра :pos:

Ич не се секирај, ќе видат дека повеќе ќе ги кошта да те дадат на суд, мислам дека ќе ти побараат пари да се среди колата и тоа е тоа.

Држи се само до твојата приказна, не приметив дека ги изгребав одма, потоа застанав, другиот шофер беше видно изнервиран, признав вина и понудив да платам за штетата ама другиот шофер ки се закануваше па си заминав
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
9.928
Поени од реакции
19.809
Гледале многу филмови изгледа.

Чекај да видиш што ќе ти стигне. За гребаница не се секирај полиција нема да се ангажира. И приватно да те тужат треба да докажат штета, не знам како тие го замислуваат процесот, друже судија овај ми ја изгреба колата и ја се изнервирав, барам 10 илјади евра :pos:

Ич не се секирај, ќе видат дека повеќе ќе ги кошта да те дадат на суд, мислам дека ќе ти побараат пари да се среди колата и тоа е тоа.

Држи се само до твојата приказна, не приметив дека ги изгребав одма, потоа застанав, другиот шофер беше видно изнервиран, признав вина и понудив да платам за штетата ама другиот шофер ки се закануваше па си заминав
Ако имаат некое блиско докторче да потпише дека имале нанесена повреда, па и уплашени, ќе види дали ќе тужат и што ќе му земат ;)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom