Правна помош и совети

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
9.637
Поени од реакции
18.882
Здраво,
Дали уверение за неосудуваност можат да ти дадат во истиот ден кога си поднесол барање?
Ваљда само ако фатиш врски.
Јас вадев минатата година, го чекав 3-4 денови.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
9.637
Поени од реакции
18.882
Во Скопје тоа? Бидејќи во Скопје знам дека многу чекаат.
Во Скопје, веројатно зависи и од периодот, јас го вадев пред хаосот со короната (прва недела од Февруари).
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.408
Поени од реакции
15.391
Здраво,
Дали уверение за неосудуваност можат да ти дадат во истиот ден кога си поднесол барање?
Тешко, обично се чека 2-3 работни дена. Зборувам за Скопје.

Знаеш, 2 барања, копија од лична карта и такса (340 ден мислам дека е) која може да се плати на лице место со картичка. :)
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
9.637
Поени од реакции
18.882
Од тие што сте поупатени, ЗЗ лаже или има некакви бенефиции од државата во поглед на придонеси за време на короната?
Сметководителот не ми има кажано ништо :)

9:47 до 9:52
 
Член од
29 јануари 2007
Мислења
147
Поени од реакции
19
Доколку дедо ми ми ја препише куќата на поклон, може ли после брат ми да бара дел? И колку може да добие?
 

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
309
Поени од реакции
166
Доколку дедо ми ми ја препише куќата на поклон, може ли после брат ми да бара дел? И колку може да добие?
На кратко кажано може. На подолго и пошироко кажано зависи дали сте ти и брат ти единствени законски наследници (дали има други внуци, дали е жив твојот родител на кој дедо ти е родител, дали се живи останати чичковци, вујковци) и слично.
Автоматски споено мислење:

Dali znae nekoj sto oznacuva datumot i kratenkata zaokruzeni so zolto ?
Можеби е „EXP“ - експедирано на тој датум
 
Последно уредено:
Член од
29 јануари 2007
Мислења
147
Поени од реакции
19
На кратко кажано може. На подолго и пошироко кажано зависи дали сте ти и брат ти единствени законски наследници (дали има други внуци, дали е жив твојот родител на кој дедо ти е родител, дали се живи останати чичковци, вујковци) и слично.
Автоматски споено мислење:


Можеби е „EXP“ - експедирано на тој датум
Само ние сме, нема други. Доколку бара колкав процент му следува како нужен дел?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
12.130
Поени од реакции
5.836
Доколку дедо ми ми ја препише куќата на поклон, може ли после брат ми да бара дел? И колку може да добие?
Нема шанси ...никој не успеал да поништи имот добиен како подарок.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
685
Поени од реакции
677
Е како може кога тоа се рачуна од втор ред наследник, внука, а од прв ред нужен дел е 30%
Па што е важно како се рачуна во кој наследен ред е?
Договор за поклон нема врска со наследување. Жив човек со својот имот располага како што самиот тој сака! А наследните редови и делови се сметаат само за имот кој претставува оставина, односно кој е на име на оставителот (откако починал) и истите не го ограничуваат поклонодавачот во располагањето со својот имот додека е жив во нити еден случај.
Автоматски споено мислење:

На кратко кажано може. На подолго и пошироко кажано зависи дали сте ти и брат ти единствени законски наследници (дали има други внуци, дали е жив твојот родител на кој дедо ти е родител, дали се живи останати чичковци, вујковци) и слично.
Автоматски споено мислење:


Можеби е „EXP“ - експедирано на тој датум
Автоматски споено мислење:

 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.938
Поени од реакции
11.950
Па што е важно како се рачуна во кој наследен ред е?
Договор за поклон нема врска со наследување. Жив човек со својот имот располага како што самиот тој сака! А наследните редови и делови се сметаат само за имот кој претставува оставина, односно кој е на име на оставителот (откако починал) и истите не го ограничуваат поклонодавачот во располагањето со својот имот додека е жив во нити еден случај.
Автоматски споено мислење:


Автоматски споено мислење:
Освен кога располагал со имотот со тестамент па тогапш се применува нужен дел и поништување на подароците во последните 90 дена доколку е повреден нужниот дел :icon_mrgr:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom