Правна помош и совети

Член од
28 август 2009
Мислења
773
Поени од реакции
846
[Тука ќе пишам да не отварам нова тема, ваљда е ок]

Бидејќи многу различни пријатели кои се занимаваат со правото или со правни регулативи, даваат различни одговори, би сакал да ве прашам неколку работи околу terms of service/terms of use , итн, итн...

Ова сега прашувам во име на фирма, која работи одредена дејност со истакнати terms, privacy, shipping и останати полиси поврзани со работата:

1) Дали во сите случаи кога корисниците ќе ги прифатат (штиклираат) тие полиси, автоматски се подразбира дека ги прифаќаат сите услови на веб страната?
2) Ако да, дали после тоа има опција за некакви санкции дополнителни (пример кривични/прекршочни од одредени институции) ако има одредени жалби/пријави од страна на корисниците/клиентите?
3) Дали фирмата е заштитена комплетно ако ги наведе сите правила во овие полиси и корисниците продолжат да го користат вебот по прифаќање?
4) Дали фирмата е заштитена од државните институции ако ги наведе овие правила јавно на веб страната?

(Неможам многу да откривам, се надевам сум јасен колку-толку. Дополнително, компаниите со слични/блиски бизниси, пример во ЕУ или во други држави, кога имаат некои нивни правила збутани во овие полиси, џабе се сите емаилови или поплаки за било што од страна на нас корисниците, бидејќи сите повратни информации се на некој начин поврзани си овие полиси (terms of use итн итн) и автоматски ти викаат во принцип тоа е тоа, сте си ги прифатиле...)

пс: Да напоменам, бидејќи погоре прашав за санкции, фирмата работи чисто и нема никакви „превари“, нема затајување и слично. Само во смисла на некакви жалби/поплаки од трети лица, додека правилата се сепак наведени во овие полиси погоре.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
217
Поени од реакции
124
[Тука ќе пишам да не отварам нова тема, ваљда е ок]

Бидејќи многу различни пријатели кои се занимаваат со правото или со правни регулативи, даваат различни одговори, би сакал да ве прашам неколку работи околу terms of service/terms of use , итн, итн...

Ова сега прашувам во име на фирма, која работи одредена дејност со истакнати terms, privacy, shipping и останати полиси поврзани со работата:

1) Дали во сите случаи кога корисниците ќе ги прифатат (штиклираат) тие полиси, автоматски се подразбира дека ги прифаќаат сите услови на веб страната?
2) Ако да, дали после тоа има опција за некакви санкции дополнителни (пример кривични/прекршочни од одредени институции) ако има одредени жалби/пријави од страна на корисниците/клиентите?
3) Дали фирмата е заштитена комплетно ако ги наведе сите правила во овие полиси и корисниците продолжат да го користат вебот по прифаќање?
4) Дали фирмата е заштитена од државните институции ако ги наведе овие правила јавно на веб страната?

(Неможам многу да откривам, се надевам сум јасен колку-толку. Дополнително, компаниите со слични/блиски бизниси, пример во ЕУ или во други држави, кога имаат некои нивни правила збутани во овие полиси, џабе се сите емаилови или поплаки за било што од страна на нас корисниците, бидејќи сите повратни информации се на некој начин поврзани си овие полиси (terms of use итн итн) и автоматски ти викаат во принцип тоа е тоа, сте си ги прифатиле...)

пс: Да напоменам, бидејќи погоре прашав за санкции, фирмата работи чисто и нема никакви „превари“, нема затајување и слично. Само во смисла на некакви жалби/поплаки од трети лица, додека правилата се сепак наведени во овие полиси погоре.
Кратко и јасно:
1) Да.
2) Не.
3) Да.
4) Да.

Ако ве интересира нешто подетално пишете ми во порака.
 
Член од
28 август 2009
Мислења
773
Поени од реакции
846
Ако ве интересира нешто подетално пишете ми во порака.
Многу близок другар старта една идеја, ја му го работев вебот и ме интересираа некои работи бидејќи и он се распрашување али различни мислења од различни страни. Фала на одговорот
 
Член од
1 април 2017
Мислења
142
Поени од реакции
23
Дечки колку отприлика зима нотар за купување на земјиште од еден на друг?
 
На врв Bottom