Правна помош и совети

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
10.695
Поени од реакции
15.771
Dobra Vecer

Sakam da se informiram nesto vo vrska so rabotniot odnos...
Vo slucaj da rabotam na dogovor na opredeleno na 3 meseci, i vo slucajov dogovorot e zavrsen pred 2 meseci... vo ovoj slucaj jas seuste odam na rabota prijaven sum seuste samo nemam potpisano seuste dogovor poradi toa sto od smetkovodstvo ima zaboraveno i znae nekogas da go prosledi dogovorot pokasno... Vo ovoj slucaj jas ako ne idam poveke na rabota a sum zel 1 i pol plata bez potpisan dogovor, pola plata e izrabotena no vo slucajov ako izlezam od rabota sigruno nema da bide isplatena. Sega sakam da znam vo ovoj slucaj sto bi bilo i kako idat procedurite?
a mu kaza za slucajot?
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
120
Поени од реакции
8
Здраво на сите...
Преку адвокат.... поднесував ПРЕДЛ. ЗА ПОВ. СУД. ПОСТАПКА.
Од судот добив одговор дека : Предлогот бил поднесен во недоволен број примероци и затоа се ОТФРЛА.
ИМАМ ЛИ ШАНСА ДА ПОДНЕСАМ ПОВТОРНО ПРЕДЛОГ ??????
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.120
Поени од реакции
18.024
Здраво на сите...
Преку адвокат.... поднесував ПРЕДЛ. ЗА ПОВ. СУД. ПОСТАПКА.
Од судот добив одговор дека : Предлогот бил поднесен во недоволен број примероци и затоа се ОТФРЛА.
ИМАМ ЛИ ШАНСА ДА ПОДНЕСАМ ПОВТОРНО ПРЕДЛОГ ??????
Имаш, отрфлањето на предлогот како неуреден не значи дека не може повторно да се истакне исто такво барање, не одлучувал судот по оваа правна работа.
Отфрлен е затоа што е составен од адвокат, ако беше составен од "неука странка" ( која не е адвокат ), тогаш судот ќе го доставеше до подносителот на доуредување.
Поднеси го повторно предлогот, со истата документација во доволен број на примероци за судот и за спротивната страна/страни.
 
Член од
15 април 2019
Мислења
194
Поени од реакции
149
Имаш, отрфлањето на предлогот како неуреден не значи дека не може повторно да се истакне исто такво барање, не одлучувал судот по оваа правна работа.
Отфрлен е затоа што е составен од адвокат, ако беше составен од "неука странка" ( која не е адвокат ), тогаш судот ќе го доставеше до подносителот на доуредување.
Поднеси го повторно предлогот, со истата документација во доволен број на примероци за судот и за спротивната страна/страни.
vo 3primeroci najmalce treba eden za advokatot eden za sudot i eden za sprotivnata strana , a ako ima povekje vo 5primeroka .
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.120
Поени од реакции
18.024
vo 3primeroci najmalce treba eden za advokatot eden za sudot i eden za sprotivnata strana , a ako ima povekje vo 5primeroka .
A, ако има да речеме, 7,8 спротивни страни на другата страна ( што е чест случај кај противниците во физичките делби), а сите сами настапуваат во постапката, или се застапувани од различни полномошници, пак во 5 примероци ќе оди поднесокот? :sneaky:
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
10.695
Поени од реакции
15.771
Ne sum mu spomnal seuste, vo slucajov se odlucam da ne odam poveke na rabota, poradi toa sto ne sum zadovolen od uslovite i poradi moite prava ne se ispocituvani od nivna strana, i sekako deka se uste ne sum potpisal dogovor... koja situacija bi bila najprilagodena?
Zavisi od slucajot.
Ne razbrav dobro, koj e slucajot?
 
Член од
14 ноември 2015
Мислења
7
Поени од реакции
3
Zavisi od slucajot.
Ne razbrav dobro, koj e slucajot?
Slucaj nema samo ednostavno prasanje, dali ako izlezam od rabota ke imam problemi od strana na agencijata za vrabotuvanje poradi sto nemam dogovor ili ne? Drugite raboti mI se jasnI poradi sto nemam dogovor znaci isto se vodam kako ne obvrzan da sedam tamu...
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.120
Поени од реакции
18.024
Slucaj nema samo ednostavno prasanje, dali ako izlezam od rabota ke imam problemi od strana na agencijata za vrabotuvanje poradi sto nemam dogovor ili ne? Drugite raboti mI se jasnI poradi sto nemam dogovor znaci isto se vodam kako ne obvrzan da sedam tamu...
Редовен проблем е твојот случај во приватниот сектор во однос на договорите на определено време.
Не склучуваат анекси кон првичните договори и работниците остануваат да работат и по завршување на договорот.
Им се поминува плата, придонеси итн.
Сметководството на твојот работодавач не е обврзано да склучува анекси кон договорите кои веќе завршиле, тие се должни по налог на газдите да ја исплатат плата и придонесите.
И не се водиш како невработен, ако ти поминуваат плата преку сметка, ти плаќаат и придонеси итн, значи твојот статус во АВРМ е како вработено лице, се додека не те одјават писмено.
Ажурирањето на договорите на вработените е работа на правната служба на фирмата ( ако ја има ),нормално по обострана желба на работодавачот и работникот да биде продолжен договорот.
Вака, штом си продолжил да работиш во фирмата, по завршување на договорот, за исти услови и иста плата, а работодавачот преќутно се согласил да ти ја исплаќа истата плата согласно основниот договор настапило неформално продолжување на договорот, иако согласно Закон за работи односи договорите и анексите кон договорите мора да бидат склучени во писмена форма.
Во случај на судски спор и двете страни немате аргументи, тие го кршат законот што те држеле во фирмата без важечки договор и ти исплаќале плата за работа која не произлегува од важечки писмен акт ( договор, анекс итн ), ти од друга страна си примал плата без основ, иако не делува така зошто си работел работни задачи согласно претходно потпишан договор и ако настане евентуален спор ќе треба да ги враќаш парите.
Делува конфузно, ама за жал така функционира системот во државата, хаотично.
Значи, да не должам, ако сакаш да си одиш од фирмата, ќе треба да се договориш со газдата, да те одјави до крајот на месецот и секој по својот пат.
Доколку се решиш да продолжиш, потпишете анекс кон договорот за да си имаш правна сигурност во иднина.
 
Член од
14 ноември 2015
Мислења
7
Поени од реакции
3
Редовен проблем е твојот случај во приватниот сектор во однос на договорите на определено време.
Не склучуваат анекси кон првичните договори и работниците остануваат да работат и по завршување на договорот.
Им се поминува плата, придонеси итн.
Сметководството на твојот работодавач не е обврзано да склучува анекси кон договорите кои веќе завршиле, тие се должни по налог на газдите да ја исплатат плата и придонесите.
И не се водиш како невработен, ако ти поминуваат плата преку сметка, ти плаќаат и придонеси итн, значи твојот статус во АВРМ е како вработено лице, се додека не те одјават писмено.
Ажурирањето на договорите на вработените е работа на правната служба на фирмата ( ако ја има ),нормално по обострана желба на работодавачот и работникот да биде продолжен договорот.
Вака, штом си продолжил да работиш во фирмата, по завршување на договорот, за исти услови и иста плата, а работодавачот преќутно се согласил да ти ја исплаќа истата плата согласно основниот договор настапило неформално продолжување на договорот, иако согласно Закон за работи односи договорите и анексите кон договорите мора да бидат склучени во писмена форма.
Во случај на судски спор и двете страни немате аргументи, тие го кршат законот што те држеле во фирмата без важечки договор и ти исплаќале плата за работа која не произлегува од важечки писмен акт ( договор, анекс итн ), ти од друга страна си примал плата без основ, иако не делува така зошто си работел работни задачи согласно претходно потпишан договор и ако настане евентуален спор ќе треба да ги враќаш парите.
Делува конфузно, ама за жал така функционира системот во државата, хаотично.
Значи, да не должам, ако сакаш да си одиш од фирмата, ќе треба да се договориш со газдата, да те одјави до крајот на месецот и секој по својот пат.
Доколку се решиш да продолжиш, потпишете анекс кон договорот за да си имаш правна сигурност во иднина.
Vo ovaa situacija dali moze da ispratam baranje do niv I pismeno I elektronski eve vaka na primer bi izgledalo

Moite baranja se da bide prodolzen dogovorot zatoa sto se vodam kako vraboten dva meseci bez dogovor.

Во новиот договор барам да се наведе дека работам ноќна смена и
поради тоа ми следуваат дополнителни денови одмор и покачување на
платата.

Vo sprotivno nema da idam na rabota I preku advokat vo inspektorat ke prijavam deka rabotam treta smena bez dogovor I bez prava.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.048
Поени од реакции
5.983
едно прашање за адвокати...
бев во суд и најдов број на одлука ( на починато лице), но за да се добие препис ми бара не само умреница туку и изводи од другите наследници, а за тоа треба пак да се оди ...
всушност и не ми треба за кај нотарот препис туку да најдам кој бил адвокат во постапката ..
Дали може адвокат од канцеларија по број на одлука да прочита кој бил адвокат во таа постапка ??
 

Tomasino

Semper etiam ubique superiores
Член од
19 март 2009
Мислења
9.120
Поени од реакции
18.024
Vo ovaa situacija dali moze da ispratam baranje do niv I pismeno I elektronski eve vaka na primer bi izgledalo

Moite baranja se da bide prodolzen dogovorot zatoa sto se vodam kako vraboten dva meseci bez dogovor.

Во новиот договор барам да се наведе дека работам ноќна смена и
поради тоа ми следуваат дополнителни денови одмор и покачување на
платата.

Vo sprotivno nema da idam na rabota I preku advokat vo inspektorat ke prijavam deka rabotam treta smena bez dogovor I bez prava.
Имаш право ( и треба ) да поднесеш писмено барање до работодавачот, согласно член 181 ст. 1 од Закон за работни односи.
Во барањето ќе ги образложиш причините заради кои сметаш дека ти се повредени твоите права од работи.
Барањето да се достави преку архива, или ако нема архива до лице овластено за прием на писмени документи во фирмата, со ставен потпис и печат за прием на писменото барање.
По приемот на писмениот документ работодавачот е должен во рок од 8 дена да ги исполни своите обврски од договорот или пак да преземе дејствија, односно да го отстрани кршењето на правото .
Доколку по истекот на 15 дена не го стори тоа имаш право да поведеш судска постапка пред надлежен суд за да го заштитиш своето право.
Автоматски споено мислење:

едно прашање за адвокати...
бев во суд и најдов број на одлука ( на починато лице), но за да се добие препис ми бара не само умреница туку и изводи од другите наследници, а за тоа треба пак да се оди ...
всушност и не ми треба за кај нотарот препис туку да најдам кој бил адвокат во постапката ..
Дали може адвокат од канцеларија по број на одлука да прочита кој бил адвокат во таа постапка ??
Немаат адвокатите таков пристап до базата на одлуки на судовите.
Одлуките се објавуваат на официјалните страни на судовите, согласно принципот на анонимизација на генералиите на странките и адвокатите во постапката .
Провери по бројот, можеби се оставени податоците на Адвокатот во постапката.
А и не мора којзнае каква процедура околу поднесок за издавање на преписи, оваа информација оже да ви ја даде и било кој судски службеник со пристап до АКМИС системот во надлежниот суд, имаат скенирана база на податоци. ( нормално, доколку се замоли убаво ).
 
Последно уредено:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
13.776
Поени од реакции
28.919
едно прашање за адвокати...
бев во суд и најдов број на одлука ( на починато лице), но за да се добие препис ми бара не само умреница туку и изводи од другите наследници, а за тоа треба пак да се оди ...
всушност и не ми треба за кај нотарот препис туку да најдам кој бил адвокат во постапката ..
Дали може адвокат од канцеларија по број на одлука да прочита кој бил адвокат во таа постапка ??
Не верувам, пробај тука по број, суд и област што ќе излези.
 
Член од
14 ноември 2015
Мислења
7
Поени од реакции
3
Имаш право ( и треба ) да поднесеш писмено барање до работодавачот, согласно член 181 ст. 1 од Закон за работни односи.
Во барањето ќе ги образложиш причините заради кои сметаш дека ти се повредени твоите права од работи.
Барањето да се достави преку архива, или ако нема архива до лице овластено за прием на писмени документи во фирмата, со ставен потпис и печат за прием на писменото барање.
По приемот на писмениот документ работодавачот е должен во рок од 8 дена да ги исполни своите обврски од договорот или пак да преземе дејствија, односно да го отстрани кршењето на правото .
Доколку по истекот на 15 дена не го стори тоа имаш право да поведеш судска постапка пред надлежен суд за да го заштитиш своето право.
Автоматски споено мислење:
Na vakov nacin ako ne gi ispolni baranjata I da ne odam na rabota togash ne e moja krivica zosto predhodno sum podnel baranje. Drug nacin za izvestuvanje ako vo situacijava sakam da bide zabrzana rabotata a da bide regularno posto nemam dogovor potpisano I mu davam do obrazlozenie kako na primer baranjeto koe bi go pisal no da ne bide baranje tuku izvestuvanje, moze nekoj primer ili sovet?

Fala odnapred
 

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
312
Поени од реакции
134
Zdravo, edno pasanje: Sakam da legaliziram edna povrsina koja spagja vo sopstvenost na ZIK Makedonija. Sto treba da se napravi? Pretpostavuvam da se kupi prvin parcelata od ZIK pa posle da se leglizira ili...? Kaj treba da se obratam
 
На врв Bottom