- Член од
- 29 септември 2013
- Мислења
- 740
- Поени од реакции
- 628
Досега не е најдена никаква врска помеѓу: племето Албанои, градот Албанополис и денешните Албанци.
Нема ни да се најде.
Нема ни да се најде.
Не ми беше тоа поентата... мислам дека етнонимот Албанци први го употребиле Римјаните. И како таков опстојал низ вековите за територијата на Албанија. А тоа дека има некаква врска денешните со тогашното племе Албани знам дека немаат допирна точка освен територијата. За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.Досега не е најдена никаква врска помеѓу: племето Албанои, градот Албанополис и денешните Албанци.
Нема ни да се најде.
Од каде тој податок дека етнонимот албанци први го употребиле римјаните па згора на тоа опстанал низ вековите за територијата на Албанија?Не ми беше тоа поентата... мислам дека етнонимот Албанци први го употребиле Римјаните. И како таков опстојал низ вековите за територијата на Албанија. А тоа дека има некаква врска денешните со тогашното племе Албани знам дека немаат допирна точка освен територијата. За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.
Во врска со античкото племе, ќе му дојде примерот со денешните Еѓипјани (кои се Арапи) и старите кои не биле Арапи, а се оригинални носители на тоа име.
Од каде сигурен дека немаат допирна точка?Не ми беше тоа поентата... мислам дека етнонимот Албанци први го употребиле Римјаните. И како таков опстојал низ вековите за територијата на Албанија. А тоа дека има некаква врска денешните со тогашното племе Албани знам дека немаат допирна точка освен територијата. За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.
Во врска со античкото племе, ќе му дојде примерот со денешните Еѓипјани (кои се Арапи) и старите кои не биле Арапи, а се оригинални носители на тоа име.
Албанскиот јазик е индоевропски јазик, и нема блиска сличност со ниту еден, како што е грчкиот.Од каде им е јазикот? Денешниот јазик кој го говорат во Албанија, Косово и во Македонија, како настанал, како се менувал и колку време постои? Кој друг јазик е сличен на т.н. албанскиот јазик?
Кој албанец не знае кој е Скендербег или Пјетр Богдани, зошто лажеш, сигурно си прашувал некој радикален исламист.Да, тоа и мене ми е чудно. На својот јазик си се викаат Ш к и п т а р, а ние треба Албанци да ги викаме. Прашав еден од нив, ми вели не е навреда да ги нарекуваме како што си се нарекуваат на својот јазик.
А да, и немаат поима кој е Скендербег или тие спомениците што ги тупнаа, Пјетр Богдани, Неџат Аголи, Хасан Приштина...
Некој Хасан од Приштина, се борел против турците, ми вели![]()
The ethnonym Albanian has been hypothesized to be connected to and stem from the Albanoi,[100][101][102] an Illyrian tribe mentioned by Ptolemy with their centre at the city of Albanopolis.[87][103] Linguists believe that the alb part in the root word originates from an Indo-European term for a type of mountainous topography, from which other words such as alps are derived.Од каде тој податок дека етнонимот албанци први го употребиле римјаните па згора на тоа опстанал низ вековите за територијата на Албанија?
А ти од каде па толку сигурен дека имаат?Од каде сигурен дека немаат допирна точка?
Можеби затоа што мнозинството на историчари викаат така?А ти од каде па толку сигурен дека имаат?
Забрае релевантни да пишеш.Можеби затоа што мнозинството на историчари викаат така?
Цитат од википедија?The ethnonym Albanian has been hypothesized to be connected to and stem from the Albanoi,[100][101][102] an Illyrian tribe mentioned by Ptolemy with their centre at the city of Albanopolis.[87][103] Linguists believe that the alb part in the root word originates from an Indo-European term for a type of mountainous topography, from which other words such as alps are derived.
Под историчари мислиш на лингвисти од 19 век?Можеби затоа што мнозинството на историчари викаат така?
До некаде 15 век албанците се нарекуваа себеси arbër, а Arbëria земјата.За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.