Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
6.109
Поени од реакции
2.334
Па, доста од имињата што ги носат некои Албанци се словенски или имаат некаков словенски корен. на пример Богдан. Гарант има и некоја приказна за тој Богдан и зошто се вика Богдан. Само дека е православен, или можеби е словен?

Лазар, словенско име
Тодор, од Теодор Словенска интерпретација
Јон
Народот имињата ги бира по своите Јунаци....[DOUBLEPOST=1549451837][/DOUBLEPOST]@puno
Не е дека нема свесни и разумни кај вас, еве ти на твој јазик од уста на ваш човек. И што е најинтересно не е само он свесен за овој факт... Уствари овој факт ја прави историјата на Албанија доста контроверзна, со доста отворени прашања внатре. Тука можеме да правиме муабет за термините околу србството во контекст на тоа дали воопшто така се користело

http://gazetaimpakt.com/paskal-milo-skenderbeu-ka-qene-sllav-nuk-luftoi-per-shqiperine-por-per-kryqin/

Historiani Paskal Milo tregon qe Skenderbeu ka qene sllav, familjen e ka patur serbe. Nena e Skenderbeut ishte sllave. Skenderbeu lindi ortodoks. Emrat e femijeve te Gjon Kastriotit jane sllave. Skenderbeu nuk luftoi per Shqiperine dhe Kosoven por per kryqin dhe provincat e tija sllave. Ai nuk eshte hero i Shqiperise dhe Kosoves. Katoliket dhe nacionalistet e paditur nuk duhet te terbohen nga keto fakte. Heroi i tyre me shume i perket Serbise sesa Shqiperise.
Правослвани биле, не ортодоксни, значи црквата била словенска, не ги анализирале сите библиски имиња, црквата имала огромно влијание во средновековието, не знам дали знаеш, и албанците коегзистирале со словените, се мажеле и женеле, дури некои племиња не се знае што етникум се затоа што се мешани, за словенските имиња кај албанците смешно е да се дискутираат. Немале албанците своја црква, такви биле околностите, невозможно е да имаш независна црква на мајчин јазик било католичка било православна ако соседни ти се државите од каде потекнува католицизмот и православието.
Албанците во Грција имаат грчки имиња, затоа што преку грчката црква имале влијаније, како што католиците имаат италијански имиња, исто како што има пуно албанци со турски имиња мислејќи дека се муслимански имиња.

Паскал Мило е историчар и политичар, горе доле се согласувам со него за кажаното, не треба да се митизира Скендербег како ексклузивен албански херој кој се борел за албанштината, но никаде не вика дека Скендербег е словен, или негира дека е албанец, ме натера цела емисија да изнагледам.[DOUBLEPOST=1549468087][/DOUBLEPOST]
Тоа околу имињата, во Албанија и ден денеска има огромен број на такви имиња Јон, Ѓон, Пјетр, Сотир, Лазар, Тодор, Тома, Димитер, Ѓерѓ, Никола, Александер и.т.н. но тешко е да се каже и докаже дали овие денешни Албанци имаат некакво Македонско/Словенско потекло од проста причина што сите овие имиња се Христијански имиња, а во Албанија солиден дел од популацијата се Католици и Ортодокси (Православни) ... не говорам за етничките Грци, Власи, Македонци, Црногорци кои на попис си имаат своја графа, туку говорам за етнички Албанци, но со Христијанска религија, тоа што Албанците во западна Македонија, јужна Србија и Косово се претежно Муслимани не значи и дека 100% Албанската нација е Муслиманска !
Дури имаш до ден денес имаш албанци кои се презивеат Гропа.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.969
Поени од реакции
5.690
Скендербег е словен
Скендербег е словен и пол исто како и останатите големци кои сакате да ги присвоите, еве да почнеме од Голем. Што мислиш за него?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.918
Поени од реакции
8.273
Правослвани биле, не ортодоксни, значи црквата била словенска, не ги анализирале сите библиски имиња, црквата имала огромно влијание во средновековието, не знам дали знаеш, и албанците коегзистирале со словените, се мажеле и женеле, дури некои племиња не се знае што етникум се затоа што се мешани, за словенските имиња кај албанците смешно е да се дискутираат.
Ајде како предговор, да те прашам, што сакаш да кажеш во реченицата што е со црвено...

Прво и основно и да тргнеме обратно, пак нема да стигнеме таму кај што сакаш... Тоа е од причина што не ти држи вода тоа дека имињата се ради коегзистенција. Да било така ќе имали и кај нашите многу чести имиња со Шќиптарски јазичен корен... Ако воопшто постојат такви. Значи постојат Илириски имиња, кои си ги присвојувате, но ниедно од нив нема јазичен корен во вашиот мајчин јазик...

Додека доколку незнаеш главна мотивација, за доделување на имиња имаат митовите, историските личности, приказните и така натаму, а после идат на список светците... Така е тоа во периодот на средновековието. Така што примерот со Скендербеј е класичен пример, дека имињата не се православни, туку се чисто Словенски. Воислава и Репош поготово.

Понатаму, околу влијанието на црквата и старословенскиот јазик... Јасно е кажано дека Словените го добиле правото да ја практикуваат религијата на мајчин јазик. Кога им било дадено тоа право, тие не биле на власт, туку власта одоброволила да се служи на словенски јазик, па сходно на тоа, тие јазикот немале реално моќ да го наметнат, а на тој јазик се служело на целиот Балкан, освен во Унгарија. Кирил и Методиј, на пример ги имаат покрстено и Хазарите, па нив не им го наметнале јазикот, затоа што нивната мисија не била наметнување на јазик. Значи останува на тоа дека во местата каде што денеска живеат Албанци, порано биле населени со Словени... Или пак да поедноставиме, тие што живееле порано, во голем дел се истите, само што ја смениле културата и јазикот и од Македонци, станале Албанци. А тоа значи дека ти имаш словенско потекло.... Што всушност и да го прашаш дедо ти ќе ти го потврди. Доволно е само да прашаш кој ти бил последниот православен предок и како се викал и презивал, па може ќе ти најдеме и цело стебло, а и некој роднина подалечен Македонец.Немале албанците своја црква, такви биле околностите, невозможно е да имаш независна црква на мајчин јазик било католичка било православна ако соседни ти се државите од каде потекнува католицизмот и православието.
Од каде потекнува православието бе дечко? Зошто сега тропаш на памет. Па католичката црква се оделила во 1054, предтоа само една била црквата. Ај пак прочитај го претходниот пасус и пак кажи ... Во времето на Кирил и Методиј не владееле словените со Византија. Немало Српска држава, немало Хрватска држава, немало Црногорска држава, па така немало ни Албанска држава.... Словенската азбука е измислена за да верата се префрли на мајчин јазик. Никому не му е наметната, Христијанството на Словенски јазик е примено само од словени, со многу ретки исклучоци кои неможат да се вбројат дека цел еден несловенски народ примил Христијанство на словенски јазик. Тие што не збореле Словенски јазик, ја примиле верата на Латински и на Грчки. Не можеш да разбереш ти словенска литургија ако не си словен.

Паскал Мило е историчар и политичар, горе доле се согласувам со него за кажаното, не треба да се митизира Скендербег како ексклузивен албански херој кој се борел за албанштината, но никаде не вика дека Скендербег е словен, или негира дека е албанец, ме натера цела емисија да изнагледам.
Не е само Паскал Миљо со тој ум, можат да ти најдам многу Албански историчари, кои тврдат дека е Словен.

Ако ги прашаш оџите, ќе ти кажат дека е Каур... А Каур добро знаеш што е, имате и песна кај што ги воспевате каурите „уби каура“ се вика... и не верувам дека се однесува на православните Албанци....
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.109
Поени од реакции
2.334
Скендербег е словен и пол исто како и останатите големци кои сакате да ги присвоите, еве да почнеме од Голем. Што мислиш за него?
Уживајте бе, земете ги сите. Се надевам ќе ви завршат работа.
Нема многу податоци за него, само дека е соборец на Скендербег.
Познат е кај фолклорот на албанците, се спомнува заедно со другар му, Pal Golemi и Nik Peta.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.918
Поени од реакции
8.273
Уживајте бе, земете ги сите. Се надевам ќе ви завршат работа.
Нема многу податоци за него, само дека е соборец на Скендербег.
Познат е кај фолклорот на албанците, се спомнува заедно со другар му, Pal Golemi и Nik Peta.
Што се љутиш ко мало дете... Збориме за историја, а не за сегашна ситуација. Очигледно е дека имате криза во идентитетот :)
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.109
Поени од реакции
2.334
Ајде како предговор, да те прашам, што сакаш да кажеш во реченицата што е со црвено...
Сакава да направам дисктинција меѓу словенското православие и грчкото православие, односно јазико на црквата.
Прво и основно и да тргнеме обратно, пак нема да стигнеме таму кај што сакаш... Тоа е од причина што не ти држи вода тоа дека имињата се ради коегзистенција. Да било така ќе имали и кај нашите многу чести имиња со Шќиптарски јазичен корен... Ако воопшто постојат такви. Значи постојат Илириски имиња, кои си ги присвојувате, но ниедно од нив нема јазичен корен во вашиот мајчин јазик...

Додека доколку незнаеш главна мотивација, за доделување на имиња имаат митовите, историските личности, приказните и така натаму, а после идат на список светците... Така е тоа во периодот на средновековието. Така што примерот со Скендербеј е класичен пример, дека имињата не се православни, туку се чисто Словенски. Воислава и Репош поготово.
Немале вашите црква на албански јазик. Како расипана плоча си, ѕидот повеќе аргументи ќе сфаќа.
И кај вас античките македонски имиња немаат врска со вас но ги присвојувате. Дури со името Македонија немате никаква врска, па се правите батхурт како тинејџери.
Понатаму, околу влијанието на црквата и старословенскиот јазик... Јасно е кажано дека Словените го добиле правото да ја практикуваат религијата на мајчин јазик. Кога им било дадено тоа право, тие не биле на власт, туку власта одоброволила да се служи на словенски јазик, па сходно на тоа, тие јазикот немале реално моќ да го наметнат, а на тој јазик се служело на целиот Балкан, освен во Унгарија. Кирил и Методиј, на пример ги имаат покрстено и Хазарите, па нив не им го наметнале јазикот, затоа што нивната мисија не била наметнување на јазик.
Не биле на власт, ама веќе во 9-10 век биле огромна популација, станале православни затоа што православната црква им дозволи црква на мајчин јазик, за разлика од католичката. Тоа беше клучот на успехот на словените воопшто.
Не викам дека јазикот го наметнале, туку имињата, за имињата зборуваме, па и во јазикот има бројни позајмени зборови.
Значи останува на тоа дека во местата каде што денеска живеат Албанци, порано биле населени со Словени... Или пак да поедноставиме, тие што живееле порано, во голем дел се истите, само што ја смениле културата и јазикот и од Македонци, станале Албанци. А тоа значи дека ти имаш словенско потекло.... Што всушност и да го прашаш дедо ти ќе ти го потврди. Доволно е само да прашаш кој ти бил последниот православен предок и како се викал и презивал, па може ќе ти најдеме и цело стебло, а и некој роднина подалечен Македонец.
Овде веќе зборуваме за шизофрениа левел Миленко.
Од каде потекнува православието бе дечко? Зошто сега тропаш на памет. Па католичката црква се оделила во 1054, предтоа само една била црквата. Ај пак прочитај го претходниот пасус и пак кажи ... Во времето на Кирил и Методиј не владееле словените со Византија. Немало Српска држава, немало Хрватска држава, немало Црногорска држава, па така немало ни Албанска држава.... Словенската азбука е измислена за да верата се префрли на мајчин јазик. Никому не му е наметната, Христијанството на Словенски јазик е примено само од словени, со многу ретки исклучоци кои неможат да се вбројат дека цел еден несловенски народ примил Христијанство на словенски јазик. Тие што не збореле Словенски јазик, ја примиле верата на Латински и на Грчки. Не можеш да разбереш ти словенска литургија ако не си словен.
Од Грција.
Што се бугарите? Нели и вие македонците бевте такви...
Па тие ретки исклучоци се албанците, барем дел од нив кои биле соседни со словените.
Не е само Паскал Миљо со тој ум, можат да ти најдам многу Албански историчари, кои тврдат дека е Словен.

Ако ги прашаш оџите, ќе ти кажат дека е Каур... А Каур добро знаеш што е, имате и песна кај што ги воспевате каурите „уби каура“ се вика... и не верувам дека се однесува на православните Албанци....
Ајде баш најди некој.
Сега од историчари стигнавме кај оџите, очај...[DOUBLEPOST=1549548763][/DOUBLEPOST]
Очигледно е дека имате криза во идентитетот :)
:pos::pos::pos:
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.969
Поени од реакции
5.690
Уживајте бе, земете ги сите. Се надевам ќе ви завршат работа.
Нема многу податоци за него, само дека е соборец на Скендербег.
Познат е кај фолклорот на албанците, се спомнува заедно со другар му, Pal Golemi и Nik Peta.
И тој е антички православен Илир со словенско име ради асимилација?
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.070
Поени од реакции
1.039
Сакава да направам дисктинција меѓу словенското православие и грчкото православие, односно јазико на црквата.

Немале вашите црква на албански јазик. Како расипана плоча си, ѕидот повеќе аргументи ќе сфаќа.
И кај вас античките македонски имиња немаат врска со вас но ги присвојувате. Дури со името Македонија немате никаква врска, па се правите батхурт како тинејџери.

Не биле на власт, ама веќе во 9-10 век биле огромна популација, станале православни затоа што православната црква им дозволи црква на мајчин јазик, за разлика од католичката. Тоа беше клучот на успехот на словените воопшто.
Не викам дека јазикот го наметнале, туку имињата, за имињата зборуваме, па и во јазикот има бројни позајмени зборови.
Овде веќе зборуваме за шизофрениа левел Миленко.

Од Грција.
Што се бугарите? Нели и вие македонците бевте такви...
Па тие ретки исклучоци се албанците, барем дел од нив кои биле соседни со словените.

Ајде баш најди некој.
Сега од историчари стигнавме кај оџите, очај...[DOUBLEPOST=1549548763][/DOUBLEPOST]
:pos::pos::pos:
Огромна популација на Албанци во 9-10 век?!? Можеби, ама не во Европа.
https://www.youtube.com/watch?v=R-Ev-RR-wmA

Овие Албанци како дошле во Лорестан (Иран) ?!? Не можеш поради сличноста на имињата да си присвојуваш работи, настани и личности со кои немате врска. Алба на латински едно значи, на персиски сосема друго. Првпат Албанци во Европа се донесени од Турците во Косово и северо-источна (денешна) Албанија. Сакаш да кажеш дека Албанците дошле со Турците на СВОЈА територија во Европа? А ако не се дојдени, како го толкуваш фактот што нема Албански артефакти (материјални наоди) од пред турскиот период?
А не можеш да кажеш дека Римјаните ги именувале кавкаските Албанци со свое име (алба) затоа што во антички времиња Римјаните ја немале освоено ниту цела Италија, а камо ли кавкаските предели. А Албанците (и тоа со своите карактеристични кечиња) се опишани како Персиско племе кое се борело на страната на Дарие, против војската на Александар Македонски (мислам дека беше кај Аријан - спомнати се со името “Албанои“ со капи од тврд филц). Е, арно ама во 4 век пр.н.е. во Персија немало Римјани па да ги именуваат Албанците. Значи, етимологијата на името од азиските Албанци и потеклото (вас Гегите) е една, а етимологијата на европските Албанци (воглавно Тоските) е сосема друга.
И Гегите не се чисто азијатски Албанци. Вие сте во голем дел домицилно население (Македонци, Срби, Црногорци...) кои од различни причини (најчесто насилно) се поалбанчени. Тој процес сеуште трае - Македонците Муслимани и делумно Ромите од лукративни причини се поалбанчуваат. Кога велите дека Албанците се староседелци, кажувате вистина во голема мера само што тоа не му го должите на албанскиот ген, туку на македонскиот, српскиот, црногорскиот.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.109
Поени од реакции
2.334
И тој е антички православен Илир со словенско име ради асимилација?
Не, тој е антички македонец но словен.
И од каде си сигурен дека Голем е словенско име?
Може да е еврејско...[DOUBLEPOST=1549555957][/DOUBLEPOST]
Огромна популација на Албанци во 9-10 век?!? Можеби, ама не во Европа.
https://www.youtube.com/watch?v=R-Ev-RR-wmA

Овие Албанци како дошле во Лорестан (Иран) ?!? Не можеш поради сличноста на имињата да си присвојуваш работи, настани и личности со кои немате врска. Алба на латински едно значи, на персиски сосема друго. Првпат Албанци во Европа се донесени од Турците во Косово и северо-источна (денешна) Албанија. Сакаш да кажеш дека Албанците дошле со Турците на СВОЈА територија во Европа? А ако не се дојдени, како го толкуваш фактот што нема Албански артефакти (материјални наоди) од пред турскиот период?
А не можеш да кажеш дека Римјаните ги именувале кавкаските Албанци со свое име (алба) затоа што во антички времиња Римјаните ја немале освоено ниту цела Италија, а камо ли кавкаските предели. А Албанците (и тоа со своите карактеристични кечиња) се опишани како Персиско племе кое се борело на страната на Дарие, против војската на Александар Македонски (мислам дека беше кај Аријан - спомнати се со името “Албанои“ со капи од тврд филц). Е, арно ама во 4 век пр.н.е. во Персија немало Римјани па да ги именуваат Албанците. Значи, етимологијата на името од азиските Албанци и потеклото (вас Гегите) е една, а етимологијата на европските Албанци (воглавно Тоските) е сосема друга.
И Гегите не се чисто азијатски Албанци. Вие сте во голем дел домицилно население (Македонци, Срби, Црногорци...) кои од различни причини (најчесто насилно) се поалбанчени. Тој процес сеуште трае - Македонците Муслимани и делумно Ромите од лукративни причини се поалбанчуваат. Кога велите дека Албанците се староседелци, кажувате вистина во голема мера само што тоа не му го должите на албанскиот ген, туку на македонскиот, српскиот, црногорскиот.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.918
Поени од реакции
8.273
Немале вашите црква на албански јазик. Како расипана плоча си, ѕидот повеќе аргументи ќе сфаќа.

И кај вас античките македонски имиња немаат врска со вас но ги присвојувате. Дури со името Македонија немате никаква врска, па се правите батхурт како тинејџери.

Не биле на власт, ама веќе во 9-10 век биле огромна популација, станале православни затоа што православната црква им дозволи црква на мајчин јазик, за разлика од католичката. Тоа беше клучот на успехот на словените воопшто.
Не викам дека јазикот го наметнале, туку имињата, за имињата зборуваме, па и во јазикот има бројни позајмени зборови.
Тука си прав... ѕидот каде каде повеќе ги прифаќа глупостите, зашто нема логично резонирање...
Ајде вака значи ..... ОООО ТРАКТОР..... Ниеден не-словен не бил покрстен на словенски јазик. Словените на никого му немаат наметнато имиња. Ниту пак некој не-словен тие имиња ги позајмил, Едноставно е, и во денешен ден на глобализација, тешко може да се најдат луѓе кои имаат типично словенско име, а не се словени, или немаат словенски корен... А тоа е највеќе од причина што словенските имињата имаат корен со некој збор, па така нема шанси да најдеме Стојан, Трајче, Трпе и Младен кај некој несловен ... На пример, Богдан е некој човек од словенската митологија, и без разлика на кој јазик се кажува легендата, таа легенда е словенска. Пошто Богдан има словенски корен и очигледно самото име од легендата е асоцијативно.

А пошто во мрачниот среден век, писменоста била на многу ниско ниво, главен извор за имињата биле ваквите легенди кои се прикажувале меѓу народот преку проза и поезија. И заради истата причина ваквите легенди и приказни биле бајаги интимни за еден народ. Па така ако некој носел Словенско име, тој бил едноставно словен. Тоа е во 99.99% од случаите. Уште повеќе што литургија на Старословенски, слушале само словени, за другите имало латински и грчки.


Овде веќе зборуваме за шизофрениа левел Миленко.

Од Грција.
Што се бугарите? Нели и вие македонците бевте такви...
Па тие ретки исклучоци се албанците, барем дел од нив кои биле соседни со словените.

Ајде баш најди некој.
Сега од историчари стигнавме кај оџите, очај...[DOUBLEPOST=1549548763][/DOUBLEPOST]
:pos::pos::pos:
Прво и основно, за да можеш да правиш муабет за средновековието на Балканот, мораш малце повеќе да се едуцираш за религиите. Православието не настанало од Грција, Православието не настанало од Балканот воопшто. Православието е ортодоксниот остаток, кој останал да се води по ортодоксниот пат на верата, после шизмата на Римскиот Патријарјх. Значи тука ништо не се изменило.

Кирил и Методиј не биле православни христијани во денешна смисла на зборот, затоа што тогаш постоела само една црква. Словените не ја добиле верата како православни, туку како Христијани, и тоа неколку векови пред да се случи поделбата на Православни и Католици.

Понатаму, Оџите поседуваат книги од отоманско време од нивните архиви, кои кажуваат кој што бил, барем од оние видни личности кои ги знаеме.

И на крај, пак ќе ти кажам една разлика, јас немам проблем да се наречам Македонец, за Македонија се пејат епови од Индија до Египет, на Балканот и на цела Европа. И тоа сите ги воспеваат како ослободители (освен Евреите)... Немам проблем да го поврзам моето самоспознавање со некоја личност, што носела име кое нема врска со мојата нација, јазик и култура. Ниту пак да правам карма-каша од името на мојата нација, за да можам да најдам некакви историски факти, Албанци-Шќиптари-Арбанаси-Арнаути, што само ја усложнуваат комплицираната лага во којашто живеете....


Знам дека ти е тешко да прифатиш дека имаш Каурско потекло, знам дека ти се гади од таа помисла... Ама тоа ти е вистината...[DOUBLEPOST=1549556430][/DOUBLEPOST]
Не, тој е антички македонец но словен.
И од каде си сигурен дека Голем е словенско име?
Може да е еврејско...[DOUBLEPOST=1549555957][/DOUBLEPOST]
Кој евреин се вика Голем?
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.109
Поени од реакции
2.334
Тука си прав... ѕидот каде каде повеќе ги прифаќа глупостите, зашто нема логично резонирање...
Ајде вака значи ..... ОООО ТРАКТОР..... Ниеден не-словен не бил покрстен на словенски јазик. Словените на никого му немаат наметнато имиња. Ниту пак некој не-словен тие имиња ги позајмил, Едноставно е, и во денешен ден на глобализација, тешко може да се најдат луѓе кои имаат типично словенско име, а не се словени, или немаат словенски корен... А тоа е највеќе од причина што словенските имињата имаат корен со некој збор, па така нема шанси да најдеме Стојан, Трајче, Трпе и Младен кај некој несловен ... На пример, Богдан е некој човек од словенската митологија, и без разлика на кој јазик се кажува легендата, таа легенда е словенска. Пошто Богдан има словенски корен и очигледно самото име од легендата е асоцијативно.

А пошто во мрачниот среден век, писменоста била на многу ниско ниво, главен извор за имињата биле ваквите легенди кои се прикажувале меѓу народот преку проза и поезија. И заради истата причина ваквите легенди и приказни биле бајаги интимни за еден народ. Па така ако некој носел Словенско име, тој бил едноставно словен. Тоа е во 99.99% од случаите. Уште повеќе што литургија на Старословенски, слушале само словени, за другите имало латински и грчки.Прво и основно, за да можеш да правиш муабет за средновековието на Балканот, мораш малце повеќе да се едуцираш за религиите. Православието не настанало од Грција, Православието не настанало од Балканот воопшто. Православието е ортодоксниот остаток, кој останал да се води по ортодоксниот пат на верата, после шизмата на Римскиот Патријарјх. Значи тука ништо не се изменило.

Кирил и Методиј не биле православни христијани во денешна смисла на зборот, затоа што тогаш постоела само една црква. Словените не ја добиле верата како православни, туку како Христијани, и тоа неколку векови пред да се случи поделбата на Православни и Католици.

Понатаму, Оџите поседуваат книги од отоманско време од нивните архиви, кои кажуваат кој што бил, барем од оние видни личности кои ги знаеме.

И на крај, пак ќе ти кажам една разлика, јас немам проблем да се наречам Македонец, за Македонија се пејат епови од Индија до Египет, на Балканот и на цела Европа. И тоа сите ги воспеваат како ослободители (освен Евреите)... Немам проблем да го поврзам моето самоспознавање со некоја личност, што носела име кое нема врска со мојата нација, јазик и култура. Ниту пак да правам карма-каша од името на мојата нација, за да можам да најдам некакви историски факти, Албанци-Шќиптари-Арбанаси-Арнаути, што само ја усложнуваат комплицираната лага во којашто живеете....


Знам дека ти е тешко да прифатиш дека имаш Каурско потекло, знам дека ти се гади од таа помисла... Ама тоа ти е вистината...[DOUBLEPOST=1549556430][/DOUBLEPOST]
Кој евреин се вика Голем?
Едноставно не може да се дискутира со некој кој ја негира миграцијата на словени, не цитира никогаш историчар или било што, па уште вика арбанасите биле словени, трагикомедија си.
Се оделиле на 11 век, ама постоеле 2 центри на моќ, Рим и Константинопол, не се решиле они туку така за ден два да се поделат. Официално се поделени на 11 век.
Константинопол им дозволил на словените црква на мајчин јазик, албанците немале затоа што биле интегрирана маса во византиската империја, не постоело националност тогаш или лична карта па да им пишува што етникум се.
После нижењето на византија почнуваат и албанците да се спомнуваат и да се појавуваат независни албански кнежества. Тоа е 2 -3 века пред доаѓањето на турците.
Во интерес на црквите е што повеќе верници да имаат, со тоа повеќе пари и поголема контрола на маси. Константинопол ги добил словените затоа што им дозволиле литургија на словенски јазик. Вие сте православни сте само затоа што на аукција сте биле за Рим и Константинопол.
Ниеден не-словен не бил покрстен на словенски јазик. Словените на никого му немаат наметнато имиња. Ниту пак некој не-словен тие имиња ги позајмил, Едноставно е, и во денешен ден на глобализација, тешко може да се најдат луѓе кои имаат типично словенско име, а не се словени, или немаат словенски корен
Албанците црпат имиња и од грците бе, што сега грци се тие албанци, или егејските македонци што имаат грчки имиња што се?
Сигурно има и други примери освен албанците, ти спомнував словенските имиња кај албанците се протнаа како верски. Исто како турските, италијанските или грчките.

In pre-Christian traditions, a child less than 7–10 years old would bear a "substitutional name", the purpose of which was to deflect attention from the child and thereby to protect it from the curiosity of evil powers. The practice was largely the effect of the high mortality rate for young children at the time.[1] A child who survived to 7–10 years was considered worthy of care and was granted adult status and a new adult name during a ritual first haircut.[2]

Traditional names remained dominant until the Slavic nations converted to Christianity. Since then, however, baptismal names came into use, which were given after the patron saint of the newly baptized. Even after that, the traditional names persisted in everyday use, while in religious matters baptismal name was involved; thus, many persons had and used two names simultaneously. This is exemplified by how the Slavic saints of that time are referred to up to nowadays:e.g. St. Boris and Gleb, in holy baptism Roman and David. As the Slavic saints became more numerous, more traditional names entered the Church calendar; but more prominent was the overall decline in the number of people bearing traditional names. Finally, in 16th–17th century the traditional Slavic names which did not enter the calendar of either Orthodox or Catholic Church generally fell out of use. For Catholic Slavs, the decisive event was the Council of Trent(1545–63) decreed that every Catholic should have a Christian nameinstead of a native one.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.969
Поени од реакции
5.690
Едноставно не може да се дискутира со некој кој ја негира миграцијата на словени
Па вие (и Грците) најмногу ја негирате таа миграција и огромниот словенски елемент кои го имате.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.918
Поени од реакции
8.273
Едноставно не може да се дискутира со некој кој ја негира миграцијата на словени, не цитира никогаш историчар или било што, па уште вика арбанасите биле словени, трагикомедија си ki.
Се оделиле на 11 век, ама постоеле 2 центри на моќ, Рим и Константинопол, не се решиле они туку така за ден два да се поделат. Официално се поделени на 11 век.
Константинопол им дозволил на словените црква на мајчин јазик, албанците немале затоа што биле интегрирана маса во византиската империја, не постоело националност тогаш или лична карта па да им пишува што етникум се.
После нижењето на византија почнуваат и албанците да се спомнуваат и да се појавуваат независни албански кнежества. Тоа е 2 -3 века пред доаѓањето на турците.
Во интерес на црквите е што повеќе верници да имаат, со тоа повеќе пари и поголема контрола на маси. Константинопол ги добил словените затоа што им дозволиле литургија на словенски јазик. Вие сте православни сте само затоа што на аукција сте биле за Рим и Константинопол.
Ај може ако читаш ќе научиш нешто повеќе... Словените добиле религија на мајчин јазик иницијално по барање на Римскиот Патријарх, и барањето се однесувало за Моравија. Во тоа време не само што немало 2 центри на моќ, туку Римскиот Патријарх му бил потчинет на Вселенскиот Патријарх, а Рим бил гратче од 6-7000 живели, наспроти Византија која ја доживувала својот втор процут... Нашата вера сме ја примиле пред поделбата со добредојде и од Римскиот Патријарх и од Вселенскиот Патријарх и од сите други патријарси подеднакво. И кога се поделила црквата, дел од словените отишле со Католиците, а дел останале православни.

А ако Албанците доколку постоееле такви какви што ти ги замислуваш и биле интегрирани во Византиското општество, тогаш се служеле или со Латински или со Грчки јазик во Црква, а не со Словенски. Но многу е малку веројатно да на балканот во тоа време постоеле луѓе кои го говереле Шќиптарскиот јазик или барем јазик што наликува на него. За тоа нема никакви пишани документи, и освен за терминологија вие реално немате за што да се фатите во историјата. Јазикот не ви е индоевропски, што збори дека сте доселени од негде.


Албанците црпат имиња и од грците бе, што сега грци се тие албанци, или егејските македонци што имаат грчки имиња што се?
Сигурно има и други примери освен албанците, ти спомнував словенските имиња кај албанците се протнаа како верски. Исто како турските, италијанските или грчките.
Вака докажуваш колку плитко гледаш на работите, па ќе се обидам да ти насликам... Имено не можеш да ги споредиш модерните методи на асимилација со оние средновековните. Денешните методи на асимилација идат преку училиштата и медиумите. Во средновековието, школството не било развиено, па така културата била доста интимен дел од еден народ. Јас знам за период од поблиската историја, каде што Грците вршат т.н. Хеленизација преку фанариотите... Па така може некој ако во денешницата носи Грчко име, тогаш ништо чудно и да е грк, а ништо чудно и да е словен, хеленизиран. Додека во денешницата и во последните 700 години, Македоците немале никаква сила, да наметнуваат на Албанците словенски имиња, ниту пак да наметнуваат терминологија, ниту пак топонимија. Ниту пак имале сила некако да влијаат врз официјалната историја.

In pre-Christian traditions, a child less than 7–10 years old would bear a "substitutional name", the purpose of which was to deflect attention from the child and thereby to protect it from the curiosity of evil powers. The practice was largely the effect of the high mortality rate for young children at the time.[1] A child who survived to 7–10 years was considered worthy of care and was granted adult status and a new adult name during a ritual first haircut.[2]

Traditional names remained dominant until the Slavic nations converted to Christianity. Since then, however, baptismal names came into use, which were given after the patron saint of the newly baptized. Even after that, the traditional names persisted in everyday use, while in religious matters baptismal name was involved; thus, many persons had and used two names simultaneously. This is exemplified by how the Slavic saints of that time are referred to up to nowadays:e.g. St. Boris and Gleb, in holy baptism Roman and David. As the Slavic saints became more numerous, more traditional names entered the Church calendar; but more prominent was the overall decline in the number of people bearing traditional names. Finally, in 16th–17th century the traditional Slavic names which did not enter the calendar of either Orthodox or Catholic Church generally fell out of use. For Catholic Slavs, the decisive event was the Council of Trent(1545–63) decreed that every Catholic should have a Christian nameinstead of a native one.
Види ги денешните Хрватски и Полски и Чешки имиња кои во изобилие се чисто словенски. Тоа значи дека голем дел на словенските имиња влегле во христијанските календари...Ако не и сите. Но не гледам некој несловен, да се вика Венцислав, или Вјечислав.... или Мирослав...
 
Последно уредено:
Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
637
На времето имав еден аргат од Кукс, збореше перфектно Македонски, архаично. Значи не да го приучил во Македонија, не Тито да го учел, а таќе си зборуеле по дома. Словенски(Македонски) елемент во Албанија има и те како, и не само во Голо брдо и Пустец а и „по длабоко“ во Албанија. Не бадиела Пулевски ја вбројува Албанија како дел од Македонија.
 
На врв Bottom