Потеклото на Албанците

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Мнозинството тврдат дека албанците се потомци на илирите, тоа е најважно.....
А нема воопшто таков кој тврди дека албанците се од надвор од балканот....
Тврдењета беа во 17-19 век со новите истражувања и напредок на лингвистика, со археологија и историја не може ни едно тврдење дека се потомци од илири да се докаже, но може да се докажат сличностите со балтички јазици, може да се докаже дека нема никаков помен ни траги на Албанци во време на Илири, дека Илирите се исчезнат народ, асимилиран.
Еве на пример денес имаме народ кој се вика Далматинци. Имаме и илирски народ Далмати. Далматинците живеат на исти простори како и Далматите, по сите показатели денешните Далматинци се наследници на илирскиот народ Далмати, таму се строседелци

Член од
25 март 2012
Мислења
8.583
Поени од реакции
5.181
Тврдењета беа во 17-19 век со новите истражувања и напредок на лингвистика, со археологија и историја не може ни едно тврдење дека се потомци од илири да се докаже, но може да се докажат сличностите со балтички јазици, може да се докаже дека нема никаков помен ни траги на Албанци во време на Илири, дека Илирите се исчезнат народ, асимилиран.
Еве на пример денес имаме народ кој се вика Далматинци. Имаме и илирски народ Далмати. Далматинците живеат на исти простори како и Далматите, по сите показатели денешните Далматинци се наследници на илирскиот народ Далмати, таму се строседелци
Името не ја дефинира нацијата, каков јазик зборуваат денешниве далматинци???

Не се спомнуваат со името албанци, не дека не се од балканот..........

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Името не ја дефинира нацијата, каков јазик зборуваат денешниве далматинци???

Не се спомнуваат со името албанци, не дека не сте од балканот..........
Пошто не се знае какв беше илирскиот јазик може да се претпостави дека го зборуваат еден вид на илисрски јасик, со примеси од италијански, словенски...
кажи кој аргумент имаш дека Далматинци не се наследници на Далмати а живеат на иста територија

Член од
25 март 2012
Мислења
8.583
Поени од реакции
5.181
Пошто не се знае какв беше илирскиот јазик може да се претпостави дека го зборуваат еден вид на илисрски јасик, со примеси од италијански, словенски...
кажи кој аргумент имаш дека Далматинци не се наследници на Далмати а живеат на иста територија
Зборуваат словенски јазик, се разбира дека има и староседелци, но преовладувал словенскиот.....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Зборуваат словенски јазик, се разбира дека има и староседелци, но преовладувал словенскиот.....
Последен жив човек кој го зборуваше далматскиот јазик беше Удина Бурбур, умрел во 1898 година. Неговиот јазик го запишале и забележале австроунгарските научници лингвисти, етнолози.
Тој е остаток од древниот далматски јазик кој со тек на време бил романизиран (латинизиран) Секој јазик кој настанал од илирскиот би требало да ги има таквите карактеристики и развој

E el daic: Jon ciairt jomno ci avaja doi feil, e el plé pedlo de louro daic a soa tuota: Tuota duoteme la puarte de moi luc, che me toca, e jul spartait tra louro la sostuanza e dapù pauch dai, mais toich indajoi el feil ple pedlo andait a la luorga, e luoc el dissipuat toich el soo, viviand malamiant. Muà el ju venait in se stiass, daic: quinci jomni de journata Cn cuassa da me tuota i ju bonduanza de puan e cua ju muor de fum.

преведено (на англиски) And He said: There was a man who had two sons, and the younger of them said to his father: "Father give me the share of his property that will belong to me." So he divided the property between them. A few days later the younger son gathered all he had and travelled to a distant country, and there he squandered his property in dissolute living. But when he came to himself he said: "How many of my father's hired hands have bread enough and to spare, but here I am dying of hunger."

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
J,Von Xylander e filolog i ima golema naucna vaznost vo negovite istrazuvanja !
On gi ima originalnite natpisi koi od stari grcki se preveduvaat samo preku albanskiot jazik i nikako preku moderniot "grcki" jazik ..

Naslov : Die Sprache Der Albanesen Oder Schkipetaren
Avtor : Josef von Xylander
Frankfurt

http://books.google.com/books?id=W67M0RLkUdQC&printsec=frontcover&dq=Die sprache der Albanesen oder Schkipetaren&hl=en&sa=X&ei=JVMaUcqaKYWGtAbc9IDIDw&ved=0CDEQ6AEwAA

Член од
25 март 2012
Мислења
8.583
Поени од реакции
5.181
Последен жив човек кој го зборуваше далматскиот јазик беше Удина Бурбур, умрел во 1898 година. Неговиот јазик го запишале и забележале австроунгарските научници лингвисти, етнолози.
Тој е остаток од древниот далматски јазик кој со тек на време бил романизиран (латинизиран) Секој јазик кој настанал од илирскиот би требало да ги има таквите карактеристики и развој

E el daic: Jon ciairt jomno ci avaja doi feil, e el plé pedlo de louro daic a soa tuota: Tuota duoteme la puarte de moi luc, che me toca, e jul spartait tra louro la sostuanza e dapù pauch dai, mais toich indajoi el feil ple pedlo andait a la luorga, e luoc el dissipuat toich el soo, viviand malamiant. Muà el ju venait in se stiass, daic: quinci jomni de journata Cn cuassa da me tuota i ju bonduanza de puan e cua ju muor de fum.

преведено (на англиски) And He said: There was a man who had two sons, and the younger of them said to his father: "Father give me the share of his property that will belong to me." So he divided the property between them. A few days later the younger son gathered all he had and travelled to a distant country, and there he squandered his property in dissolute living. But when he came to himself he said: "How many of my father's hired hands have bread enough and to spare, but here I am dying of hunger."
Латински е според мене.........
Ќе видиме што адвисор има да каже...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
J,Von Xylander e filolog i ima golema naucna vaznost vo negovite istrazuvanja !
On gi ima originalnite natpisi koi od stari grcki se preveduvaat samo preku albanskiot jazik i nikako preku moderniot "grcki" jazik ..

http://books.google.com/books?id=W67M0RLkUdQC&printsec=frontcover&dq=Die sprache der Albanesen oder Schkipetaren&hl=en&sa=X&ei=JVMaUcqaKYWGtAbc9IDIDw&ved=0CDEQ6AEwAA
Кај завршил филологија овој Хиландер??
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 15:50 ---
Латински е според мене.........
Ќе видиме што адвисор има да каже...
Илирскиот јазик бил латинизиран, остатоците на илирските народи се стопија во масата на народите на римското царство и нивниот јазик се романизирал.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Prasaj be Let3 majkata , denes ne e tesko da dojdes do info preku net .. Ako ne te interesiraat negovite istrazuvanja , togas ne me prasuvaj takvi prasanja , sto jadel , kako se oblekol itn,,

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Prasaj be Let3 majkata , denes ne e tesko da dojdes do info preku net .. Ako ne te interesiraat negovite istrazuvanja , togas ne me prasuvaj takvi prasanja , sot jadel , kako se oblekol itn,,
Значи и ти не знаеш... го нема нигде.
Зато прашав

R

Rigel Kent

Гостин
Ти секогаш велиш дека не веруваш во ништо како хартија, туку тоа што гледаш со свои очи...сега овој пат да н е најде временска машина за да видиш дека се власи???

Прегледај го приврзокот 58073

И овој византиски војсоводец кој бил ктитор во една црква во Охрид.....
Odi prasaj gi Zguri vo Albanija , i ke ti kazat deka se Vlasi,Za ova familija ni pod razno ne mozes da tvrdis deka se Albanci.Isto se odnesuva i na Gropa, denes ima nekolku familii , a isto ima i imigrarani vo Romanija , prasaj gi i niv , ke ti kazat deka se Vlasi.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Prasaj be Let3 majkata , denes ne e tesko da dojdes do info preku net .. Ako ne te interesiraat negovite istrazuvanja , togas ne me prasuvaj takvi prasanja , sot jadel , kako se oblekol itn,,
A be Германски генерал е овој !!! аман бе каков филолог какви бакрачи
Пак сакаше да ни подметнеш :D аааах бе деца деца, седете учете од озбилни автори не од германски пуковници ... а бе мене одма ми засмрде ова работа ко видов таму на книгата долу дека завршил некои КРИЕГ... академии, па уше ко избегна да кажеш кој е одма сфатиф дека е некоја далавера.

http://www.deutsche-biographie.de/sfz86357.html

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Znaci ne e od E.Britanica kako napisa , i toa mi bese prvoto prasanje .
Vtoroto prasanje bese "da li si propustil nesto od tekstot" , mislev na ovoj del

"The Vlachs, or Rumans, who call themselves Aromuni or Aromani (i.e. Romans), are also known as Kutzovlachs and Tzintzars: the last two appellations are, in fact, nicknames, "Kutzovlach" meaning "lame Vlach," while "Tzintzar" denotes their inability to pronounce the Rumanian cinci (five). The Vlachs are styled by some writers "Macedo-Rumans," in contradistinction to the "Daco-Rumans," who inhabit the country north of the Danube. They are, in all probability, the descendants of the Thracian branch of the aboriginal Thraco-Illyrian population of the Balkan Peninsula, the Illyrians being represented by the Albanians. This early native population, which was apparently hellenized to some extent under the Macedonian empire,"

Kajgana Shop

На врв Bottom