Постапка во АВРМ и ФЗОМ

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
Не сум сигурен дали темата е за тука и дали е океј насловот, доколку не е соодветно, нека го корегираат модераторите или администраторите.

Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?

Благодарам однапред на одговорите.
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
3.623
Поени од реакции
11.086
Не сум сигурен дали темата е за тука и дали е океј насловот, доколку не е соодветно, нека го корегираат модераторите или администраторите.

Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?

Благодарам однапред на одговорите.
1. Одиш во агенција и се пријавуваш.
2. Активен, секој месец одиш да се пријавуваш. Пасивен, на шест. Со пасивен нема да те замараат да им одиш на некои си обуки и нивни глупости.
3. Одиш во фондот и се пријавуваш. Невработени имаат бесплатно здравство, доколку не си осигуран со она на брачен партнер, што ти не си.
4. Не.

Фајде од агенција немаш. Последно кога се замарав со вакви работи, двеве не беа поврзани. Иди прво во фонд, пријави се таму. Ако здравственото ти нема врска со тоа да се пријавиш во агенција, значи прашај за ова, не ти ни треба да одиш реално и да се влечкаш секој месец. Ќе одиш кога ќе најдеш работа и тогаш ќе се пријавиш.
 
Член од
25 октомври 2008
Мислења
497
Поени од реакции
62
Не сум сигурен дали темата е за тука и дали е океј насловот, доколку не е соодветно, нека го корегираат модераторите или администраторите.

Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?

Благодарам однапред на одговорите.
Оди и пријави се во ФЗОМ за здравствено осигурување. Од пред неколку месеци нема потреба да се води лицето како невработено за да има право на осигурување, освем ако не мислиш дека од фондот би ти обезбедиле работа.
 

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
1. Одиш во агенција и се пријавуваш.
2. Активен, секој месец одиш да се пријавуваш. Пасивен, на шест. Со пасивен нема да те замараат да им одиш на некои си обуки и нивни глупости.
3. Одиш во фондот и се пријавуваш. Невработени имаат бесплатно здравство, доколку не си осигуран со она на брачен партнер, што ти не си.
4. Не.

Фајде од агенција немаш. Последно кога се замарав со вакви работи, двеве не беа поврзани. Иди прво во фонд, пријави се таму. Ако здравственото ти нема врска со тоа да се пријавиш во агенција, значи прашај за ова, не ти ни треба да одиш реално и да се влечкаш секој месец. Ќе одиш кога ќе најдеш работа и тогаш ќе се пријавиш.
Оди и пријави се во ФЗОМ за здравствено осигурување. Од пред неколку месеци нема потреба да се води лицето како невработено за да има право на осигурување, освем ако не мислиш дека од фондот би ти обезбедиле работа.
Ви благодарам на одговорите.
 

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.071
Поени од реакции
649
1. Одиш во агенција и се пријавуваш.
2. Активен, секој месец одиш да се пријавуваш. Пасивен, на шест. Со пасивен нема да те замараат да им одиш на некои си обуки и нивни глупости.
3. Одиш во фондот и се пријавуваш. Невработени имаат бесплатно здравство, доколку не си осигуран со она на брачен партнер, што ти не си.
4. Не.

Фајде од агенција немаш. Последно кога се замарав со вакви работи, двеве не беа поврзани. Иди прво во фонд, пријави се таму. Ако здравственото ти нема врска со тоа да се пријавиш во агенција, значи прашај за ова, не ти ни треба да одиш реално и да се влечкаш секој месец. Ќе одиш кога ќе најдеш работа и тогаш ќе се пријавиш.
+1 за се ова.
На ова да додадам само дека ако се регистрираш како пасивен обично тоа те дисквалификува од програми за самовработување и сл проекти каде делат пари за почнување бизнис или сл, освен ако не се смениле нешто во меѓувреме. Кога ќе се регистрираш прашај си точно за ова за секој случај.
 

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
Ахам...
А процедурите за пријавување во ФЗОМ и АВРМ ќе треба тешка бирократија да потполнувам или како оди? Брзо се завршува за саат-два?
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.086
Извод не постар од некој месец за во здравство ќе ти треба, јас пред три години наместо новиот сум зел постара копија што прва ми паднала во рака низ дома па морав назад...

Она најбитно за здравство, не смееше да имаш големи приходи што ти поминуваат на твое име, мислам дека е околу 100 000 на ниво на година инаку го губиш безплатното здравство. Под приходи спаѓа секој обрт на пари на твое име, дали добивка во кладилница, дали пратени пари од роднини во странство, дали да продаваш или купуваш нешто преку сметка сето тоа е обрт на средства кој ти минусира од лимитот.
 

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
Извод не постар од некој месец за во здравство ќе ти треба, јас пред три години наместо новиот сум зел постара копија што прва ми паднала во рака низ дома па морав назад...

Она најбитно за здравство, не смееше да имаш големи приходи што ти поминуваат на твое име, мислам дека е околу 100 000 на ниво на година инаку го губиш безплатното здравство. Под приходи спаѓа секој обрт на пари на твое име, дали добивка во кладилница, дали пратени пари од роднини во странство, дали да продаваш или купуваш нешто преку сметка сето тоа е обрт на средства кој ти минусира од лимитот.
Фала на инфото.
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
35
Поени од реакции
46
Не сум сигурен дали темата е за тука и дали е океј насловот, доколку не е соодветно, нека го корегираат модераторите или администраторите.

Имам прашања.
Завршив факултет и со тоа го изгубив правото како студент и ми прекина здравственото осигуруваање.
Која е постапката за да се пријавам за невработен во АВРМ?
Која е точно разликата помеѓу активен и пасивен барател на работа?
Која е постапката за да обезбедам здравствено осигурување во ФЗОМ иако ќе бидам невработен?
Дали видот активен и пасивен барател на работа ќе влијаат врз правото за здравствено осигурување?

Благодарам однапред на одговорите.
Реално немаш потреба воопшто да одиш во АВРМ. Оди во здравство, земи си копија од извод (мене пред еден месец ми прифатија извод стар 10 години, се зависи од службеникот), копија од лична карта. На информации/пријавница побарај обрасци за пријавување во ФЗОМ како невработен (бесплатни се). Во едниот образец ке пополниш податоци односно бр. на здравствена книшка и останати лични податоци (во средната графа) а другиот е дека даваш согласност за обработка на твоите лични податоци (мора да го потпишеш и него). На шалтер ке те прашаат дали остваруваш приход над 144.000,00 денари. Ке одговориш НЕ (секако доколку не остваруваш :)), ке ги предадеш обрасците заедно со извод и копија на ЛК, ке те запишат во книга, ке ти дадат едно мало ливче со архивски штембил и ќе ти кажат кој ден (3-4 дена) да дојдеш да си го подигнеш Решението за утврдување на својство на осигуреник (дека си осигуран). Тоа е се, немаш потреба претходно да се пријавуваш во АВРМ како невработен за да стекнеш право на здравствено осигурување. Игнорирај ги тие замарантите на влез во ФЗОМ што демек сакаат да помогнат (работат за пари а немаш потреба од нив -писмен си :)). Дали си осигуран секогаш можеш да провериш на https://moeosiguruvanje.fzo.org.mk/ тука ги имаш сите податоци за твоето осигурување.
 
Последно уредено:

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
Реално немаш потреба воопшто да одиш во АВРМ. Оди во здравство, земи си копија од извод (мене пред еден месец ми прифатија извод стар 10 години, се зависи од службеникот), копија од лична карта. На информации/пријавница побарај обрасци за пријавување во ФЗОМ како невработен (бесплатни се). Во едниот образец ке пополниш податоци односно бр. на здравствена книшка и останати лични податоци (во средната графа) а другиот е дека даваш согласност за обработка на твоите лични податоци (мора да го потпишеш и него). На шалтер ке те прашаат дали остваруваш приход над 144.000,00 денари. Ке одговориш НЕ (секако доколку не остваруваш :)), ке ги предадеш обрасците заедно со извод и копија на ЛК, ке те запишат во книга, ке ти дадат едно мало ливче со архивски штембил и ќе ти кажат кој ден (3-4 дена) да дојдеш да си го подигнеш Решението за утврдување на својство на осигуреник (дека си осигуран). Тоа е се, немаш потреба претходно да се пријавуваш во АВРМ како невработен за да стекнеш право на здравствено осигурување. Игнорирај ги тие замарантите на влез во ФЗОМ што демек сакаат да помогнат (работат за пари а немаш потреба од нив -писмен си :)). Дали си осигуран секогаш можеш да провериш на https://moeosiguruvanje.fzo.org.mk/ тука ги имаш сите податоци за твоето осигурување.
Благодарам на исцрпниот одговор. :)
 
Член од
7 август 2010
Мислења
116
Поени од реакции
28
А колку се плаќа за осигурување за приход над 144000 денари. Јас за во иднина се мислам да почнам да работам фрееленсер од дома со што би си дал отказ од работа. Е сега примањата ми надминуват 144 000 на годишно ниво. Еден другар ми кажа дека ако сам си дадам отказ не ме следува здравствено осигурање 1 година.
 

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.169
А колку се плаќа за осигурување за приход над 144000 денари. Јас за во иднина се мислам да почнам да работам фрееленсер од дома со што би си дал отказ од работа. Е сега примањата ми надминуват 144 000 на годишно ниво. Еден другар ми кажа дека ако сам си дадам отказ не ме следува здравствено осигурање 1 година.
Ооо не знма колку пишуваше во тоа листот... Најдобро е да појдеш да си прашаш во фзом
 
Член од
2 март 2016
Мислења
146
Поени од реакции
64
А колку се плаќа за осигурување за приход над 144000 денари. Јас за во иднина се мислам да почнам да работам фрееленсер од дома со што би си дал отказ од работа. Е сега примањата ми надминуват 144 000 на годишно ниво. Еден другар ми кажа дека ако сам си дадам отказ не ме следува здравствено осигурање 1 година.
Ако си отвориш фирма - трговец поединец, и се осигураш на минимална плата, придонеси (пензиско + здравствено) вкупно ќе ти изнесуваат околку 4800 денари/месечно, ако те интересира нешто дополнително пиши ми во порака.
 
На врв Bottom