Последен гледан филм со кратка рецензија

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
Pottersville
2017
(без споилери)

Периодично ќе искрсне некој ужасно лош филм со јаки имиња во него. Процентуално, во буџетот, глумечкиот колач како да брои 90-ка, а остатокот го произвеле волонтери, под казна. Тука баш за тоа станува збор.
Прозаичен и банално неимагинативен, филмов ќе ви прикаже све што сте помислиле дека ќе се деси у него, по изгледани први 20 минути.
Предвидливоста му е нагласена мана, а ги има многу.
Преферира банални филмски клишеа, без умешност да ги искористи.
Плотот на моменти спие, чиниш загавил у кал до гуша. Неуедначеното темпо перфектно се надополнува со лошото сценарио, низ кое неуверливите ликови патат од несфатливи мотивации и нерационални постапки, во дадениот сетинг, природа и атмосфера.

Има неколу промашено назначени глумци - Michael Shannon, на пример не е за таа улога и не е искористен правилно неговиот стоицизам во комедијашки сврхи.
Хуморот, односно, неговата апстиненција токму кај слотовите кои му се наменети му ја затвора последната врата за искупување на овој филм.

Неброено многу пати ќе кринџате, трпејќи го губитокот на време и прашувајќи се – нели е боље времево да сте го потрошеле на некои порелевантни ставки. Како гледање низ прозор, на пример.

Гледам несфатливо високи оценки (шестки, дури и седмици) и не ми се верува. Ова е типичен пример за филм кој сака да биде нешто конкретно, а фантастично не успева во тоа.

Не го гледајте.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
„Балканскиј рубеж“, „The Balkan Line“, „Балканска међа“- (2019)

21.jpg

... некако ми се здосадија холивудските командоси и сите тие познати амерички бицепси додека глумат во некој амерички сон колку се единствени светски најхрабри патриоти кои ја решаваат секоја безизлезна ситуација, па решив малку да го сменам концептот и да ги гледам малку и руските командоси и српскиот сон за нивна заедничка акција,

artworks-000589451948-zoxzbd-t500x500.jpg flyer.jpg the_balkan_line__2019__movie_folder_icon_by_imtiaz009_deuqja0-fullview.png

...се потсетив на бомбардирањето од страна на НАТО на цивилните објекти во Белград Југославија и сите тие невини жртви, рускосрпска акција за ослободување на приштинскиот аеродром Слатина од терористите на чело со косовскиот етнички албанец Смук, додека рускиот командос Андреј Шаталов со својата група го ослободиле и одбраниле аеродромот додека не дошле руските воздухопловни единици кои биле стационирани во Босна да пристигнат пред силите на НАТО,


режисер Андреј Волгин со Емир Кустурица направиле вистинско филмско ремек дело! (y)
 

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
2.668
Поени од реакции
10.060
Да ги местев и планирав филмовите, немаше како да го погодам ова.
На денешниов ден по некаква случајност, добро де не случајност, на листата тој ми беше следен, го изгледав The Man from Earth.

Без да читам опис, без да гледам трејлер сум го ставил филмот у watchlist. Му влегов без очекување за нешто јако оти првите неколку мунути ми беа некако без врска. И оп, почнува да се расклопува клопчето. Филмот буквално е снимен у една соба во една стара шупа. Филмот нема никакви ефекти, никакви монтирани сцени. Глумата не е на врно ниво, нуту камерата. Само дијалог. Епа дијалозите го прават овој филм ремек дело.

Се работи за човек кој на група од пријатели им открива дека тој на земјата живее и е стар околу 14000год. Што ке направите вие ако некој на вас ви го каже истото? Нормално, нема да му верувате. А кога малку ке ве разубеди, ке почнете со прашања. Токму така е и во филмот.
Јас лично сум атеист и филмов толку добро ми легна што не знам што да кажам. Делот зафатен околу постоењето на Исус беше најдоброто нешто од филмот. По слична филозофија се водам и јас, како што Џон го опиша постоењето на Исус.
Прекрасно, прекрасно. Погледнете го, сигурен сум дека нема да се разочарате! ( Освен ако сте хардкор верници :D )

5/5

Со овој филм го заврушвам овој циклус на изгледани филмови, почнувам со испити. Ке продолжам да пишувам кога ке завршам се. Дотогаш ке бидам нем посматрач и лајкувач :D.
 
Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
The Girl in the Fog (La ragazza nella nebbia )

The girl in the fog.jpg

Италијански филм снимен во Авешот мало градче на границата на Италија со Швајцарија. Детективот Вогел повикан да го води случјот со исчезнувањето на 16 годишно девојче.

7/10
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.579
пред 5 минути заврши на ТВ ФОКС...https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tTP1TcwzC0qSjFg9BJLyk_PL8tUKC5VKEjMyVTIS1QoSc1NBQDGqQuU&q=bogovi+su+pali+na+teme&oq=Bogovi+su+pali++&aqs=chrome.1.69i57j46i512l2j0i512l2.17937j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

го имам гледано и пред 25 - 30 години, супер филм
https://mojtv.net/film/2255/bogovi-su-pali-na-teme.aspx

има ФУЛ Мови ОРИГИНАЛот од 1980, што беше на ТВ ФОКС, ама треба Регистрација, веројатно е ФРЕЕ... или да се види ТВ ФОКС може ќе го повтори деновиве

 
Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
715
Поени од реакции
1.520
Machete

Sum gledal losi filmovi ama ovoj mora da e eden od najlosite, mozebi I najlos film sto nekogas sum gledal.
Storijata nepovrzana, glumata nikakva. Jessica Alba nema poim od gluma, Steven Sigal pusten vo "God mode", kako I sekogas.
Danny Trejo, seriozno?
Mnogu detinast, moronski film. Na IMBD ima 6,6. Filmov dno probiva. Ocena
- 100/10
 

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.034
Поени од реакции
28.670
American Sicario 2/10

Го симнав чисто да помине време, очекував добра акција и пуцачина а добив лејм кадри и уште по смешна и лоша глума.
Изгледа како да е снимен со 1 дслр камера со глума еднаква на прво одделенска приредба.
Кој сака да види како не треба да изгледа некој филм слободно нека го погледа.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.579
прв пат го гледам, Ничие дете, српски филм, снимен 2014, за случка од времето на ехЈу,1988 најдено дете во планина во БиХ, одгледано од волци, слично како филмот за МОГЛИ во Индија; детето за 4.5 години завршува прво одделение... но за време на војната 1992 завршува во шумата, пак кај волците....
предмалку заврши на ТВ Кинеманија
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.579

https://mojtv.net/film/35897/dobrodosli-u-njujork.aspx


Базиран на вистински случај со директорот на ММФ, https://www.theguardian.com/world/2012/dec/10/dominique-strauss-kahn-case-settled
кој беше гонет по пријава на хотелска собарица од Њујорк дека ја присилил на орален секс...
Заборавив како беше епилогот, дали дебело плати одштета, но секако беше СМЕНЕТ од директор на ММФ и наименуваа жена на чело на ММФ, Лагард
( уште e таа)..
Тогаш одеа шпекулации дека е местенка, а бил потенцијален кандидат за председател на Франција...
Интересен детал ми е кога на првото судење не дозволуваат кауција демек ќе избега како педофилот Роман Полански, кој 1974 избега од УСА во Франција и од тогаш е недостапен за УСА ... Но реално Полански доби заштита не само од Франција туку и од Шведска, а неодамна и од Швајцарија, а и родната Полска која ОДБИ да го предаде на УСА...
филмот е 12+, беше денес во попладневен термин, а голотија има на тони, многу повеќе од 16+ филмовите што одат во полноќни термини..
 

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
8.859
Поени од реакции
54.386
Licorice Pizza (2021)


Филмов освен што има океј тек, лабав тон, убаво е снимен и убаво се прикажани тие слободни (хипи) времиња од тој период, друго нема ништо.
Ништо позитивно и ништо посебно за да речеш некому, еј глеј го Ликорис Пица. Што кур е со имево прво?

Второ, зошто снимаш лабава романса а како главни ликови си земал двајца тотално нехаризматични и грди актери. Нема една работа да те поврзе за да одбереш страна или па да ги сфаќаш постапките на двајцата. 10 години разлика, оваа незрела, овој нешто некој обид за паметњакович и самостален кул тип. Се праат љубоморни еден на друг цело време без никаква причина кога овој имаше отворени симпатии према нејзе.
Двајцата беа глупави, неинтересни и мртви. Никаква хемија, ништо, ниедна причина за да бидат пар, не глеам нешто што е вредно за дискусија во нивниов однос.

Да беше татко му на дечково ќе освоеше Оскар со вакво сценарио.

Филмов ја има можеби најлошата и најнехаризматичната актерска екипа што некој филм ја има изнесено во јавност. Шон Пен и Бредли Купер ги има точно 8 минути и изгледаат како Андерсон да им има компромитирачки снимки па ги уценил да се појават у филмов. Џон Си Рајли беше најавен, излажаа, го немаше.

ПТА заклучно со овој има 9 филмови од кои на само 4 нема номинации за Оскар во актерските категории. Hard Eight ко негово прво дело, Inherent Vice и Punch Drunk Love. Сите овие имаат боље актерски постави од Пицава, патем.
Не очекував дека Пол Томас Андерсон ќе сними филм со вакви полуаматерски глумци.
Мајстор што се занимава со категоризација на ликови и од нив прави ремек дела, вакво штуро и нималце интересно дело да пушти во употреба... што знам.

Едино ако ептен му се засвиѓал Еднаш у Холивуд на Тарантино па и он да си напраи свој обид за такво нешто.

Баш ме интересира што имате да кажете. Би читал дискусија доколку се најдат некои разидени страни или повеќето ќе се сложиме дека е мех и чист просек.

edit:
Сеа видов едно review на летербокс кое гласи вака ?
Толку, тоа е најдобриот опис за филмов, еден културен, непретенциозен, смирен, концизен и детално оформен прашалник.

?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom