K-Pax (2001)
Прот е пациент во психијатриска установа кој тврди дека е вонземјанин од планетата K-Pax. Опишува што како се живее на неговата планета, успева дури и во НАСА да им покаже каде се наоѓа неговата планета, и сите остануваат запрепастени. Се до моментот кога кажува дека си иде дома .....
Кевин Спејси е во улогата на вонземјанинот Прот, и улогата ја глуми совршено. Џеф Бриџис е неговиот психијатар, и некако премногу вештачки глумеше он.
Да не ја должам многу.
Оценка: 9,5/10
The prestige (2006) vs. The illusionist (2006)
Ги гледав двата еден по друг, и и двата се драма/мистерија на ниво. Сепак мене повеќе ми се допадна The prestige, може оти нејќам филмови со романтични елементи, а во Илузионистот има доста романса.
Престижот е за борбата меѓу двајца екс пријатели, сега најголеми противници, кој ќе има подобар трик. Но, борбата излегува од сцената и се замешуваат прсти и во приватните животи. Главни улоги се на Кристијан Бејл и Хју Џекмен. Бејл има улога на роден талент магионичар, а Џекмен е копирач.
Вреди да се погледне.
Оценка: 9,5/10
Вториот беше исто добар, но не по мој вкус, погоре кажав зошто. Романтичните елементи во филмови никогаш не ми биле по вкус, па ....
Едвард Нортон и Џесика Бил во главните улоги. Ѕвер и „ѕвер“.
Како дете Нортон е сиромашен магионичар, а девојката е од грофско семејсто. Ќе си се заимаат, ама семејството на девојката не им дозволува да се заедно. Колку секојдневно, и веќе видено. Се до моментот кога ќе .....
Оценка: 9/10