Посетата на кинескиот претседател на Русија

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Dali na povidok i formalno e nov voen blok? Rusite i Kinezite seriozni za takvo neshto. Uz toa go igraat Iran kako vlog preku zazemeniot stav deka Iran ima pravo na upotreba na nuklearna energija za mirnodopski celi. A za naftata i da ne disutirame, SAD ne smeat ni javno da se proiznesat zoshto bilo kakva reakcija ke ima posledici po cenata.

Isto taka i stavot za Kosovo e zacvrsten - protiv nezavisnost.

Ne da mirisa na konflikt rabotava...

MOSCOW, March 26 (RIA Novosti) - The leaders of Russia and China met in Moscow Monday to discuss the Iranian and North Korean nuclear programs, and cooperation within a post-Soviet security organization and in space security.

In their joint declaration concluding the first day of the Chinese leader's three-day visit to Moscow, Vladimir Putin and Hu Jintao said Iran had the right to peaceful nuclear energy if it observed the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT).

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Значи веќе пишев Тука ...
Мислам дека посетата најмногу е поради таа space програмата, иако не верувам дека е и единствена цел...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Posetata e i za toa, shto e mnogu bitno od bilo koj aspekt. Posebno od voen.

Head of the Federal Space Agency Anatoly Perminov and chief of China’s National Space Administration Sun Laiyan signed an agreement on cooperation in the exploration of Phobos and Mars.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kaj Kosovo gresis, veke e resena rabotata. Nezavisno pod prismotra na megjunarodnata zaednica t.e EU. Ni RF ni Kina ne se protiv.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Mislam deka ne e reshena i deka doprva treba da ja reshavaat Putin i Bush.

A Kina denes izjavi deka kje vlozhi veto mimo Rusija i od toa nema da otstapi (iako saka da odi vo chekor so Rusija po ova prashanje). Kosovo za Kina mozhe da bide mnogu oasen presedan. Koga Ahtisari ja poseti Kina minatata godina, stavot na Ministerot za nadvoreshni beshe oshtar: "mora da se pochituva suverenitetot i teritorijalniot integritet na Srbija."

Inaku dosta mudra e ovaa pasivna politika na Kina, koja ja pushta Rusija da kazhe i da pravi ona shto Kina go misli, i so toa da ne gi narushuva odnosiite so SAD i EU (bar ne direktno).

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Vo prilog na gorekahanoto od mene - denes Putin gi postroi Baroso i Merkel t.e. EU (so zapreparuvachki ton, kako uchitelka so uchenici), dodeka Kina ja prodolzhuva ofanzivata. Taa sega se fokusira na Olimpijadata vo 2008ma godina i najverojatno kje uspee da se nametne propagandno kako svetska sila.

Za ovaa kampanja se upotrebeni chetiri od najvlijatelnite amerikanski kompanii koi stanaa olimpiski sponzori i platija $55 milioni posebno za taa privilegija (odnosno za udel vo kineskiot pazar): Coca Cola, McDonalds, General Electric i Kodak.

Za razlika od niv, Fidelity Investments pod pritisok na organizaciite za chovechki prava gi prodade rechisi site akcii vo PetroChina (kineskiot MakPetrol) koj ja kontrolira naftata vo Sudan. Inaku Kina e taa koja go kontrolira rezhimot vo Sudan koj e obvinet za genocidor vo Darfur. Ova e golema pobeda za koalicijata "Save Darfour".

Najverojano kje vidime golema borba sega od organizacii za chovechki prava koi kje izvrshuvaat pritisok vrz golemite komanii koi sakaat da uchestvuvaat na olimpijadata da vrshat pritisok vrz Kina. Vo sekoj sluchaj stanuva interesno.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Zavrshuvaat (25. avgust, 2007) zaednichki voeni vezhbi na tnr. Shangajska grupa (SCO) - Kina, Rusija, Kazahstan, Uzbekistan, odrzhani na Ural vo Rusija. SCO stanuva se poznachaen bezbednosen faktor vo Azija kako kontratezha na NATO.

Se povekje se naviknuvaat vojskite na ovie zemji da dejstvuvaat zaedno postignuvanje na tnr. interoperability. Videte nekoi sliki kako toa izgleda (od kineska gledna tochka):

http://english.people.com.cn/90002/91620/index.html

http://www.chinadaily.com.cn/china/china_peace2007_page.html

Kajgana Shop

На врв Bottom