Посвојување на деца

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Кога се посвојув и бебе и дете во најчест случај се посвојува од дом пошто и двете категории се сместени по домови од кој едниот е за новороденчиња и бебиња до 3 години, а едниот е за деца до 18 години.
Посвоителите преферираат бебиња затоа што некако име полесно да воспитаат и да му развијат љубов на бебе отколку на дете со делумно оформен карактер.
Не сум го имала тоа искуство, ама претпоставувам дека ако го подигнуваат од бебе и растат заедно со него си го чувствуваат некако "по свое" (теминов :icon_roll).
Кај странците некако е поинаку кога ќе се јават во улога на посвоители. Не им е пресудна толку возраста, полот, верската припадност, менталната состојба и сл.
Грешка си за ова. на странците пред се најбитно им е да е бебе. полот не им е битен, а вера кај бебе нема. Затоа и за посвојување на бебе се чека со години, а за посвојување на повозрасни деца практично се моли некој да ги земе.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Грешка си за ова. на странците пред се најбитно им е да е бебе. полот не им е битен, а вера кај бебе нема. Затоа и за посвојување на бебе се чека со години, а за посвојување на повозрасни деца практично се моли некој да ги земе.
Сакаш да ми кажеш дека на странците во РМ им е побитно детето кое го посвојуваат да биде бебе?
 

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Сакаш да ми кажеш дека на странците во РМ им е побитно детето кое го посвојуваат да биде бебе?
Да. Баш така. Нив им е најбитно да го чуваат од мало. Самите психолози кажуваат дека секое подпорасното сираче со себе носи најверојатно психолошки товар и бара повеќе внимание и можно е да биде проблематично. сите бегаат от тоа како од чума.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Кога се посвојув и бебе и дете во најчест случај се посвојува од дом пошто и двете категории се сместени по домови од кој едниот е за новороденчиња и бебиња до 3 години, а едниот е за деца до 18 години.
Посвоителите преферираат бебиња затоа што некако име полесно да воспитаат и да му развијат љубов на бебе отколку на дете со делумно оформен карактер.
Не сум го имала тоа искуство, ама претпоставувам дека ако го подигнуваат од бебе и растат заедно со него си го чувствуваат некако "по свое" (теминов :icon_roll).
Кај странците некако е поинаку кога ќе се јават во улога на посвоители. Не им е пресудна толку возраста, полот, верската припадност, менталната состојба и сл.
Да. Баш така. Нив им е најбитно да го чуваат од мало. Самите психолози кажуваат дека секое подпорасното сираче со себе носи најверојатно психолошки товар и бара повеќе внимание и можно е да биде проблематично. сите бегаат от тоа како од чума.
Ми се чини дека ова сум го напишала пред тебе. Само дополнив дека странците кога се јавуваат во улога на посвоители се делумно потолерантни.

... За нивната кампања за менување на Законот за посвојување ќе ги информираат меѓуопштинските центри, МВР, Министерството за труд и социјална политика и странските амбасади во Македонија. Нов закон за посвојување ќе ја поедностави процедурата и полесно ќе можат да дојдат до дете и странци. Од друга страна, децата ќе добиваат вистинска родителска љубов, која најмногу им недостасува. „Ќе испратиме петиции до сите кои сакаат да ни дадат поддршка за промена на Законот за посвојување. Процедурата за посвојување треба да биде достапна до сите кои се заинтересирани да посвојат дете. Предност треба да имаат граѓани на Република Македонија и да се прекине практиката со посвојување само бебиња. Треба да се посвојуваат и повозрасни деца. Имавме пример кога од странци беше посвоено момче на возраст од 18 години. Неговите посвоители сакаа тој да ги догледа, зошто беа стари“, рече Илија Јовановиќ, претседател на „Иднина“...

Целиот текст на статијата: http://www.utrinskivesnik.com.mk/default-mk.asp?ItemID=16EE98838D158246BCE729C77286F432

Примерот е поединечен, но посвоителите на 18 годишното момче се странски државјани.
 
М

Мрак

Гостин
Порано викав дека нема да раѓам деца туку дека ќе посвојам.Сега сакам јас да имам мои деца,поубаво би се чувствувала.Но жалосно е некои луѓе кои не сакаат посвоени деца бидејќи тие не се виновни за се што им се лучило,треба да ги сметаме за подеднаво добри како и секое друго дете.Порано сакав да немам маж и да живеам сама и да посвојам едно дете.Колку би ни било забавно да живеме така,но сега не размислувам исто,тешко му е на секое дете кое нема 2 родитела.Какви и да се,потребни се.
 
Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Јас сум проитив посвојување од хир и помодарство. Не може и не смее да се дозволи било кој да му ја крои судбината на некое дете.
Предност би им дала нормално на ДВАЈЦА родители од СПРОТИВЕН пол, психофизички способни за одгледување дете, кои немаат свои деца или пак имаат ама имаат и можност убаво да одгледаат и друго дете, да се со проверени досиеја...

Што било тоа, не се децата кутриња па секоја бараба да посвојува.
Еве кога дошло до Лила барање да поднесува, незнам што да речам освен дека мило ми е што е одбиена. Па таа ни сопствениот син не си го згерижила, талка тука по маалово и се закачка, на една група деца им пристапува и им вика “Вие ли сте ја пцуеле мајка ми“...Кутрото незнае веќе кој се не ја ебел мајка му.

Строго со давањето дозволи, неможе секој да биде родител.:salut:
 

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
Во темата колку деца сакате да имате... мислам дека и 2пати постирав оти сакам 3... ако ми даде господ можност за повеќе 4тото дефинитивно ќе си го посвојам, немам предрасуди и не се плашам оти тоа се ... д.е.ц.а
 
L

LEPOTICKA_SWEET

Гостин
Jас сакам да си имам две деца ама третото дефинитиво ке го посвојам тоа ми е голема желба....
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.707
Поени од реакции
27.668
Онака ме интересира некој ако знае... маж и жена, вработени двајцата нема финансиски проблеми ово оно... дали смеат според закон да дадат дете на посвојување? Дали има одредено време до кога можат тоа да го сторат? Дали прави разлика ако детето е со некоја тешка болест?
 

LGBT

Weird
Член од
20 јули 2011
Мислења
329
Поени од реакции
157
Jas sakam da si posvojam dete eden den... ne mi e vazen polot, vozrasta, verata...
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Сакам да прашам, дали за да се посвои дете мора да бидиш во партнерски однос/ брак? Гледав на страната на министерството за труд и социјална политика дека има бодирање. Пример имање на стан мислам беше 18 поени. Брачен статус 13 поени. И се вкупно праеше 100 поени. Дали можи да немаш 100 поени ама сепак да се квалификуваш за посвоител? Прашвам од поќе причини. Пример ако некој нема сопствен стан е 18 поени. Дали то значи дека не смеј да посвои? А, од друга страна знам пар шо има посвоено без сопственост на стан и ете ме заинтересира дали сингл индивидуа можи да посвои дете зошто тоа е негов/ нејзин избор или ако не е во брачен однос, мора да е барем во партнерски однос/ кохабитација?
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Сакам да прашам, дали за да се посвои дете мора да бидиш во партнерски однос/ брак? Гледав на страната на министерството за труд и социјална политика дека има бодирање. Пример имање на стан мислам беше 18 поени. Брачен статус 13 поени. И се вкупно праеше 100 поени. Дали можи да немаш 100 поени ама сепак да се квалификуваш за посвоител? Прашвам од поќе причини. Пример ако некој нема сопствен стан е 18 поени. Дали то значи дека не смеј да посвои? А, од друга страна знам пар шо има посвоено без сопственост на стан и ете ме заинтересира дали сингл индивидуа можи да посвои дете зошто тоа е негов/ нејзин избор или ако не е во брачен однос, мора да е барем во партнерски однос/ кохабитација?
Секако дека може...ама предност даваат на парови. Многу полесно за сингл барање е повозрасно дете бидејќи нив за жал ретко ги зимаат.
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Секако дека може...ама предност даваат на парови. Многу полесно за сингл барање е повозрасно дете бидејќи нив за жал ретко ги зимаат.
Да, знам дека предност имаат возрасни деца и жално е ретко кој сака поголемо дете, а колку растат имаат помали шанси да бидат згрижени. Само ова ме интересираше зошто не знаев дали точно го сфатив бодирањето, значи сепак можи да ти фали нешто и не мора да имаш 100 поени. И после, ако добро сфатив има листа на чекање каде предност имаат венчани парови за разлика на сингл индивидуи? Фактички ќе земи дете ама поќе ќе чека?

Како и да е, фала ти, само ова не сфатив од то шо читав.
 
Член од
27 март 2011
Мислења
348
Поени од реакции
151
ne e sekoj za roditel,bas zatoa sum za posvojuvanje,sekoj moze da naprai dete ama da go vospitas vo zdravo intelegentno bitie nemoze sekoj,zatoa podobro sekoj sto ke zacne da rodi,zaso sekoj ima pravo na zivot i abortusot e grev e ubistvo po mene,podobro da go vospita nekoj sto nemoze da ima deca i go ceni sekoj detski zivot zaso ke se vlozi sebe i celata svoja ljubov vo toa dete
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Една познаничка на мајка ми, вдовица, со син на факултет, пред добри 10 години посвои детенце 7-8 години. Поголемите дечиња ретко се посвојуваат. Прекрасна одлука која и го смени животот. Мислам дека дури женава се подмлади. Детенцето пресреќно, она исполнета. Тоа е од оние нешта кои треба да станат пракса.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom