Порано 5-6 деца, сега 1-2...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
524
А да не зборувам мајката, посебно ако работи приватно, колку ќе може 3-4-5 пати да оди на породилно и да ја чека работното место. Јас имам другарка која после 3 години од првото дете остана бремена со второ, па работодавачот ѝ се налути, не можела цело време (?!) на породилно да биде, па не му кажала дека така планира... Долга и широка е темава, секакви примери и причини има, ама најчеста е несигурноста (финансиска и социјална) и никаквата перспектива за иднината кај нас.
Ма не само приватно јас знам случај кај што женава работеше државно како Проф. по англиски јазик, договор на дело, кога замина на породилно ја заменија со друга.
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.854
Поубавото кај имањето помалку деца е тоа што можеш да им дадеш повеке внимание и се што е потребно за растот на едно здраво дете. Е сега на кој до што му е... Квалитет или Квантитет. :)
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Причините за имање повеќе деца во минатото се прилично едноставни

- потреба од работна сила:
И тоа евтина, многу послушна работна сила. Земјоделците и сточарите биле убедливо најбројни порано, барем на овие балкански простори. Селското население било многу побројно од градското. Орање, копање, жнеење, садење, берење. Некој требало и за стоката да се грижи, и за куќата. Секогаш имало потреба од работен човек повеќе, а најдобро е кога тој е дете на домаќинот, кое нема да се буни и неуморно ќе работи уште од 10 годишна возраст. Храна, во зависност од плодноста на земјата, најчесто имало доволно. Главата на семејството го правел она што од секој родител се очекувало - ги облекувал, ги хранел и ги гледал децата, а во замена имал работници кои работат за џабе, секогаш и секаде. А тие секако работеле повеќе отколку што трошеле.

- големата смртност:
Разни чуми, епидемии, војни и елементарни непогоди, во недостаток на развиено здравство, често го десеткувале населението. Поповите, оџите и бајачките немале којзнае каков успех. Имањето многу деца ја зголемувало можноста барем некои од нив да преживеат. Мојот прадедо имал 11 браќа и сестри. Преживеал само тој и сестра му.

- контрацепција?
Не била потребна тогаш. Пожелно било да се има што повеќе деца. Најголемиот дел од населението не ни можел да се надева на поквалитетно или на било какво образование, па на заштита од ваков тип ќе му ја мислел. Основните потреби биле поедноставни, дете плус незначително ги менувало количината и квалитетот на храната, а и облеката на пораснатите деца можел да ја носи и некој друг. Повеќето живееле така.

- воспитување и родителска грижа?
Изгледа дека од многубројните семејства тогаш најчесто произлегувале прилично стабилни, нормални личности. Се чини дека социјализацијата си го правела своето. За децата се грижеле, освен родителите, бабите и дедовците (најчесто живееле заедно), и многу почесто отколку што очекувате, нивните не толку постари браќа и сестри. Тогаш работните обврски биле во домот, околу домот или на нивите во близина на домот, и најчесто се вршеле заеднички - работеле и биле заедно и децата и родителите и родителите на родителите.


Денес имаме далеку поинаква состојба.

Смртноста е намалена.

Градското население, кое е сега најбројно, нема потреба од многу деца, на кои ќе мора да им обезбеди какво-такво образование, пристојна облека, простор за живеење (во градот животниот простор и не е така широк), квалитетна здравствена заштита, храна која мора да се купи, вода која мора да се плати, скапо греење, и доста финансиско вложување за да може на децата да им се обезбеди што подобра иднина, подобро детство и сл. Порано шеќерчињата биле сосем ОК, а за некакво чоколадо и да не зборуваме. Уште порано, новите опинци биле голема работа. Денес се сака нова облека, Iphone 6 или нешто приближно до тоа и ред други повеќе или помалку неопходни работи.

Работните обврски се надвор од семејното опкружување. Работат и двајцата родители. Бабите, дедовците најчесто не живеат со своите деца (неретко живеат и на други места, во други градови или села).

Дури и населението што живее и работи в село, поради тешките услови е принудено да мисли на градот, или барем на друга работа, за која треба школување и дополнително инвестирање. Нивата и овците одамна не се идеална можност за квалитетен, нормален живот.
 

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.747
Трите единствени причини што луѓето денес имаат помалку деца или воопшто немаат се: проблеми со плодноста (неможноста да се зачне), нивната лична желба да немаат деца и финансиите. За првите две нема многу што да се разговара, ете само ќе кажам за првата дека само јас знам 10тина двојки што не можат/ не можеле да имаат деца па се подложиле на ин витро и слични работи. За втората нема што да се зборува. Е, сега за третата...Порано колку и деца да имале - се знаело дека најстариот син ќе наследи најголем дел од богатството (ако не и се) помладите браќа можеби нешто ќе добијат, а можеби и не, а ќерките најчесто ништо не добивале. И родителите се воделе по мотото - Децата треба да ми се благодарни што сум ги донел на свет и што сум ги ранел, за останатото сами нека си го бараат чарето. Затоа и неретко среќаваме примери каде што апла се гледа дека родителите од 10 деца си имаат 2-3 поомилени. Е денес, тоа не е случај. Денешните родители се пообразовани, запознаени со човековите права, правата на детето и не сакаат на нивните деца ништо да им фали и сакаат да им обезбедат луксузен и убав живот. Нормално, треба да си Рокфелер за да можеш луксузен и добар живот да им обезбедиш на 10 деца. Затоа гледајќи ги можностите се решаваат за едно, максимум две деца. Значи денешните родители тргнуваат од ова - Сакам на моето дете да му обезбедам се. Не сакам ништо да му недостига, сакам да му пружам што е можно повеќе. Бидејќи немам толку пари за на повеќе деца да им го обезбедам ова, ете ќе имам едно дете, ама барем тоа ќе има се што ќе посака во животот.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
Од каде тоа дека само најстариот син добива поголем дел од богатството?

По правило добива оној што ќе ги чува родителите.
Татко ми се 4ца браќа и една сестра, а мајка ми пак 4 сестри и еден брат. Сите добија по нешто, стан/куќа/плац/пари. Еден од нив доби малку повеќе, но и заслужено затоа што одлучи кај него да ги чува родителите.

Од 16 години почнале да работат и формирале свои фамилии. Сега се повеќе има што на 25+ години се на грбот на родителите, а пак да имаш пет такви во фамилија....
Ги имам прашано моите баби, зошто имаат по пет деца? Едната одговори дека од голема желба за син, петто а машко. А другава пак сакала и ќерка, петто па женско. :pos:
Значи не биле за работа сила или грешка, туку желба.

Од тие три причини за имањето на помалку деца, еве јас ќе ти кажам дека имам финансии за пет деца и немам никаков проблем.
Во денешно време не можеш да одиш на работа, да воспитуваш и да посветуваш внимание на пет деца. Имаат големи барања и желби. Јас едвај се справувам со две кои мислиш се учени се родиле, а не пак пет. :D
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.543
@nilla-vanilla

Мислам дека многу ги упростувате работите. Вие тврдите „ немам толку пари за на повеќе деца да им го обезбедам ова, ете ќе имам едно дете, “
Постојат матични книги за родени и умрени стари неколку века
На крајот од 18 век просек на родени деца на една жена бил 11
На крајот на 19 век истиот просек бил 4
А на крајот од 20 век просекот бил 2
Има и една друга појава што е интересна
По 1840 година се зголемува должината на животот
Мислам дека се посложени причините
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
 
Член од
23 октомври 2015
Мислења
128
Поени од реакции
72
Azdisano e se. Gi gledas kupile sto stanovi koli i se odlucuvaat za edno ili dve deca i na starost sami ostanuvaat ni vnuci ni nisto. Cmaat vo stanovite. Namkjori. Niedna materijalna rabota ne moze da ja dade taa radost sto ja nosat decata. Dokolku imam uslovi i 50 bi gi imal.[DOUBLEPOST=1450818929][/DOUBLEPOST]
Денешните родители се пообразовани, запознаени со човековите права, правата на детето и не сакаат на нивните деца ништо да им фали и сакаат да им обезбедат луксузен и убав живот. Нормално, треба да си Рокфелер за да можеш луксузен и добар живот да им обезбедиш на 10 деца. Затоа гледајќи ги можностите се решаваат за едно, максимум две деца. Значи денешните родители тргнуваат од ова - Сакам на моето дете да му обезбедам се. Не сакам ништо да му недостига, сакам да му пружам што е можно повеќе. Бидејќи немам толку пари за на повеќе деца да им го обезбедам ова, ете ќе имам едно дете, ама барем тоа ќе има се што ќе посака во животот.
ova mi se cini e loso razmisluvanje. Mislam deka nema nikakva potreba roditelot da im obezveduva luksuzi, osven osnovnoto neli hrana voda dom itn. Obrazivanie na primer nema nikakva smisla da im plakja roditekot. Ova sega site sto odat po fakulteti e najgolema glupost otkako postoi covestvovo. Decata ke se borat sami, ako imaat talent ke stanat bogati samite bez nicija pomos i ke imaat luksuzi.
 
Последно уредено:

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.747
@nilla-vanilla

Мислам дека многу ги упростувате работите. Вие тврдите „ немам толку пари за на повеќе деца да им го обезбедам ова, ете ќе имам едно дете, “
Постојат матични книги за родени и умрени стари неколку века
На крајот од 18 век просек на родени деца на една жена бил 11
На крајот на 19 век истиот просек бил 4
А на крајот од 20 век просекот бил 2
Има и една друга појава што е интересна
По 1840 година се зголемува должината на животот
Мислам дека се посложени причините
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
Така е, треба уште многу да се проучува на темава, јас зборував за Македонија и можеби лошо се изразив дека се единствени причини, но дека се причини-се.
Azdisano e se. Gi gledas kupile sto stanovi koli i se odlucuvaat za edno ili dve deca i na starost sami ostanuvaat ni vnuci ni nisto. Cmaat vo stanovite. Namkjori. Niedna materijalna rabota ne moze da ja dade taa radost sto ja nosat decata. Dokolku imam uslovi i 50 bi gi imal.[DOUBLEPOST=1450818929][/DOUBLEPOST]ova mi se cini e loso razmisluvanje. Mislam deka nema nikakva potreba roditelot da im obezveduva luksuzi, osven osnovnoto neli hrana voda dom itn. Obrazivanie na primer nema nikakva smisla da im plakja roditekot. Ova sega site sto odat po fakulteti e najgolema glupost otkako postoi covestvovo. Decata ke se borat sami, ako imaat talent ke stanat bogati samite bez nicija pomos i ke imaat luksuzi.
И јас мислам исто како тебе но знаеш како, родител како родител, од љубов кон детето и од жал да го гледа како се мачи спремен е и животот да му го даде, а не пак пари и луксузи.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Денешните родители се пообразовани, запознаени со човековите права, правата на детето и не сакаат на нивните деца ништо да им фали и сакаат да им обезбедат луксузен и убав живот. Нормално, треба да си Рокфелер за да можеш луксузен и добар живот да им обезбедиш на 10 деца. Затоа гледајќи ги можностите се решаваат за едно, максимум две деца. Значи денешните родители тргнуваат од ова - Сакам на моето дете да му обезбедам се. Не сакам ништо да му недостига, сакам да му пружам што е можно повеќе. Бидејќи немам толку пари за на повеќе деца да им го обезбедам ова, ете ќе имам едно дете, ама барем тоа ќе има се што ќе посака во животот.
Денешните родители ги размазуваат своите деца и после се чудат како не можат да најдат добро стоечка работа.
Кога ќе наполни 18 години, треба да знае да се изрази (да е начитано) и да знае колку толку математика (да размислува рационално, логички и критички) затоа што подобро платените работи го бараат ова. Детето да ги добие овие карактеристики треба да седне и да учи. Луксузи и убав живот не е потребно, бидејќи нема да го цени не е изграден како личност, а башка што ќе му е на дете нов iPhone, до душа на 90% од популацијата што го купува телефонот не им врши работа.
Ако направиме аналогија на тоа старо време, на пример ако фамилијата е сточарска, што ќе им е на нив трактор кога немаат нива.
Тогаш работеле на нива за да преживеат, сега им треба образование за да преживеат.
Само денес тоа е така суптилно скриено, за разлика од порано што многу деца остануваат осакатени за цел живот
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.004
Порано старите имале 4-6 деца секое за по некоја работа.
Денес малдите не работат земјоделие па доста им се 1-2 деца
 

Kajgana Shop

На врв Bottom