Попис 2021

Член од
24 март 2010
Мислења
13.515
Поени од реакции
20.365
https://republika.mk/vesti/makedonija/latas-za-popisot-mochaat-po-nas-od-keramidi/

Еве го партискиот став на ВМРО, директно пренесен од четиникот кој за овој циклус го извадиле од засмрдената расолница каде што беше спикан од 2016-та, со само една цел, плукање по Левица, оваа му е четврта колумна по ред со таа намена.
Плукањето по Левица е добра тактика, мора да признаам, колку и да не го можам даскалот. Ама мислам дека Латас сам ја има смислено.
 
Член од
3 март 2021
Мислења
155
Поени од реакции
213
https://republika.mk/vesti/makedonija/latas-za-popisot-mochaat-po-nas-od-keramidi/

Еве го партискиот став на ВМРО, директно пренесен од четиникот кој за овој циклус го извадиле од засмрдената расолница каде што беше спикан од 2016-та, со само една цел, плукање по Левица, оваа му е четврта колумна по ред со таа намена.
Па што не го спроведоа пописот 2011 дпмне ако се толку способни? :icon_lol:
 
Член од
12 јули 2018
Мислења
698
Поени од реакции
1.606
Попис за време на владеење на заев и ахмети вака се спроведува. Плус цела албанска дијаспора и пола косово ќе се рачунаат за тукашни. Затоа бојкот и нека се ебат.
241185390_4309733932438476_5539866350070979387_n.jpg
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
8.268
Нека почнат со попис пред Германска амбасада затоа поголемиот дел од народот е пред амбасадата.Другиот дел нека го бараат пред другите амбасади.Нека побрзаат дур не си заминал народов!
 

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.454
Поени од реакции
1.994

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.555
Поени од реакции
1.607
Јас сум еден од попишувачите, прашајте што ве интересира.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Според Методологијата за пописот, кога се прашува за етничка припадност, се вели дека попишувачот не ги чита понудените одговори, туку го остава попишуваниот човек слободно да се изјасни, а потоа попишувачот бира една од понудените опции или текстуално ја запишува онаа што попишуваниот ја навел, ако истата не е предвидена со понудените опции. Моите прашања се:
1) Кои се понудените опции за етничка припадност?
2) Дали попишуваниот човек може да види што попишувачот внесол во апликацијата, т.е. дали попишуваниот човек има евиденција кои одговори се внесени во негово име?
 
Член од
26 јануари 2020
Мислења
218
Поени од реакции
232
јас не можев да видам воопшто ништо што внесува во компјутер отприлка бевме оддалечени 2 метри.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
6.807
Поени од реакции
11.222
Според Методологијата за пописот, кога се прашува за етничка припадност, се вели дека попишувачот не ги чита понудените одговори, туку го остава попишуваниот човек слободно да се изјасни, а потоа попишувачот бира една од понудените опции или текстуално ја запишува онаа што попишуваниот ја навел, ако истата не е предвидена со понудените опции. Моите прашања се:
1) Кои се понудените опции за етничка припадност?
2) Дали попишуваниот човек може да види што попишувачот внесол во апликацијата, т.е. дали попишуваниот човек има евиденција кои одговори се внесени во негово име?
Имало еден куп опции, за било кој од прашањата. Попишуваниот човек седи до тебе, те глеа што внесуваш. Кога ќе внесеш матичен, голем дел од полињата се преземале од системот и се пополнувале автоматски. Имало луѓе што викале- внеси што сакаш.
 
Последно уредено:

Nik20

Неверифуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
4.501
Поени од реакции
3.604
Според пописот 2001 Велес имал 55.108 жители, а според проценката во 2016та имал 54.000. Целосно неточно.

Велес во 2001 година имаше 7 основни училишта.
Велес во 2021 година има 5 основни училишта.(Згасна Трајко Андреев, А Благој Кирков и Џинот ги споија во Панко Брашнар)

Во 2001 во секое училиште во генерација имаше минимум по 30 деца.
Во 2021 секое училиште поднесуваше барање за учебната година да ја започне со помалку од 15 ученици. (Советот на општината носи одлука да ја одобри оваа измена заради тоа што не сакаа да бркаат наставници, оваа пракса ја тераат од 2010 навакај).

Во 2001 година најголемото училиште Васил главинов имаше 7 паралелки по 30 деца, сега има 4 паралелки по генерација мислам дека се околу 25 деца.
Годишно во просек, последните 5 години, по 30 деца се отпишуваат од основните училишта со причина наведена како иселување во странство или друг град(најчесто Скопје).

Од средните училишта, во просек имаше Гимназијата 7 паралелки, не постоеја албански паралелки. Сега постојат албански паралелки меѓутоа и со нив, вкупниот број на паралелки е 5 по генерација.

Средното економско имаше по 3 паралелки по 35 ученика. Последните 4 години годишно ова училиште запишува помеѓу 10 и 20 ученика, со исклучок на 2019-2020 кога запишаа само 9 ученика.(со напомена дека средните училишта кај нас се регионални, ги опфаќаат Лозово, Градско и Чашка, а идат деца и од кавадарци, неготино, демир капија.) Ова училиште ќе згасне во наредните 4 години.

Морталитетот во градот е двојно поголем од наталитетот.

Моја проценка е дека Велес сега како град се движи помеѓу 36.000 до 40.000 жители(заедно со селата). Овие податоци нема да ги видите на пописот затоа што иселените ќе бидат попишани како да се тука за да се прикрие ова, сепак бројките се тука индиректно и лесно можат да се најдат, ама на никој не му одговара тоа. Оваа статистика можете со гуглање да ја извадите, или преку порталот на локалниот новинар, тирековмирече.ком

Дополнително за пописот.
Сакате попишете се, сакате не се попишувајте, бројките се договорени уште дента кога паднал договор да има попис, така да вашиот бојкот или учество нема да влијае никако на бројките, договорено е албанците да испаднат над 25 проценти. Едина разлика е што ако се попишете никому ништо, ако пишете на вратата бојкотирам ризикувате лудациве да ви пуштат прекршочна пријава и да ја платите, а да бидеме реални, на кој му се трча по судови да се докажува дали е во право или не.

Ние сме единствена држава во европа која спроведува попис по правила на политички партии условен со етнонационалистички услови, ама не ни е прв пат да газиме сами по себе. Ако мислите дека доволно луѓе ќе речат, еј абе ако не се попишеме нема да има доволно бројка, да ве потсетам и дека референдумот го избојкотиравме, немаше услови да се промени името па го променија.

Сега и да бојкотираш, на крајот ќе испадне тој од пописната и ќе рече па реално е дека не можеме за 30 дена сите да ги посетиме, ќе одиме со статистички извадок и ќе ви ги презентира договорените бројки.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
7.613
Поени од реакции
13.628
Според пописот 2001 Велес имал 55.108 жители, а според проценката во 2016та имал 54.000. Целосно неточно.

Велес во 2001 година имаше 7 основни училишта.
Велес во 2021 година има 5 основни училишта.(Згасна Трајко Андреев, А Благој Кирков и Џинот ги споија во Панко Брашнар)

Во 2001 во секое училиште во генерација имаше минимум по 30 деца.
Во 2021 секое училиште поднесуваше барање за учебната година да ја започне со помалку од 15 ученици. (Советот на општината носи одлука да ја одобри оваа измена заради тоа што не сакаа да бркаат наставници, оваа пракса ја тераат од 2010 навакај).

Во 2001 година најголемото училиште Васил главинов имаше 7 паралелки по 30 деца, сега има 4 паралелки по генерација мислам дека се околу 25 деца.
Годишно во просек, последните 5 години, по 30 деца се отпишуваат од основните училишта со причина наведена како иселување во странство или друг град(најчесто Скопје).

Од средните училишта, во просек имаше Гимназијата 7 паралелки, не постоеја албански паралелки. Сега постојат албански паралелки меѓутоа и со нив, вкупниот број на паралелки е 5 по генерација.

Средното економско имаше по 3 паралелки по 35 ученика. Последните 4 години годишно ова училиште запишува помеѓу 10 и 20 ученика, со исклучок на 2019-2020 кога запишаа само 9 ученика.(со напомена дека средните училишта кај нас се регионални, ги опфаќаат Лозово, Градско и Чашка, а идат деца и од кавадарци, неготино, демир капија.) Ова училиште ќе згасне во наредните 4 години.

Морталитетот во градот е двојно поголем од наталитетот.

Моја проценка е дека Велес сега како град се движи помеѓу 36.000 до 40.000 жители(заедно со селата). Овие податоци нема да ги видите на пописот затоа што иселените ќе бидат попишани како да се тука за да се прикрие ова, сепак бројките се тука индиректно и лесно можат да се најдат, ама на никој не му одговара тоа. Оваа статистика можете со гуглање да ја извадите, или преку порталот на локалниот новинар, тирековмирече.ком

Дополнително за пописот.
Сакате попишете се, сакате не се попишувајте, бројките се договорени уште дента кога паднал договор да има попис, така да вашиот бојкот или учество нема да влијае никако на бројките, договорено е албанците да испаднат над 25 проценти. Едина разлика е што ако се попишете никому ништо, ако пишете на вратата бојкотирам ризикувате лудациве да ви пуштат прекршочна пријава и да ја платите, а да бидеме реални, на кој му се трча по судови да се докажува дали е во право или не.

Ние сме единствена држава во европа која спроведува попис по правила на политички партии условен со етнонационалистички услови, ама не ни е прв пат да газиме сами по себе. Ако мислите дека доволно луѓе ќе речат, еј абе ако не се попишеме нема да има доволно бројка, да ве потсетам и дека референдумот го избојкотиравме, немаше услови да се промени името па го променија.

Сега и да бојкотираш, на крајот ќе испадне тој од пописната и ќе рече па реално е дека не можеме за 30 дена сите да ги посетиме, ќе одиме со статистички извадок и ќе ви ги презентира договорените бројки.
Баш убаво објаснето и ова ти е она за кое исто не би го поддржал овој попис, настрана тоа со Албанците.

Секој кој смета дека ставот на дпмне е добар е глуп као кур.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
11.062
Поени од реакции
21.358
Средното економско имаше по 3 паралелки по 35 ученика. Последните 4 години годишно ова училиште запишува помеѓу 10 и 20 ученика, со исклучок на 2019-2020 кога запишаа само 9 ученика.(со напомена дека средните училишта кај нас се регионални, ги опфаќаат Лозово, Градско и Чашка, а идат деца и од кавадарци, неготино, демир капија.) Ова училиште ќе згасне во наредните 4 години.
I poarno da zgasne.
Primernata namena na toa skolo e stancanje srednoskolski diplomi na albanci. Nema nikakva nastava.
 

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.454
Поени од реакции
1.994
Според Методологијата за пописот, кога се прашува за етничка припадност, се вели дека попишувачот не ги чита понудените одговори, туку го остава попишуваниот човек слободно да се изјасни, а потоа попишувачот бира една од понудените опции или текстуално ја запишува онаа што попишуваниот ја навел, ако истата не е предвидена со понудените опции. Моите прашања се:
1) Кои се понудените опции за етничка припадност?
2) Дали попишуваниот човек може да види што попишувачот внесол во апликацијата, т.е. дали попишуваниот човек има евиденција кои одговори се внесени во негово име?
Кај мене до сега сите беа Македонци, така да ги немам проверено сите одговори. Она што приметив е дека луѓето ги кријат бугарските пасоши, т.е. се попишуваат само како македонци, а не со двојно државјанство.

На обуката проверував повеќе опции и сите што ги пишав како филипинци, кинези и слично, постоеја во програмата.

Попишуваниот може да види што се попишува но во пракса не е така бидеќи обично седи наспроти мене или странично на дистанца.

На негово барање после пописот можам да му покажам извештај, но тоа е толку лошо изведено во програмата што ќе морам рачно да го барам во базата од сите попишани граѓани.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
 

Стев

Fallen
Член од
19 декември 2019
Мислења
2.671
Поени од реакции
2.502
Баш убаво објаснето и ова ти е она за кое исто не би го поддржал овој попис, настрана тоа со Албанците.

Секој кој смета дека ставот на дпмне е добар е глуп као кур.
Вмро испаднаа гомна кога најавија коалиција со АА и со Беса.
Тоа е тоа. Џабе збориш ти.
 

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.555
Поени од реакции
1.607
Кај мене до сега сите беа Македонци, така да ги немам проверено сите одговори. Она што приметив е дека луѓето ги кријат бугарските пасоши, т.е. се попишуваат само како македонци, а не со двојно државјанство.

На обуката проверував повеќе опции и сите што ги пишав како филипинци, кинези и слично, постоеја во програмата.

Попишуваниот може да види што се попишува но во пракса не е така бидеќи обично седи наспроти мене или странично на дистанца.

На негово барање после пописот можам да му покажам извештај, но тоа е толку лошо изведено во програмата што ќе морам рачно да го барам во базата од сите попишани граѓани.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Македонците стојат како Македонци или како граџани на северна или како ///?

Има ли начин тој извештај да се добие во форма на .pdf или слично?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.296
Поени од реакции
11.355
Првиот дел не е точен

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
и вториот дел не е точен. Никогаш за попишано лице не останувало лист. Има многу дезинформации со пописот. На пример, освен 1994 и 2002, никогаш пред тоа не оделе по двајца. Тоа беше под притисок од меѓународниот (Европа) фактор, а баш кога одеа по двајца, ни ги сместија Охридскиот договор и 25%. Дури и да одат по двајца, ѓомити ќе се контролираат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom