Помош - сакам да градам!

Член од
30 јуни 2020
Мислења
386
Поени од реакции
1.438
Ми треба совет/помош за надворешна изолација со стиропор на 2 ѕидови од куќа (8x2,5 и 5x2,5 - вкупна површина 32,5m2).

Според моите пресметки за материјал, трошоците би биле следни
(п.с. корегирајте ме за количината на материјалот, а секако и во однос на тоа кој и каков алат ќе ми треба):

Цокле / почетна лајсна 8/250 cm
5 лајсни x 182ден = 910 ден

Ќош / агол 10/250 cm
2 лајсни x 55 ден = 110 ден

Типли 14mm
1 паковање x 380 ден = 380 ден
(колку типли има во едно паковање)?

Мрежа 145gr/m2
30m x 28 ден = 840 ден

Лепак 25kg/вреќа
9 вреќи x 261 ден = 2349 ден

Стиропор 8cm (17kg/m2)
30m x 265 ден = 7950 ден

Подлога (акрил) 5kg/канта
2 канти x 355 ден = 710 ден

Абриб 2mm - 25kg
3 вреќи x 337 ден = 1011 ден

Фасадна боја 5kg
2 канти x 314 ден = 628 ден

ВКУПНО = 12617 ден

Освен глетарка (колку чини?), мешалка за лепакот, бормашина, ваљак... што друго од алат ми е потребно?

Благодарам и се надевам дека некој има искуство со ова.
 
Член од
16 април 2018
Мислења
59
Поени од реакции
59
Ај мала помош.
Купив градежен плац и ми направија проект за викенд куќа со димензии 40м2 подрум, 90м2 приземје, и ќе направам 90 м2 плоча за поткровје ако здравје им притреба на децава. Засега за мене доволно ми е приземјето. Бидејќи поголемиот дел од градежен материјал го имам (требаше пред 5 години да градам на др место, но поради нерасчистени семејни работи се заеба сѐ).
Муабетот ми е како иде работна рака и како се рачуна во случајов?
Еден пријател ми вика 20 евра од м2 за плоча. Но, кај мене над горната плоча нема да градам поткровје. Ќе биде директно кров.
Работна рака за карабина само ми е
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.126
Поени од реакции
1.399
Ај мала помош.
Купив градежен плац и ми направија проект за викенд куќа со димензии 40м2 подрум, 90м2 приземје, и ќе направам 90 м2 плоча за поткровје ако здравје им притреба на децава. Засега за мене доволно ми е приземјето. Бидејќи поголемиот дел од градежен материјал го имам (требаше пред 5 години да градам на др место, но поради нерасчистени семејни работи се заеба сѐ).
Муабетот ми е како иде работна рака и како се рачуна во случајов?
Еден пријател ми вика 20 евра од м2 за плоча. Но, кај мене над горната плоча нема да градам поткровје. Ќе биде директно кров.
Работна рака за карабина само ми е
Одприлика е толку ако се договараш така (зависи и од регионот каде си, ама цените се отприлика тие), сега нели може да имаш цидови плус, минус, со проект подетално ќе ти одговорат и можеби ќе се исценкаш нешто, оваа ако ти го гради тајфа без фирма, со фирма повеќе би требало да ти земат, сега нешто се збореше дека после нова година ќе праќале испекции за да ги казнуваат таквите на црно, незнам колку ќе биде точно.

Имаш и опција да се договараш за дневница, може поефтино да те фати ако и светеш нонстоп на мајсторите и и се дереш побрзо да работат, ама ќе имаш големи одговорности и повеќе нервози од тоа да се договориш од кутура.

Инаку да си знаеш дека и правење на покрив чини доста, околу 15е од квадрат одеше за промена на стар, за нов незнам точно но и тоа е со договарање и некоја проценка на оклугло.

Најефтина опција е сам да си го правиш со фамилијата + некој пријатели, само што ќе ти трае подолго градењето.

Значи најубаво оди до неколку тајфи со проектот и нека ти дадат понуда, гледај да се поисценкаш нешто и шибај.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.770
Поени од реакции
4.400
Не може туку така сам, зошто при упис во Катастар ќе му бараат изјава од изведувачот, заверена на нотар дека објектот е изведен според проектот.
Има начин, ако има познат изведувач со фирма па да му потпише на поверење, ама и тоа тенко.
Јас кога градев беше 15 евра м2, со тоа што се рачуна и кровот плус, е сега 50% или 100% плус не знам точно, не памтам додуше, кога плаќав и те како знаев ;). Тоа е цена за карабина со ваш материјал.
 
Член од
16 април 2018
Мислења
59
Поени од реакции
59
Не може туку така сам, зошто при упис во Катастар ќе му бараат изјава од изведувачот, заверена на нотар дека објектот е изведен според проектот.
Има начин, ако има познат изведувач со фирма па да му потпише на поверење, ама и тоа тенко.
Јас кога градев беше 15 евра м2, со тоа што се рачуна и кровот плус, е сега 50% или 100% плус не знам точно, не памтам додуше, кога плаќав и те како знаев ;). Тоа е цена за карабина со ваш материјал.
За Изјава од изведувач со лиценца ми бара 500 евра за да потпише со тоа што ќе направи надзор 2-3 пати. Прашањетп ми е зошто фул цена на горна плоч би ми зеле од 20 еур по м2 лога над таа плоча нема да градат преградни зидови, плус поедноставна ќе им е изведба на кров.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.770
Поени од реакции
4.400
За Изјава од изведувач со лиценца ми бара 500 евра за да потпише со тоа што ќе направи надзор 2-3 пати. Прашањетп ми е зошто фул цена на горна плоч би ми зеле од 20 еур по м2 лога над таа плоча нема да градат преградни зидови, плус поедноставна ќе им е изведба на кров.
По таа логика подобро земи си изведувач, за тие 500 евра имаш 30м2 изведба.
Е сега околу пресметките, се пресметуваат плочи плус процент од кровот. Тоа е усталена пресметка, сепак прашај изведувачи.
За твојата површина не ти треба надзор, тоа е од 300м2 нагоре, до таа површина оди со обична изјава. Така да изведувачот ќе ти потпише за џабе таква изјава.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.126
Поени од реакции
1.399
Не може туку така сам, зошто при упис во Катастар ќе му бараат изјава од изведувачот, заверена на нотар дека објектот е изведен според проектот.
Има начин, ако има познат изведувач со фирма па да му потпише на поверење, ама и тоа тенко.
Јас кога градев беше 15 евра м2, со тоа што се рачуна и кровот плус, е сега 50% или 100% плус не знам точно, не памтам додуше, кога плаќав и те како знаев ;). Тоа е цена за карабина со ваш материјал.
Крајот на ноември беше, еден доста влијателен со врски на сите страни, ни вика имам еден проблем, треба да најдам фирма што ќе ми потпише за градбата, вика утре ќе ми дојдат геометри да измерат, денеска бев до катастар и ми викат до 200 квадрати можеле да ми ја упишат без фирма, а мојата е 200 квадрати на еден спрат, ќе треба да фрлам 500 евра да се среде работата.

Тоа му го кажале тие од катастарот, јас баш сега пребарав во законот (ако нема некој измени, а овие не промениле), и не најдов за тоа до 200 квадрати, дали тие биле неписмени или таква и е праксата незнам, имам еден познаник кој исто така правеше без фирма, не ми е баш пријател ама ќе дознаам следните месеци какви проблеми ќе му искочат со запишувањето.

Исто како што кажав, од повисоки извори слушнав дека ќе почнале да праќаат испекции, дали тие што градат имаат фирма.

https://mioa.gov.mk/sites/default/files/pbl_files/documents/legislation/zakon_za_gradenje_konsolidiran_032018.pdf

Најдов интересни делови од законот
Член 59-б

За градби наменети за индивидуaлно домување со бруто развиена површина до 300 м2 не е задолжителна ревизија на основниот проект и надзор над изградбата на градбата, а изведувачот е должен да даде изјава заверена кај нотар под полна материјална и кривична одговорност со која ќе потврди дека објектот е изграден во согласност со одобрението за градење и основниот проект или проектот на изведена состојба.

(2) По исклучок од ставот (1) на овој член за надградбите во случаите од членот 59-ѕ став (1) од овој закон, ревизијата на основниот проект е задолжителна, а изведувачот не дава изјава заверена кај нотар под полна материјална и кривична одговорност со која ќе потврди дека објектот е изграден во согласност со одбрението за градење и основниот проект или проектот на изведена состојба.
Член 67

(1) Инвеститорот е должен писмено да го пријави започнувањето на изградбата до надлежниот орган од членот 58 на овој закон, градежната инспекција и инспекцијата на трудот, пред започнувањето на изградбата.

(2) Во известувањето од ставот (1) на овој член инвеститорот е должен да ги назначи изведувачот и правното лице за вршење надзор со определен надзорен инженер. Доколку во текот на градењето се промени изведувачот или правното лице за вршење на надзор, односно определениот надзорен инженер, инвеститорот е должен во рок од седум дена од настанатата промена да го извести надлежниот орган од ставот (1) на овој член за настанатата промена. За градби наменети за индивидуално домување со бруто развиена површина до 300 м2 не е задолжително назначувањето на правното лице за вршење на надзор со определен надзорен инженер во известувањето од ставот (1) на овој член.

(3) Доколку инвеститорот не постапи согласно со ставовите (1) и (2) од овој член, надлежниот орган што го издал одобрението за градба донесува акт за ништовност на одобрението кој се доставува до органот надлежен за водење на јавната книга за запишување на правата на недвижностите и истиот е основ за бришење на сите прибележувања и предбележувања поврзани со недвижноста.

(4) Во случај на прекинување на изградбата инвеститорот е должен да преземе мерки за обезбедување на градбата, на соседните градби и на земјиштето.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.770
Поени од реакции
4.400
Крајот на ноември беше, еден доста влијателен со врски на сите страни, ни вика имам еден проблем, треба да најдам фирма што ќе ми потпише за градбата, вика утре ќе ми дојдат геометри да измерат, денеска бев до катастар и ми викат до 200 квадрати можеле да ми ја упишат без фирма, а мојата е 200 квадрати на еден спрат, ќе треба да фрлам 500 евра да се среде работата.

Тоа му го кажале тие од катастарот, јас баш сега пребарав во законот (ако нема некој измени, а овие не промениле), и не најдов за тоа до 200 квадрати, дали тие биле неписмени или таква и е праксата незнам, имам еден познаник кој исто така правеше без фирма, не ми е баш пријател ама ќе дознаам следните месеци какви проблеми ќе му искочат со запишувањето.

Исто како што кажав, од повисоки извори слушнав дека ќе почнале да праќаат испекции, дали тие што градат имаат фирма.

https://mioa.gov.mk/sites/default/files/pbl_files/documents/legislation/zakon_za_gradenje_konsolidiran_032018.pdf

Најдов интересни делови од законот
Нема таква ставка 200м2, сигурно сакале да го одерат твојот пријател.
Тоа што си го постирал е извадок од законот за градење и е од некаде 2012 ми се чини, може има дополни, ама нема суштински измени. 300м2 е границата до која се поминува без надзор и без извештај. Над тоа е со ревизија, надзор и извештај после завршената градба. Овие документи одат во пакетот за упис на градбата во Катастар, заедно со еден куп елаборати(нумерички, ел за бележење на градбата и елаборат за упис).
Второто е обврската известување на општината за почеток на градење и за пребележување.
Сакам да ви обрнам внимание кога го читате законот да разграничувате инвеститор и изведувач, не е исто.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.126
Поени од реакции
1.399
Нема таква ставка 200м2, сигурно сакале да го одерат твојот пријател.
Тоа што си го постирал е извадок од законот за градење и е од некаде 2012 ми се чини, може има дополни, ама нема суштински измени. 300м2 е границата до која се поминува без надзор и без извештај. Над тоа е со ревизија, надзор и извештај после завршената градба. Овие документи одат во пакетот за упис на градбата во Катастар, заедно со еден куп елаборати(нумерички, ел за бележење на градбата и елаборат за упис).
Второто е обврската известување на општината за почеток на градење и за пребележување.
Сакам да ви обрнам внимание кога го читате законот да разграничувате инвеститор и изведувач, не е исто.
Знам дека инвеститор и изведувач не е исто, ги ставив тие делови за да се види дека не ти треба надзор до 300 квадрати и практички не можеш да почнеш да градеш без фирма, испаѓа дека сите градат на диво без никакви документи.

А тој човек не верувам дека го замајувале, он е стара кумуњара, син му и градоначалникот се шајки од деца, има врски од чистачка па мош и до премиер, сепак не живееме во земја каде важат законите.
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
9.955
Поени од реакции
14.876
Нема таква ставка 200м2, сигурно сакале да го одерат твојот пријател.
Тоа што си го постирал е извадок од законот за градење и е од некаде 2012 ми се чини, може има дополни, ама нема суштински измени. 300м2 е границата до која се поминува без надзор и без извештај. Над тоа е со ревизија, надзор и извештај после завршената градба. Овие документи одат во пакетот за упис на градбата во Катастар, заедно со еден куп елаборати(нумерички, ел за бележење на градбата и елаборат за упис).
Второто е обврската известување на општината за почеток на градење и за пребележување.
Сакам да ви обрнам внимание кога го читате законот да разграничувате инвеститор и изведувач, не е исто.
Законот што го објави е од 2018 (има уште 3 небитни измени после ова), до 300 м2 се приложува изјава од изведувач заверена на нотар заедно со лиценца за изведба, додека па над 300 м2 се прави извештај од надзоврен инженер. Покрај ова се приложува и елаборат за извршен премер кој потврдува дали она што е изведено на лице место соодветствува со заверениот проект.
Исто така обврска пред да поднесе барање за упис е да направи и предбележување на градбата, а истозадача на инвеститорот е да пријави отпочнување на градба до секоторот за урбанизам, до градежна инспекција а фирмата која ќе му изведува е должна во трудова да пријави работници итн.( сево ова е обврска на инвеститорот и истото е наведено во одобрението за градење кое го има добиено)
Инаку во одредени случаеви инвеститор и изведувач може да бидат исто правно лице
п.с. за одредена сума пари има фирми кои ќе му дадат и извештај или изјава без да видат за што се работи ... пошто кеш нели !!!!
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.770
Поени од реакции
4.400
Законот што го објави е од 2018 (има уште 3 небитни измени после ова), до 300 м2 се приложува изјава од изведувач заверена на нотар заедно со лиценца за изведба, додека па над 300 м2 се прави извештај од надзоврен инженер. Покрај ова се приложува и елаборат за извршен премер кој потврдува дали она што е изведено на лице место соодветствува со заверениот проект.
Исто така обврска пред да поднесе барање за упис е да направи и предбележување на градбата, а истозадача на инвеститорот е да пријави отпочнување на градба до секоторот за урбанизам, до градежна инспекција а фирмата која ќе му изведува е должна во трудова да пријави работници итн.( сево ова е обврска на инвеститорот и истото е наведено во одобрението за градење кое го има добиено)
Инаку во одредени случаеви инвеститор и изведувач може да бидат исто правно лице
п.с. за одредена сума пари има фирми кои ќе му дадат и извештај или изјава без да видат за што се работи ... пошто кеш нели !!!!
Да не ја развлекуваме, јас градев 2012 и истата година вршев упис. Тоа со до и преку 300м2 беше исто. Плус го имам симнато законот за градење некаде на работа за таа прилика. Тогаш немаше пријавување на почеток на градба мислам, другото мање више исто.
Може да биде инвеститор и изведувач, ама мојот совет беше до човекот кој праша. Очигледно не е дојден до степен инвеститор и изведувач со лиценца во едно, инаку не би имал потреба од овие информации.
 
Член од
16 април 2018
Мислења
59
Поени од реакции
59
Изведувач со лиценца ми бара за она што го споменав 6500 работна рака. Мајстори без фирма 3800 евра. За карабина зборам.
Разликата е багерот кој што е вклучен кај првиот, а кај вториве сам си наоѓам багер кој ќе ме чини 300 евра.
Значи 3800+500 за извештај + 300 за багер = 4600 евра наспроти 6500 евра.
Инаку и првиот и вториве си носат алат потпирачи даски за стубови
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
2.770
Поени од реакции
4.400
Изведувач со лиценца ми бара за она што го споменав 6500 работна рака. Мајстори без фирма 3800 евра. За карабина зборам.
Разликата е багерот кој што е вклучен кај првиот, а кај вториве сам си наоѓам багер кој ќе ме чини 300 евра.
Значи 3800+500 за извештај + 300 за багер = 4600 евра наспроти 6500 евра.
Инаку и првиот и вториве си носат алат потпирачи даски за стубови
Распрашај се посаглам, макар што сега е проблем со мајстори.
Плус зависи кај ти е викендицата, ако е уџум или под општина Студеничани, мува да не те лази за контроли и испекции. Нормално ако немаш некои "добри" комшии.
Ризикот со толку поевтини мајстори е дека после ке имаш исправки и доработки кои ќе те чинат и поскапо од разликата.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.126
Поени од реакции
1.399
Да не ја развлекуваме, јас градев 2012 и истата година вршев упис. Тоа со до и преку 300м2 беше исто. Плус го имам симнато законот за градење некаде на работа за таа прилика. Тогаш немаше пријавување на почеток на градба мислам, другото мање више исто.
Може да биде инвеститор и изведувач, ама мојот совет беше до човекот кој праша. Очигледно не е дојден до степен инвеститор и изведувач со лиценца во едно, инаку не би имал потреба од овие информации.
Ти да не мислеш дека секоја година го менуваат (или прават нов), овој беше објавен на МИОА со година 2018, отпосле имало уште 3 измени, ама овие немале време да ги променат (зафатени се со ЕУ, НАТО).

Баш сега се распрашав за познаникот, он го чекал проектот и да ги средил документите после, а стави и покрив :pos:
Значи не ми е близок пријател, него познаник, затоа и не сум ги знаел деталите.

Тоа дека компанија ти зима дупло е многу јасно и можеби затоа сите градат со тајфи на црно, ќе дадат некоја пара на некоја локална градежна компанија која дали ги исполнува условите, а имаат дозвола за работа.

Нека си пресмета што му е подобро, пред време нека се договоре со некоја фирмичка за потпис.
 
Член од
24 јануари 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
Zdravo, sakame da pravime dogradba na potkrovje, znaci visina imame vo sredina 2m, ke bide na 2 vodi. Kolku bi ne cinelo so materijalot do karabina. Blagodaram
 

Kajgana Shop

На врв Bottom