Помош при избор на велосипед и останата опрема (цени, совети, споредби...)

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.504
Поени од реакции
5.281
Дилема во избор :

Нов велосипед ми треба за
1) секојдневно возење низ град, кој има бајги џомби и дупки по улици и тротоари
2) пар пати во седмица одење во тура од 15-20 километри, што вклучува брдски предел, некои земјени терени, повеќето асфалт
За ова второво, стариот точак, еден стар ефтин МТБ-хибрид, е лош.

Уште некои работи да се земат во обзир:

2) Овој здравствен експерт со добро реноме предупредува против кардио вежби од умерен интензитет, и предупредува дека високо-интензивни кардио вежби тешко се прават правилно без физиотерапевт, и тоа го земам сериозно.
ИЧ НЕ ме интересира точак за атлетски достигања, сакам само за шетање и уживање.

2) Буџетски, НЕ ми се троши повеќе од ~25000МКД, а и толку може е премногу.

3) Височина 180см.

Се мислам кој и каков точак да изберам.
Некои очигледни кандидати

POLAR https://www.bikemarket.mk/?route=product/product&product_id=857
TRINX M1000 https://trinxbike.ru/product/m1000-pro/
TRINX M700 http://www.trinx.com/index.php?ac=article&at=read&did=1802

Што би рекле?
Што е според тебе штетно а што без последици?Кола од ниска средна класа која има максимална брзина од 180км на саат ти секој ден на автопат ја бркаш до максимум поминувајки по 200км за саат и нешто или истата ја возиш 15 16 саати секој ден ама со 90 до 100 км на саат брзина на движење?
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
189
Поени од реакции
239
Што е според тебе штетно а што без последици?Кола од ниска средна класа која има максимална брзина од 180км на саат ти секој ден на автопат ја бркаш до максимум поминувајки по 200км за саат и нешто или истата ја возиш 15 16 саати секој ден ама со 90 до 100 км на саат брзина на движење?
Што е тоа што го расправаш?
Кола внесуваш како аналогија со човечки организам? ...
Организмот има капацитет да се адаптира...
Спомнатото предупредување за човекова физичка активност со среден интензитет, е само ако трае некој подолг период (15 минути или подолго?) За тоа може да дискутираме до утре... на некое друго место.
Тука е оф-топик.

Темата е набавка на точак со повисока максимална брзина. И како тоа стои во однос со цена, итн.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.504
Поени од реакции
5.281
Што е тоа што го расправаш?
Кола внесуваш како аналогија со човечки организам? ...
Организмот има капацитет да се адаптира...
Спомнатото предупредување за човекова физичка активност со среден интензитет, е само ако трае некој подолг период (15 минути или подолго?) За тоа може да дискутираме до утре... на некое друго место.
Тука е оф-топик.

Темата е набавка на точак со повисока максимална брзина. И како тоа стои во однос со цена, итн.
Извини но ти си единсвениот почетник со кој не можам да се разберам на темава а сум помогнал на стотици луѓе и најдобро е да поч екаш друг да ти даде одговори,од мене толку.
 
Член од
27 септември 2010
Мислења
5.058
Поени од реакции
7.129
Кога сме кај долготрајните тури, да точно е, но ако телото е во режим на користење на шеќери наместо масти.

Точно е и ако е во режим на масти и телото не се снабдува со доволно енергија (храна), па овде веќе настапува кортизолот (на долги тури).

Идеално неделно времетраење на спортување ни е 150-300 минути, а над тоа се бара попаметен пристап со комбинација од resistance training и кардио тренининг и добра диета.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.504
Поени од реакции
5.281
Кога сме кај долготрајните тури, да точно е, но ако телото е во режим на користење на шеќери наместо масти.

Точно е и ако е во режим на масти и телото не се снабдува со доволно енергија (храна), па овде веќе настапува кортизолот (на долги тури).

Идеално неделно времетраење на спортување ни е 150-300 минути, а над тоа се бара попаметен пристап со комбинација од resistance training и кардио тренининг и добра диета.
Кој е тој неписмен доктор што тврди дека 300 минути неделно спортување е идеално време?
 
Член од
27 септември 2010
Мислења
5.058
Поени од реакции
7.129
Кој е тој неписмен доктор што тврди дека 300 минути неделно спортување е идеално време?
Имаш пристап до милион податоци на Интернет.

Ние не сме професионалци па да се натпреваруваме со Погачар и да тренираме 40 часа неделно. Ние сме рекреативци со главна цел здравје и здрав дух. Природата на телото не ни вика да го зголемуваме волуменот на срцето и белите дробови.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.504
Поени од реакции
5.281
Имаш пристап до милион податоци на Интернет.
Нека зборуваат што сакаат а според мене 90% од такви изјави немаат врска со реалноста и е само перење на мозок.Ниеден од таквите доктори што даваат такви луди изјави нема да каже дека 2 дози фајзер се 100 пати поштетни за било кој спортист отколку да клукаш разни хемии за да постигнеш врвни резултати а да не правиме муабет за било кој спорт каде со умерено темпо пулсот ќе ти варира од 120 до 140 отчукувања во минута.Ако е така како што тврдат тие јас уште пред 10 години ќе завршев со мојот живот погребан на градските гробишта а не на сите досегашни испитувања крвната слика да ми биде во ред,ехо на сите органи кај Жан Митрев да биде уредно,проширена е само аортата но тоа е нормално кај сите активни спортисти и што е најбитно главните каротиди што одат во мозокот се чисти без никакви запушувања а само тие чинат 50% плус пари од цел преглед.На спортска медицина ми рекоа дека срцето прави најправилни ритмови кога е пред умерено оптеретување отколку што е во мирување и со тоа ти кажува индиректно дека треба да се биде физички активен секој ден.Времетраењето на физичката активност нема никаква врска со штетноста или корист на организмот туку оптеретувањето односно темпото на движење со кое ти ја правиш таа активност.Држи го пулсот во просек до 120 до 130 отчукувања на срцето и ако сакаш цел ден прави тура со постојано снабдување на јаглени хидрати и течности посебно електролити за постојана хидратација.Ако беше така како што тврдат тие квази стручњаци тројца пензионери еден од Скопје,еден од Велес и еден од Куманово што ја поминаа пешки турата од Скочивир до врвот Кајмакчалан 70км пешачење за околу 23 саати со вклучени паузи пред неколку години досега ќе беа погребани.
 
Член од
27 септември 2010
Мислења
5.058
Поени од реакции
7.129
Нека зборуваат што сакаат а според мене 90% од такви изјави немаат врска со реалноста и е само перење на мозок.Ниеден од таквите доктори што даваат такви луди изјави нема да каже дека 2 дози фајзер се 100 пати поштетни за било кој спортист отколку да клукаш разни хемии за да постигнеш врвни резултати а да не правиме муабет за било кој спорт каде со умерено темпо пулсот ќе ти варира од 120 до 140 отчукувања во минута.Ако е така како што тврдат тие јас уште пред 10 години ќе завршев со мојот живот погребан на градските гробишта а не на сите досегашни испитувања крвната слика да ми биде во ред,ехо на сите органи кај Жан Митрев да биде уредно,проширена е само аортата но тоа е нормално кај сите активни спортисти и што е најбитно главните каротиди што одат во мозокот се чисти без никакви запушувања а само тие чинат 50% плус пари од цел преглед.На спортска медицина ми рекоа дека срцето прави најправилни ритмови кога е пред умерено оптеретување отколку што е во мирување и со тоа ти кажува индиректно дека треба да се биде физички активен секој ден.Времетраењето на физичката активност нема никаква врска со штетноста или корист на организмот туку оптеретувањето односно темпото на движење со кое ти ја правиш таа активност.Држи го пулсот во просек до 120 до 130 отчукувања на срцето и ако сакаш цел ден прави тура со постојано снабдување на јаглени хидрати и течности посебно електролити за постојана хидратација.Ако беше така како што тврдат тие квази стручњаци тројца пензионери еден од Скопје,еден од Велес и еден од Куманово што ја поминаа пешки турата од Скочивир до врвот Кајмакчалан 70км пешачење за околу 23 саати со вклучени паузи пред неколку години досега ќе беа погребани.
Не се работи дали некој ќе умре или не. Се работи за баланс со хормони. Еве после маратонска рута испитај си дали ти е дојдено до секс или повеќе сакаш да се одмараш, а исто и наредниот ден.

Факт е, и научно докажано дека тестостеронот трпи најмногу на долги кардио вежби. Зошто како млади да се упропастиме? Затоа се балансира и не треба да се претерува.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.504
Поени од реакции
5.281
Не се работи дали некој ќе умре или не. Се работи за баланс со хормони. Еве после маратонска рута испитај си дали ти е дојдено до секс или повеќе сакаш да се одмараш, а исто и наредниот ден.

Факт е, и научно докажано дека тестостеронот трпи најмногу на долги кардио вежби. Зошто како млади да се упропастиме? Затоа се балансира и не треба да се претерува.
Но маратонска тура не правиш секој ден туку максимум еднаш во месецот или на неколку месеци а што се однесува за одморот најбитно е пред секоја тура да си наспан барем 8 саати.И кога го спомнуваш тестостеронот повеќе последици има ако си на точак скоро цен ден отколку да одиш пешки ради притисокот на тстисите од самото седиште и за да направат некаков баланс производителот ISM Од Тајван направи ваков тип на седишта за да го нема тој притисок што се создава од стандардните:
Автоматски споено мислење:

 
Последно уредено:
Член од
6 јуни 2013
Мислења
14
Поени од реакции
1
dcf47f9e_1f57_4c8b_8ea2_1640a5ba015f_44771cf8a4e0fdf1e64d0d70db0b31a147942019.jpeg

Некој да ги поправа овие? И да знае да комбинира ланци касети Campy Shimano mix
 

Kajgana Shop

На врв Bottom