Помош за визен режим

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Здраво, ми треба помош околу следнава ситуација.

Летово престојував во Германија 90 дена, преку студентска програма. Откако се вратив поминат е еден месец, а веќе за 2 недели морам да бидам во Берлин на семинар кој ќе трае 10 дена. Дали некој имал слично искуство, односно кои се шансите на пасошка контрола во Германија да не ме пуштат, со оглед на тоа дека не се поминати вкупно 3 месеци откако сум ги надминала 90-те дена за престој во ЕУ.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Vo vakva situacija sansite da ne te pustat se 99,9%. I ne zborvam samo za Germancite, tuku nasive ovde mozat da te vratat. Mora da pobaras prodolzuvanje na Germanskiot pretstoj na soodvetno mesto, ili mozebi preku online apliciranje, pa da ti bidat dodeleni uste 90 dena pretstoj vo eu. toa fakticki e spoj 2 x 90, odnosno 180 dena godisno. No toa mora da go odobri zemjata kade sto sakas da pretstojuvas.
Da se rabotese za nekoja druga drzava, mozi imase sansa da ti progledaat nizprsti so nekoe evro vo pasosot, ama ne germanija. Plus sega se zategnati rabotite so emigrantite i azilantite , pa ne e cudo i da postojat pogolemi restrikcii za se.
drug nacin e da dobies direktna pokana od organizatorot na seminarot i na nego da ucestvuvas so posebni privilegii vo stilot na dimplomstski, profesorski pretstoj. Normalno, ti ne spagjas vo taa kategorija.
pred se, obrati se za pomos vi najbliskoto germansko pretstavnistvo, ili baraj online kako moze da dobies prodolzen (spoj) na pretstojot.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Ок, фала мн. Ќе треба сепак да се јавам и до германска амбасада. Никој до сега не ми даде конкретен одговор бев и во МВР и во министерство за култура, едни ми викаат ќе имаш проблеми, други ми викаат дека со самото влегување во Мк, се минусираат тие 90 дена. проблем е доколку одеднаш се надминат 90 дена. Моментот е што јас сум сепак редовен студент и ги имам сите папири, покана од организаторот, авионски повратен билет, потврда на германски за редовен студент. А инаку, веднаш чим се вратив од Германија, утредента заминав за Грцијана одмор и немав апсолутно никаков проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom