Помош во паскал

Член од
7 јуни 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Да се испечатат сите броеви во опсегот од n до m на кои последната цифра им е 0 (да се земе ви обзир ако првиот внесен број е поголем од вториот)
Пример влез: 30 75
излез 30,40,50,60,70
 
Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.856
Поени од реакции
20.141
Паскал?
Да се банира професорот моментално.
Еве ти у C++ кажи му дека е 2020 година
Код:
int i,n,m;
  cout <<"Vnesi n: "<<endl;
  cin >>n;
  cout <<"Vnesi m: "<<endl;
  cin >>m;
  i=n;
  if (m<n)
    cout <<"nemojt vaka ne bidi glup znaci staj go prviot broj n pomal da bide a vtoriot m pogolem ja mozam da stavam ednostavna if proverka i da gi smeni vrednostite ama aj da ne se zamaram so toa pusti ja pak programava i staj go n da bide pomal... ziti se";
  while (i<=m)
  {
    if (i%10==0)
      {
        cout <<i<<", ";
        i++;
      }
    i++;
  }
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
6.847
Поени од реакции
1.894
Pascal e основата на Delphi, кој го развиваше Borland, а сега го има Embarcadero и го развива согласно 2020 година. Работата во Pascal има за цел да се запознаат основите на програмирањето, на поедноставен програмски јазик (алатка).
Еве ја во паскал задачата:

var i, n, m: Integer;

write('Vnesi go prviot broj: ');
readln(m);
write('Vnesi go vtoriot broj: ');
readln( n );
if m>n then writeln('Ne smee prviot broj da e pogolem od vtoriot!')
else
for i:= m to n do
if i mod 10 = 0 then write(i);

mod функцијата дава остаток при делење, во случајов i со 10.
 

Нuкола

Ганџамен
Член од
24 мај 2005
Мислења
5.140
Поени од реакции
12.948
Бар денес имат голем избор и широк спектар на далеку понапредни и полесни јазици за почетници, и ако сеуште постои Паскал во нашата едукативна програма.... тогаш образованиево ни е 1 декада назад во времето..

Паскал, rly???? :(
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.856
Поени од реакции
20.141
Бар денес имат голем избор и широк спектар на далеку понапредни и полесни јазици за почетници, и ако сеуште постои Паскал во нашата едукативна програма.... тогаш образованиево ни е 1 декада назад во времето..

Паскал, rly???? :(
Уфурани се некои дека „важно е концептот да се сфати, после брзо ќе се прилагодиш на нов јазик“ ама па баш и не е така.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
11.263
Поени од реакции
11.946
Јас учев паскал у средно, освен hello world да напишам ништо не сфатив, после делфи учевме. Место да ги учат децава да ги насочат кон веб девелопмент и јаваскрипт. Тие се заглавени во осумдесетите. Да има саглам образование по стручниве школи има да ваѓаш кадри готови од средно без да мора еден мочан факултет да го учиш за да работиш како програмер.
 

Нuкола

Ганџамен
Член од
24 мај 2005
Мислења
5.140
Поени од реакции
12.948
Уфурани се некои дека „важно е концептот да се сфати, после брзо ќе се прилагодиш на нов јазик“ ама па баш и не е така.
Јасно ми е тоа, ама во суштина основите на програмирањето треба да имаат некаков концепт - како ученикот најбрзо, најлесно и наједноставно да е научи и свати синтаксата кај програмскиве јазици.
Денес постојат далеку понапредни едитори, со визуелен и кориснички интерфејс кој им помага во пишење, корегирање и тестирање на кодот што го пишуваат.

Паскал ми е некако.. DOS-базиран праисториски шит кај што негледам причина зошто едукативниве програми би стартувале со него.

Ајде разбирам пред 20 години ко учевме ние Паскал беше нормала, ама сега? Во 2020? ццц
Вејс оф тајм... реално.
 
Член од
3 април 2020
Мислења
654
Поени од реакции
362
Кои се понапредни и полесни програмски јазици за почетници?
 
Член од
17 септември 2012
Мислења
851
Поени од реакции
461
Паскал?
Да се банира професорот моментално.
Еве ти у C++ кажи му дека е 2020 година
Код:
int i,n,m;
  cout <<"Vnesi n: "<<endl;
  cin >>n;
  cout <<"Vnesi m: "<<endl;
  cin >>m;
  i=n;
  if (m<n)
    cout <<"nemojt vaka ne bidi glup znaci staj go prviot broj n pomal da bide a vtoriot m pogolem ja mozam da stavam ednostavna if proverka i da gi smeni vrednostite ama aj da ne se zamaram so toa pusti ja pak programava i staj go n da bide pomal... ziti se";
  while (i<=m)
  {
    if (i%10==0)
      {
        cout <<i<<", ";
        i++;
      }
    i++;
  }
Не знам за професорот, ама ти врска немаш.
 
Член од
28 октомври 2019
Мислења
272
Поени од реакции
322
Ногу е глупа програмата направена за програмирање предмето. Ево ја кд беше втора година средно по информатика учеамо C++, после трета година програмирање Pascal и четврта беше Делфи, лол. Наместо да идеш напред од C++, тотално обратно. Незнам зашо у министерство мислат дека у Паскал и Делфи полесно се уче програмирањето. Сга шо се вика C++ ептен малку се користе, ама кој да се залага за промена на програма.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
11.263
Поени од реакции
11.946
не се програмски јазици, нема никаква програмерска логика во хтмл и цсс, тие само служат за креирање, позиционирањето и стилизирањето на елементи на еден сајт.
 
На врв Bottom