Помош: Фотоапарати, сервис, општи прашања околу опрема и фотографија

• Креатор на темата Креатор на темата Tyson
  • Време на започнување Време на започнување
Едно прашање , вчера го купив https://www.youtube.com/watch?v=PnI6kqUC_qo овој модел на Сони и од х причини не ми ја дадоа мемориската.Не сликав ни 20 минути бидејќи имав можност со оваа меморија 7 слики буквално да направам. Е сега,го уклучувам апаратот и се гаси поради тоа што батериите се празни.Прашањето ми е ,дали има шанси од тоа што стоеле во апаратот (што мене не ми е логично ,ама така слушнав од другарка) да се испразнат или ми се ставени полупразни батерии во кутијата со апаратот , што исто така ми е чудно бидејќи не беа отпаковани. Батериите се 4аа ,па би ми било од помош ако ми кажете каде да си најдам евтин полнач и дали тие од пазар ,иако се поевтини би ми завршиле работа.
Фала однапред :):LOL:

Едно прашање , вчера го купив https://www.youtube.com/watch?v=PnI6kqUC_qo овој модел на Сони и од х причини не ми ја дадоа мемориската.Не сликав ни 20 минути бидејќи имав можност со оваа меморија 7 слики буквално да направам. Е сега,го уклучувам апаратот и се гаси поради тоа што батериите се празни.Прашањето ми е ,дали има шанси од тоа што стоеле во апаратот (што мене не ми е логично ,ама така слушнав од другарка) да се испразнат или ми се ставени полупразни батерии во кутијата со апаратот , што исто така ми е чудно бидејќи не беа отпаковани. Батериите се 4аа ,па би ми било од помош ако ми кажете каде да си најдам евтин полнач и дали тие од пазар ,иако се поевтини би ми завршиле работа.
Фала однапред :):LOL:
Тие батерии што се во кутијата се само тест батерии... за да провериш дали функционира апаратот. Стави ги во ѕиден часовник... ќе работи година дена со нив. Оди во некој од продавнициве за техника и купи си RECHARGEABLE батерии. Купи некој со 2300 или 2450 mAh (energizer, duracell и сл.) за да ти траат повеќе време со едно полнење. Батериите со полнач ќе те коштаат можеби околу 2к денари, ама ќе ти траат. Еве јас едни енерџајзер (4xAA 2450mAh) ги купив летото 2012, уште ме служат.

Еј .
Сакам да праша. нешто ама неѓа врска со натпреварите а незнаев кај да пишам . Сакам да прашам како е нај убаво да се поддесит апаратот за ноќно сликање припер ( Во кафана, на журка пр: диџеот , на плоштат ) секаде каде што има малце светлина и тоа од ламба , значи за брзо сликање а не со експозиција да се гледаат јасно лицата на луѓето да нема размачканици , на кој Mode на кое iso на колку F , и тако даље . бидеќи почетник сум а таа страна некако тешко ми оди . поздрав

Еј .
Сакам да праша. нешто ама неѓа врска со натпреварите а незнаев кај да пишам . Сакам да прашам како е нај убаво да се поддесит апаратот за ноќно сликање припер ( Во кафана, на журка пр: диџеот , на плоштат ) секаде каде што има малце светлина и тоа од ламба , значи за брзо сликање а не со експозиција да се гледаат јасно лицата на луѓето да нема размачканици , на кој Mode на кое iso на колку F , и тако даље . бидеќи почетник сум а таа страна некако тешко ми оди . поздрав
Oвде е соодветно место за прашањето, е сега, фотографирање при слабо светло
ИСО - најмногу што може (само внимавај на апарат може да имаш и ИСО 12800 а фотката да не личи на ништо сликана на толкаво ИСО, значи највисоко УПОТРЕБЛИВО ИСО)
Ф (или отвор на бленда - што помала бројка (тоа значи шо поголем отвор) зависи од објективот ако ти е некој кит 18-55 на 18 обично максимум отвор ќе ти биде 3,5 на 55 можеби 5,6
МОД - пробај со AV (бленда приорити - то значи дека ти ќе наместиш ИСО и отвор на бленда а апарат самиот ќе намести брзина на окинување) ако пак фотките ти се темни, последен обид ти е да сликаш мануелно подесено и ИСО и Ф и брзина на окинување и сето тоа во РАВ формат (или НЕФ ако си на Никон) па после во фотошоп додтно да осветлиш она што апаратот не можеше
Јас доста сликам свирки во темни и очајно осветлени клубови, и некако стандард ми е на ИСО 3200 - 4000 одам, отвор на бленда 1,8-2,2 и брзина околу 60, строго РАВ и после фотошоп

Oвде е соодветно место за прашањето, е сега, фотографирање при слабо светло
ИСО - најмногу што може (само внимавај на апарат може да имаш и ИСО 12800 а фотката да не личи на ништо сликана на толкаво ИСО, значи највисоко УПОТРЕБЛИВО ИСО)
Ф (или отвор на бленда - што помала бројка (тоа значи шо поголем отвор) зависи од објективот ако ти е некој кит 18-55 на 18 обично максимум отвор ќе ти биде 3,5 на 55 можеби 5,6
МОД - пробај со AV (бленда приорити - то значи дека ти ќе наместиш ИСО и отвор на бленда а апарат самиот ќе намести брзина на окинување) ако пак фотките ти се темни, последен обид ти е да сликаш мануелно подесено и ИСО и Ф и брзина на окинување и сето тоа во РАВ формат (или НЕФ ако си на Никон) па после во фотошоп додтно да осветлиш она што апаратот не можеше
Јас доста сликам свирки во темни и очајно осветлени клубови, и некако стандард ми е на ИСО 3200 - 4000 одам, отвор на бленда 1,8-2,2 и брзина околу 60, строго РАВ и после фотошоп
Е сега вака , Проблемо е шо немам DSLR фото имам fujifilm s9200 претппставувам дека негознаеш.
има 8"-1/ 1700, iso-12800 i f2,9-18 , 14-135mm ..
од страна на модој има : (P,S,A,M,C,,SP,Auto,SRauto,ADV ).
Незнам зошто ама неможам никако да направам брза фотка вечерна како на пример твојата за темата Нова година , ако хо уклучав auto ми вади размачкано со пример 1,5" , ако го наместам на ноќно ми вади бледа слика , ако го подесувам рачно ќе ми извади на сликата дамки од исото ,, чаре за мизерново апараче мое ?

Е сега вака , Проблемо е шо немам DSLR фото имам fujifilm s9200 претппставувам дека негознаеш.
има 8"-1/ 1700, iso-12800 i f2,9-18 , 14-135mm ..
од страна на модој има : (P,S,A,M,C,,SP,Auto,SRauto,ADV ).
Незнам зошто ама неможам никако да направам брза фотка вечерна како на пример твојата за темата Нова година , ако хо уклучав auto ми вади размачкано со пример 1,5" , ако го наместам на ноќно ми вади бледа слика , ако го подесувам рачно ќе ми извади на сликата дамки од исото ,, чаре за мизерново апараче мое ?
Неколку работи се битни за ноќна фотографија
1. Високо ИСО
2. Голем отвор на бленда
3. Долга експозиција

е сега, не секој апарат вади добра фотка на високо ИСО, тој може да има да се намести на 12800 али џабе ако веќе на 1600 почнува да јавува зрна (дамки) размачкана фотка....

Голем отвор на бленда и немаш баш, то 2,9 е на сама некоја граница на пристоен отвор, обично од 2,8 и поголеми (тие одат надолу бројките, значи од 2,8 поголем отвор е 2,6 па 2,2 па 1,8...)

Брзина на шутер не можеш сегде да користиш пример ако сликаш некоја улица со луѓе или подвижни работи - ќе дојдат замачкани пошто додека да затвори блендата може да помине и 2-3 секунди а за тоа време се движат работите а апарато слика за сите тие 2-3 или повеќе секунди и зато идат размачкани.

Пример јас мојот апарат можам комотно да го користам на ИСО 4000 па и 6400 немам големи проблеми (кои можам да ги решам во фотошоп со мала интервенција) објективот ми е со отвор 1,4 што значи дека има голем отвор и влегува повеќе светло во него додека сликам така да тие 2 комбинации ми прават погоден апарат за ноќна слика (секако не во тунел мора сепак да има некое светло, улично, излог..) но тоа се смета за слабо светло.конкретно таа фотка (на питачот со капче е ИСО 3200, отвор 1,8 и брзина 110, значи и брзината беше пристојна да луѓето кои шетаат бидат “замрзнати“ а не размачкани во движење.
Е сега јас не знам твојот апарат на кое ИСО вади пристојна слика али пробај на М намести ИСО 1600, отвор на бленда максимум (2,9) - зум - ич и брзина пример 60, па види како ќе излезе, не знам ни каква сцена би сликал некои улици се поосветлени некои се помрачни, али пробај после ИСО пример 2000, или 3200 (иако не ми се верува на тој сензор да даде добри резултати, брзина исто намали до кај 30 али цврсто држи апарат да не мрда.....

Еве пример најпресна фотка , добро не сум во мирна позиција а и фокусо незнам кај тера , и плус леќата е има дождо малце фатено ,

Attachments

• uploadfromtaptalk1420213999841.JPG
    uploadfromtaptalk1420213999841.JPG
    1,9 MB · Прегледи: 22
Еве пример најпресна фотка , добро не сум во мирна позиција а и фокусо незнам кај тера , и плус леќата е има дождо малце фатено ,
е па то е то, сликано е на ИСО 1600 со отвор 2,9 и брзина 38, овие апарати не можат да одат подобро, така да следно е - нов апарат
Дотерај ја во фотошоп (тро контраст, тро левелс, тро боја, тро ноисе ремув...) или направи ја црно бела оти кај нив се трпи и позрнесто 01.jpg 02.jpg

е па то е то, сликано е на ИСО 1600 со отвор 2,9 и брзина 38, овие апарати не можат да одат подобро, така да следно е - нов апарат
Дотерај ја во фотошоп (тро контраст, тро левелс, тро боја, тро ноисе ремув...) или направи ја црно бела оти кај нив се трпи и позрнесто Прегледај го приврзокот 110990 Прегледај го приврзокот 110991
Е сега изгледа на нешто друго :) . во некои работи е многу добар и ме изненадува ама во некои ме нервира ,, ај ќе го потрпам уште некое време.

Attachments

• uploadfromtaptalk1420216321324.jpg
    uploadfromtaptalk1420216321324.jpg
    3 MB · Прегледи: 23
Е сега изгледа на нешто друго :) . во некои работи е многу добар и ме изненадува ама во некои ме нервира ,, ај ќе го потрпам уште некое време.
oва ја имаш обработувано

Не немам ништо чепнато на оваа па дури ни кроп .
пошто на првата стојат податоци за фотографијата (кога е сликана на кое ИСО, која метрика, бленда, брзина на окинување..... и е 1,9МБ
Кај ова нема никаков податок и е 3МБ, обично фотката ги губи податоците и се зголемува при обработка, зато така напишав

пошто на првата стојат податоци за фотографијата (кога е сликана на кое ИСО, која метрика, бленда, брзина на окинување..... и е 1,9МБ
Кај ова нема никаков податок и е 3МБ, обично фотката ги губи податоците и се зголемува при обработка, зато така напишав
Јас па си помислив дека многу уба па нетие верно дека е чкрапната (се заебавам ) ја внесов во еден едитор во мобилнио џоа да е попрам малце ама видоф нејабива никако со поправање и ја сејвнав така , зато така е смалена , а оргинало незнам кај е , :)

Имам Никон Д3100 af-s nikkor Vr 18-55mm

Ме нервира кога снимам и правам зум не ми ја бистри сликата автоматски, кој е надобар објектив да се земе за апаратов?

Имам Никон Д3100 af-s nikkor Vr 18-55mm

Ме нервира кога снимам и правам зум не ми ја бистри сликата автоматски, кој е надобар објектив да се земе за апаратов?
Не сум сигурен ама и да земеш објектив пак нема да ти ја бистри сликата автоматски при снимање.
Башка објектив за она тело - не вреди да купуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom