Е сега вака , Проблемо е шо немам DSLR фото имам fujifilm s9200 претппставувам дека негознаеш.
има 8"-1/ 1700, iso-12800 i f2,9-18 , 14-135mm ..
од страна на модој има : (P,S,A,M,C,,SP,Auto,SRauto,ADV ).
Незнам зошто ама неможам никако да направам брза фотка вечерна како на пример твојата за темата Нова година , ако хо уклучав auto ми вади размачкано со пример 1,5" , ако го наместам на ноќно ми вади бледа слика , ако го подесувам рачно ќе ми извади на сликата дамки од исото ,, чаре за мизерново апараче мое ?
Неколку работи се битни за ноќна фотографија
1. Високо ИСО
2. Голем отвор на бленда
3. Долга експозиција
е сега, не секој апарат вади добра фотка на високо ИСО, тој може да има да се намести на 12800 али џабе ако веќе на 1600 почнува да јавува зрна (дамки) размачкана фотка....
Голем отвор на бленда и немаш баш, то 2,9 е на сама некоја граница на пристоен отвор, обично од 2,8 и поголеми (тие одат надолу бројките, значи од 2,8 поголем отвор е 2,6 па 2,2 па 1,8...)
Брзина на шутер не можеш сегде да користиш пример ако сликаш некоја улица со луѓе или подвижни работи - ќе дојдат замачкани пошто додека да затвори блендата може да помине и 2-3 секунди а за тоа време се движат работите а апарато слика за сите тие 2-3 или повеќе секунди и зато идат размачкани.
Пример јас мојот апарат можам комотно да го користам на ИСО 4000 па и 6400 немам големи проблеми (кои можам да ги решам во фотошоп со мала интервенција) објективот ми е со отвор 1,4 што значи дека има голем отвор и влегува повеќе светло во него додека сликам така да тие 2 комбинации ми прават погоден апарат за ноќна слика (секако не во тунел мора сепак да има некое светло, улично, излог..) но тоа се смета за слабо светло.конкретно таа фотка (на питачот со капче е ИСО 3200, отвор 1,8 и брзина 110, значи и брзината беше пристојна да луѓето кои шетаат бидат “замрзнати“ а не размачкани во движење.
Е сега јас не знам твојот апарат на кое ИСО вади пристојна слика али пробај на М намести ИСО 1600, отвор на бленда максимум (2,9) - зум - ич и брзина пример 60, па види како ќе излезе, не знам ни каква сцена би сликал некои улици се поосветлени некои се помрачни, али пробај после ИСО пример 2000, или 3200 (иако не ми се верува на тој сензор да даде добри резултати, брзина исто намали до кај 30 али цврсто држи апарат да не мрда.....