Помалку познати видови на животни

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Turritopsis dohrnii се вбројува во медузите, оние лигави, често проѕирни, морски желе животни. Медуза како и секоја друга (добро, некои се поголеми или помали, некои со многу отровни, некои не толку), освен што оваа е бесмрттна.


Scolopendra gigantea е стоногалка чија должина може да биде и 30 сантиметри, а живее (и се храни) во Латинска Америка. Отровна е.
Иако некој веќе закачил фотографија на Balaeniceps rex (shoe-billed stork) оваа прекрасна птица заслужува и видео.


Manx cat е вид домашна мачка населена на остров меѓу Британија и Ирска. Карактеристично за нив е што немаат опашка (или таа е сосем рудиментирана).

 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Како не ги спомнавте Туканите .....

Можеби бидејќи тој вид тукан сите го знаат.

Птици-носорог, кои иако наликуваат на туканите, биле сосема друга фамилија на птици, живееле само во Африка и Азија.

Southern yellow-billed hornbill

68367341.jpg

Knobbed hornbill

Aceros_cassidix_-Vogelpark_Walsrode_-pair-8a.jpg

Rhinoceros hornbill

5000559767_bd33264913_b.jpg

Black-casqued hornbill

Ceratogymna_elata_-Hong_Kong_Zoo-8a_crop.jpg

White-crested hornbill

1280px-Tropicranus_albocristatus_-Central_Park_Zoo-6.jpg

Black-and-white-casqued hornbill

800px-Black-and-white-casqued_Hornbill_-_Bronx_Zoo.jpg

Helmeted hornbill

the_helmeted_hornbill_male_credit_muhammad_alzahri_arinature_photography.jpg
 
Последно уредено:
Ф

Флеш

Гостин
Можеби бидејќи тој вид тукан сите го знаат.

Птици-носорог, кои иако наликуваат на туканите, биле сосема друга фамилија на птици, живееле само во Африка и Азија.

Southern yellow-billed hornbill

Прегледај го приврзокот 239890

Knobbed hornbill

Прегледај го приврзокот 239896

Rhinoceros hornbill

Прегледај го приврзокот 239892

Black-casqued hornbill

Прегледај го приврзокот 239897

White-crested hornbill

Прегледај го приврзокот 239898

Black-and-white-casqued hornbill

Прегледај го приврзокот 239899

Helmeted hornbill

Прегледај го приврзокот 239900
Браво брат ми,супер пост .... Орнитологијата е неверојатно поле ....Птиците да земеш од еден вид како папагали итн ....прекрасни се боите
 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Браво брат ми,супер пост .... Орнитологијата е неверојатно поле ....Птиците да земеш од еден вид како папагали итн ....прекрасни се боите
Птиците и морската фауна се се' уште недоволно истражени, има меѓу нив преубави вариетети/бои. Дај и ти придонес, има уште многу за третирање. Систер сум, бтв. :)
 
Ф

Флеш

Гостин
Були Кута или Индиски/Пакистански мастиф

 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Були Кута или Индиски/Пакистански мастиф

Иако не е прецизирано во насловот, темава се однесуваше на помалку познати видови на диви животни. За кинологија би било убаво да се отвори друга тема. Ме потсети за папагалите, еве некои видови.

Hyacinth macaw

hyacinthmacawsmall.jpg

Rainbow lorikeet

r0_117_4378_2578_w1200_h678_fmax.jpg

Red lory

Red-Lory.jpg

Rosella (мислам дека ги има во скопската зоолошка, во австралискиот оддел)

Eastern-Rosella.jpg

Galah (cockatoo)

Galah-female-sa.jpg

Sun parakeet

60355079_s.jpg

Norfolk parakeet

4753a1807aff33e924197125f55e29e3.jpg

Rose-ringed parakeet (blue)

abfda02c2b7e74aeb6f461241bd0aa60.jpg

Eclectus parrot

Eclectus_roratus-20030511.jpg

Black-headed parrot

1160909275_3d8f84d164_b.jpg
 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Кога сме веќе кај птиците, би било убаво да ги разгледаме и фазаните (а за чиишто неколку видови дознав инцидентно, листајќи ги прееска).

Common pheasant

Pheasant.jpg

Golden pheasant

Bird-Golden-pheasant-Phasianidae-pheasants-The-golden-pheasant-or-Chinese-pheasant-family-Phas...jpg

Silver pheasant

45966978485_706375d785_b.jpg

Crested fireback

16831.jpg

Green pheasant

1200px-Phasianus_versicolor_in_field.JPG

Lady Amherst's pheasant

lady amher's pheasant.jpg

Blue-eared pheasant

limbach_crossoptilon_auritum_2008_1.jpg

Elliot's pheasant

5078889727_9e37d3c925_b.jpg

Edwards' Pheasant

45789396345_3b6aba62dc_b.jpg

Reeves's pheasant

Reevess-Pheasant-China-»-breathtaking-758x486.png

Kalij Pheasant

207785601.jpg

Temminck's tragopan

Temmincks-Tragopan-credit-Harewood-House-Trust-and-Peter-Stubbs-2-768x1024.jpg

Himalayan monal

Himalayan_Monal_Adult_Male_East_Sikkim_Sikkim_India.png

Bulwer's pheasant

bulwer pheasant.jpg

Palawan peacock-pheasant

tumblr_mdyw8sm2qv1rxyvj1o2_1280.jpg

Ритуалот на додворување кај последниот наведен вид.Инаку, во скопската зоолошка градина се застапени обичниот, златниот и сребрениот фазан.
 
Последно уредено:

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Кај раковите (lobsters/prawns/crayfish) и крабите исто така има прекрасен диверзитет на бои и големини. Во продолжение некои нивни видови кои мене ми оставија најсилен впечаток.

Hermit crab - крабата пустиник, која се населува во лушпи од полжави, а неки видови од нив ги декорираат и со морски анемони, кои им служат како одбрана од предаторите.

hermit-crab-Coenobita-clypeatus__87591__90189.1452696171.jpg

Calliactis_and_Dardanus_001.JPG

Pom-pom crab или boxer crab - крабата навивач, која на клештите носи пом-помови т.е. анемони, повторно со цел за одбрана од грабливците.

AdobeStock_120854223.jpeg

Coconut crab

coconut_crabs-1.jpg

Vampire crab

vampire crab.jpg

Puget sound king crab

Puget Sound king crab.jpg

Blue soldier crab

blue soldier crab.jpg

Trapezia (crab) - живее во симбиоза со коралите, меѓу кои наоѓа заштита.

trapeziarufopunctata3.jpg

Lauriea siagiani


squatlobster-getty-568553113df78ccc15e17ab6.jpg

Galathea pilosa

95d3c635ab825fbec5c63af55aeadcf7.jpg

Emperor shrimp - како што е и видливо, живее во симбиотски однос со домаќин морски полжав.

emperor-shrimp.jpg

Coleman's shrimp

Coleman's_Shrimp_(11019853314).jpg

Blue lobster

91x27Jc-6pL._SL1500_.jpg

Cherax pulchera - откриен во поново време, наликува како да носи галаксија на својот грб.

Cherax_pulcher_43003_(1).jpg


Peacock mantis shrimp - прекрасен вид во боите на виножитото, исто така откриен во последниве години.

shutterstock_richard_whitcombe_peacock_mantis_shrimp.jpg

Во прилог видео за него.

 
Последно уредено:
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.823
Поени од реакции
2.914
Синото Макао е веќе изумрено во дивината.
Прегледај го приврзокот 241168
Да точно ,загрозен е, веќе е истребени во дивината и останува мал број во заробеништвото како домашни љубимци или во зоолошка или пак во Анима здужение,инаку сино макао мислам дека е Спексус
 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Синото Макао е веќе изумрено во дивината.
Прегледај го приврзокот 241168
Да точно ,загрозен е, веќе е истребени во дивината и останува мал број во заробеништвото како домашни љубимци или во зоолошка или пак во Анима здужение,инаку сино макао мислам дека е Спексус
Да, но затоа сè уште го има хијацинт-синото макао.

 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Некои од најинтересните и најретки видови на желки.

Mary River turtle - желка чијшто оклоп е често обраснат со зелена мов, чија намена не е докрај разјаснета, инаку имала жлезди во форма на жабри кај клоаката, преку кои дишела.

mary-river-turtle.jpg

Mata mata - овој вид кој населува истечни води и мочуришта, се храни по принцип на вшмукување (вакуум со низок притисок) на пленот, исфрлајќи ја нанапред главата и ширум отворајќи ја устата, а пленот го проголтува цел, бидејќи неговата вилица не е конструирана за џвакање.

mata mata.jpg

Yangtze giant softshell turtle - најзагрозениот вид на листава, во светов постојат само уште четири примероци, како резултат на нивното ловење и губењето на нивниот природен хабитат. Инаку, Кинезите на оклопот му припишуваат чудотворни медицински својства.

yangtze.jpg

Smooth softshell turtle - ендемска е за Северна Америка.

soft.jpg

Galapagos tortoise - со животен век кој во дивината може да достигне и до 100 години, а еден примерок во Австралиската зоолошка градина доживеал 170 години. Тежината на најтешкиот регистриран примерок изнесувала над 400 килограми, а должината 1,87 метри. Овој вид кој е ендемичен за Галапагос е најтешкиот меѓу желките.

galapagos tortoise.jpg

Cycloderma (aubryi) - ендемски вид, својствен за Централна Африка.

cycloderma aubryi.jpg

Spiny turtle - вид кој населува потоци и води во прашуми.

spiny turtle.jpg

Alligator snapping turtle - ги населуваат водите на Југоисточна Америка, строго се карниворни, знаат да бидат и мршојади, во внатрешноста на устата имаат мамка во форма на црв, со која го привлекуваат пленот, кој откако ќе влезе во устата, го заробуваат со јако и брзо затварање на вилицата. Се претпоставува дека можат да доживеат животен век и до 200 години, а најтешкиот примерок е уловен во Канзас и тежел 183 килограми.

alligator snapping turtle.jpg

Radiated tortoise - специфични за Мадагаскар, со животен век кој надминувал и над 180 години.

radiated.jpg

Black pond turtle - ендемски вид кој се среќава во Јужна Азија.

black pond turtle.jpeg
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom