Политички случувања во Обединетото Кралство- Генерална дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.137
Поени од реакции
26.960
По 13 годишното политичко владеење на Лабуристичката партија, која беше прво предводена од Тони Блер, а потоа и од Гордон Браун, во 2010 години, на чело на Британија, дојде Конзервативната партија која сеуште има апсолутно мнозинство во Долниот дом. На чело со Борис Џонсон, Конзервативната партија, на последните парламентарни избори освои 365 наспроти 202 места на Лабуристичката партија предводена од Џереми Корбин.

Политичката епопеја на Конзервативната партија, тогаш предводена од Дејвид Камерон, започнува со референдумот за Брегзит, каде Британците со 52-48% се изјаснуваат дека сакаат да ја напуштат Европската унија. Камерон, кој ја застапуваше страната Британија да остане во европското семејство, по резултатите од референдумот, иако сеуште имаше мнозинство во Долниот дом, поднесе оставка.

Товарот за политичките преговори со ЕУ за постигнување сеопфатен договор, кој ќе ги задоволи политичките апетити и афинитети, за повлекување на Британија од ЕУ падна со рацете на Тереза Меј, која дојде на власт по оставката на Дејвид Камерон. По Маргарет Тачер, таа стана втората жена премиерка на Британија и лидер на Конзервативната партија, и за разлика од првата, нејзиното политичко владееше беше кратко и полно со политички неуспеси. По само 3 години на фукцијата, откако 3 пати не успеа да го протне Договорот со ЕУ во Долниот дом, при мнозинство на Конзервативната партија, Тереза Меј поднесе оставка.

По Тереза Меј, на премиерската столица седна Борис Џонсон. Доста пргав и неконвенционален политичар, кој успеа да ја обедини Конзервативната партија, да воспостави политичка доминација каква што немале од времето на Тачер и да се постави како лидер кој го немале од времето на Тачер. По изборите, со тенко мнозинство успеа да го протне Договорот за излез на Британија од ЕУ што беше првата негова голема политичка победа.

Втората негова победа, спроед анкетите, беше проследена при Ковид пандемијата, околу 80% од Британците беа имунизирани со Ковид вакцината, беа првата држава која се ослободи од сите Ковид мерки, потоа ги вратија и повторно се ословидија од истите. Самата вакцина не стави крај на пандемијата, а Ковид мерките не поминаа популарно кај британските гласачи. Црешата на шлагот беше забавата на Џонсон, со која се кршеа забраните за собирање и групирање, за која подоцна јавно се извини.

На глобален план, големиот политички неуспех беше проследен по претседателските избори во САД во 2020 година, каде Борис очекување договори за економска соработка меѓу УК и САД вредна милијарди долари. Истите требаа да ги амортизираат економските загуби по Британската економија по излегувањето од ЕУ.

Потоа зазема активна политичка улога во војната во Украина, застана зад Зеленски, каде еднаш ја посети Украина и истата ја снабдува со оружје. Истите не го подигнаа неговиот политички рејтинг и зачестија барањата за оставка и од пратениците на Конзервативната партија.

Потоа изби аферата за Крис Панчер, за наводните сексуални вознемирување, каде наводно Џонсон не бил запознаен со тоа! По краток период, поднесе оставка.

Една од низата политички неуспеси е стапката на инфлација која е околу 9%. Самата Влада на Џонсон трпи критики за справувањето со имиграциската криза која крши негативни рекорди. Покрај тоа, ги зголеми и даноците! Британската економија е многу далеку од крах, но значително е ослабена поради политиките на Џонсон.

Во овој момент, Џонсон е во оставка и ќе остане на функцијата премиер и лидер на Конзервативната партија се додека не биде избран нов лидер на неговата партија кој подоцна ќе стане и премиер. Најсериозните кандидати за негови наследници на функцијата воопшто и немаат конзервативни ставови и дел се залагаа Британија да остане во ЕУ! Можен е нов пресврт во британската политика.

Покрај имиграцијата, инфлацијата, даноците, Шкотската Национална партија, која победи на изборите во Шкотска и има мнозинство во шкотскиот парламент, активно се залага за независност на Шкотска. Повеќе од веројатно е, во наредниве години, посебно по смртта на Елизабета II, да проследиме уште еден референдум за независност на Шкотска.

Друг проблем е евентуалната смрт на Елизабета II која седи на тронот повеќе од 6 децении! Покрај статусот на Шкотска, се отвора и прашањето за односот на Австралија и Канада кон новата англиска круна, па и дел од териториите кои можеби ќе сакаат поголема автономија и независност.

Оваа тема ќе биде Генерална за политичките случувања во Обединетото Кралство. За настаните поврзани со Брегзит, дебатата ќе продолжи на веќе постоечката тема.

Пријатни дебати!
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
5.806
Поени од реакции
4.651
По 13 годишното политичко владеење на Лабуристичката партија, која беше прво предводена од Тони Блер, а потоа и од Гордон Браун, во 2010 години, на чело на Британија, дојде Конзервативната партија која сеуште има апсолутно мнозинство во Долниот дом. На чело со Борис Џонсон, Конзервативната партија, на последните парламентарни избори освои 365 наспроти 202 места на Лабуристичката партија предводена од Џереми Корбин.

Политичката епопеја на Конзервативната партија, тогаш предводена од Дејвид Камерон, започнува со референдумот за Брегзит, каде Британците со 52-48% се изјаснуваат дека сакаат да ја напуштат Европската унија. Камерон, кој ја застапуваше страната Британија да остане во европското семејство, по резултатите од референдумот, иако сеуште имаше мнозинство во Долниот дом, поднесе оставка.

Товарот за политичките преговори со ЕУ за постигнување сеопфатен договор, кој ќе ги задоволи политичките апетити и афинитети, за повлекување на Британија од ЕУ падна со рацете на Тереза Меј, која дојде на власт по оставката на Дејвид Камерон. По Маргарет Тачер, таа стана втората жена премиерка на Британија и лидер на Конзервативната партија, и за разлика од првата, нејзиното политичко владееше беше кратко и полно со политички неуспеси. По само 3 години на фукцијата, откако 3 пати не успеа да го протне Договорот со ЕУ во Долниот дом, при мнозинство на Конзервативната партија, Тереза Меј поднесе оставка.

По Тереза Меј, на премиерската столица седна Борис Џонсон. Доста пргав и неконвенционален политичар, кој успеа да ја обедини Конзервативната партија, да воспостави политичка доминација каква што немале од времето на Тачер и да се постави како лидер кој го немале од времето на Тачер. По изборите, со тенко мнозинство успеа да го протне Договорот за излез на Британија од ЕУ што беше првата негова голема политичка победа.

Втората негова победа, спроед анкетите, беше проследена при Ковид пандемијата, околу 80% од Британците беа имунизирани со Ковид вакцината, беа првата држава која се ослободи од сите Ковид мерки, потоа ги вратија и повторно се ословидија од истите. Самата вакцина не стави крај на пандемијата, а Ковид мерките не поминаа популарно кај британските гласачи. Црешата на шлагот беше забавата на Џонсон, со која се кршеа забраните за собирање и групирање, за која подоцна јавно се извини.

На глобален план, големиот политички неуспех беше проследен по претседателските избори во САД во 2020 година, каде Борис очекување договори за економска соработка меѓу УК и САД вредна милијарди долари. Истите требаа да ги амортизираат економските загуби по Британската економија по излегувањето од ЕУ.

Потоа зазема активна политичка улога во војната во Украина, застана зад Зеленски, каде еднаш ја посети Украина и истата ја снабдува со оружје. Истите не го подигнаа неговиот политички рејтинг и зачестија барањата за оставка и од пратениците на Конзервативната партија.

Потоа изби аферата за Крис Панчер, за наводните сексуални вознемирување, каде наводно Џонсон не бил запознаен со тоа! По краток период, поднесе оставка.

Една од низата политички неуспеси е стапката на инфлација која е околу 9%. Самата Влада на Џонсон трпи критики за справувањето со имиграциската криза која крши негативни рекорди. Покрај тоа, ги зголеми и даноците! Британската економија е многу далеку од крах, но значително е ослабена поради политиките на Џонсон.

Во овој момент, Џонсон е во оставка и ќе остане на функцијата премиер и лидер на Конзервативната партија се додека не биде избран нов лидер на неговата партија кој подоцна ќе стане и премиер. Најсериозните кандидати за негови наследници на функцијата воопшто и немаат конзервативни ставови и дел се залагаа Британија да остане во ЕУ! Можен е нов пресврт во британската политика.

Покрај имиграцијата, инфлацијата, даноците, Шкотската Национална партија, која победи на изборите во Шкотска и има мнозинство во шкотскиот парламент, активно се залага за независност на Шкотска. Повеќе од веројатно е, во наредниве години, посебно по смртта на Елизабета II, да проследиме уште еден референдум за независност на Шкотска.

Друг проблем е евентуалната смрт на Елизабета II која седи на тронот повеќе од 6 децении! Покрај статусот на Шкотска, се отвора и прашањето за односот на Австралија и Канада кон новата англиска круна, па и дел од териториите кои можеби ќе сакаат поголема автономија и независност.

Оваа тема ќе биде Генерална за политичките случувања во Обединетото Кралство. За настаните поврзани со Брегзит, дебатата ќе продолжи на веќе постоечката тема.

Пријатни дебати!
Some people just enjoy watching the world burning :LOL: :LOL: :LOL:

Мое мислење е дека нема да дозволат Шкотска да се оддели од нив затоа што тогаш следи и приказната за Северна Ирска на крај ќе останат на дружба со Велс само
 
Член од
24 април 2008
Мислења
9.700
Поени од реакции
9.818
Some people just enjoy watching the world burning :LOL: :LOL: :LOL:

Мое мислење е дека нема да дозволат Шкотска да се оддели од нив затоа што тогаш следи и приказната за Северна Ирска на крај ќе останат на дружба со Велс само
Логиката повеќе налага дека Шкотланѓаните не би гласале за независност.

Проблемот на шкотланѓанските националисти е во тоа што немаа економски решенија да и` понудат на независна Шкотска во 2014 година, поради што на тогашниот референдум за независност над 55% од гласачите гласаа против независност на Шкотска.

Откако две години подоцна, на референдумот кој се одржа на 23 јуни 2016 мнозинството Британци гласаа за излегување на Велика Британија од ЕУ, шкотланѓанските националисти повторно бараат нов референдум за независност на Шкотска со оправдание дека мнозинството Шкотланѓанци сакаат нивната матична држава да биде полноправна членка на ЕУ.

Аргументот на шкотланѓанските националисти за независна Шкотска им е тапа, воопшто не знаат каква визија за економијата, здравството, образованието и општо секојдневниот општествен живот да понудат за независна Шкотска. Затоа шансите нов референдум за независна Шкотска да резултира со успешен позитивен глас се мали, Англичаните баш и не се некој фактор во крајната одлука на Шкотланѓаните.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.488
Поени од реакции
6.915
Some people just enjoy watching the world burning :LOL: :LOL: :LOL:

Мое мислење е дека нема да дозволат Шкотска да се оддели од нив затоа што тогаш следи и приказната за Северна Ирска на крај ќе останат на дружба со Велс само
Vo 2017ta trebase da odam na letna programa na Imperial College London, se obezbedeno finansiski, stokata ne mi odobri viza.
Od togas gi kolnam all-in, da im go poplavi :гомце: ostrovot. Ee takaa :cool:
 

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
539
Поени од реакции
1.331
Најмногу родени ДЕЦА АЛБАНЧИЊА меѓу странците во ВЕЛИКА БРИТАНИЈА
да им го ИЗВЕЗЕМЕ нашиот Рамковен Кадар, ако треба и за 1 Евро Топтаан :cool:, и тој од ДУИ и тој од СДСМ, а и од други партии ако има
Drygar sigyrno .mk portal znae najdobro :).
Census (popis ) imaa lani , deca od 0-8 so polski heritage ima 967k , daleku ti se site deugi nacionalnosti vklucuvajki i brajkata so gi spomna.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.574
Поени од реакции
13.899
Drygar sigyrno .mk portal znae najdobro :).
Census (popis ) imaa lani , deca od 0-8 so polski heritage ima 967k , daleku ti se site deugi nacionalnosti vklucuvajki i brajkata so gi spomna.
не е апсолутна бројка, туку %но бргу се множат
еве го линкот, 3000 бебиња а 50.000 албанци живеат таму,
https://www.dailymail.co.uk/news/article-11096833/Albanians-10-foreign-born-parents-giving-birth-UK-data-reveals.html
 
Последно уредено:

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
539
Поени од реакции
1.331
читај убаво, од англиски медиум е, за новородени деца 2022, странци, а до 8г пољаци што има тоа може било од порано, во ЕУ кога беше УК, сега не е
Eve ti citaj.
Linkot ti e od vecer .mk kaj so pisuva deka imalo staveno mailonline , toa ti e on line verzija od daily mail, koi nikad nemat staveno info za info od popis. Ne se zaebavaj , klik bait za se so albansko da se popalat nekoi luge . Vo Anglija imas preku 4 milioni poljaci , udri matematika :) , inace da kako po obicaj brakava go drzat celiot crn pazar. Ali ahmeti ima avtoperalna vo sred londonski city, ne znam kolku si zapoznaen , no ova e najskapata lokacija vo cela evropa, nasiov "pere" koli so belo alal mu vera
 
Член од
22 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
421
По 13 годишното политичко владеење на Лабуристичката партија, која беше прво предводена од Тони Блер, а потоа и од Гордон Браун, во 2010 години, на чело на Британија, дојде Конзервативната партија која сеуште има апсолутно мнозинство во Долниот дом. На чело со Борис Џонсон, Конзервативната партија, на последните парламентарни избори освои 365 наспроти 202 места на Лабуристичката партија предводена од Џереми Корбин.

Политичката епопеја на Конзервативната партија, тогаш предводена од Дејвид Камерон, започнува со референдумот за Брегзит, каде Британците со 52-48% се изјаснуваат дека сакаат да ја напуштат Европската унија. Камерон, кој ја застапуваше страната Британија да остане во европското семејство, по резултатите од референдумот, иако сеуште имаше мнозинство во Долниот дом, поднесе оставка.

Товарот за политичките преговори со ЕУ за постигнување сеопфатен договор, кој ќе ги задоволи политичките апетити и афинитети, за повлекување на Британија од ЕУ падна со рацете на Тереза Меј, која дојде на власт по оставката на Дејвид Камерон. По Маргарет Тачер, таа стана втората жена премиерка на Британија и лидер на Конзервативната партија, и за разлика од првата, нејзиното политичко владееше беше кратко и полно со политички неуспеси. По само 3 години на фукцијата, откако 3 пати не успеа да го протне Договорот со ЕУ во Долниот дом, при мнозинство на Конзервативната партија, Тереза Меј поднесе оставка.

По Тереза Меј, на премиерската столица седна Борис Џонсон. Доста пргав и неконвенционален политичар, кој успеа да ја обедини Конзервативната партија, да воспостави политичка доминација каква што немале од времето на Тачер и да се постави како лидер кој го немале од времето на Тачер. По изборите, со тенко мнозинство успеа да го протне Договорот за излез на Британија од ЕУ што беше првата негова голема политичка победа.

Втората негова победа, спроед анкетите, беше проследена при Ковид пандемијата, околу 80% од Британците беа имунизирани со Ковид вакцината, беа првата држава која се ослободи од сите Ковид мерки, потоа ги вратија и повторно се ословидија од истите. Самата вакцина не стави крај на пандемијата, а Ковид мерките не поминаа популарно кај британските гласачи. Црешата на шлагот беше забавата на Џонсон, со која се кршеа забраните за собирање и групирање, за која подоцна јавно се извини.

На глобален план, големиот политички неуспех беше проследен по претседателските избори во САД во 2020 година, каде Борис очекување договори за економска соработка меѓу УК и САД вредна милијарди долари. Истите требаа да ги амортизираат економските загуби по Британската економија по излегувањето од ЕУ.

Потоа зазема активна политичка улога во војната во Украина, застана зад Зеленски, каде еднаш ја посети Украина и истата ја снабдува со оружје. Истите не го подигнаа неговиот политички рејтинг и зачестија барањата за оставка и од пратениците на Конзервативната партија.

Потоа изби аферата за Крис Панчер, за наводните сексуални вознемирување, каде наводно Џонсон не бил запознаен со тоа! По краток период, поднесе оставка.

Една од низата политички неуспеси е стапката на инфлација која е околу 9%. Самата Влада на Џонсон трпи критики за справувањето со имиграциската криза која крши негативни рекорди. Покрај тоа, ги зголеми и даноците! Британската економија е многу далеку од крах, но значително е ослабена поради политиките на Џонсон.

Во овој момент, Џонсон е во оставка и ќе остане на функцијата премиер и лидер на Конзервативната партија се додека не биде избран нов лидер на неговата партија кој подоцна ќе стане и премиер. Најсериозните кандидати за негови наследници на функцијата воопшто и немаат конзервативни ставови и дел се залагаа Британија да остане во ЕУ! Можен е нов пресврт во британската политика.

Покрај имиграцијата, инфлацијата, даноците, Шкотската Национална партија, која победи на изборите во Шкотска и има мнозинство во шкотскиот парламент, активно се залага за независност на Шкотска. Повеќе од веројатно е, во наредниве години, посебно по смртта на Елизабета II, да проследиме уште еден референдум за независност на Шкотска.

Друг проблем е евентуалната смрт на Елизабета II која седи на тронот повеќе од 6 децении! Покрај статусот на Шкотска, се отвора и прашањето за односот на Австралија и Канада кон новата англиска круна, па и дел од териториите кои можеби ќе сакаат поголема автономија и независност.

Оваа тема ќе биде Генерална за политичките случувања во Обединетото Кралство. За настаните поврзани со Брегзит, дебатата ќе продолжи на веќе постоечката тема.

Пријатни дебати!
Liz Truss ili Rishi Sunak za izbor ti e od dvete loshi sho da izberash. Edniot veli da gi eliminira neprofitabilnite fakulteti drugiot veli deka energetskite kompanii imaat pravo da zemaat profiti vo vreme na 18% inflacija :busi:
A isto drugo e interesno opozicijata e slaba. Starmer na celo na Labour, deluva celo vreme kako marioneta na Tories
 
Последно уредено:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.488
Поени од реакции
6.915
Liz Truss ili Rishi Sunak za izbor ti e od dvete loshi sho da izberash. Edniot veli da gi eliminira neprofitabilnite fakulteti drugiot veli deka energetskite kompanii imaat pravo da zemaat profiti vo vreme na 18% inflacija :busi:
A isto drugo e interesno opozicijata e slaba. Starmer na celo na Labour, deluva celo vreme kako marioneta na Tories
so e problemot da se eliminiraat ili minimiziraat neprofitabilni fakulteti? toa treba da bide svetska praksa. fakultetot treba da proizvede kadri potrebni za industrija i eventualno da odraboti proekti od interes na drzava i industrija, a ne ispolnuvanje zelbi - sakam da pitam pisatel/ka, filozof i ostanati slicni "struki".
so e problemot energetski kompanii da pravat profit vo ovoj period, kako i sekoja druga kompanija vo sekoj drug period? sakaa liberaliziran pazar za energensi, ete mu go, koj ima neka plakja, koj nema neka sedi vo temno i neka place. ako kompanijata ne e profitabilna, kako kje investira vo podobruvanja i zgolemuvanje na kapacitet?

ne gi znam ovie dvajca, ama gledajki gi farage i bojo, cisto sumnjam deka nesto ozbilno zavisi od vakvi klovnovi. cisto da ima covek na pozicijata.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
3.768
Поени од реакции
6.015
Замина Матицата, сега изгледа доаѓа хаосот. Ај можеби со крал ќе се оправиме, оти со жениве забега светот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom