Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

ЗА КОЈ КАНДИДАТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ ЌЕ ГЛАСАТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ?

  • Билјана Ванковска (Левица)

    Гласови: 81 28,6%
  • Максим Димитриевски (ЗНАМ)

    Гласови: 18 6,4%
  • Стевчо Јакимовски (ГРОМ)

    Гласови: 14 4,9%
  • Вело Марковски (независен кандидат)

    Гласови: 8 2,8%
  • Бујар Османи (ДУИ)

    Гласови: 3 1,1%
  • Стево Пендаровски (СДСМ)

    Гласови: 9 3,2%
  • Гордана Силјановска - Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

    Гласови: 63 22,3%
  • Арбен Таравари (АА, поддржан од ЕСП)

    Гласови: 3 1,1%
  • неодлучен, зависи од нивните предизборни кампањи

    Гласови: 26 9,2%
  • нема да гласам / ќе го направам ливчето неважечко

    Гласови: 40 14,1%
  • Мерсиха Смаиловиќ (Бошњачки Демократски Сојуз)

    Гласови: 4 1,4%
  • Томе Николоски (независен кандидат)

    Гласови: 0 0,0%
  • Господин Поповски (независен кандидат)

    Гласови: 10 3,5%
  • Ѓорѓи Манасков (независен кандидат)

    Гласови: 2 0,7%
  • Зорица Цветковска (Десна)

    Гласови: 2 0,7%

  • Вкупно гласачи
    283
  • Гласањето е завршено на .
Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.055
Поени од реакции
12.937
Колку и да не сакате да прочитате вакво мислење, ама единствена причина поради која се волкви казните е поради тоа што човеков лошо паднал и починал од ударот и второ се работи за странски државјанин и притисокот е огромен. Осудените си го јадеа за сите случаи вака што прошле неказнето и за сета корупција по судство во Македонија, ова е само мачкање очи пред други држави дека во Македонија има некое судство и дека правда има. Нормално тука ќе се дежурните фаци на Фб што ќе коментираат и ќе соберат по 100 лајкови на сите вести од портали со коментари “Треба доживотна“, “Треба смртна“ итн итн, ама тие коментари ги води само емоцијата/бес и немаат ништо разумно во нив. Да ги исклучиме околностите што и убијците и убиениот не се најморални личности во општеството, да не бидам груб на зборови, ама и двете страни со однесувањата кон општеството би биле склони на инциденти и тензични ситуации (ете несреќа имаа и двете страни што со смртни последици беше една таква ситуација), да исклучиме тоа што двете страни биле под дејство на алкохол таа ноќ, да исклчиме тоа што и убиениот прв го започнал конфликтот и го удрил првоосомничениот, ајде да го земеме во обзир само видеото што гледаме. Првоосомничениот му дава удар на убиениот, по кој што паѓа лошо и не се движи, истиот тој потоа ја трга второосомничената да не го мава и му пружува помош (Како е ова убиство со умисла???), второосомничена што го мава дур е на земја (и другпат имам кажано дека она е највиновна во ситуацијата, но искрено не мислам дека од нејзинтие удари починал убиениот), и третоосомничен што дур е целиот хаос и уште паѓа на земја убиениот се залетува и мава клоца. Дали со овие околности заслужуваат 18 години? Апсолутно не. Дали би барал 18 години ако истово се случило на близок мој? Апсолутно не. Да е нападнат малолетник, кој бил случаен минувач, па да е оправдана казната, вака е превисока и е уште една дебилна судска одлука. Ниту ќе е утеха за родителите на убиениот, ниту убиениот ќе се врати, ниту е реална, ниту пак ќе е почекот на некое праведно судство во Македонија. Жалам ако на некој не му се допаѓа моето гледиште на работите, ама не може ваква селективна правда, многу одамна за идентичен ваков случај каде што падна после еден удар лошо човекот и почина на лице место, убиецот кој исто прв беше нападнат доби 3 години кои не ги одлежа веднаш туку отпосле.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.218
Поени од реакции
35.809
Како компарација на идентичен случај мене ме интересира колку ги осудија убијците на дечкото што го претепаа шпони пред континентал ?
По 19 години добија шиптapиштата а третиот е во бегство.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.344
Поени од реакции
4.961
Абе селективна правда или не случајот беше медиски напумпан. Обвинетите ако не се обжали пресудата на повисока инстанца ќе си го опапаат дебело.
Самото карактеризирање на делото - Убиство е апсурдно. Испаѓа како некој да извадил пиштол го вперил во слепоочница и му го разнел мозокот

Еве некој дела и колку години е предвидено според закон
1111.jpg

2222.jpg
 

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.723
Поени од реакции
2.479
Како компарација на идентичен случај мене ме интересира колку ги осудија убијците на дечкото што го претепаа шпони пред континентал ?
19 па им намалија на 14, само многу различни ситуации се, него го бараа за да го убијат, тоа е убиство со умисла, ова е случено во афект по претходна расправија и провокација.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.218
Поени од реакции
35.809
Ако зборите за тој навивачот, нели го екстрадираа од Германија третиот што беше во бегство?
Уствари да, изумив уште пред две години го екстрадирале.
 
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Како утврди дека со умисла е убиен? Знаеш ли што значи убиство со умисла?
Затоа што се гледа дека намерно го удираат за да го усмртат. Плус никој не проба да го реанимира или спаси. Свесни биле дека умирал и го оставиле.

Едит. И судот го потврди убиството дека било со умисла.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.921
Поени од реакции
7.843
Stom go mavale a toj veke padnat trebalo dozivotna kazna, nema potreba od diskusija.
Abe da mu ebam majkata, pred nedela dena imase snimka kako se tepaat tolpi na angliski I velski navivaci vo Tenerife, site zemja pijani, abe sigurno zabelezavte, a nekoj padne mavanjeto tuka zastanuva, (a ne udri togas kolku mozes ) duri imase edna smesna situacija, ovoj edniov kolku da padne, protivnikov go zadrzuva da ne padne nezgodno, znaci se uste ferski tepacki, a ovde zborvite za taa droljata sto go gazela a ovoj veke mrtov, abe 101 da im ebam mater kurvinska.
 

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.818
Поени од реакции
10.964
Можеби би се согласил за нешто поблага казна на останатите двајца, али за девојкава во никој случај, не знам стручни лица процениле, али убеден сум дека она ги дава кобните удари. Можеле да си ја олеснат работата МНОГУ, ако го однесле или викнеле брза помош, ако покажеа каење, ако не изгледаа ноншалантно до сам крај, ако едниов не бегал па после да се пријави.. итн. Сите овие работи да ги направеле мислам дека казната ќе беше преполовена. Тотално не се замарале за ништо, реално мислам и дека да не постоеше камерата ќе добиеја помали казни, вајда и они рачунале дека малце луѓе виделе што се случило... Лош, тажен случај.
 
Член од
24 август 2017
Мислења
323
Поени од реакции
758
Vidi covecki zivot nemat cena i trebit da e so najrigorozni kazni, taa droljata I poke od 18god trebese da ja osudat a za za ovoj tretiov nekako sho znam mn e, ne moze nekoj zemal zivot kako deteto sho ja pregazi devojkata kaj city mall i dve god uslovna, ili sponot na ilindenska so 150na sat 5 koli na polna lenta so ticase i zede zivot isto 2god uslovna, toj srbinot go ubi bateto vo Ohrid i go pustija da si izbegat srbija, od Ohrid toj pred dve god dvajca gi zede na dusa kaj inex gorica den ne preleza, a ovoj za eden udar sho cisto vervam deka sakal da go operit 12 god, nekako mk sudstvo I pravda Sveta dva, ali tesko familite od site ovie zemeni zivoti na ovoj ili onoj nacin
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.765
Поени од реакции
17.476
Ова во никој случај не е убиство со умисла. Може да им закачат отежнителни околности, се тоа што набројавте, ама за друго дело.
Ако има некој со 2 грама мозок во апелација треба да го отфрли ова.
Автоматски споено мислење:

Како утврди дека со умисла е убиен? Знаеш ли што значи убиство со умисла?
не е страшно што они не знаат, страшно е што обвинителството и судовиве не знаат.
 
Ф

Флеш

Гостин
Судењето беше добро и фер испадна. Но мора да се направи муабет што пречи и фрла трн во око. Тоа е постојаноста на судењата. Сите судења се различни и многу чудни во консистентноста на казните . Имаш газење на млади деца со кола кај Сити Мол на пешачки,добива 4-5 години а зборуваме за свесно и намерно кршење на законските правила и не држење. Имаш за упад во Собрание,еднакво казни како на убиството на ракометарот. Каде е балансот и постојаноста на ситуации и околности во земање предвид и да ставаш еднакви казни како за упадот во Собранието. Газиш човек со кола при брзина,добиваш 4 години . Каде е тука нормална казна ?

Сакате судење,денеска им акнаа 18 години . Оти ? Дека беше меѓународен случај со Хрватска и јавен . Исто и со Пино Секондо,Италија имаше исто дел .

Очигледно е од судење до судење мерење процес и дали е да се помине онака .

Мртва држава сме
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.143
Поени од реакции
35.151
Значи кога им виси газето, и гледа меѓународна заедница што се дешава може да има фер и праведно судење, а кога се работи за Македонец убиен само затоа што бил навивач на Вардар, тогаш може и да се лажира записникот, да се смета како тепачка, и слични помали дела, само за да не се осудат убијците на високи казни, кои патем го следеле и БИЛЕ со умисла да му наштетат/убијат. Па после млади биле, да не сме им ги уништувале животите, на Артан Груби внук му бил и не знам што.

Све освен доживотна казна за тие кучиња шиптaрски е неправда!

Правда за Саздо!
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
14.725
Во прашање е новиот театар крај Вардар?...За што точно се работи?...Некој пак демолирал низ објектот?...
Кога се градешњ театарот имаше пожар на кровната конструкција, и штетата ја санираа не баш квалитетно. Готов кров гори, а поправката е само на изгорениот дел
Иначе штета...бидејќи под кровот е целата бетонска конструкцијата во иста форма како кровот. Треба само да се постави заштитата како што треба
 

Kajgana Shop

На врв Bottom