Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
Разбирам.

Џабе докажуваш/те за бугарите, кога цел свет знај дека постојат бугари и бугарско царство, и ред друго. Наместо смена на политката на Севердонија кон Бугарија, истата приказна со историски докажувања кои не дадоја никаков плод. Бугарската и грчката надворешна политка го убедија цел свет дека не постоите ко држава и народ.
И целиот свет (освен денешниве квази-Б'лгари, се разбира) знае дека Првото Бугарско Царство било туркиско, Второто - куманско и влашко-куманско, а Третото под сплет на историски околности настанало како компромис на отоманскиот султан кој им го дал името Бугари по туркиското племе (поради свои интереси) и западните сили кои им поставиле германски цар (секако, поради нивни интереси).

Што се однесува геополитички, лесно е да ти направат и држава и народ кога тоа се поклопува со интересите на Големите Сили, како што било со Грција во чија борба за независност во битката кај Наварино против Османлискта Империја и нивниот сојузник Египет на своја страна ги имале Британската Кралска Морнарица, Франција и Русија. Терминот Рум Милет што произлегувал од Ромеи ((Источни) Римјани, Византијци), започнал да се однесува и користи за новосоздадените Грци, кои пак под тогашниот Устав, под поимот Грк го подразбирале секој христијанин во новосоздадената грчка држава, без разлика дали бил од грчко, влашко, словенско, албанско, ерменско, ромско, арапско или било кое останато христијанско потекло.
 

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
827
Поени од реакции
1.295
Не заболе кур кој кого и што убедува ...
Од толку шо ве заболе зато ја изгубивте државата, немате идентитет појче, ниту историја, а насокор и јазик нема да имате. Цел свет ви се смеј на само уништувачката политика, само некој шо сам се мрази то можи да го напрај. Само терајте вие „братство и единство, туѓото не го сакаме, своето не го даваме“. Туѓо не ни зедовте а своето го продадовте :lolzz:
 
Член од
27 мај 2018
Мислења
815
Поени од реакции
1.434
Од толку шо ве заболе зато ја изгубивте државата, немате идентитет појче, ниту историја, а насокор и јазик нема да имате. Цел свет ви се смеј на само уништувачката политика, само некој шо сам се мрази то можи да го напрај. Само терајте вие „братство и единство, туѓото не го сакаме, своето не го даваме“. Туѓо не ни зедовте а своето го продадовте :lolzz:
Сисај пенис ..
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
817
Поени од реакции
1.297
Од толку шо ве заболе зато ја изгубивте државата, немате идентитет појче, ниту историја, а насокор и јазик нема да имате. Цел свет ви се смеј на само уништувачката политика, само некој шо сам се мрази то можи да го напрај. Само терајте вие „братство и единство, туѓото не го сакаме, своето не го даваме“. Туѓо не ни зедовте а своето го продадовте :lolzz:
Во право си....За се имат самоуништувачка реторика...Во многу лош правец одеме...Катастрофа менталитет....Овој народ ништо не цене,,сеирџиски....Дефинитивно треба некој да се најде и 1.500.000+- луѓе овде што се останати да ги ставе во некој логор и право да идат на реедукација....
Штета за старите македонци што се бореле да создадат македонска нација...
 

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
827
Поени од реакции
1.295
Штета за старите македонци што се бореле да создадат македонска нација...
Да станат од гроб да видат шо се случува, поарно би рекле под бугарите или србите него ли овај срам.
 

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.373
Поени од реакции
21.917
Зборот „думам“ го има и кај нас само од стално имам друго значење, т.е. думам=мислам, „думај“ кај русите исто значи „мислам“. Само кај татарите „дума“ значи „збор“. Без разлика колку и да има Севердонија докази за јазикот, Бугарија ја има силата на нивната страна, т.е. колку сакаш докажувај тие се пак во право.
Глаголот "дума" со значење "мисли" го има во некои дијалекти кај нас. Именка "дума" јас не сум сретнал до сега кај нас.

Друг е муабетот тука: имаше членови кои тврдеа дека нашиот јазик намерно бил направен да личи на српскиот само за да бил различен од бугарскиот. Еве само еден од многуте докази дека не е така: на српски е реч, бугарски дума, а кај нас, единствено во сите словенски јазици - збор.
На малешевски дијалект глаголот дума значи зборува, а исто има и именка дума со значење збор (множина: думи = зборови).
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
1716141037749.png

Вистинска историја на Татарстан, оживување на Бугарите, напуштањето на прекарот „Татари“

На преминот од првиот и вториот милениум, Словените окупирале само мал југозападен дел од територијата на модерна Украина и Русија. Историјата на односите меѓу Словените и туркојазичните народи датира од тие времиња. Главните претставници на Турците кои мигрирале од југоисток до бреговите на Волга се Бугарите.

Татарите, Башкирите, Чувашите, како и Кримските Татари, Бугарите/Болгарите и Балкарите - тоа се истите Бугари/Булгари.

Бугарите се народ кој ја основал својата држава „Голема Бугарија“ во втората половина на V век. Тие изградиле многу антички градови кои се живи и ден-денес: Казан, Киев (Башту), Елабуга итн. Говореле бугарски јазик, кој припаѓал на најраната група турски јазици. Територијата на оваа земја се протегала од Дунав до Урал.

Фонетиката и правописот на името на народот „Булгар“ или „Болгар“ е предмет на дебата, бидејќи во бугарскиот јазик првата самогласка во еден збор не звучи ниту „о“ ниту „у“ на руски. Фонетски најблискиот правопис е „Б'лгар“ (патем, така го пишуваат европските Бугари). Кај нас по правило пишуваат „Булгар“ на руски, а „Болгар“ на бугарски.

Современата држава на Дунав „Болгарија“ била основана од дел од Бугарите, кои под водство на хан Аспарух се преселиле од териториите на Велика Бугарија поради нивната неподготвеност да се борат со Хазарите. Предците на современите Бугари ги бранеле окупираните територии пред слабеењето на Византиската империја и останале на нив. Според легендата, таткото на Аспарух, првиот бугарски хан Кубрат, им оставил аманет на своите синови да останат заедно и да не го делат народот. Меѓутоа, Аспарух не го послушал и сега на многумина од современите Татари, Башкири, Чуваши повеќе не им паѓа на памет дека европските Бугари имаат заеднички корени со нив. Во меѓувреме, нашите браќа од Бугарија не заборавија на нашето сродство, и иако времето и пропагандата им го сменија јазикот и менталитетот во источноевропски и словенски правец, сепак имаме многу заедничко. Бугарите покажуваат желба и иницијатива да воспостават врски што се изгубени со нас. За среќа, современите информатички технологии целосно придонесуваат за ова.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
1719855067434.png
1719855106678.png
1719855173360.png
1719855211053.png

@штипјанец', какви биле тие „шумни овации“? Може ли да приложиш повеќе детали околу тоа?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
Бугарија продолжува со зајакнување на Зелената Трансверзала и промовирање на нео-отоманизмот на балканските простори:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.108
Поени од реакции
81.096
Бугарија продолжува со зајакнување на Зелената Трансверзала и промовирање на нео-отоманизмот на балканските простори:
Дел од Косово бил под бугарско за време на Втора Светска. Доста зулум имаат Бугарите таму праено. Имам лични искуства со таа работа.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
Дел од Косово бил под бугарско за време на Втора Светска. Доста зулум имаат Бугарите таму праено. Имам лични искуства со таа работа.
Што друго може да очекуваш од нецивилизирано турско номадско племе, освен убивање на ненаоружено население, грабежи и палења на села?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom