Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.183
Поени од реакции
35.094
Очигледно ништо. Гледаш, што Стразбур осудува Бугарија, но нема ефект. Бугарија предпочита да плаќа глоби и судски трошоци, но да си ја држи позицијата. Сме последователни и конзистентни во политиката кон Македонија. Светот може да престане да постои, но политиката на Бугарија кон Македонија ќе биде иста, без значение на која партија е на власт - леви, десни, црвени, зелени, сини итн.
Значи со други зборови - уште сте фашисти. ОК, само тоа сакав да го дознаам. Терај!
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.025
Поени од реакции
8.587
Очигледно ништо. Гледаш, што Стразбур осудува Бугарија, но нема ефект. Бугарија предпочита да плаќа глоби и судски трошоци, но да си ја држи позицијата. Сме последователни и конзистентни во политиката кон Македонија. Светот може да престане да постои, но политиката на Бугарија кон Македонија ќе биде иста, без значение на која партија е на власт - леви, десни, црвени, зелени, сини итн.
Која позиција? Онаа ли на Стојан Динков?

1710597149967.png
1710597183717.png

Стојан Динков: „Сите факти во нашата историја покажуваат дека сме Турци“.

Книгата и изјавите на Динков предизвикаа реакција во Бугарија од два аспекта. Првата причина поради која привлече критики беше тоа што рече дека Бугарите се со турско потекло и дека изнесува податоци кои го поткрепуваат тоа. Всушност, значителен број независни историчари, како од Турција, така и од светот, потеклото на Бугарите го припишуваат на Куманите. Динков ги отфрла и тезите дека потеклото на Бугарите е словенско и вели дека тие не се засноваат на никакви научни податоци и дека нема никакви придружни податоци. Според Динков, панславизмот ги спречил Бугарите да ја научат сопствената историја.


:pos:

1710598331223.png

- Која теорија за потеклото на Бугарите ја поддржувате - турската или неодамна популарната иранска теорија?

-Тука не може да има теории. Се работи за факти. Сите факти во нашата историја покажуваат дека сме Турци. Се друго е некаква хипотеза. Нема факти за поддршка на другите теории. Зошто толку малку се зборува за богатството од Наѓ Сент Миклош? Тоа е бугарско и дефинитивно има турски карактеристики. На него има турски слики, номадски коњаници. Постои една шпекулација - дека симболиката на сонцето и месечината во богатството е персиска. Меѓутоа, таму нема сонце и месечина, туку ѕвезда и полумесечина. Тие ја претставуваат предисламската турска симболика. Има во времето на Кан Омуртаг. Овие симболи се исто така отомански. Кога отоманизмот ги освои муслиманските земји, ѕвездата и полумесечината станаа исламски симболи.

:pos:

1710598425094.png

- Велите дека словенскиот јазик е наметнат со сила. Како се случува ова?

- Кога беше прифатено христијанството, беа убиени повеќе од 100 илјади Бугари. Оваа религија била насилно наметната од Византија. Наметната е азбука, која се заснова на старо писмо создадено во 4 век. Прабугарите користеле друго писмо - турските руни. Од нив беа земени неколку знаци и внесени во азбуката. Во времето на Борис I, Антите се вратиле во Бугарија - словенски племиња протерани од нашите ханови. Го наметнуваат словенскиот јазик. И така сите почнуваат да зборуваат словенски. Во тоа време луѓето не можеа да пишуваат. Зборуваме за азбуката, но тогаш веројатно 1000 луѓе би можеле да пишуваат. А ако сакаш нешто да научиш, мора да зборуваш словенски. Ова е добар потег на Источното Римско Царство да ја уништи Бугарија.

- Како преживуваат Бугарите?

- Па, всушност нè нема. Второто бугарско царство било куманско. Масовно, Прабугарите кои останале да живеат овде се ставени во многу тешки услови - како закрепостени селани кои немаат право никаде да одат. Плаќаат даноци, работат како робови. Останатите се Кумани кои се населиле овде, како и Анти кои се враќаат. Сите династии на Второто бугарско царство биле кумански.

:pos:

 
Последно уредено:
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
И бугарски Македонци постојат, но во Бугарија ги викаме македонски Бугари - тоа не е новост. Така е веќе повеќе од век.
Значи не постојат. Инаку уште пред Русите да ви ја склепаат државата некои попаметни бугари сфатиле дека не може од Македонец бугар да направиш арно ама биле во малцинство. Она што потоа се случило во вашата историја е опишана како голема трагедија.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Мало потсетување за „напредокот“ на Бугарија после 17 години дел од ЕУ. Евростат им рече дека се глупи а тоа и со бројки им го докажа.
1710612072071.png
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.945
Поени од реакции
15.961
Очигледно ништо. Гледаш, што Стразбур осудува Бугарија, но нема ефект. Бугарија предпочита да плаќа глоби и судски трошоци, но да си ја држи позицијата. Сме последователни и конзистентни во политиката кон Македонија. Светот може да престане да постои, но политиката на Бугарија кон Македонија ќе биде иста, без значение на која партија е на власт - леви, десни, црвени, зелени, сини итн.
абе шупелко... каква политика какви ЛАГИ... се е тоа Популистичка работа за да се држи Бугарија на уздите и да биде против Русија..
АЈДЕ имаше од Бугари предлози и прашања, ЗОШТО Бугарија не даде 1000.000 блгарски пасоши по БРЗА Постапка, на Македонци од Северна Македонија и завршена работа ???
НЕ СМЕЕ, ни ЕУ ни УСА не Дозволува !!
Да не зборувам за Референдум на спојување на Северна Македонија и Блгарија...
Никој не би го Дозволил тоа.
ЗНАЧИ се е само БЛГАРСКИ Влажен сон, а ПОТРЕБЕН на блгарската власт да го ЗАЛАЖУВА блгарскиот народ, а за утре да му наметне ако треба и Војна со Русија... истото е сега и во цела ЕУ, едино Унгарија контрира...
Впрочем, ЕУ ја прими и Романија и Блгарија и Кипар под Присила од УСА ( за Кипар Грција услови вето за Блгарија и Романија), така да НЕ СЕ ЛАЖЕМЕ...
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.183
Поени од реакции
35.094
Еве уште еден пример за тоа колку македонскиот јазик бил направен сличен со српскиот како што сугерираше некој, или "бугарски" како што сонуваат нашите источни соседи:

FB_IMG_1714985816587.jpg
 
Член од
24 април 2024
Мислења
469
Поени од реакции
888

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
827
Поени од реакции
1.295
Еве уште еден пример за тоа колку македонскиот јазик бил направен сличен со српскиот како што сугерираше некој, или "бугарски" како што сонуваат нашите источни соседи:

Прегледај го приврзокот 415747
Зборот „думам“ го има и кај нас само од стално имам друго значење, т.е. думам=мислам, „думај“ кај русите исто значи „мислам“. Само кај татарите „дума“ значи „збор“. Без разлика колку и да има Севердонија докази за јазикот, Бугарија ја има силата на нивната страна, т.е. колку сакаш докажувај тие се пак во право.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.183
Поени од реакции
35.094
Зборот „думам“ го има и кај нас само од стално имам друго значење, т.е. думам=мислам, „думај“ кај русите исто значи „мислам“. Само кај татарите „дума“ значи „збор“. Без разлика колку и да има Севердонија докази за јазикот, Бугарија ја има силата на нивната страна, т.е. колку сакаш докажувај тие се пак во право.
Глаголот "дума" со значење "мисли" го има во некои дијалекти кај нас. Именка "дума" јас не сум сретнал до сега кај нас.

Друг е муабетот тука: имаше членови кои тврдеа дека нашиот јазик намерно бил направен да личи на српскиот само за да бил различен од бугарскиот. Еве само еден од многуте докази дека не е така: на српски е реч, бугарски дума, а кај нас, единствено во сите словенски јазици - збор.
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.058
Поени од реакции
4.644
Глаголот "дума" со значење "мисли" го има во некои дијалекти кај нас. Именка "дума" јас не сум сретнал до сега кај нас.

Друг е муабетот тука: имаше членови кои тврдеа дека нашиот јазик намерно бил направен да личи на српскиот само за да бил различен од бугарскиот. Еве само еден од многуте докази дека не е така: на српски е реч, бугарски дума, а кај нас, единствено во сите словенски јазици - збор.
Сами си признале, нема што ние да се докажуваме.
Ако нашиот личел на српскиот тогаш 20 пати личи нивниот на рускиот.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.183
Поени од реакции
35.094
Еве ви уште:

FB_IMG_1715007134200.jpg

FB_IMG_1715007147073.jpg

FB_IMG_1715007155474.jpg

Ова виножитото најмногу ми прави мерак. Три збора имаме за истата работа: виножито, божилак, ѕуница - ни еден од нив ни сличен ни со бугарскиот, ни со српскиот.
 

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
827
Поени од реакции
1.295
Глаголот "дума" со значење "мисли" го има во некои дијалекти кај нас. Именка "дума" јас не сум сретнал до сега кај нас.

Друг е муабетот тука: имаше членови кои тврдеа дека нашиот јазик намерно бил направен да личи на српскиот само за да бил различен од бугарскиот. Еве само еден од многуте докази дека не е така: на српски е реч, бугарски дума, а кај нас, единствено во сите словенски јазици - збор.
Разбирам.
Која позиција? Онаа ли на Стојан Динков?

Прегледај го приврзокот 409886
Прегледај го приврзокот 409887

Стојан Динков: „Сите факти во нашата историја покажуваат дека сме Турци“.

Книгата и изјавите на Динков предизвикаа реакција во Бугарија од два аспекта. Првата причина поради која привлече критики беше тоа што рече дека Бугарите се со турско потекло и дека изнесува податоци кои го поткрепуваат тоа. Всушност, значителен број независни историчари, како од Турција, така и од светот, потеклото на Бугарите го припишуваат на Куманите. Динков ги отфрла и тезите дека потеклото на Бугарите е словенско и вели дека тие не се засноваат на никакви научни податоци и дека нема никакви придружни податоци. Според Динков, панславизмот ги спречил Бугарите да ја научат сопствената историја.


:pos:

Прегледај го приврзокот 409895

- Која теорија за потеклото на Бугарите ја поддржувате - турската или неодамна популарната иранска теорија?

-Тука не може да има теории. Се работи за факти. Сите факти во нашата историја покажуваат дека сме Турци. Се друго е некаква хипотеза. Нема факти за поддршка на другите теории. Зошто толку малку се зборува за богатството од Наѓ Сент Миклош? Тоа е бугарско и дефинитивно има турски карактеристики. На него има турски слики, номадски коњаници. Постои една шпекулација - дека симболиката на сонцето и месечината во богатството е персиска. Меѓутоа, таму нема сонце и месечина, туку ѕвезда и полумесечина. Тие ја претставуваат предисламската турска симболика. Има во времето на Кан Омуртаг. Овие симболи се исто така отомански. Кога отоманизмот ги освои муслиманските земји, ѕвездата и полумесечината станаа исламски симболи.

:pos:

Прегледај го приврзокот 409896

- Велите дека словенскиот јазик е наметнат со сила. Како се случува ова?

- Кога беше прифатено христијанството, беа убиени повеќе од 100 илјади Бугари. Оваа религија била насилно наметната од Византија. Наметната е азбука, која се заснова на старо писмо создадено во 4 век. Прабугарите користеле друго писмо - турските руни. Од нив беа земени неколку знаци и внесени во азбуката. Во времето на Борис I, Антите се вратиле во Бугарија - словенски племиња протерани од нашите ханови. Го наметнуваат словенскиот јазик. И така сите почнуваат да зборуваат словенски. Во тоа време луѓето не можеа да пишуваат. Зборуваме за азбуката, но тогаш веројатно 1000 луѓе би можеле да пишуваат. А ако сакаш нешто да научиш, мора да зборуваш словенски. Ова е добар потег на Источното Римско Царство да ја уништи Бугарија.

- Како преживуваат Бугарите?

- Па, всушност нè нема. Второто бугарско царство било куманско. Масовно, Прабугарите кои останале да живеат овде се ставени во многу тешки услови - како закрепостени селани кои немаат право никаде да одат. Плаќаат даноци, работат како робови. Останатите се Кумани кои се населиле овде, како и Анти кои се враќаат. Сите династии на Второто бугарско царство биле кумански.

:pos:

Џабе докажуваш/те за бугарите, кога цел свет знај дека постојат бугари и бугарско царство, и ред друго. Наместо смена на политката на Севердонија кон Бугарија, истата приказна со историски докажувања кои не дадоја никаков плод. Бугарската и грчката надворешна политка го убедија цел свет дека не постоите ко држава и народ.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom