Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Политиката на Бугарија секогаш била јасна и прозрачна: или Македонија да биде дел од Бугарија, или никој друг да не ја поседува - т.е. да биде независна држава.

Жителите на Македонија пред 100-150 години главно се делиле на: 1) тие кои сакале обединување со Бугарија, 2) тие кои сакале обединување со Бугарија, но осознавале дека поради волјата на Великите сили тоа не е можно, затоа работеле во насока на независност на Македонија и 3) тие кои сакале целосна независност, вклучувајќи и од Бугарија.

Мисли за Бугарија како за САД след 1000 години. Во САД има луѓе од различни националности, но постепено се венчуваат во бракови меѓу нив. Раѓаат се деца од мешани бракови. После 1000 години тешко ќе си спомнува некој дали е бил кинесец, индиец итн.

Пред неколку седмици читав вест - можеби и лажна, дека американската држава Тексас размислувала за отцепување и независност. Ако тоа се случи - како мислиш - луѓето таму ќе бидат Американци или Тексасци? Дали Тексасците се ист народ како Калифорнијците? Или како Хавајците? Не, не се. Тие се Тексасци - со своја карактеристична културна и јазична особеност. И Тексасците се особено горди што се Тексасци, а не од Мисури, Дакота итн.

Лугјето од Македонија никогаш нема да бидат како Родопчаните, Балканджиите, Добруджанците, Бдинците, Трновците, Шопите, Мизиите, Тракиите итн. Но пред 100-150 години голем дел од Македонците сакале да бидат дел од поголема заедница, наречена Бугари.

Сега не е така - денес почти сите сакаат независна држава. Ако тоа не е возможно, и гледаат потенцијална иднинска албанска доминација, тогаш бираат сојуз со Србија и нова федерална држава пред тоа Македонија да се обедини со Албанија и Косово.

Ќе заврширам со ова, дека Македонија не е Бугарија, но Бугарија е и Македонија.

За да ме разбереш: Вардарска не е Македонија, но Македонија е и Вардарска.

Обите сентенции горе се сон - нешто нереално, илузорно. Ниту Бугарија ќе вклучи повторно некогаш во својот состав Вардарскиот и Егејскиот дел на Македонија, ниту пак Пиринскиот и Егејскиот дел ќе бараат независност од Бугариja и Грциja, а потоа и обединување со Вардарскиот дел.
Интересно како после 3 изгубени војни, губење на значителна територија, излезе на отворено море, преку 40 години под диктат на СССР, растурена економија, распаднато земјоделие и огромен процент на иселено население, сеуште се замарате со вакви глупости. Изгледа историските бајки се одличен рецепт за зомбирање на народот.
 

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Интересно како после 3 изгубени војни, губење на значителна територија, излезе на отворено море, преку 40 години под диктат на СССР, растурена економија, распаднато земјоделие и огромен процент на иселено население, сеуште се замарате со вакви глупости. Изгледа историските бајки се одличен рецепт за зомбирање на народот.
Еве така е, ако не ни пумпаат со патриотизам, Бугарија ќе се распадне. Пример - имаме тегач - Карлос Насар, роден во Париз, Франција. Очигледно според името не е точно етнички Бугарин - најмногу можеби втора генерација - но ако го прашаш, ќе те савие на пола, ако му кажеш, дека не е Бугарин. Имаме фигуристка - Александра Фејгин - татко Русин, мајка Украинка. Девојката е родена во Израел, но одраснала во Бугарија. Исто така се чувства како Бугарка. Ние сме како Американците и Французите. Асимилираме луѓе - и така Бугарија продолжува да процветува како држава и нација. :)
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Еве така е, ако не ни пумпаат со патриотизам, Бугарија ќе се распадне. Пример - имаме тегач - Карлос Насар, роден во Париз, Франција. Очигледно според името не е точно етнички Бугарин - најмногу можеби втора генерација - но ако го прашаш, ќе те савие на пола, ако му кажеш, дека не е Бугарин. Имаме фигуристка - Александра Фејгин - татко Русин, мајка Украинка. Девојката е родена во Израел, но одраснала во Бугарија. Исто така се чувства како Бугарка. Ние сме како Американците и Французите. Асимилираме луѓе - и така Бугарија продолжува да процветува како држава и нација. :)
Процветавте како полски нужник на сред лето. Единствено нешто во кое сте певи во цела ЕУ а и пошироко е процентот на луѓе кои користат полски нужници. Затоа и ве сметаат за полски нужник на ЕУ. Е до толку сте процветани и како држава а уште повеќе како нација. Инаку за твоја информација ние овде имаме интернет и многу добро знаеме во кои лајна ви се наоѓа државата и нацијата. Затоа продолжете да се пумпате со патриотизам и од Бугари во цела држава уште само пензионерите ќе ви останат.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Еве така е, ако не ни пумпаат со патриотизам, Бугарија ќе се распадне. Пример - имаме тегач - Карлос Насар, роден во Париз, Франција. Очигледно според името не е точно етнички Бугарин - најмногу можеби втора генерација - но ако го прашаш, ќе те савие на пола, ако му кажеш, дека не е Бугарин. Имаме фигуристка - Александра Фејгин - татко Русин, мајка Украинка. Девојката е родена во Израел, но одраснала во Бугарија. Исто така се чувства како Бугарка. Ние сме како Американците и Французите. Асимилираме луѓе - и така Бугарија продолжува да процветува како држава и нација. :)
Кој те излажа дека сте како Американците и Французите?

САД:

1710586291753.png
Дај да видиме ваква мапа на Бугарија, доколку сте како Американците.

Франција:

1710586371398.png
1710586465891.png
Дај да видиме ваква мапа на Бугарија, доколку сте како Французите.

Не се срами, туку кажи дека вие сте како Турци.

Дефиниција што е Турчин од Уставот на Република Турција од 1924:

1710586869515.png


1710586958372.png
1710587117153.png

 
Последно уредено:
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Кој те излажа дека сте како Американците и Французите?

САД:

Прегледај го приврзокот 409868
Дај да видиме ваква мапа на Бугарија, доколку сте како Американците.

Франција:

Прегледај го приврзокот 409869
Прегледај го приврзокот 409870
Дај да видиме ваква мапа на Бугарија, доколку сте како Французите.

Не се срами, туку кажи дека вие сте како Турци.

Дефиниција што е Турчин од Уставот на Република Турција од 1924:

Прегледај го приврзокот 409871


Прегледај го приврзокот 409872
Прегледај го приврзокот 409873

Ти си нашол со Бугарин да се објаснуваш. Не го гледаш колку глупости истреска за кратко време. Мисли дека ние овде во саксија живееме и не знаеме дека од 1990 година бројот на население им се има намалено за една третина. Дека со исклучок на Софија и по некој поголем град се друго е напуштено. Да не зборувам за распаднатото земјоделство, особено градинарство, по кое беа познати во источниот блок.
 

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Ти си нашол со Бугарин да се објаснуваш. Не го гледаш колку глупости истреска за кратко време. Мисли дека ние овде во саксија живееме и не знаеме дека од 1990 година бројот на население им се има намалено за една третина. Дека со исклучок на Софија и по некој поголем град се друго е напуштено. Да не зборувам за распаднатото земјоделство, особено градинарство, по кое беа познати во источниот блок.
Демографската криза не е ли истата во Република Северна Македонија? Колку население има во источната РСМ? А во западната - заборавив, во западната РСМ сите сте "правоверни муслимански Македонци"?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Ти си нашол со Бугарин да се објаснуваш. Не го гледаш колку глупости истреска за кратко време. Мисли дека ние овде во саксија живееме и не знаеме дека од 1990 година бројот на население им се има намалено за една третина. Дека со исклучок на Софија и по некој поголем град се друго е напуштено. Да не зборувам за распаднатото земјоделство, особено градинарство, по кое беа познати во источниот блок.
Ќе им се зголеми бројот набргу. Кога ќе им дојдат Нео-Османлиите, ќе ги видам тогаш како ќе ги убедат дека не се „нивни“ Бугари, туку некои други.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Ќе им се зголеми бројот набргу. Кога ќе им дојдат Нео-Османлиите, ќе ги видам тогаш како ќе ги убедат дека не се „нивни“ Бугари, туку некои други.
Да не биди обратна работата, да ги претворат во Турци.
Автоматски споено мислење:

Демографската криза не е ли истата во Република Северна Македонија? Колку население има во источната РСМ? А во западната - заборавив, во западната РСМ сите сте "правоверни муслимански Македонци"?
Татарче, бадијала прдиш, колку сакај опинај ама Македонија нема изгубено третина од населението за разлика од нужникот на ЕУ. Толку народ немате изгубено ни во трите војни што исто така "храбро" ги изгубивте.
 

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Ќе им се зголеми бројот набргу. Кога ќе им дојдат Нео-Османлиите, ќе ги видам тогаш како ќе ги убедат дека не се „нивни“ Бугари, туку некои други.
Бугарските Турци мирно соживуваат со нас - Бугарите. Дури и во Движењето за права и слободи - ДПС, партија која беше создадена од етнички Турци, пред еден месец избраа за сопредседател Бугарин, бидејќи се стремат кон поголемо единство. Додека во Република Северна Македонија и Албанија ЕУ планира да насели сириски, афганистански и други млади мажи, за да се справи со демографските кризи.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Бугарските Турци мирно соживуваат со нас - Бугарите. Дури и во Движењето за права и слободи - ДПС, партија која беше создадена од етнички Турци, пред еден месец избраа за сопредседател Бугарин, бидејќи се стремат кон поголемо единство. Додека во Република Северна Македонија и Албанија ЕУ планира да насели сириски, афганистански и други млади мажи, за да се справи со демографските кризи.
Дечко не сум знаел дека во Бугарија се произведува таква квалитетна дрога што толку време те држи во виртуелната реалност. Според бугарскиот устав во Бугарија има само Бугари. А тоа колку многу ги сакате турците се виде во 70тите и 80 тите кога насилно им ги менувавте имињата на турците во бугарски што доведе до масовно иселување на турците од Бугарија во Турција во текот на втората половина на 80 тите. Тие глупости дека во нужникот на ЕУ се загарантирани правата на националните малцинства можеш да им ги продаваш на некои од Авганистан ама нас те молам немој. Со ова само докажуваш колку си глуп.
 

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Значи „бугарски Турци“ постојат, а „бугарски Македонци“ не.
И бугарски Македонци постојат, но во Бугарија ги викаме македонски Бугари - тоа не е новост. Така е веќе повеќе од век.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.190
Поени од реакции
35.162
И бугарски Македонци постојат, но во Бугарија ги викаме македонски Бугари - тоа не е новост. Така е веќе повеќе од век.
Не ми спинувај сега. Што правиме со пресудите од Стразбур дека не почитувате човекови права?
 

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Не ми спинувај сега. Што правиме со пресудите од Стразбур дека не почитувате човекови права?
Очигледно ништо. Гледаш, што Стразбур осудува Бугарија, но нема ефект. Бугарија предпочита да плаќа глоби и судски трошоци, но да си ја држи позицијата. Сме последователни и конзистентни во политиката кон Македонија. Светот може да престане да постои, но политиката на Бугарија кон Македонија ќе биде иста, без значение на која партија е на власт - леви, десни, црвени, зелени, сини итн.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom