Политиките на Бугарија кон Македонија

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
1. Овде нема репресии против Македонци. Тие ги имаат сите права што јас ги имам.
2. Како што за бугарските националисти сте Бугари, така и за српските националисти сте јужни Срби. Твојот црв потекнува од православната црква и нема право да има никакви претензии кон Охридската архиепископија - тоа ти го направија Србите и Грците.
3. Зошто треба да биде проблем? Да не беше проблем фашизмот? Тие клубови беа "фашистички". Дали ќе се претворат во други штом ќе бидат преименувани? Не се сеќавам дека Караѓорѓевиќ учел во македонско унијатско училиште, македонска гимназија, македонска гимназија, македонско воено училиште, дека бил наставник и инспектор во македонско училиште, а во сите официјални документи бил евидентиран како Македонец. . Од друга страна, за Гоце Делчев сето погоре е точно во контекст на бугарското.
5. Зошто твојот роднина беше испратен на Голи Оток и кој го испрати таму? Ако Ванчо бил толку крволок на македонскиот народ, зошто твојот роднина отишол кај него? Со спомените дел 2 има список на спонзори на книгата. 114 луѓе и организации - добро погледнете кои се овие луѓе, какви се, од каде се и дали се поврзани на некој начин со бугарската држава.
1. Ако нема репресии зошто ОМО Илинден Пирин и покрај милион пресуди од Стразбур уште не е регистриран? Се лупате по гради со вашиот „европејски“ дух, а се однесувате Живковистички, а на крај глумите жртви. Тотална погрешна политика.

2. Што сме за српските националисти мене не ме интересира, јас ја гледам официјалната политика која ја води Србија кон Македонија. Официјална Србија денеска политиката што ја води кон мојата земја Македонија е пријателска и воопшто не е негаторска и асимилаторска, за разлика од официјална Бугарија која во секој можен аспект го отежнува патот на Македонија кон ЕУ, става вета кај стигне, нејзини официјални претставници во ЕУ како Џамбаски со секоја можна изјава не ги крие воопшто своите санстефански аспирации, а за тоа не добива осуда од никој во Бугарија. Има уште милион факти за `пријателска` Бугарија и нејзините чекори кон нас како држава.

3. Проблем е тоа што Гоце Делчев е МАКЕДОНЕЦ, а вие си го присвојувате, а згора на тоа да отворите клуб со тоа име во Македонија? Епа, ниедна нормална држава на светот нема да го дозволи тоа. Колку треба само да немаш самореспект и да си онака празен за да го сториш тоа? Отворете клуб во Охрид, крстете си го хан Аспарух, тој ви е афтохтона историја. Нема потреба да се срамите од сопственото минато, доста е да присвојувате туѓи. Во нормалниот свет во кој живееме, смешно е Русија да отвори клуб во Лос Анџелес и да го крсти Џорџ Вашингтон. Само вие се гордеете со туѓи перја, и би ви било гордост да отворите клуб во Македонија, со име Гоце Делчев.

4. Мојот роднина бегаше од Македонија поради неговиот сон Македонија да биде СЛОБОДНА и да биде независна од која и да било држава. Пребега зошто дозна дека е донесена одлука за негово испраќање на Голи Оток поради тоа, од страна на Југославија. Мојот роднина не замина кај Ванчо Михајлов, туку негов познаник му рекол дека еден човек сакал да го види и да поразговара со него, незнаејќи дека е Ванчо Михајлов, но рече дека и да знаел дека е тој пак ќе седнел зошто нема од кој што да се плаши. Од страна на Ванчо му беше понудена висока сума на пари, и разни бенефиции, но мојот роднина му кажал јасно и гласно дека тој заминал од Југославија зошто ја сакал Македонија независна, а дека не сака да ја смени Југославија со Бугарија. После неколку дена од таа средба, мојот роднина беше претепан, и пребега во Швајцарија. Кој го претепа, еве те оставам тебе да одгатниш...

Еве ти малку од неговото лично сведоштво (а во живо до детал ми има раскажувано):

- Првпат со Ванчо Михајлов се сретнав 1961 година во Рим. Контактот беше воспоставен преку Санде Перов од Берово. Тој дојде кај мене и ми вели, многу големи луѓе сакаат да се сретнат со тебе. А јас му велам, а кои се тие големи луѓе? Ќе видиш, ми вели тој. Ми ја кажа кафеаната каде што беше закажана средбата. Влегов и седнав на маса. За кратко време влезе човек кој рече дека се вика Асен Аврамов. Се поздрави со мене и ми рече да почекам малку. По десетина минути во кафеаната влезе тој - Ванчо Михајлов - раскажува Попов.

По меѓусебно запознавање и по краток разговор дошло до жестока расправа меѓу Михајлов и Попов.

- Без срам, онака дрско одеднаш ме праша, а што си ти Македонец или Бугарин? Му велам, јас сум чистокрвен Македонец. А тој на мене со повишен тон и со гневен глас ми вели, е па не си Македонец туку Бугарин. Македонците не постојат, тие се измислица на комунизмот! Збеснав. Тропнав на маса и станав. И му велам, слушај. Јас не сум ниту комунист ниту Бугарин, а сепак ти кажувам дека сум Македонец!...И така. Со него се сретнав уште неколкупати. Се обиде од мене да ги дознае имињата на членовите на Централниот комитет на ВМРО. Тој е најголемиот ликвидатор на македонските револуционери. Од негова рака настрадаа дејци како Јане Сандански, Петар Чауле, Тодор Паница

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
714
На овој ли суд се повикуваш?

Прегледај го приврзокот 351697

Доколку не ги почитувате одлуките на тој суд, што мајка барате да се повикувате на него? Малоумни ли сте, глупи ли сте, неписмени ли сте или сте САМО Б'лгари, што значи дека во својата суштина ги обединувате сите три претходни епитета?
Секоја земја се суди за различни работи и има пресуди.
Бугарија исполни се што беше должна да исполни.
Ги читав пресудите низ годините.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.398
Поени од реакции
9.005
3. Зошто треба да биде проблем? Да не беше проблем фашизмот? Тие клубови беа "фашистички". Дали ќе се претворат во други штом ќе бидат преименувани? Не се сеќавам дека Караѓорѓевиќ учел во македонско унијатско училиште, македонска гимназија, македонска гимназија, македонско воено училиште, дека бил наставник и инспектор во македонско училиште, а во сите официјални документи бил евидентиран како Македонец. Од друга страна, за Гоце Делчев сето погоре е точно во контекст на бугарското.
Што е точно за Гоце Делчев, дека бил отомански и бугарски државјанин, oд македонско етничко потекло?

Инаку, не си видел убаво, не само како Бугарин, туку се изјаснувал и како Авар, Сармат и асли Турчин по мајка и се борел на страната на Младотурците, според вашата пореметена логика во која имате фетиш да се изјаснувате како Турци.:tapp:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
714
1. Ако нема репресии зошто ОМО Илинден Пирин и покрај милион пресуди од Стразбур уште не е регистриран? Се лупате по гради со вашиот „европејски“ дух, а се однесувате Живковистички, а на крај глумите жртви. Тотална погрешна политика.

2. Што сме за српските националисти мене не ме интересира, јас ја гледам официјалната политика која ја води Србија кон Македонија. Официјална Србија денеска политиката што ја води кон мојата земја Македонија е пријателска и воопшто не е негаторска и асимилаторска, за разлика од официјална Бугарија која во секој можен аспект го отежнува патот на Македонија кон ЕУ, става вета кај стигне, нејзини официјални претставници во ЕУ како Џамбаски со секоја можна изјава не ги крие воопшто своите санстефански аспирации, а за тоа не добива осуда од никој во Бугарија. Има уште милион факти за `пријателска` Бугарија и нејзините чекори кон нас како држава.

3. Проблем е тоа што Гоце Делчев е МАКЕДОНЕЦ, а вие си го присвојувате, а згора на тоа да отворите клуб со тоа име во Македонија? Епа, ниедна нормална држава на светот нема да го дозволи тоа. Колку треба само да немаш самореспект и да си онака празен за да го сториш тоа? Отворете клуб во Охрид, крстете си го хан Аспарух, тој ви е афтохтона историја. Нема потреба да се срамите од сопственото минато, доста е да присвојувате туѓи. Во нормалниот свет во кој живееме, смешно е Русија да отвори клуб во Лос Анџелес и да го крсти Џорџ Вашингтон. Само вие се гордеете со туѓи перја, и би ви било гордост да отворите клуб во Македонија, со име Гоце Делчев.

4. Мојот роднина бегаше од Македонија поради неговиот сон Македонија да биде СЛОБОДНА и да биде независна од која и да било држава. Пребега зошто дозна дека е донесена одлука за негово испраќање на Голи Оток поради тоа, од страна на Југославија. Мојот роднина не замина кај Ванчо Михајлов, туку негов познаник му рекол дека еден човек сакал да го види и да поразговара со него, незнаејќи дека е Ванчо Михајлов, но рече дека и да знаел дека е тој пак ќе седнел зошто нема од кој што да се плаши. Од страна на Ванчо му беше понудена висока сума на пари, и разни бенефиции, но мојот роднина му кажал јасно и гласно дека тој заминал од Југославија зошто ја сакал Македонија независна, а дека не сака да ја смени Југославија со Бугарија. После неколку дена од средбата мојот роднина беше претепан, и пребега во Швајцарија. Кој го претепа, еве те оставам тебе да одгатниш...

Еве ти малку од неговото лично сведоштво:

- Првпат со Ванчо Михајлов се сретнав 1961 година во Рим. Контактот беше воспоставен преку Санде Перов од Берово. Тој дојде кај мене и ми вели, многу големи луѓе сакаат да се сретнат со тебе. А јас му велам, а кои се тие големи луѓе? Ќе видиш, ми вели тој. Ми ја кажа кафеаната каде што беше закажана средбата. Влегов и седнав на маса. За кратко време влезе човек кој рече дека се вика Асен Аврамов. Се поздрави со мене и ми рече да почекам малку. По десетина минути во кафеаната влезе тој - Ванчо Михајлов - раскажува Попов.

По меѓусебно запознавање и по краток разговор дошло до жестока расправа меѓу Михајлов и Попов.

- Без срам, онака дрско одеднаш ме праша, а што си ти Македонец или Бугарин? Му велам, јас сум чистокрвен Македонец. А тој на мене со повишен тон и со гневен глас ми вели, е па не си Македонец туку Бугарин. Македонците не постојат, тие се измислица на комунизмот! Збеснав. Тропнав на маса и станав. И му велам, слушај. Јас не сум ниту комунист ниту Бугарин, а сепак ти кажувам дека сум Македонец!...И така. Со него се сретнав уште неколкупати. Се обиде од мене да ги дознае имињата на членовите на Централниот комитет на ВМРО. Тој е најголемиот ликвидатор на македонските револуционери. Од негова рака настрадаа дејци како Јане Сандански, Петар Чауле, Тодор Паница
1. Затоа што не сакаат да бидат регистрирани. Сакаат да создаваат омраза, а тоа може да го направат само ако направат да не бидат регистрирани. Како што напиша еден поранешен секретар на ОМО Илинден - „Дека сме ср'бски мекерета е точно“.

2. Не асимилирачка? За нив вие сте Југословени во моментов. Колку српски ТВ и радио станици има во Северна Македонија? Колку српски производи? Музика?

3. Ова е вашето локално толкување. Надвор од Северна Македонија, Гоце Делчев е Бугарин.

4. Гледам дека Србите ви се "први пријатели". И Ванчо се бореше за независна Македонија со истие тие срби, но за да го разбереш тоа треба повеќе да почнеш да читаш отколку да пишуваш.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.415
Поени од реакции
9.043
1. Затоа што не сакаат да бидат регистрирани. Сакаат да создаваат омраза, а тоа може да го направат само ако направат да не бидат регистрирани. Како што напиша еден поранешен секретар на ОМО Илинден - „Дека сме ср'бски мекерета е точно“.

2. Не асимилирачка? За нив вие сте Југословени во моментов. Колку српски ТВ и радио станици има во Северна Македонија? Колку српски производи? Музика?

3. Ова е вашето локално толкување. Надвор од Северна Македонија, Гоце Делчев е Бугарин.

4. Гледам дека Србите ви се "први пријатели". И Ванчо се бореше за независна Македонија со истие тие срби, но за да го разбереш тоа треба повеќе да почнеш да читаш отколку да пишуваш.
татар дај бриши еднаш за секогаш, ми ги потече мадината со србија, југославија, преку кур и тие и вие, твоите комплекси со србија оди лечи ги на друго место.
Ванчо се борел за независна Македонија ама ја заеба на крајот, а не знам што тој ви значи вас толку што го дрвите на него.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607

1. Да те прашам. Веруваш во ова, или пишуваш по инструкции..Ако е ова првото, да ти кажам, ме изеде твојот срам. Не закопувај се повеќе, доста ти е.

2. Момак, да ти кажам искрено вие изгледа си живеете во некој сопствен свет каде и Колумбо и Магелан се Бугари, така да не можам да ти помогнам тука. За тоа треба да се воспостави дијагноза.

3. Гоце Делчев ќе биде бугарин кога сонцето ќе изгрее на запад. Тоа што си мислите дека насекаде Гоце го сметаат за Бугарин тоа ви е дел од дијагнозата, искрено и човечки ми е жал за вас, ама што да правам, да ве оправиме не можеме. Олабајте малку, цел свет ви се смее.

4. Ванчо се бореше за независна Македонија од Југославија, а таа Македонија да ја припои кон Бугарија. Што за среќа, не му успеа. Таа гнида не заслужува името да му се спомне на форумов.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.398
Поени од реакции
9.005
Остави ги другите. Напиши вие какви сте. Дали сте турски, монголски или аварско-хунско-тунгуски мекерета?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.917
Поени од реакции
5.052
Ние сме ЕУ затоа што ги исполнивме сите критериуми и докажавме дека сме европска земја, а не земја на шовинисти. Кога ќе докажете дека сте европска земја, а не земја на шовинисти, ќе влезете во нашиот сојуз.
Волгарија не исполнува никаков критериум за влез во ЕУ, туку напросто ЕУ ве внесе во себе од чисто есапчиски потреби, кои немаат благе везе со исполнување критериуми.

Напросто, како во минатите 2 векови, Бугарите пак се покажаа како лесно превртлив народ и држава, кои со леснотија менуваат идеолошки убедувања и друштва во кои сакаат да членуваат, па ако тоа го сторивте еднаш, зашто не би го сториле и по 348-ми пат...

Кога Бугарија, и како држава и како народ ќе покажат и признаат на дело дека во денешна Бугарија живеат Македонци и дека Бугарија во својот состав има и Македонска земја, тогаш дој на форумов и проповедај за нечиј шовинизам...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
714
Еве ви го Ванчо Михајлов... (за оние кои не сакаат да читаат)
„Свободна и независима Македонија ште б'де преди всичко резултат' на усилијата на собствените и чада, а тија усилија требва да бждат' обшти и с'гласувани. Ето зашто, с'знателното македонско студентство смета достојно за призванието си само такова поведение, което изхожда от' интересите на единнија отпор', с' којто македонците от' всички мeста, с'словија и националности на Македонија требва да отговарјат' на ударите на обштите непријатели. В' името на обштата идеја, којато ни сплотјава, нуждна е една дисциплинирана организација, признавана от' всички ни за по-компетентна, по-достојна и по-авторитетна да отговори на нуждите на борбата, отколкото замислите на едного или неколцина... Нашата политическа цель е таја на целата емиграција — свободна и независима от' никоја балканска д'ржава Македонија... ”.
Автоматски споено мислење:

Волгарија не исполнува никаков критериум за влез во ЕУ, туку напросто ЕУ ве внесе во себе од чисто есапчиски потреби, кои немаат благе везе со исполнување критериуми.

Напросто, како во минатите 2 векови, Бугарите пак се покажаа како лесно превртлив народ и држава, кои со леснотија менуваат идеолошки убедувања и друштва во кои сакаат да членуваат, па ако тоа го сторивте еднаш, зашто не би го сториле и по 348-ми пат...

Кога Бугарија, и како држава и како народ ќе покажат и признаат на дело дека во денешна Бугарија живеат Македонци и дека Бугарија во својот состав има и Македонска земја, тогаш дој на форумов и проповедај за нечиј шовинизам...
Не знам која земја е Волгарија, но се сомневам дека е од книга со приказни.

Бугарите низ вековите се покажале како народ достоен за почит.

Бугарија покажа дека денес овде живеат Македонци - ги има на пописите.

Во Бугарија има дел од историско-географскиот регион Македонија, такви делови имаат и Северна Македонија и Грција - вака пишува во учебниците.

Остави ги другите. Напиши вие какви сте. Дали сте турски, монголски или аварско-хунско-тунгуски мекерета?
Ние сме Бугари, јас сум македонски Бугарин (потомок на македонските Бугари).

Последно уредено:
D

Deleted member 53418

Гостин
Еве ви го Ванчо Михајлов... (за оние кои не сакаат да читаат)
„Свободна и независима Македонија ште б'де преди всичко резултат' на усилијата на собствените и чада, а тија усилија требва да бждат' обшти и с'гласувани. Ето зашто, с'знателното македонско студентство смета достојно за призванието си само такова поведение, което изхожда от' интересите на единнија отпор', с' којто македонците от' всички мeста, с'словија и националности на Македонија требва да отговарјат' на ударите на обштите непријатели. В' името на обштата идеја, којато ни сплотјава, нуждна е една дисциплинирана организација, признавана от' всички ни за по-компетентна, по-достојна и по-авторитетна да отговори на нуждите на борбата, отколкото замислите на едного или неколцина... Нашата политическа цель е таја на целата емиграција — свободна и независима от' никоја балканска д'ржава Македонија... ”.

Не знам која земја е Волгарија, но се сомневам дека е од книга со приказни.

Бугарите низ вековите се покажале како народ достоен за почит.

Бугарија покажа дека денес овде живеат Македонци - ги има на пописите.

Во Бугарија има дел од историско-географскиот регион Македонија, такви делови имаат и Северна Македонија и Грција - вака пишува во учебниците.

Ние сме Бугари, јас сум македонски Бугарин (потомок на македонските Бугари).
Ти си жими курот, иди некоја линија код искуцај не дреми по македонски форуми.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.415
Поени од реакции
9.043
Ти си жими курот, иди некоја линија код искуцај не дреми по македонски форуми.
овој ако е програмер јас лајна ќе јадам, платен е да сере тука, највероватно по пост го плаќаат.

D

Deleted member 53418

Гостин
овој ако е програмер јас лајна ќе јадам, платен е да сере тука, највероватно по пост го плаќаат.
Нормалноа ниедна будала нема да го прави ова бесплатно ако овој го прави тогаш е спремен за институција.

Kajgana Shop

На врв Bottom