Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
:pos:
Викаш бг пасоши дават само на циганите:pos:
Гледам темата за бг пасоши -старата со 14 м. новата со 4м-не знаев дека толку много цигани има во Македонија.
Да беше полуписмен ќе разбереше дека напишав: би давал субвенции само на циго и брачата да давате само, а не на Македонци. Арно ама со другарчето Тракија под рака и малку да се подобрите на некој часови. Толку ти е капацитет да разбереш што ти се пишува. И ти и другар ти Тракија.
Автоматски споено мислење:

Им направи face control?
Во преса пишува нај многу ваши и албанци Kiked out
Им направив. Добро знам што фаци ги товарат со полиција во авион и позади со полиција ги истовараат овде. Да беше малку паметен и да имаше 2% допирна точка со Македонија ќе разбереше зашто Албанија е во друштво со Македонија и кој етникум е најзастапен. И тоа не се "наши" туку ваши. Вие сте другарчиња и сојузници со нив.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.419
Поени од реакции
4.249
Веста е дека има 600 депортирани од Германија и овој пишал бугарскиот пасош станува повреден. Колку треба сано да си комплексаш... Од тие 600 95% минимум се цигани и нивните другарчиња: автохтоните брача.


Неа пара.
Ja мислам дека процентов не ти е аселен и доминанто се љузми во тој број. Интересен факт ама за џипси маџик поќе се или франција или скандинавија(шведкса). И ова од 2ро лице го знам.
 
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.438
Поени од реакции
3.347
Нема по-голем циркус на форумов на секоja тема ,кога се појавуваат „интелигентните“ бранители да објаснуваат колку се глупи Бугарите. :pos:
Уживам во овие моменти.:)
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Ja мислам дека процентов не ти е аселен и доминанто се љузми во тој број. Интересен факт ама за џипси маџик поќе се или франција или скандинавија(шведкса). И ова од 2ро лице го знам.
2 пати кога во Љубљана правев претовар наваму , двајца полицајци и тие два пати десетина љузми и амди со Јанежите полицајци и ги истовараа после кај нас на аеродром.
Автоматски споено мислење:

Нема по-голем циркус на форумов на секоja тема ,кога се појавуваат „интелигентните“ бранители да објаснуваат колку се глупи Бугарите. :pos:
Уживам во овие моменти.:)
Па кога ти и Тракија сте репрезенти така ќе делува. Паметните и нормалните не замарат по форуми и не диплат точаци по запад.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.419
Поени од реакции
4.249
Нема по-голем циркус на форумов на секоja тема ,кога се појавуваат „интелигентните“ бранители да објаснуваат колку се глупи Бугарите. :pos:
Уживам во овие моменти.:)
Што не идаш на бљугарски форум ако си толку интелектуалец? Или всушност не знаеш бљугарски?
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.282
Поени од реакции
45.736
Веќе не ми е интересно ни да им јадам бурек.
Жими се, сум мислел дека се наменски пуштени тука да шират и создаваат анимозитет према Бугарија и бугарите, ама ми текна дека знам доволно Бугари и сите се горе-доле вакви дебили, па сфаќам дека овие два примерока чисто не се у винкла, без позадина, без ништо.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.730
Поени од реакции
7.874
Нема по-голем циркус на форумов на секоja тема ,кога се појавуваат „интелигентните“ бранители да објаснуваат колку се глупи Бугарите. :pos:
Уживам во овие моменти.:)
Eве ти самиот да си видиш дека си удрен со мокар чорап:

1661543998671.png

1661544239158.png

1661544337039.png


Дај објасни ни на сите нам, на форумот, која е твојата потреба со сила да се правиш Турчин.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.637
Поени од реакции
3.756
Дечки, Многу се нервирате нешто... :vozbud:
Младуќу, ту укажуваат дека си во криво, ти упорно сметаш дека си во право...

Туку, како што вели еден член претходно, намерно сте дојдени на форумов, сметајќи дека „сега му е мајката„ користејќи го моментов кога во Македонија е инсталирана најнеспособната власт во целава Вселена, на која (власт) и‘ е доделена само една улога за целиот нејзин мандат, а тоа е уништување на македонштината и претворање на Македонија во „де факто„ и „де јуре„ ничија земја, која лесно може да стане нечија.

А тоа „нечија„ е можноста која и‘ се укажа на Волгарија, сметајќи дека токму со ваква неспособна Македонска власт, ќе може да го реализира сонот за Сан-Стефанската голема Бугарија.
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.248
Поени од реакции
3.173
Нема по-голем циркус на форумов на секоja тема ,кога се појавуваат „интелигентните“ бранители да објаснуваат колку се глупи Бугарите. :pos:
Уживам во овие моменти.:)
Да беше попаметен ќе сфатеше,ама вака тоа ти е ќе уживаш во твојата ниска интелигенција.
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Пред такви вистини, фактите да молчат.

Абецедар е печатен од грчките власти на словенски диалект, пошто тие ги обувиле б'лгарите за славофонни грци - грчки македонци, кои се словенизирани и сборуваат на словенски диалект. БГ јазик бил забранет неофициално во 1926 г. од грчките поместни власти и грчките чети.
Б'лгарите во Егејот биле доволни од Абеседарот - велеле - не е книжевен б'лгарски, ами си е нашински б'лгарски говор, добро е, ке си го нарекуваме македонски б'лгарски - брат на дедо ми е учен по таков абеседар и од него го знам тоа..
Македонскиот не е измислен од Тито..

Ама потое грците се освестиле, дека и Абеседарот исто на е б'лгарски диалект и го уништиле...
 
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Пред такви вистини, фактите да молчат.

Абецедар е печатен од грчките власти на словенски диалект, пошто тие ги обувиле б'лгарите за славофонни грци - грчки македонци, кои се словенизирани и сборуваат на словенски диалект. БГ јазик бил забранет неофициално во 1926 г. од грчките поместни власти и грчките чети.
Б'лгарите во Егејот биле доволни од Абеседарот - велеле - не е книжевен б'лгарски, ами си е нашински б'лгарски говор, добро е, ке си го нарекуваме македонски б'лгарски - брат на дедо ми е учен по таков абеседар и од него го знам тоа..
Македонскиот не е измислен од Тито..

Ама потое грците се освестиле, дека и Абеседарот исто на е б'лгарски диалект и го уништиле...
Не е точно. Абецедарот е всушност буквар на Македонците. Дури и зборовите во голема мера се совпаѓаат со тие во Македонија, а не Бугарија. Еве некои општи и детални податоци за Абецедарот:

Во 1925. година во Атина е отпечатен буквар на македонски јазик за македонското национално малцинство во Грција. Го подготвила специјална комисија на грчката влада во состав Папазахариу, Сијакцис и Лазару, и тоа под меѓународен притисок и покровителство на Друштвото на народите во Женевa.

Абецедарот е напишан на прилепско-битолско-лерински народен говор, со специјално приспособена латинична азбука и со нагласено фонетски правопис.

Целта на неговото издавање била едуцирање на македонското население во Егејска Македонија, дел од Македонија кој потпаднал под грчка власт која на македонското население му ја укинала можноста да се образува на својот мајчин јазик. Тој е прв македонски учебник објавен од една легална влада. А поради силни реакции на Софија и Белград, веднаш е повлечен од употреба во предвидените училишта во егејскиот дел на Македонија.

Во Абецедарот се користи латиницата како азбука, со неколку карактеристични букви што ги нема во стандардниот македонски јазик. Азбуката има 29 букви, при што африкатите ѕ и џ се пишуваат како дифтонзи дз, дж (дзид, джам), а ч, ш, ж се предаваат со хрватско-чешките ч, ш, ж (чаша жена), додека за темниот полугласник (н) пред слоговното р (р) е употребена романската графема о (корпата). Македонските палатали ќ, ѓ, љ, њ се градат со помош на ј или ь (кукја/ кьти, Гјорце, льлјам, сиренје).

Акцентот е обележан на третиот слог од крајот на зборот или на акцентската целост, а членот е троен (-от, -ов, -он).

Фототипно издание е објавено во Скопје во 1985. година, а во 2006. година е дозволено повторно преиздавање на Абецедарот, под наслов „Abecedar – Bukvar – Anagnwstiko“. Испечатен е во Солун, а благодарение на политичката партија на Македонците во Егејска Македонија „Виножито“.

Во него се вклучени старото издание на Абецедарот, новото издание на Абецедарот со стандардната македонска кирилица и правопис, предговор и придружни текстови на грчки, англиски и македонски јазик.

Целиот материјал обработен во овој Абецедар е поддржан со текстови инспирирани од секојдневниот живот на луѓето за полесно учење и совладување на материјалот.

Судбината на букварот „Абецедар“ беше трагична. Целиот печатен тираж бил запален и уништен во исцениран напад на возот со кој бил пренесуван кон местата во Грција каде што живеат Македонци.

Овој документ има извонредна важност за дефинирањето на посебноста на македонската националност во средината на 20-те години од 20-от век, како и поради фактот што тогашната грчка влада за првпат официјално го признала постоењето на македонска националност во рамките на тогашната грчка држава.
Имено, во 1920. година Грција пред Друштвото на народите Грција го потпишала Севрскиот договор (во францускиот град Севр) со кој се обврзала да им даде малцински права на сите народности во Грција што не се етнички Грци. Четири години подоцна, во 1924., повторно по сугестија на Друштвото на народите помеѓу Грција и Бугарија бил потпишан познатиот Протокол Калфов-Политис со кој врз реципрочна основа Бугарија се обврзува на грчкото малцинство во Бугарија да му обезбеди малцински права (јазик, училиште и друго), додека Грција, Македонците од егејскиот дел на Македонија ги признаваше како ,,бугарско“ малцинство, на кое би му признале, исто така, малцински права. Меѓутоа, во 1925. година грчката влада јасно ѝ ставила на знаење на бугарската страна дека нема никаква основа Бугарија да се интересира за некакво „бугарско малцинство“ во Грција, а „словенското малцинство“ во Егејска Македонија го дефинира како посебна етничка група различна од Бугарите и Србите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom