Полагање на 16 години

П

Паган-др

Гостин
Нему му беше зборот ако положел на 16 до 18 се рачуна како почетник и ке може да ја носи пичката во планина во 2 сабајле да ја дупи .
Јас му кажав дека иако ке има 2 години искуство пак се смета почетник додека не дувне 21 свеќа .....
Може линк/извадок од законот за ова до 21 дека е?
 
Член од
8 септември 2011
Мислења
3.656
Поени од реакции
2.618
Слабо јас Авион си возам низ град, инаку сега може или неможе на 16-17 се полага ? јас како што се распитав може али треба да чекам до 18 години да ми ја дадат возачката епа тури му пепел ќе си почекам ај уште малце 18. :pipi:
 

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
10.876
Поени од реакции
8.510
Драг Кико, кој си ти да осудуваш дали сме доволни зрели или не ? Законот ни дава право да полагаме на 16 години и крај. Можеш нешто против оваа?
Искуство пријателе, искуство.
Баш ми е криво шо не можам ништо.
Положив на 16 за А1 и знам како е. Има разлика, голема.
 

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
11.801
Поени од реакции
15.804
Не знам дали го усвоија ова со полагање на 16 години.
Како и да е, еден од поглупите предлози во последно време.
 
Член од
10 мај 2010
Мислења
2.721
Поени од реакции
1.969
Може линк/извадок од законот за ова до 21 дека е?
http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf/ffc0feee91d7bd9ac1256d280038c474/9a0fe252127daaf7c1257758003de4e7?OpenDocument
Во членот 2 од овој закон е дефинирано значењето на одделни изрази употребени во овој закон и во точката 55 е определено дека „возач почетник“ е секој возач на моторно возило до 21 година возраст, како и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозвола, независно дали дозволата ја добил во Република Македонија или во странство. Возач почетник е и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозола од одредена категорија, независно дали поседува возачка дозвола за друга категорија.
 
П

Паган-др

Гостин
http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf/ffc0feee91d7bd9ac1256d280038c474/9a0fe252127daaf7c1257758003de4e7?OpenDocument
Во членот 2 од овој закон е дефинирано значењето на одделни изрази употребени во овој закон и во точката 55 е определено дека „возач почетник“ е секој возач на моторно возило до 21 година возраст, како и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозвола, независно дали дозволата ја добил во Република Македонија или во странство. Возач почетник е и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозола од одредена категорија, независно дали поседува возачка дозвола за друга категорија.
Гледам ова од 2010 е, а слушав некои муабети дека имало некое ново правило дека се доволни две години искуство,затоа прашав.

Фала на инфо.
 

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.694
Поени од реакции
1.400
Ме интересира за да се полага на 16 години за Б категорија потребно ли е последната година да си одличен или последното тримесечие ?
Кои се другите услови за полагање на 16 години ?


1. Оспособување за управување со моторно возило

Член 368а
Постар малолетник може да се стекне со право на оспособување за управување со моторно возило од ,,Б“ категорија доколку ги исполнуваследниве услови:

1) да наполнил 16 години возраст;
2) да поседува лична карта;
3) да е здравствено и психофизички способно да управува со моторно возило;
4) да има завршено најмалку основно образование;
5) да има согласност од двајцат ародители, законскиот застапник или старателот, заверена на нотар;
6) да има одличен успех и примерно поведение во последната завршена учебна година;
7) да има писмена согласност од психологот и педагогот од училиштето во кое учи малолетникот, а доколку во училиштето нема еден од нив и од класниот раководител на ученикот, заверена на нотар.

(2) Оспособувањето за управување со моторно возилона постармалолетник се врши согласно одредбите од овој закон, со зголемен број наставни часови од практичниот дел на наставната пр ограма за 30% во односна бројот на наставни часови од практичниот дел на наставната програма предвидени за останатите кандидати за возачи.

Ограничувања

  • не смее да управувавозило од 20 до 5 часот, освен во придружба на родител - да вози со брзина до 60 километри на час на јавен пат
  • моќноста на автомобилот до 75 киловати
  • не смее да влече приклучно возило
  • не смее да врши организиран превоз на деца
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.705
Поени од реакции
1.615
Мора да си сите години одличен,не само последната.И лична карта нормално,лекарски преглед ти е обавезен,без разлика дали на 16 или 18.

И секој сам,а и родителот треба да процени дали детето му е за кола или не.Голем ташак ако имаш 18 или 25,ако си дебил џабе ти е.Има еден куп куртони кои што немаат појма од возење,па ете добиле возачка.Да не ги заборавиме и курвичињата кои што возат по Скопскиве улици кои што единствено познавање од сообраќај им е дека на црвено се стои,на жолто не знае што се праи,а на зелено се трга.
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
А ако положи на 30 а нема фатено волан претходно не е почетник? :ROFLMAO:
Почетник ќе биде во наредните 2 години и тој што на 30години ќе ја земе возачката.Тоа со 2 години и наполнета 21 година важи за оние што земале возачка на 18 години,но многумина тој дел со ‘‘наполнета 21 година‘‘ не го знаат и после се чудат кога ќе им пишат 400 евра казна.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
247
Поени од реакции
136
Нему му беше зборот ако положел на 16 до 18 се рачуна како почетник и ке може да ја носи пичката во планина во 2 сабајле да ја дупи .
Јас му кажав дека иако ке има 2 години искуство пак се смета почетник додека не дувне 21 свеќа .....
Јас ти кажувам дека немаш појма од закони. Не се прави паметен кога не си.
tl;dr ако не го сваќаш текстот одоздола, до 21 година правилото е тргнато од Јуни оваа година.

Член 240
(1) Возач – почетник кој поседува возачка дозвола од категориите ,,А”, ,,Б”
и ,,Ц”, односно од поткатегориите ,,А1” и ,,Ц1”, не смее да управува со возило со
брзина поголема од 60 километри на час на јавен пат, односно со брзина
поголема од 80 километри/час на пат наменет исклучиво за сообраќај на
моторни возила, односно со брзина поголема од 100 километри/час на автопат,
а со велосипед со мотор повеќе од 40 километри/час, ниту смее со возилото да
влече приклучно возило или да врши организиран превоз на деца, во рок од две
години од денот на издавање на возачката дозвола.

(2) Возачот од ставот (1) на овој член, не смее да управува возило во
патниот сообраќај во времето од 23 часот до 05 часот, освен ако со него во
возилото се наоѓа лице –возач постаро од 25 години, на кое не му е изрекувана
прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило.
(3) Возачот од ставот (1) на овој член, кој поседува возачка дозвола од ,,А”
категорија, не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 25
киловати.
(4) Возачот од ставот (1) на овој член кој поседува возачка дозвола од ,,Б”
категорија не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75
киловати.
(5) Глоба во износ од 400 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите од (1) до
(4) на овој член.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
78.935
Поени од реакции
168.022
тргнато е ова до 21 и на друга тема објаснија. Проблемот е баш до тие дебилите што возат навечер и некои што се мислат 5 саати дали ќе вртат лево или десно или па уште бетер, оние што наеднаш мењаат ленти без жмигавец и остало. Таксистите не ги коментирам. На 16 години дали 1 од 100 деца на таа возраст ќе знае да ја исконтролира колата како што треба.
 
Член од
10 мај 2010
Мислења
2.721
Поени од реакции
1.969
Јас ти кажувам дека немаш појма од закони. Не се прави паметен кога не си.
tl;dr ако не го сваќаш текстот одоздола, до 21 година правилото е тргнато од Јуни оваа година.

Член 240
(1) Возач – почетник кој поседува возачка дозвола од категориите ,,А”, ,,Б”
и ,,Ц”, односно од поткатегориите ,,А1” и ,,Ц1”, не смее да управува со возило со
брзина поголема од 60 километри на час на јавен пат, односно со брзина
поголема од 80 километри/час на пат наменет исклучиво за сообраќај на
моторни возила, односно со брзина поголема од 100 километри/час на автопат,
а со велосипед со мотор повеќе од 40 километри/час, ниту смее со возилото да
влече приклучно возило или да врши организиран превоз на деца, во рок од две
години од денот на издавање на возачката дозвола.

(2) Возачот од ставот (1) на овој член, не смее да управува возило во
патниот сообраќај во времето од 23 часот до 05 часот, освен ако со него во
возилото се наоѓа лице –возач постаро од 25 години, на кое не му е изрекувана
прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило.
(3) Возачот од ставот (1) на овој член, кој поседува возачка дозвола од ,,А”
категорија, не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 25
киловати.
(4) Возачот од ставот (1) на овој член кој поседува возачка дозвола од ,,Б”
категорија не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75
киловати.
(5) Глоба во износ од 400 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите од (1) до
(4) на овој член.
Ти се правиш паметен ,а имаш коефициент на интелигенција помал од надворешната температура .
Да ти ебам се женско во фамилијата до 7 колено .Јас како го имав читано така го кажував .Сељаку еден .
Имав намера да помогнам и како го знаев законот така го кажав ,а тиа таму вахабистите во парламентот што мењат закони како чорапи тоа е друга работа .
 
Член од
20 април 2014
Мислења
247
Поени од реакции
136
Ти се правиш паметен ,а имаш коефициент на интелигенција помал од надворешната температура .
Да ти ебам се женско во фамилијата до 7 колено .Јас како го имав читано така го кажував .Сељаку еден .
Имав намера да помогнам и како го знаев законот така го кажав ,а тиа таму вахабистите во парламентот што мењат закони како чорапи тоа е друга работа .
И после ние не сме зрели. Оффф. Ти почна прв да навредуваш од почеток, се правиш паметен, те поправам и сега почнуваш да пцуеш, те држи социализмот. Не значи дека ако си постар дека си по зрел, а според твоиве мислења... не ми личиш ич.
 
На врв Bottom