Разбирам што сакаше да кажеш, јас алудирав на тоа ако веќе решиле да ми ја прават свадбата мене, да се почитуваат моите желби и замисли за истата, а не да ми наметнуваат свои правила.Па да. Твоја свадба, твои правила, само сакав да кажам како размислуваат и делуваат добри 90% од нашиве родители. Со чест на исклучоци секако ама повеќето се вакви ко што ги пишав, се праат паметни за туѓи ствари и животи па уште и лути ако им го кажеш спротивното.
ШТО ЌЕ КАЖЕЛЕ РОДНИНИТЕ пошто они биле кај некоја Светле 2ра братучедка и сеа мора на Светле син и да биде поканет на моја свадба којшто не го ни знам нит па ме посебно интересира да го запознаам.
Одлична забелешка. Таквите родители далеку поголем успех би имале доколку земат кредит за да го финансираат школувањето на своите деца, отколку правење фешти за свадба. Ама веројатно и нивните родители така постапиле со нив, па затоа.Уште не ми е јасно зашто е наложено на родителите да плаќаат за свадба.
Пример, родителите на братучед ми немаа пари да го пратат на факс кога дојде време, али имаа пари после некоја година да му плаќаат свадба. За греота искрено, само кај нас се зема кредит за свадби, а за образование на деца немаат. Ми нема просто логика.
Па јасно дека е ради тоа, али приоритетите се измешани. На долгорочен план сигурно образование повеќе ќе ти користи неголи фешта која за ништо не ти служи. Јас само се чудам на тоа како не уклучуваат малце мозок, и покрај традиција и слично, да си кажат чекај малце, да размислиме кај би финансирале кога веќе се ограничени финансиите. Не е само еден пример, лошо е што сеуште вакви се повеќето.Зошто живеат за околината и важно им е што ќе кажат, дека немале пари една свадба да му направат, а за факултет или друго не е важно. Тоа е немале не го пратиле да учи.
Од старт си имаат зацртано дека џабе ќе учи, секако нема да го работи тоа.Па јасно дека е ради тоа, али приоритетите се измешани. На долгорочен план сигурно образование повеќе ќе ти користи неголи фешта која за ништо не ти служи. Јас само се чудам на тоа како не уклучуваат малце мозок, и покрај традиција и слично, да си кажат чекај малце, да размислиме кај би финансирале кога веќе се ограничени финансиите. Не е само еден пример, лошо е што сеуште вакви се повеќето.
Па не дека се должни да ти плаќаат и факултет, кога веќе и за тоа збориме. Ако се нема, се нема. Али глупото е да се најде некако за скроз небитна работа, а за се друго, нема.Ваљда си мислат дека тоа им е некоја родителска одговорност, да исчуваш дете и свадба да му напраиш. Образованието е бесплатно до средно а за факултет ако му се учи нека се запосли нека си собере пари и нека учи.
Па во принцип за себе ја праватПа што ако трошиците ги плаќаат родителите? Мене ми прават свадба или себе? Ако е првото, тогаш јас сум главна
Не се должни се согласувам. Должни се до полнолетство. Ама секако може да се помогне на 18 годишник што сака да се запише на факултет, да учи и да ствара кариера отколку на 25+ годишник со партнер кои одлучиле да делат исто презиме на лист хартија и сакаат да прослават околу тој чин. Се разбираме.Па не дека се должни да ти плаќаат и факултет, кога веќе и за тоа збориме. Ако се нема, се нема. Али глупото е да се најде некако за скроз небитна работа, а за се друго, нема.
Да не заборавиме, кај нас се посреќни кога конечно ќе се омажиш/ожениш, неголи кога дипломираш.
Работата е што нашите се поврзани со нас премногу, за разлика од другите народи по светот, и на некој начин целиот живот го живеат за нас, едноставно така функционира тоа тука, се соживуваат со нас и нашите успеси или порази, со нашата иднина и живеат да видат внуци и на некој ете некој среден живот, менталитетот не им е на ниво дека можеби некој не е за брак или не сака така да живее, такви се нормите тука.Не се должни се согласувам. Должни се до полнолетство. Ама секако може да се помогне на 18 годишник што сака да се запише на факултет, да учи и да ствара кариера отколку на 25+ годишник со партнер кои одлучиле да делат исто презиме на лист хартија и сакаат да прослават околу тој чин. Се разбираме.
А последнава реченица колку е само точна и на некој начин тажна, успех во животот е да се ожениш. Ајде што чекаш 27 години имаш. WO00WOO0W0OW0OW0OWO0WOWOWOWOW ШТО ТИ Е ГАЈЛЕ ШТО ЧЕКАМ!!!!