За во денешно време доста познато.
А преставува само една комплексна молекула како производ на човечкиот метаболизам.
Општо, има ендоген холестерол што се ствара во црниот дроб дневно околу 1 грам, и егзоген холестерол што го внесуваме со храната поточно преку месни производи, зашто во растенијата нема холестерол.
Оваа неулагоденост на холестеролот, обично е наследно, па затоа треба да се внимава на внесот на исхраната уште од раните години, затоа што човекот е млад само до 30 години, натака све си резултира кон организмот со ефектот на непринципилноста, невнимтелноста и лимитот при внесот на она колку треба а колку не.
Промена на животните прехрамбени навики е прва терапија за оние кои што имаат покачен холестерол во крвта, и ако дури тогаш тоа се покаже како неуспешно-се преминува кон лекови, а ако не помогнат и лековите, решение е само прилагодување на исхраната.
... Сепак периодот при следнава исхрана треба да се прифатат неугодносите поради ефектот од лошите навики кои доаѓаат со диетите за "чистење"
Храна која што се препорачува:
Житарици и производи од житарици (пченица, јачмен, рж, двопек, интегрален леб, крекери, гризини...)
Месо, замена за месо, риба (бело пилешко без кожинка, куна, патка, соја, и риба)
Јајца (исклучиво само белката од јајцето)
Млеко и млечни производи (обрано млеко, до 1% млечни масти, јогурт, свеж посен кравји кашкавал со низок удел на млечни масти)
Овошје и зеленчук (свежо, замрзнато и конзервирано без додатни маснотии, и свежо, замрзнато или конзервирано без додатен шеќер)
Десерти, напитоци (јогурт, сладолед, овошен сладолед со мал удел на маснотии и шеќер, кекси, колачи, пити, темно чоколадо, чаеви... )
Посебно позитивен ефект се постигнува со
Намирниц богати со влакна - јачмен, рж, сливи, круши, грав, јаболка
Намирници со билни стероли - овошје, зелечук, орешести производи
Соја
Семки од лен
Лук
Зелен и црн чај
Артичок
Нар
*Храна којашто треба да се избегнува:
Од житарици и производи на житарици (леб, пециво, тестенини од бело брашно и од она на кое што му се додаваат јајца, полномасно млеко, путер, кроасани, лиснати теста, масни крекери...)
Од месо, замени за месо и риба (масно говедско, телешко, јагнешко, конзервирани месни производи, бубрези, црн дроб, мозок, све пржено и поховано месо, школки, ракови, шкампи, лигњи, јастог, риба пржена во длабоко масло... )
Јајца (повеќе од 4 јајца неделно)
Масти и масла (сало, сланина, путер, палмово масло, кокос, кокосово масло,
Десерти и напитоци (млечни чоколади, млечен сладолед, крофни, бисквити)
...