Позитивни и негативни личности од историјата

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Има нешто на ФБ, нешто прочитав на профилот од “Прилеп стари фотографии“ (коментари на луѓе што го познавале), мислам и дека некој подготвувал нешто да напише поопширно за него (книга или слично нешто).
Не успеав ништо да пронајдам за Ѓорѓи Мијаковски - Катиљ Ѓорѓи. Ако нешто ти најдеш за неговиот живот и дело, те молам, стави ги на форумов, тој е историска Личност. Однапред ти се заблагодарувам со првите редови од:Dante Alighieri, La divina commedia ,
Inferno: Canto I
Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura
ché la diritta via era smarrita.


 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
--- надополнето: Oct 12, 2011 10:07 AM ---
Не успеав ништо да пронајдам за Ѓорѓи Мијаковски - Катиљ Ѓорѓи. Ако нешто ти најдеш за неговиот живот и дело, те молам, стави ги на форумов, тој е историска Личност. Однапред ти се заблагодарувам со првите редови од:Dante Alighieri,La divina commedia ,
Inferno: Canto I
Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura
ché la diritta via era smarrita.
Ова е текст преземен од „Нова Македонија“ (напишан од Петар Попоски) од 19 мај 1968 година, 6 страна. Го најдов барајќи нешто друго пред година-две, ми се виде интересен и го зачував, па оттаму знам кој навистина е катил Ѓорѓи.

Јас сум „Катил“ Ѓорѓи
Јунакот на народната песна „Катил Ѓорѓи“ , 90-одишниот Ѓорѓи Стојанов Мијакоски живее во Прилеп

Во потрага по старците современици и учесници во Илинденското востание, го најдовме Ѓорѓи Стојанов Мијакоски, кој живее на ул. Марксова во Прилеп. Овој старец со орлов поглед воопшто не изгледа дека има 90 години. Од она што ни го раскажуваше неколку часови можевме да се увериме дека е тој јунакот на народната песна “Кажи, кажи катил Ѓорѓи“.
„Кажи, кажи катил бре Ѓорѓи како го спечали тешкото имање? Право ќе ти кажам Турчину море, бегови сум клало...“
- Родум сум од Брник. Комита станав пред Илинденското востание, а се борев во четата на Дедо Коле. Првата акција во која учествував беше во Маково, спроти Илинден. Тука живееја четири бега кои имаа четири кули и четири илјади овци. Во нападот ги уништивме беговите, а неселението го пуштивме во амбарите со жито. Кулите ги запаливме... - се сеќава Ѓорѓи Мијакоски.
Потоа тој раскажуваше и за пресметката со озлогласените Турци Шефкија и Алија Тесларо.
- Шефкија имаше неограничена слобода во пресметувањето со нас. Тој беше посебно заинтересиран за војводата Димко Миголчето. но, иако претставуваше страв и трепет, и него го ликвидиравме. Му направивме заседа на излезот од село Могила. Ќе беше страшно ако со првиот куршум не го симневме од коњот. Пискулот го чувавме за војводата Димко, кој ги собираше. Потоа се засили Алија Тесларот. Слушавме дека се заканувал, велејќи дека тој нема да биде така невнимателен како Шефкија. Го измамивме и го убивме во Гена Маале во Битола...
По Илинденското востание војводата дедо Коле ги собрал и им рекол: „Занает научивте, сега борете се, но во помали групи, зошто ако одиме сите заедно постои можност сите одеднаш да не` уништат!“
Ѓорѓи Мијакоски ја продолжил борбата со уште дванаесет борци.
- Знам дека пушките ги добивавме од Австрија, но ги плаќавме, а парите земавме од беговите. Јас за себе ништо не сум земал. Впрочем, уште пред да се вклучам во борбата имав „тешко имање“, имав 400 овци, мајка, жена, (види го бе, прво овците, па потоа мајката и жената :)) имав свој дом, но кога некој ќе те изгони од него што ти останува друго освен да се бориш... - вели дедо Ѓорѓи.
Ѓорѓи Мијакоски ни зборуваше и за својата борба во НОВ, како партизан...
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
--- надополнето: Oct 12, 2011 10:07 AM ---

Ова е текст преземен од „Нова Македонија“ (напишан од Петар Попоски) од 19 мај 1968 година, 6 страна. Го најдов барајќи нешто друго пред година-две, ми се виде интересен и го зачував, па оттаму знам кој навистина е катил Ѓорѓи.

Јас сум „Катил“ Ѓорѓи
Јунакот на народната песна „Катил Ѓорѓи“ , 90-одишниот Ѓорѓи Стојанов Мијакоски живее во Прилеп

Во потрага по старците современици и учесници во Илинденското востание, го најдовме Ѓорѓи Стојанов Мијакоски, кој живее на ул. Марксова во Прилеп. Овој старец со орлов поглед воопшто не изгледа дека има 90 години. Од она што ни го раскажуваше неколку часови можевме да се увериме дека е тој јунакот на народната песна “Кажи, кажи катил Ѓорѓи“.
„Кажи, кажи катил бре Ѓорѓи како го спечали тешкото имање? Право ќе ти кажам Турчину море, бегови сум клало...“
- Родум сум од Брник. Комита станав пред Илинденското востание, а се борев во четата на Дедо Коле. Првата акција во која учествував беше во Маково, спроти Илинден. Тука живееја четири бега кои имаа четири кули и четири илјади овци. Во нападот ги уништивме беговите, а неселението го пуштивме во амбарите со жито. Кулите ги запаливме... - се сеќава Ѓорѓи Мијакоски.
Потоа тој раскажуваше и за пресметката со озлогласените Турци Шефкија и Алија Тесларо.
- Шефкија имаше неограничена слобода во пресметувањето со нас. Тој беше посебно заинтересиран за војводата Димко Миголчето. но, иако претставуваше страв и трепет, и него го ликвидиравме. Му направивме заседа на излезот од село Могила. Ќе беше страшно ако со првиот куршум не го симневме од коњот. Пискулот го чувавме за војводата Димко, кој ги собираше. Потоа се засили Алија Тесларот. Слушавме дека се заканувал, велејќи дека тој нема да биде така невнимателен како Шефкија. Го измамивме и го убивме во Гена Маале во Битола...
По Илинденското востание војводата дедо Коле ги собрал и им рекол: „Занает научивте, сега борете се, но во помали групи, зошто ако одиме сите заедно постои можност сите одеднаш да не` уништат!“
Ѓорѓи Мијакоски ја продолжил борбата со уште дванаесет борци.
- Знам дека пушките ги добивавме од Австрија, но ги плаќавме, а парите земавме од беговите. Јас за себе ништо не сум земал. Впрочем, уште пред да се вклучам во борбата имав „тешко имање“, имав 400 овци, мајка, жена, (види го бе, прво овците, па потоа мајката и жената :)) имав свој дом, но кога некој ќе те изгони од него што ти останува друго освен да се бориш... - вели дедо Ѓорѓи.
Ѓорѓи Мијакоски ни зборуваше и за својата борба во НОВ, како партизан...
Направивте прекрасна работа што го подготвивте овој пост. Сега секој, ќе може да прочита барем нешто за нашиот Јунак Ѓорѓи Стојанов Мијакоски – Катил Ѓорѓи.
Ако се прочита текстот, како тој ги пљачкосувал и убивал беговите, може да се стекне погрешен впечаток, дека се работи за некој разбојник или убиец. Меѓутоа вистината е сосема поинаква, затоа сакам кон Вашиот текст да додадам неколку дополнителни информации.
Беговите, за кој зборува Катил Ѓорѓи, се всушност узурпатори и одметници од централната власт. На крајот XVIII и целиот XIX век настанува потполн колапс на спахиски-тимарскиот систем. Поедини бегови, се одметнуваат од централната власт, го узурпираат државното земјиште и го претвараат во сопствени чивлици.На тие територии спроведувале сопствена независна власт. Ги одземаат правата на користење на замјиштето на дотогашните корисници или ги протеруваат, воведувале нови поголеми давачки со еден збор, вршеле зулум. Сите имале поголеми или помали контингенти на сопствена војска со која го тероризирале населението и со кои и регуларната Отоманска армија тешко се справувала. Еклатантен пример е Али-паша Јанински ( 1740 -1822 ), кој делувал на територијата на Епир и Македонија и кого агентите на Султанот го убиле во атентат, а главата ја однеле во Стамбол. Вооружен отпор, кон овие узурпатори имало не само од Македонските комити, туку и од други борци.
Да заклучам, нашиот Јунак Ѓорѓи Стојанов Мијакоски – Катил Ѓорѓи, не е убиец и разбојник, туку Борец против угнетувањето и тиранијата и како таков Борец за слобода и човекови права.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Дека Катиљ Ѓорѓи не е убиец и разбојник ќе ги цитирам неговите зборови (кои ги слушнав лично од неговата уста, а во разговор му беа упатени на мојот дедо како одговор на прашањето - што правеле во тој период, како постапувале...) :
“Ами, ако некој Ага или Бег се осилеше (значи почнел да прави зулуми и да го малтретира населението) ние ќе го заколевме (или : “отепавме“ - не се сеќавам точно како рече) за другите да се плашат и да бидат помирни“ (да не го малтретираат населението).
Сета негова дејност и чувства се опишани во една единствена реченица... (Испаѓа дека биле своевидна “регулаторна комисија“ :) ).
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Смрт за зони и пајак возила @ common, @ Кариес,
Дали можете, макар приближно, да ги утврдите годините на неговото раѓање и смрт? Со тоа овој мал напор, би добил заокружена форма.
 
Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
За мене искрено Хитлер и не е негативна личност,човекот имал идеа и тоа треба да се поштува ,народот ја сакал таа идеа не само во Германија туку и пошироко е сеа што освојувањето го правел преку војна тоа е друга работа ,и Америве денеска освојуваат али преку пропаганда и ''интервенции'' ,и док се свртиш ти влегле у државата... Хитлер кај мене на листа е позитивец ради безброј причини, исто у позитивци ќе го додадам и Александар Македонски ,Тесла,Фон Браун,Александров.. А негативци ми се Кралицата, Тито,Лутер Кинг...доста се толку.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
За мене искрено Хитлер и не е негативна личност,човекот имал идеа и тоа треба да се поштува ,народот ја сакал таа идеа не само во Германија туку и пошироко е сеа што освојувањето го правел преку војна тоа е друга работа ,и Америве денеска освојуваат али преку пропаганда и ''интервенции'' ,и док се свртиш ти влегле у државата... Хитлер кај мене на листа е позитивец ради безброј причини, исто у позитивци ќе го додадам и Александар Македонски ,Тесла,Фон Браун,Александров.. А негативци ми се Кралицата, Тито,Лутер Кинг...доста се толку.
Веројатно сакаш да не „ шокираш “ со тврдењето дека Хитлер не бил негативна личност и со тоа да привлечеш внимание на себе или нешто друго. Во негативни личности, заедно со него, ги ставаш Кралицата ( предпоставувам Англиската Кралица ) и Тито кои се бореле против Хитлер, што е противречно. Лутер Кинг ( претпоставувам Мартин Лутер Кинг 1929-1968) по тебе е негативна личност, тој е симбол на ненасилниот отпор.
Секој сака да остави впечаток. Јас ти предлагам да тоа го направиш со своето знаење, например, подготви се напиши нешто за Мартин Лутер Кинг. Со „ шокирање “не постигнуваш ништо.
Ако некого не познаваш, гледај во какво друштво е. Noscitur ex socio, qui non cognoscitur ex se.
Затоа, нека твое „ друштво “ бидат позитивните личности.
 
Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Веројатно сакаш да не „ шокираш “ со тврдењето дека Хитлер не бил негативна личност и со тоа да привлечеш внимание на себе или нешто друго. Во негативни личности, заедно со него, ги ставаш Кралицата ( предпоставувам Англиската Кралица ) и Тито кои се бореле против Хитлер, што е противречно. Лутер Кинг ( претпоставувам Мартин Лутер Кинг 1929-1968) по тебе е негативна личност, тој е симбол на ненасилниот отпор.
Секој сака да остави впечаток. Јас ти предлагам да тоа го направиш со своето знаење, например, подготви се напиши нешто за Мартин Лутер Кинг. Со „ шокирање “не постигнуваш ништо.
Ако некого не познаваш, гледај во какво друштво е. Noscitur ex socio, qui non cognoscitur ex se.
Затоа, нека твое „ друштво “ бидат позитивните личности.
Некам да шокирам што има тука шокантно ,тоа си е мое мислеше...За Тито дека ми е негативна личност ми е од проста причина што со лага и тортура владеел 50 години за после тој народ кој многу се ''сакал'' и живеел во братство и единство да се заколи меѓусебе и до ден денес да неможе да се поднесуваат едни со други,тоа е негативно за мене. За Кралицата( нормално на Англија)негативна личност ми е поради тоа што све она држи во светов,без неа неможе ,во толку војни се имаат умешано во толку подбуцнувања што тоа е чудо(за ова треба пошироко да ти пишувам ради тоа ќе прерипам), а за Лутер Кинг ми е негативно тоа што сакал мешање на народот по секоја цена,ок е права да бараш али до одредена граница за 50 години Американциве ги дотераа црнциве од робови до претседатели такада тоа за мене нечини. Брат и сестра ќе се скараат очи нема да сакаат да си видат а не па две раси,вери,култури итн.. А за Хитлер сега да се вратам.Хитлер како и Александар сакал да го освои светот(главна цел тоа е), такада не гледам некоја голема разлика тука, само што Александар го има слоганот обединувач на светот ,да го измеша народот во сите држави али ипак ги освајал такада сума сумарум и двајцата биле освојувачи...Ако го немало Хитлер и Германија денешниот свет немаше да изгледа вака ко што изгледа,цела модерна технологија е заслуга на Хитлер и на Германците... трето,Хитлер не ги убивал народите одкако ќе ги освои ,значи немало тортура ,убивал само Евреи , а ги убивал од проста причина што Евреите до ден денес го држат светот,кај нив се парите, имаат моќ,ги има во сите пори на сите можни движења и организации итн.. Погледни малче за Евреите и ќе ти стане јасно дека тие луѓе и не се баш за жалење..Нормално дека има Хитлер и негативни страни но за мене кога ќе сумираш се е позитивец..позз
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Некам да шокирам што има тука шокантно ,тоа си е мое мислеше.....Ако го немало Хитлер и Германија денешниот свет немаше да изгледа вака ко што изгледа,цела модерна технологија е заслуга на Хитлер и на Германците... трето,Хитлер не ги убивал народите одкако ќе ги освои ,значи немало тортура ,убивал само Евреи , а ги убивал од проста причина што Евреите до ден денес го држат светот,кај нив се парите, имаат моќ,ги има во сите пори на сите можни движења и организации итн.. Погледни малче за Евреите и ќе ти стане јасно дека тие луѓе и не се баш за жалење..Нормално дека има Хитлер и негативни страни но за мене кога ќе сумираш се е позитивец..позз
Жално е што си во заблуда за Хитлер... Евреи биле и Ајншатајн, Густав Малер, Исус и Апостолите, да не набројувам.
Approbotione totius rei quaelibet eius pars appobatur. Со одобрување на целината се одобрува секој нејзин дел.
Дали знаеш какви злочини низ Европа имаат на правено нацистите и фашистите?
Ти очигледно си прочител некоја книга за „ завера “, меѓутоа старото правило вели:
„ Чувај се од човекот кој прочитал само една книга “
Проучувај, размислувај и не донесувај преуранети заклучоци!
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ова е текст преземен од „Нова Македонија“ (напишан од Петар Попоски) од 19 мај 1968 година, 6 страна. Го најдов барајќи нешто друго пред година-две, ми се виде интересен и го зачував, па оттаму знам кој навистина е катил Ѓорѓи.

Јас сум „Катил“ Ѓорѓи
Јунакот на народната песна „Катил Ѓорѓи“ , 90-одишниот Ѓорѓи Стојанов Мијакоски живее во Прилеп

Во потрага по старците современици и учесници во Илинденското востание, го најдовме Ѓорѓи Стојанов Мијакоски, кој живее на ул. Марксова во Прилеп. Овој старец со орлов поглед воопшто не изгледа дека има 90 години. Од она што ни го раскажуваше неколку часови можевме да се увериме дека е тој јунакот на народната песна “Кажи, кажи катил Ѓорѓи“.
„Кажи, кажи катил бре Ѓорѓи како го спечали тешкото имање? Право ќе ти кажам Турчину море, бегови сум клало...“
- Родум сум од Брник. Комита станав пред Илинденското востание, а се борев во четата на Дедо Коле. Првата акција во која учествував беше во Маково, спроти Илинден. Тука живееја четири бега кои имаа четири кули и четири илјади овци. Во нападот ги уништивме беговите, а неселението го пуштивме во амбарите со жито. Кулите ги запаливме... - се сеќава Ѓорѓи Мијакоски.
Потоа тој раскажуваше и за пресметката со озлогласените Турци Шефкија и Алија Тесларо.
- Шефкија имаше неограничена слобода во пресметувањето со нас. Тој беше посебно заинтересиран за војводата Димко Миголчето. но, иако претставуваше страв и трепет, и него го ликвидиравме. Му направивме заседа на излезот од село Могила. Ќе беше страшно ако со првиот куршум не го симневме од коњот. Пискулот го чувавме за војводата Димко, кој ги собираше. Потоа се засили Алија Тесларот. Слушавме дека се заканувал, велејќи дека тој нема да биде така невнимателен како Шефкија. Го измамивме и го убивме во Гена Маале во Битола...
По Илинденското востание војводата дедо Коле ги собрал и им рекол: „Занает научивте, сега борете се, но во помали групи, зошто ако одиме сите заедно постои можност сите одеднаш да не` уништат!“
Ѓорѓи Мијакоски ја продолжил борбата со уште дванаесет борци.
- Знам дека пушките ги добивавме од Австрија, но ги плаќавме, а парите земавме од беговите. Јас за себе ништо не сум земал. Впрочем, уште пред да се вклучам во борбата имав „тешко имање“, имав 400 овци, мајка, жена, (види го бе, прво овците, па потоа мајката и жената :)) имав свој дом, но кога некој ќе те изгони од него што ти останува друго освен да се бориш... - вели дедо Ѓорѓи.
Ѓорѓи Мијакоски ни зборуваше и за својата борба во НОВ, како партизан...
common, може да доставиш скен од статијава..?
 

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Некам да шокирам што има тука шокантно ,тоа си е мое мислеше...За Тито дека ми е негативна личност ми е од проста причина што со лага и тортура владеел 50 години за после тој народ кој многу се ''сакал'' и живеел во братство и единство да се заколи меѓусебе и до ден денес да неможе да се поднесуваат едни со други,тоа е негативно за мене. За Кралицата( нормално на Англија)негативна личност ми е поради тоа што све она држи во светов,без неа неможе ,во толку војни се имаат умешано во толку подбуцнувања што тоа е чудо(за ова треба пошироко да ти пишувам ради тоа ќе прерипам), а за Лутер Кинг ми е негативно тоа што сакал мешање на народот по секоја цена,ок е права да бараш али до одредена граница за 50 години Американциве ги дотераа црнциве од робови до претседатели такада тоа за мене нечини. Брат и сестра ќе се скараат очи нема да сакаат да си видат а не па две раси,вери,култури итн.. А за Хитлер сега да се вратам.Хитлер како и Александар сакал да го освои светот(главна цел тоа е), такада не гледам некоја голема разлика тука, само што Александар го има слоганот обединувач на светот ,да го измеша народот во сите држави али ипак ги освајал такада сума сумарум и двајцата биле освојувачи...Ако го немало Хитлер и Германија денешниот свет немаше да изгледа вака ко што изгледа,цела модерна технологија е заслуга на Хитлер и на Германците... трето,Хитлер не ги убивал народите одкако ќе ги освои ,значи немало тортура ,убивал само Евреи , а ги убивал од проста причина што Евреите до ден денес го држат светот,кај нив се парите, имаат моќ,ги има во сите пори на сите можни движења и организации итн.. Погледни малче за Евреите и ќе ти стане јасно дека тие луѓе и не се баш за жалење..Нормално дека има Хитлер и негативни страни но за мене кога ќе сумираш се е позитивец..позз
Полска ја искасапи , 16 милиони цивили во СССР ( третина од населението во Белорусија потепано, градови и градови изгладенти....) . Хитлер не ги убивал народите што ги освојувал, незнам дали да плачам или да се смеам. Го сметаш за позитивец а незнаеш ни 1% за него.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom