Пожар во Тетовскиот Ковид центар, 15+ мртви

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.584
Поени од реакции
35.003
Еве Филипче доби награда 13 Ноември. Незнам само дали е за пожаров или за ужасно големата смртна стапка од ковидов.
Наградата му се доделува затоа што пропадна зделката со фантом фирмата од Хонг Конг и авансот го вратија назад, па потоа успешно го изменаџира примопредавањето на Табановце со 2 пакети вакцини.

За пожарот ќе му доделат друга награда „Неприфатена Оставка на деценијата“:pipi:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.262
Поени од реакции
81.428
Овие тестови се од Алах и верувам дека се прифатени од секој верник, неговата волја не може да биде променета ни за минута и бараме од Алах никого да не тестира
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.724
Поени од реакции
36.393
...германскот експертски тим по толку поминато време дал највисока можна експертиза, што обичниот човек не може ни во сон да ја направи, толку напори и потрошени секакви ресурси да се дојде до фантастичното откритие дека виновник за пожарот и живи изгорени пациенти бил - КАБЕЛОТ, каде биле приклучени три апарати и со тоа цела модуларна болница се сторила пепел само за три минути, со неможност за спасување на живи изгорени пациенти!
...ај што не прават нас будали, не е е ни прв, ни последен пат, ај што се избрукаа германските форензичари и експерти им нема оправдување, ама што не се плашат од кармата од починатите недолжни пациенти, е тоа не ми е јасно, до трето колено ќе ги плаќаат гревовите вистинските кривци, ако не излезе целосно вистината на виделина, посебно да се каже точно колку починати пациенти имало...
 
Последно уредено:
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.198
Поени од реакции
5.373
...германскот експертски тим по толку поминато време дал највисока можна експертиза, што обичниот човек не може ни во сон да ја направи, толку напори и потрошени секакви ресурси да се дојде до фантастичното откритие дека виновник за пожарот и живи изгорени пациенти бил - КАБЕЛОТ, каде биле приклучени три апарати и со тоа цела модуларна болница се сторила пепел само за три минути, со неможност за спасување на живи изгорени пациенти!
...ај што не прават нас будали, не е е ни прв, ни последен пат, ај што се избрукаа германските форензичари и експерти им нема оправдување, ама што не се плашат од кармата од починатите недолжни пациенти, е тоа не ми е јасно, до трето колено ќе ги плаќаат гревовите вистинските кривци, ако не излезе целосно вистината на виделина, посебно да се каже точно колку починати пациенти имало...
Не гледам на ова нешто проблематично. Ако е поставено прашањето што е причината они дале одговор, е сеа ако додадеш потпрашање на тоа што уште соодејствувало за катастрофата тогаш добиваш целосна слика. Ќе приклучиш 3 јаки апарати, на нешто што не е предвидено за такво нешто во комбинација со лоша инсталација. Тоа е тоа. Они дале одговор на иницијалната каписла, е сеа треба да се најдат уште одговори за тоа кој потпишал прием на таква модуларна болница без да се проверат сите инсталации, да се постави прашањето дали коридорите за излез во опасност на несреќа се соодветни и слично, дали можеби материјалите за истата се несоодветни. Тоа се се екстра прашања што зависи од методологијата на истражување може но и немора да биднат опфатени. Зависи што се барало од нив. Мое мислење е дека требало целосно до срж да се отиде, е сеа од нив ако е барано само иницијална каписла они дале одговор и тоа е тоа.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.724
Поени од реакции
36.393
Не гледам на ова нешто проблематично. Ако е поставено прашањето што е причината они дале одговор, е сеа ако додадеш потпрашање на тоа што уште соодејствувало за катастрофата тогаш добиваш целосна слика. Ќе приклучиш 3 јаки апарати, на нешто што не е предвидено за такво нешто во комбинација со лоша инсталација. Тоа е тоа. Они дале одговор на иницијалната каписла, е сеа треба да се најдат уште одговори за тоа кој потпишал прием на таква модуларна болница без да се проверат сите инсталации, да се постави прашањето дали коридорите за излез во опасност на несреќа се соодветни и слично, дали можеби материјалите за истата се несоодветни. Тоа се се екстра прашања што зависи од методологијата на истражување може но и немора да биднат опфатени. Зависи што се барало од нив. Мое мислење е дека требало целосно до срж да се отиде, е сеа од нив ако е барано само иницијална каписла они дале одговор и тоа е тоа.
... според тебе никој во домашни услови не направил спој на неисправен, оптоварен кабел, односно ако се случило тоа треба станот да изгори за три минути со се соседни станови, а станарите да изгорат оти кабелот бил крив и инсталацијата, знаеш кога е тоа можно за три минути, ако ѕидовите на тие станови се од гипс картони, па и тогаш прашање дали толку брзо ќе изгорат,
...неисправна вентилација и климатизација на болничките соби во модуларната болница и високо присуство на слободен кислород во просторијата, затворени со решетки прозори и неможност да се евакуират од прозори, модуларна болница без персонал за надзор и обезбедување, за да на крај горењето на цела болница за три минути одговорност за квалитетот на применетиот материјал неогнотпорен, немање противпожарен апарат...тоа е дел како би требало да изгледа една експертиза или извештај од германски експертски тим , а не ,,кабелот е крив,, како да дава мислење дете од градинка, подебилен извештај немам слушнато за таква сериозна работа,
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
... според тебе никој во домашни услови не направил спој на неисправен, оптоварен кабел, односно ако се случило тоа треба станот да изгори за три минути со се соседни станови, а станарите да изгорат оти кабелот бил крив и инсталацијата, знаеш кога е тоа можно за три минути, ако ѕидовите на тие станови се од гипс картони, па и тогаш прашање дали толку брзо ќе изгорат,
...неисправна вентилација и климатизација на болничките соби во модуларната болница и високо присуство на слободен кислород во просторијата, затворени со решетки прозори и неможност да се евакуират од прозори, модуларна болница без персонал за надзор и обезбедување, за да на крај горењето на цела болница за три минути одговорност за квалитетот на применетиот материјал неогнотпорен, немање противпожарен апарат...тоа е дел како би требало да изгледа една експертиза или извештај од германски експертски тим , а не ,,кабелот е крив,, како да дава мислење дете од градинка, подебилен извештај немам слушнато за таква сериозна работа,
Не велат кабелот е крив. Велат пожарот настанал ради шмерц на кабелот. Ако кабел не издржува таква ампеража, не значи дека инсталацијата не издржува. Или бил оштетен. Ваљда сега нашиве треба да испитаат зошто продолжен кабел и зошто од тој квалитет. Друг момент е неисправната градба како неогноотпорните ѕидови на пример или недостаток на систем за гасење пожар...

Sent from my 4047X using Tapatalk
 
Последно уредено:
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.198
Поени од реакции
5.373
... според тебе никој во домашни услови не направил спој на неисправен, оптоварен кабел, односно ако се случило тоа треба станот да изгори за три минути со се соседни станови, а станарите да изгорат оти кабелот бил крив и инсталацијата, знаеш кога е тоа можно за три минути, ако ѕидовите на тие станови се од гипс картони, па и тогаш прашање дали толку брзо ќе изгорат,
...неисправна вентилација и климатизација на болничките соби во модуларната болница и високо присуство на слободен кислород во просторијата, затворени со решетки прозори и неможност да се евакуират од прозори, модуларна болница без персонал за надзор и обезбедување, за да на крај горењето на цела болница за три минути одговорност за квалитетот на применетиот материјал неогнотпорен, немање противпожарен апарат...тоа е дел како би требало да изгледа една експертиза или извештај од германски експертски тим , а не ,,кабелот е крив,, како да дава мислење дете од градинка, подебилен извештај немам слушнато за таква сериозна работа,
Ти пишав дека се работи тука за истражувачка методологија и што им е дадено како задача. Ако задача им било да откријат од што почнала целата приказна дале одговор на прашањето. Не може да очекуваме странци да ни ги решат сите проблеми, а уште помалце сеа да се замараат па што па како па зашто.

Платени се за да одговорат на тоа прашање си завршиле работа. Нашите институции сеа треба да да си направат анализа што можело да бидне подобро направено, за да не дојде до слични хаварии пред се. А потоа треба и да си следува одговор од тие што ја замислиле таква без сите тие неопходни елементи и оние што потпишале при прием дека се е во ред со болницата и ја отвориле.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Одложено е
Процесот влезе во судските лавиринти, и секако, одложен е поради отсуство на дел од обвинетите и е презакажан за нешто повеќе од еден месец, кога повторно ќе биде одложен поради отсуство!

Редно е да се имплементира начелото на судење во разумен рок во кривичното право и да се реформира правосудството налик американскиот систем, каде судењето, целиот процес, ќе заврши за најмногу 10 дена. Таму (најмногу) 10 дена, секој ден, во континуитет, трае процесот со вкрсено испрашување, презентирање на докази, ислушување на сведоци и на крај заокружување на процесот со пресуда. Секако, претходно, обвинителството собира докази. Тука, некои судења траат и повеќе од 5 години, поради одложувања, што е надвор од секој разум.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.111
Поени од реакции
4.298
Погоди шо ...

Брат му на Фатмир Бесими не добил уредна покана :pusigo:
Нееее, туку поштарот не го нашол на домашна адреса...бил у подрум...и ништА не видел и не слушнал.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom