Подобра нафта за автомобил (ЛУКОИЛ vs МАКПЕТРОЛ)

Vanlok

deus ex machina
Според мене Лукоил, особено Екто-Дизел
Лукоил за дизел, со тоа што јас би препорачал еуро-дизел. Возев пола сезона на екто, ама реално не гледам некоја разлика на аутопат, а за градска вожња па ич (1.9 TDI).

Во принцип треба да е истата нафта, само со повеќе адитиви за моќност.
Moжеби екто има повеќе моќ, ама на појаки мотори, со поголема кубикажа.
 

Kadaif

M.D.
Чистиот дизел (поскапиот) низ западните земји има безбојна боја и е проѕирен ко вода пошто е фул синтетик дизел без парафин и по последниот европски стандард кој се менува на неколку години. Поефтината варијанта е да е мешан со 7% биодизел и затоа има жолта боја.
 

Black Hok

CRUISE
Чистиот дизел (поскапиот) низ западните земји има безбојна боја и е проѕирен ко вода пошто е фул синтетик дизел без парафин и по последниот европски стандард кој се менува на неколку години. Поефтината варијанта е да е мешан со 7% биодизел и затоа има жолта боја.
Бутај нека чури па ти..Зелен,плав..Нека има во резервоарот.
На моево ќумбе секаква нафта сум ставал,па шиба..И бензин и турав,да не ми замрзне нафтата.
Факт е дека и Окта и Макпетрол нафтата ја земаат од Грција..Или пак,Лукоил од рафинеријата во Бугарија,и останува третата варијата од Драч,Албаниа..
Како и да е,од Макпетрол или од Лукоил ставање..
Плинот се носи од Русија,Белорусија и најчесто од Србија,Смедерево..Се купува и продава на килограм,а се продава на литар..
Односот е 1:8..Го купува еден килограм,го вади литар и 800..Скоро дупло..
 
Трет пат во 4 месеци ми се затнува бензиската пумпа, трет пат механичарот ми го вади резервоарот и го чисти од кал и од муљ или како да го наречам ѓубрето кое преку горивото завршува внатре. Толку може да искоментирам за квалитетот на нашите бензини. Иначе полнам или од ЛукОил или од Макпетрол.
 

Black Hok

CRUISE
Трет пат во 4 месеци ми се затнува бензиската пумпа, трет пат механичарот ми го вади резервоарот и го чисти од кал и од муљ или како да го наречам ѓубрето кое преку горивото завршува внатре. Толку може да искоментирам за квалитетот на нашите бензини. Иначе полнам или од ЛукОил или од Макпетрол.
Da si go isperes rezervoarot ti najubavo,I sitoto vnatre..
Da go izvadis i ubavo se da cistis.
 

Ron0n

The Mercedes Guy
Трет пат во 4 месеци ми се затнува бензиската пумпа, трет пат механичарот ми го вади резервоарот и го чисти од кал и од муљ или како да го наречам ѓубрето кое преку горивото завршува внатре. Толку може да искоментирам за квалитетот на нашите бензини. Иначе полнам или од ЛукОил или од Макпетрол.
Офтопик: Нека провери механичарот да не имаш некаде оштетено црево па преку него да ти повлекува кал пумпата (така фрливме 2 пумпи и 2 дизни на chevrolet aveo од скинато црево према пумпа). Јесда имаме лошо гориво ама три пати затнување во 4 месеци е премногу.

Онтопик: Полнам од макпетрол, лукоил, окта - распоредени од најчесто према најретко. На други пумпи ми се случувало check engine да се јави и слични глупости и немам многу верба во нив.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Односот е 1:8..Го купува еден килограм,го вади литар и 800..Скоро дупло..
Не се разбирам многу у квалитет на бензини/дизел/плин, ама за овој дел од постот морам да ти искоментирам !

Како може ако се купи кило плин, а се извади литро и 800 милилитри плин (ова со килограми не ми е верно дека така се мери плинот, ама не знам точно и тој дел не го коментирам), односот да биде 1:8 ?
Знаеш шо значи 1:8 ?
Од кило да се извадат 8 литри.

Дај друг пат вакви основни работи не грешете...
Значи у твојава равенка, односот е 1:1,8 !
 

мкд владе

Гостин
Не се разбирам многу у квалитет на бензини/дизел/плин, ама за овој дел од постот морам да ти искоментирам !

Како може ако се купи кило плин, а се извади литро и 800 милилитри плин (ова со килограми не ми е верно дека така се мери плинот, ама не знам точно и тој дел не го коментирам), односот да биде 1:8 ?
Знаеш шо значи 1:8 ?
Од кило да се извадат 8 литри.

Дај друг пат вакви основни работи не грешете...
Значи у твојава равенка, односот е 1:1,8 !
Neubavo se izrazi najverojatno.
1 kg LPG ti e otprilika( a toa otprilika zavisi kolkav e soodnosot pomegju bitan i propan ) 1.8 l LPG
 

Username1

шо е бе?
Макпетрол носат нафта од Грција..
Таа на Лукоил што е,се прави во рафинерија во Бугарија..[DOUBLEPOST=1509648762][/DOUBLEPOST]

Поголема глупост немам прочитано одамна..
Ти работиш во Лукоил Бугарија и лично ја ја правиш таму нафтата?
Ај преиспитај се уште еднаш, да не случајно ја праат у Арачиново некаде?
[DOUBLEPOST=1517775991][/DOUBLEPOST]
,,,ektodizel od Lukoil a Makpetrol za benzinci 100 oktanskiot,,,
100 октански може у некој друг паралелен свет. за овде доволноо ви се 96 октани.
 

Black Hok

CRUISE
Не се разбирам многу у квалитет на бензини/дизел/плин, ама за овој дел од постот морам да ти искоментирам !

Како може ако се купи кило плин, а се извади литро и 800 милилитри плин (ова со килограми не ми е верно дека така се мери плинот, ама не знам точно и тој дел не го коментирам), односот да биде 1:8 ?
Знаеш шо значи 1:8 ?
Од кило да се извадат 8 литри.

Дај друг пат вакви основни работи не грешете...
Значи у твојава равенка, односот е 1:1,8 !
Моја грешка,не се изразив како што треба..Види и мене не ми е баш јасно како и што беше околу килажата и литражата..Значи ти имаш рафинерија,и го продаваш плинот на приватни лица или фирми небитно..Го продаваш на килограм..Идам јас со цистерна и го товарам плинот.
Јас имам склад за плинот,и си имам моја бензинска и го продавам на фирми..Кога го продавам на бензинска,мерната единица е литар знаеш и ти ако имаш возило на плин..Еден литар и еден килограм не е исто..Јас не ја знам точната разлика ама бидејќи плинот има густина поинаку се рачуна.

Јас кога возев плин го меревме на вага,и според неговата густина прорачунававме колку да му наплатиме..
Значи, ја поврзувам цистерната,ја паркирам на вага и товарам 5.000 кг плин,ама на фактурата од Србија односот е 1.8 и од 5.000 кг,излегуваа 9000 литри плин..Кога ќе ги помножиш 5.000 кг плин со 1.8 односот излегуваат 9.000 литри и му наплаќаш 9.000 литри.. Пак ќе повторам, не ми е баш јасно и мене. Али секогаш бев во позитива.
 

мкд владе

Гостин
Моја грешка,не се изразив како што треба..Види и мене не ми е баш јасно како и што беше околу килажата и литражата..Значи ти имаш рафинерија,и го продаваш плинот на приватни лица или фирми небитно..Го продаваш на килограм..Идам јас со цистерна и го товарам плинот.
Јас имам склад за плинот,и си имам моја бензинска и го продавам на фирми..Кога го продавам на бензинска,мерната единица е литар знаеш и ти ако имаш возило на плин..Еден литар и еден килограм не е исто..Јас не ја знам точната разлика ама бидејќи плинот има густина поинаку се рачуна.

Јас кога возев плин го меревме на вага,и според неговата густина прорачунававме колку да му наплатиме..
Значи, ја поврзувам цистерната,ја паркирам на вага и товарам 5.000 кг плин,ама на фактурата од Србија односот е 1.8 и од 5.000 кг,излегуваа 9000 литри плин..Кога ќе ги помножиш 5.000 кг плин со 1.8 односот излегуваат 9.000 литри и му наплаќаш 9.000 литри.. Пак ќе повторам, не ми е баш јасно и мене. Али секогаш бев во позитива.
Mozi zatoa sto kilogram e merka za tezina a litar e merka za volumen :cautious:.
 

Маркетинг

На врв