Подемот на крајната десница во Европа

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Има една интересна работа. Еден македонец од Германија спомна на форумов за изолацијата на богатите кои живеат во хомогени квартови, значи места каде има или 1 процент или воопшто нема негерманци, додека средините со германска средна класа се повеќе мешани, со понагласени верски судири. Слично имаше и од еден босански бегалец израснат во Шведска. Ако богатите гласаат за слободен инфлукс, зошто тогаш истите први се иселуваат од мешани средини или одбиваат мешање со, еве да кажеме, плебовите?
Затоа што луѓето со исти интереси сакаат да се дружат со луѓе со исти интереси.
Да речеме си видел некоја добра женска, но е кафанска пејачка, а ти си работник од 9-5, што мислиш колку ќе си одговарате ? Додека ти работиш, она спие, додека она работи, ти спие.
Друг, пример, ти си сосед со некој што секој викенд со јахтата крстари низ грчките острови. Мислиш тој незнае дека ти му завидуваш и дека едвај чека да го викнеш, од друга страна вие немате ништо заедничко за муабет или интерес, на која основа да те викне ?
Луѓето се групираат врз база на нивните интереси и затоа имаш такви богати квартови
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
Тогаш зошто голем број на француски богаташи кои го пренесуваат својот капитал во Полска, Чешка, Русија итн наведуваат дека тоа го прават поради нестабилноста во Франција со порастот на етничките и верски тензии плус купуваат втор пасош за не дај боже?
абе какви тензии, јебе им се на богаташи за тензии, не ги тангира нив ништо, си идат пошто си имаат даночни олеснувања, евтина работна рака и слични куротресини за "странски инвеститори" ко што дава нашиов патор. бегале од муслиманите, боже господе со паранојава...


Добар антифашист си ти, нели те фаќа срам кога твоите противници и непријатели знаат 10 пати повеќе за тоа што ти наводно го застапуваш од самиот себеси.Чисто контрадикторен си.Прво се исмеваш на работничка класа оти го гласала австрскиот фашист, сега збори дека сите треба да сме еднакви.Друга работа сите антифашисти доаѓале од таа класа која ти предходно ја исплука и испонижи, а тоа е работничката и нешколувана класа.Да има времеплов и да ја кажеш таа реченица пред нив, ќе ти свирнат метак у глава, без око да им трепне.Сам на себе си даваш деманти, зависност у која насока те возиме ние десничарите.
возите вие десничарите, во амбис право. прво, работничка класа и неедуцирана багра се две различни ствари и никад не ја спомнав работничката класа. не се тие два поими исти. второ, дури и да постои релативно поклопување, единствената поента беше дека кога некој е образован, популистичките гадови од екстремната десница не можат да го лажат за да дојдат на власт, плашејќи го од лошите кој-и-да-се што ќе му ја земат работата. затоа еманципација е најбитното нешто за кое се залага левицата, ама вас не ви одговара тоа, вас ви одговара само стравот и омразата кои доаѓаат од незнаењето. треба да сме еднакви, но не сме, а тоа таквите како вас го експлоатираат за да го шират стравот и омразата, наместо да бараат еманципација.


Бенито Мусолини не беше никаков албански борец за слобода.Мусолини има понудено обединета НДМ за Македонија, заедно со Хитлер, ама кој е крив на нашиве дедовци кои се изглупирале и одбиле.Во тие 2 години Македонците ќе ги исчистаа и бугарите и грците, и денес ќе си имавме обединета Македонија, тоа е првата наша историска грешка.Што добивме оти бевме на правата страна на војната, којга повеќе изгубивме отколку добивме, ние сме единствени сојузници кои сами се ослободија без помош на СССР и САД, а у исто време сме единствени што изгубија теротрија.Албанците си го прифатиле Мусолини, си добиле Голема Албанија, кур им дремело што не се на правата страна, иако секогаш во било кој момент Македонците да решиле, ќе си ја добиеле својата НДМ.
што лупаш бе, добивме држава во војната, држава за посебна македонска нација. обединета сакал он, втора бугарска држава под водство на Ванчо Михајлов бугарот, не му било доволно што конечно имаме држава. не примети дека никој никад на Балканот не му успеа националшовинистичкиот сон за голема Србија, Бугарија, Албанија, Грција? изгледа сите изгубиле во втората светска војна а?

Абе тркало едно кога антифашистите од 45-та би можеле да станаат од гроб тебе прв би те стрелале за западњачка декаденција и ЛГБТ пропаганда. Таквите како тебе "борци за демократија" југословенските комунисти ги праќале на Голи Оток камења да кршат.
какви југословенски комунисти бе, кој ги спомна југословенските комунисти? што ме занима мене некој тоталитаристички експеримент пред сто години. ај ако не за советскиот комунизам, или за севернокорејскиот да се расправаме. ало бе, за фашизмот правиме муабет. доста релативизирате, точно се знае по дефиниција што е фашизмот и по дефолт антифашизмот. се утепавте мешање поими овдека, тоталитаризам, троцкизам, болшевизам, слобода на говор, голи оток не знам ти што. фашизам е омраза кон некој поради тоа што е различен, според раса, етничка припадност, религија, сексуална ориентација итн итн. фашизам е привилегија за одредена група луѓе на сметка на други, поради тоа што се родиле по некоја случајност во "правата" боја на кожа, религија и сексуална ориентација. тоа е фашизмот, непријател на индивидуализмот и еднаквите човекови права.

вие сте тие што сте робови на некакви анахрони визии што немаат врска со денешниот контекст. борба за традиционалните вредности на верата и нацијата... која вера бе, прикаски за мали деца и рандом апсурдни правила напишани пред 2000 години од некојси таму, што ми кажува колку пати и со која рака да се крстам или дали да јадам свинско или не, во зависност од тоа која прикаска ја следам. па исти кур ми се фаќа и во ктулху или скиентологија да верувам бе. универзалната етика е веќе етаблирана дисциплина, не ми е потребно библијата или куранот да ми каже што е добро а што е лошо. и да, светињата од нација... абе нацијата како концепт е формирана во 19 век ало, ствари како суверенитет и припадност и идентитет се во постојан флукс. само идиоти како ние србите грците и слични мислат дека се дадени од господ, вечни, старији од амебе, директно поврзани со антиката и што уште не. нацијата е производ на историски околности, и постојано еволуира, како и се друго. со тоа не можете да се соочите, тоа е таа десничарска "традиционалност", ништо повеќе од параван за стравот дека ќе ја изгубите хегемонијата што и онака не сте ја заслужиле, стравот дека комфорот ќе ви биде нарушен. ама еволуцијата на човечката свест не можете да ја запрете, затоа секогаш сте биле губитници и ќе продолжите да бидете.
 
B

Bafra

Гостин
абе какви тензии, јебе им се на богаташи за тензии, не ги тангира нив ништо, си идат пошто си имаат даночни олеснувања, евтина работна рака и слични куротресини за "странски инвеститори" ко што дава нашиов патор. бегале од муслиманите, боже господе со паранојава...возите вие десничарите, во амбис право. прво, работничка класа и неедуцирана багра се две различни ствари и никад не ја спомнав работничката класа. не се тие два поими исти. второ, дури и да постои релативно поклопување, единствената поента беше дека кога некој е образован, популистичките гадови од екстремната десница не можат да го лажат за да дојдат на власт, плашејќи го од лошите кој-и-да-се што ќе му ја земат работата. затоа еманципација е најбитното нешто за кое се залага левицата, ама вас не ви одговара тоа, вас ви одговара само стравот и омразата кои доаѓаат од незнаењето. треба да сме еднакви, но не сме, а тоа таквите како вас го експлоатираат за да го шират стравот и омразата, наместо да бараат еманципација.


што лупаш бе, добивме држава во војната, држава за посебна македонска нација. обединета сакал он, втора бугарска држава под водство на Ванчо Михајлов бугарот, не му било доволно што конечно имаме држава. не примети дека никој никад на Балканот не му успеа националшовинистичкиот сон за голема Србија, Бугарија, Албанија, Грција? изгледа сите изгубиле во втората светска војна а?


какви југословенски комунисти бе, кој ги спомна југословенските комунисти? што ме занима мене некој тоталитаристички експеримент пред сто години. ај ако не за советскиот комунизам, или за севернокорејскиот да се расправаме. ало бе, за фашизмот правиме муабет. доста релативизирате, точно се знае по дефиниција што е фашизмот и по дефолт антифашизмот. се утепавте мешање поими овдека, тоталитаризам, троцкизам, болшевизам, слобода на говор, голи оток не знам ти што. фашизам е омраза кон некој поради тоа што е различен, според раса, етничка припадност, религија, сексуална ориентација итн итн. фашизам е привилегија за одредена група луѓе на сметка на други, поради тоа што се родиле по некоја случајност во "правата" боја на кожа, религија и сексуална ориентација. тоа е фашизмот, непријател на индивидуализмот и еднаквите човекови права.

вие сте тие што сте робови на некакви анахрони визии што немаат врска со денешниот контекст. борба за традиционалните вредности на верата и нацијата... која вера бе, прикаски за мали деца и рандом апсурдни правила напишани пред 2000 години од некојси таму, што ми кажува колку пати и со која рака да се крстам или дали да јадам свинско или не, во зависност од тоа која прикаска ја следам. па исти кур ми се фаќа и во ктулху или скиентологија да верувам бе. универзалната етика е веќе етаблирана дисциплина, не ми е потребно библијата или куранот да ми каже што е добро а што е лошо. и да, светињата од нација... абе нацијата како концепт е формирана во 19 век ало, ствари како суверенитет и припадност и идентитет се во постојан флукс. само идиоти како ние србите грците и слични мислат дека се дадени од господ, вечни, старији од амебе, директно поврзани со антиката и што уште не. нацијата е производ на историски околности, и постојано еволуира, како и се друго. со тоа не можете да се соочите, тоа е таа десничарска "традиционалност", ништо повеќе од параван за стравот дека ќе ја изгубите хегемонијата што и онака не сте ја заслужиле, стравот дека комфорот ќе ви биде нарушен. ама еволуцијата на човечката свест не можете да ја запрете, затоа секогаш сте биле губитници и ќе продолжите да бидете.
Секоја чест (y) за розевите наочари но за жал реалноста е друга

Често го спомнуваш : еволуцијата на човечката свест не можете да ја запрете..
Но како што постои еволуција имаш и обратен процес, а моментално баш тој процес се случува на секое поле кај човечката свест.
Ако не си приметил само декаденција се промовира и форсира

За дел си во право но и спротивната страна за дел е во право :P
Пример:
не треба да мразам педери, ама не треба ни ти да ме убедуваш дека е нормално.
да почитувам дојденец, ама ако не ги почитува правилата и нормите воспоставени од домаќинот на клоци и надвор.
ако некој прави глупи работи оти да не го наречам глуп :D

Feminists and other leftists are useful idiots who serve only to destabilize the society. When the goal is reached, they will be "lined up against the wall".

https://www.youtube.com/watch?v=vLqHv0xgOlc
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
Across Europe, distrust of mainstream political parties is on the rise

Та не е саде десницата. Во земјите најтешко погодени од економската криза крајната левица добива залет. Пример соседна Грција, каде поддршката за Сириза вртоглаво растеше.

upload_2016-5-25_15-36-47.png

Иако, сепак најголем дел од земјите во централна и западна Европа се сведоци на пораст кај десницата. Дури и Шведска:

upload_2016-5-25_15-40-19.png
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
не треба да мразам педери, ама не треба ни ти да ме убедуваш дека е нормално.
да почитувам дојденец, ама ако не ги почитува правилата и нормите воспоставени од домаќинот на клоци и надвор.
ако некој прави глупи работи оти да не го наречам глуп :D
педери или непедери, сите имаат исто право на вработување, мир, безбедност итн. дали е нормално или не, не е битно, никого не повредуваат со тоа што се педери и никој нема право да ги дискриминира, исклучува, тепа, понижува итн. хомосексуалност не е заразна и не се шири меѓу луѓето ако не се репресира. никој не може да стане педер ако го тераш со сила.

правилата и нормите воспоставени од домаќинот се плаќање даноци и почитување јавен ред и мир. тука се работи за закон и право, а не за некакви културни конвенции. ако некој не ги почитува правилата ќе си оди во затвор, ама нема да го спречам воопшто да дојде, пошто можеби ќе направи нешто и пошто ми смета дека оџите пееле гласно.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.840
Поени од реакции
14.207
Ама што го есапам ја западот? Западот и Истокот и Северот и Југот можат до утре да кажуваат приказни и да наметнуваат идеологии кои на крајот од денот се скроз обратни од тоа што претставуваат. Затоа денес имаш левичарски десничари и обратно, имаш фашистички антифашисти и обратно. Не постои идеологија, него интерес за моќ и пари тоа мислам на сите ви е јасно. Емотивната поврзаност према идеологијата што ја гледам кај луѓево на форумов ги прави многу лесно подложни на предмет за искористување за нечии туѓи лични интереси.

Едно прашање, дали легализација на марихуана и геј бракови по дифолт значи дека општеството ќе се даде на дроги и месојадни гзови? Као дека се нелегални сега, народов не пуши трава и не се цепаат у гз?
Двапати те цитирав не ми врати ама нема везе интересни гледишта имаш и држат вода за разлика овој што подржува фашисти, а има аватар од антифа :D

Ти викаш дека не го подржуваш западот, ама не ми делуваш како таков по твоите коментари. Ние како народ само лошо имаме видено од нив, нив не ги интересира како ќе ни биде на нас како народ, само гледаат на нив како ќе им одговара. Убаво си кажа дека постои интерес за моќ и пари, ама тој интерес нас ни штети. Или си со западот или си со истокот нема трета опција, независен не можеш да бидеш. На Балканот Русите немаат скоро никакво влијание, ние сме под контрола на западот(Британија, САД...). Нам ни треба тој што чиј интерес помалку ќе ни наштетува, да не се лажеме кој и да биде штета ќе имаме.

Не сакам да зборам во името на другите ама еве јас на пример немам ништо против педерите и дрогата. Која сака нека се рока, дали у вена дали у гз не ми интересира. Ама имам против кога тоа се промовира 24/7 на телевизија и интернет. Пример во САД хомосексуалците се 3% од популацијата во земјата, а се застапени 100% во медиумите цело време за тоа се збори. Во Русија не ти е забрането да бидеш педер, едноставно е ќути си дупи си. И не се промовира 24/7 по филмови, медиуми и што не. Нема глупости како "gender is social construct", "race is -II-", "masculinity is bad", "housewifes are traitors", "i am a pedophile not a monster" и остали срања.
Традиционалните семејни вредности се на раб на истребување за некоја декада ако продолжи со ова темпо. Да не зборам за моралот и културата.

Сите права ги имаат и се им угодено и се уште не се задоволни, немаат ситка се додека не направат едноумие на испопедерчена(не у тој контекст) нација.

Западот воопшто не е прогресивен, одамна е во регресивна фаза. Многу често забораваат луѓето дека сме дел од природата во која што важи правилото survival of the fittest. Природна селекција ништо повеќе. Белата нација е во изумирање од што е прогресивна. Со ова темпо до 2050 во САД се смета дека белците нема да бидат мнозинство повеќе. Но, мислам дека се буди народот полека, ваљда ќе се свртат работите.
"Прогресивноста" се покажа многу добро во Шведска.

Мене искрено многу ме курчи кога на некој му се гади од народна македонска музика, традиција, носија, оро и останати делови од нашиот фолклор. Не мора да биде неизоставен дел од твојот живот, но доволно е да ја почитуваш. Јас на пример немам некоја посебна љубов кон државата, ама си ја сакам нацијата и културата што ја имаме.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.763
Поени од реакции
24.018
А со Македонија што ќе биде? Знаеш ли како гледа на Македонија секоја крајно десничарска од соседството како Златна Зора или Атака или српските радикали и албанците?

Во 90тите имаше на Балканот такви големи патриоти и крајни десничари како Милошевиќ, Туџман и Изетбеговиќ. Видовме каков просперитет ни донесоа. Од светски играч и европска политичка сила направија неколку полуфункционални и нефункционални "држави", сиромаштија и илјадници гробови со млади луѓе.
Кога почна тие да ги набројуваш, ке те дополнам со Сталин. И тој бил националист.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Левицата е најмногу заслужна за подемот на десницата!Причината за тоа е шо левицата место да се држи до својата матрица тоест да се бори за намалување на јазот мегу богати и сиромашни, да се бори за поголеми работнички права,стана борец за права не гејбојсите и проститутките.Тоа не е случајно.Едноставно левицата им се продаде на големите олигарси и банкари.Затоа и го дефокусираат обичниот народ,од вистинските проблеми како шо се зголемување на плати или поголеми социјални права со гејправата, феминизам и други глупости.Затоа левицета се повеќе ја губи подршката на народот,едноставно нејзината лицемерна игра е прочитана.Замисли еден мегабогаташ како Сорос се преставува себе си како левичар!:cautious:Кој парадокс.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.763
Поени од реакции
24.018
Ниту една пушка не е испукана против Германци, чисто инфромативно.Сите борби се воделе против Република Бугарија , Албанија, чисто да си знаеш.Бугарите дури се повлекле, така да сите реални борби на терен биле исклучиво против Албанија.Подоцна се воделе борби и против НДХ, и тоа е тоа.

Добар антифашист си ти, нели те фаќа срам кога твоите противници и непријатели знаат 10 пати повеќе за тоа што ти наводно го застапуваш од самиот себеси.Чисто контрадикторен си.Прво се исмеваш на работничка класа оти го гласала австрскиот фашист, сега збори дека сите треба да сме еднакви.Друга работа сите антифашисти доаѓале од таа класа која ти предходно ја исплука и испонижи, а тоа е работничката и нешколувана класа.Да има времеплов и да ја кажеш таа реченица пред нив, ќе ти свирнат метак у глава, без око да им трепне.Сам на себе си даваш деманти, зависност у која насока те возиме ние десничарите.

Е тоа е тоа што луѓето неможат да го разберат, Фашизам и нацизам се сосема две различни доктрини на десната политика, исто како што се различни Социализмот и Комунизмот.Ама кој да сфати.

Бенито Мусолини не беше никаков албански борец за слобода.Мусолини има понудено обединета НДМ за Македонија, заедно со Хитлер, ама кој е крив на нашиве дедовци кои се изглупирале и одбиле.Во тие 2 години Македонците ќе ги исчистаа и бугарите и грците, и денес ќе си имавме обединета Македонија, тоа е првата наша историска грешка.Што добивме оти бевме на правата страна на војната, којга повеќе изгубивме отколку добивме, ние сме единствени сојузници кои сами се ослободија без помош на СССР и САД, а у исто време сме единствени што изгубија теротрија.Албанците си го прифатиле Мусолини, си добиле Голема Албанија, кур им дремело што не се на правата страна, иако секогаш во било кој момент Македонците да решиле, ќе си ја добиеле својата НДМ.
Македонците НДМ не ја добиле заради Хитлер и Мусолини. Хитлер заради поддршката од Недиќ и Бугарскиот Цар решил дека повеќе корист ке има од Србит и Бугарите него од нас. Иначе све било средено, само требало Хитлер официјално да потпише. Мусолини не ја подржувал оваа идеја заради интересите на протекторатот голема Албанија врз Македонија.
Единствено Павелиќ инсистирал заради тоа што Ванчо Михајлов му бил десна рака.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.392
Поени од реакции
36.327
Кога почна тие да ги набројуваш, ке те дополнам со Сталин. И тој бил националист.
Сталин нема врска со овие од нашите простори. Милошевиќ бил социјалист и комунист колку што е Груевски патриот.[DOUBLEPOST=1464194527][/DOUBLEPOST]
Левицата е најмногу заслужна за подемот на десницата!Причината за тоа е шо левицата место да се држи до својата матрица тоест да се бори за намалување на јазот мегу богати и сиромашни, да се бори за поголеми работнички права,стана борец за права не гејбојсите и проститутките.Тоа не е случајно.Едноставно левицата им се продаде на големите олигарси и банкари.Затоа и го дефокусираат обичниот народ,од вистинските проблеми како шо се зголемување на плати или поголеми социјални права со гејправата, феминизам и други глупости.Затоа левицета се повеќе ја губи подршката на народот,едноставно нејзината лицемерна игра е прочитана.Замисли еден мегабогаташ како Сорос се преставува себе си како левичар!:cautious:Кој парадокс.
Едни од причините за раст на радикалната десница се економската криза, мигрантската криза и безидејноста на двете традиционални умерени партии лево и десно од центарот. Тие партии последнава декада целосно се изгубија во денешниот свет и по ништо не се разликуваат меѓу себе ниту нудат нови решенија за проблемите на граѓаните.
 
Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.763
Поени од реакции
24.018
абе нацијата како концепт е формирана во 19 век
Овој извадок од постов треба да ти го стават во насловот на правилата ``како не треба да се коментира во подфорум историја``.
Ти да се врати 5- 6 оделение да отвориш некој учебник по историја и да ми кажеш која цивилизација и која држава не била свесна за својата нација.
Ако тебе сорос и тие ``граѓаните на светот`` ти ги предаваат овие срања немора и нас да не труеш тука. Баш до 19 век ,99% од државите не биле повеќе национални правно иако биле реално. У Отоманска Империја да не биле признаени балканските , кавказките и блискоисточните народи !?!?
Имало само 2 графи : прва : мухамеданци и втора кафири и толку. Тоа значи ти и да се сложуваш и да не се сложуваш они те пишале турчин .
 
Последно уредено:
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Сталин нема врска со овие од нашите простори. Милошевиќ бил социјалист и комунист колку што е Груевски патриот.[DOUBLEPOST=1464194527][/DOUBLEPOST]

Едни од причините за раст на радикалната десница се економската криза, мигрантската криза и безидејноста на двете традиционални умерени партии лево и десно од центарот. Тие партии последнава декада целосно се изгубија во денешниот свет и по ништо не се разликуваат меѓу себе ниту нудат нови решенија за проблемите на граѓаните.
Се изгубија себе затоа што ги изгубија своите идеали и им се предадоа на газдите.Значи левицата како идеа и цел секогаш треба да ја има борбата за еднаквост ,тоест намалување на јазот мегу богатите и сиромашните,тоест работничката класа.А сега шо се дешава.Левицата мутира во либералпрогресивизм кој има за цел да ги уништи моралните вредности и да наметни некој нови.Работничките права не им се воопшто во агендата затоа шо им се продадоја на мегакапиталистите,па од таа причина обичниот човек нема веќе доверба во левицата,за жал.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.763
Поени од реакции
24.018
Јас на пример немам некоја посебна љубов кон државата, ама си ја сакам нацијата и културата што ја имаме.
Кон државта како правна единка во никој случај но кон татковината секако ;)
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom