Поделба на имот после развод

Член од
7 јуни 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здрави,

Ке се обидам на кратко да го објаснам мојот пробле а воедно и моето прашањеСо мажот сме пред развод и имаме дете (14) год а шанса за помирување не постои никакваЖивееме во куќата на таткото и мајката на сопругот на чије име и е имотот.Но во текот на бракот на таа куќа се направи и доградба,Сега свекорот и свекрвата сакаат да го препишат имототна синот а тој сака да го префрли на неговата сестра со цел да даде дел при и ден развод.
Прашањето би било следно:
Дали јас или детето имаме право на дел од имотот после препишувањето на име на сопругот кој е направен во текот на бракот а е под име на свекорот и дали може истиототкако имотот ке му биде даден како поклон може слободно да го препише на сестрата а детето или јас да останеме без ништо?
Ви благодарам и ке ве замолам за мислење или совет.

Поздрав
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.380
Поени од реакции
3.695
Некако конфузни ти се објаснувањата. Зошто таткото ќе го препишува (препис важи после смртта) на синот, а овој ќе го префрла на сестрата? Зарем не е поедноставно да го подарат имотот директно на ќерката?
Инаку ситуацијата е замрсена. Во доградениот дел можеби (повторувам, МОЖЕБИ) имаш право на еден дел, ама тука се битни многу фактори. Кој доградувал? Таткото или синот? Кој инвестирал? Многу непознати во една равенка.
 
Член од
7 јуни 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Некако конфузни ти се објаснувањата. Зошто таткото ќе го препишува (препис важи после смртта) на синот, а овој ќе го префрла на сестрата? Зарем не е поедноставно да го подарат имотот директно на ќерката?
Инаку ситуацијата е замрсена. Во доградениот дел можеби (повторувам, МОЖЕБИ) имаш право на еден дел, ама тука се битни многу фактори. Кој доградувал? Таткото или синот? Кој инвестирал? Многу непознати во една равенка.
Значи таткото сака да го препише имотот преку тестамент на синот.А доградбата кој е правена ја прават синот и снаата со нивни лични средства.Синот сака да го префрли имотот на сестрата за да во случај на развод не даде ништо на сопругата.
 
Последно уредено:
Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.469
Поени од реакции
2.129
Ако сте инвесирале заедно пресметај колку квадрати се доградени откако сте стапиле во брак, поделиго на два и помножи по цена на квадрат во градот каде што си. Побарај ја таа сума при бракоразводната постапка и крај. Шо ќе ти значи ако имаш една соба во таква куќа?
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
24.495
Поени од реакции
36.779
Развод се прави за да тргне секој по свој пат, а ова расправање за собички и доградби е само комплицирање и правење проблеми за реално безвредни работи. Како што ти кажаа и погоре, побарај си некаква парична оштета, колку можеш да извлечеш, заврши со тоа и живеј си го животот.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.380
Поени од реакции
3.695
Значи таткото сака да го препише имотот преку тестамент на синот.А доградбата кој е правена ја прават синот и снаата со нивни лични средства.Синот сака да го префрли имотот на сестрата за да во случај на развод не даде ништо на сопругата.
Ако има докази дека доградбата ја вршат синот и снаата, тогаш снаата има право на половина од таа доградба. Но ако живееле во заедница со свекорот и свекрвата, тогаш и тие имаат дел. Затоа велам дека има многу непознати.
Синот не ќе може да го префрли делот на сестрата. Ако таткото го препишува преку тестамент, тогаш додека тој е жив, тестаментот нема правно дејство. Значи дека тој дел засега е во мирување, но тука снаата нема никакво побарување. Прашање е дали може да се докаже кој и како ја извршил доградбата. Ако може да се докаже дека тоа е направено после стапување во брак, без потпис на снаата не може да се изврши продажба (или подарок, сеедно).
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
7.187
Поени од реакции
4.214
Ако има докази дека доградбата ја вршат синот и снаата, тогаш снаата има право на половина од таа доградба. Но ако живееле во заедница со свекорот и свекрвата, тогаш и тие имаат дел. Затоа велам дека има многу непознати.
Синот не ќе може да го префрли делот на сестрата. Ако таткото го препишува преку тестамент, тогаш додека тој е жив, тестаментот нема правно дејство. Значи дека тој дел засега е во мирување, но тука снаата нема никакво побарување. Прашање е дали може да се докаже кој и како ја извршил доградбата. Ако може да се докаже дека тоа е направено после стапување во брак, без потпис на снаата не може да се изврши продажба (или подарок, сеедно).
Да додам дека татко на дете или мајка, не е битно значи, не може да подарува ништо на друг член, додека има малолетно дете, оти по автоматизам дететото мора да добие идеална половина од имотот или станот што го делат. Секој судија или нотар го знае ова.
 
На врв Bottom