Јас лани прв пат припремив и пробав полжави, се изненадив колку се вкусни, нема ама баш никаков непријатен мирис напротив многу се вкусни и мислам дека секому би му се допаднале ако не му се каже дека се полжави.
Лани ги спремив без да ги прегладнам или нахранам со чиста храна како лозов лист, зелка, марула, тоа го видов откако ги спремив и ги изедов. Денеска собрав едно 5-6 кила и сега ги ставив во гајба на суво да се прочистат односно да излезе прљаштината со што се хранеле некои предлагаат 3-4 дена други од 7 до 10, јас планирам да ги оставам барем 5-7 дена па потоа ќе ги спремам.
Инаку спремањето не е ништо посебно се варат во 2 води се чистат од куќарката се јаде се само цревата се фрлаат потоа се варат уште неколку часа за да убаово се разварат откако убаво ќе се сварат може да ги приремите како сакате, има безброј рецепти, сакате запржени, во манџичка, на скара баш како сакате, јас сакам да доминира вкусот на полжавот и не сакам да им додавам многу интензивни зеленчуци, можеби најдобра варијанта би било на ќумур на скара или на плотна, или пак запржени со лукче сепак тоа е веќе избор на вкусови.