Повредени Македонски војници во Авганистан

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Среќа што не се повредени!

Инаку не внесуваат во ЕУ-НАТО, тоа прават во Авганистан.
 
S

smart ass

Гостин
добро е што не е трагично.

незнам каков осама каква ал каеда ,американците се во афганистан за свои лични интереси, доколку нема корист зошто америка би се борила против тероризмот?.Во играк добиваат нафта а во авганистан шверцуваат грога потоа го трошат оружјето.Знам дека од Баграм полетуваат по неколку бомбардери секој ден кои несмеат да слетат со бомби и мора да ги фрлат а една бомба вреди милиони, замисли каков профит имаат компаниите за оружје.Ниеден претседател во америка несмее да ги заврши војните ,без нив америка би била многу по сиромашна земја.
Ti sto mislis zosto????......razmisli malku sto napisa


Nema da dolzam,,,, sreka sto pominale nasive so polesni povredi.......i kako graganin na Makedonija podrzuvam ucestvo na nasata armija vo megunarodni mirovni misii:toe:
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Како шо реков во една друга тема,за тоа биле платени и толку иако тогаш се живо ме напагаше си стојам на ставот платенисе да гинат не само да зимаат високи плати
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.125
Поени од реакции
17.913
vie uste veruvate vo Al Kaeda i opasnite talibanci a? :pos2::pos2::pos2:

Amerite se tamo cisti okupatori a i nie so niv

Ал каеда и самите Талибанци, како и повеќето муслимански радикали, се целосно финансирани од Саудиска арабија. Wanna be муслиманска империја, Саудиска арабија е центарот.

Втор играч е недооформената држава Пакистан, полна со гранични проблеми, диктаторство, корупција и големиот број на народи, воената елита се надеваше дека ќе ги спои муслиманството за да имаат заедничка држава. Затоа војската ги поттикнуваше муслиманските закони и однесување.

Третиот проблем е Иран, различен тип на муслиманство и тоа целосно го користи за да биде центар на Шиитите.

САД само ги користеа сите овие проблеми со финтата подели, па владеј, она што го правеше Британија неколку векови.

Е сега дали се заебаа или работите му се под контрола, тоа допрва ќе го видиме.
 
Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
sekoe rabotno mesto e rizicno po zdravjeto i zivotot na rabotnikot ..pa taka e i so vojnicite toa im e rabota .....e zasto se tamo i za kogo ?
Na poslednata anketa na prasanjeto"Dali ste za vlez na Makedonija vo NATO"...procentot
e 98% koj odgovorile so..... da.
 

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
Ti sto mislis zosto????......razmisli malku sto napisa


Nema da dolzam,,,, sreka sto pominale nasive so polesni povredi.......i kako graganin na Makedonija podrzuvam ucestvo na nasata armija vo megunarodni mirovni misii:toe:
Пишувај кирилица и те молам објасни ми зошто америка се бори против тероризмот ? Зошто не се бори и русија и кина кои се доста силни држави?
 
B

Borg_Drone

Гостин
Пишувај кирилица и те молам објасни ми зошто америка се бори против тероризмот ? Зошто не се бори и русија и кина кои се доста силни држави?
Па Русија малку ли беше во Авганистан??
 

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Пишувај кирилица и те молам објасни ми зошто америка се бори против тероризмот ? Зошто не се бори и русија и кина кои се доста силни држави?
Без соработка на Русија, интервенцијата во Афганистан би била многу покомплицирана. Пред се на логистиката мислам.
Пред 2001 имаше прелевање на Талибанци од Афганистан во Таџикистан и успешна интервенција на Русија. Веќе го коментирав ова во друга тема.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.274
Оф топик постов е во суштината на нашето присутво (како сојузници на САД), во Афганистан и Ирак.

-Факт е дека исламскиот екстремизам низ светов е финансиран од богатата Саудиска Арабија, преку разни канали, најчесто преку наводно хуманитарни организации (Ел Хилал и слични), но и по други канали. Со тоа тие (богатите Саудијци), себе си се промовираат како наводно најголеми подржувачи, одржувачи, ширачи на Исламот и Муслиманите.

-Факт е дека тој исламски екстремизам ги пројавува/представува САД (и Израел), како свој најголем непријател, кој треба да се уништи. за ова не треба многу објаснување, така е.

-Факт е дека САД ангажираат/придвижуваат огромни средства (разна индустрија, армија, информатика...), за борба против тој исламски екстремизам (по 9/11 - ептен валидна мета).

-Факт е дека најголемиот сојузник на САД, на Блискиот Исток, покрај Израел е Саудиска Арабија. Бушовиот клан и остатокот од нафташкото лоби имаат средби со Саудијските шеици, на daily basis и ред други општопознати факти кои одат во прилог на државното сојузништво, меѓу кои и бизнис и личните врски помеѓу елитите на двете земји.


Сега, очигледно е дека овде некој го влече целиот свет за нос.
Ако Саудијските ултра-богати Вехабисти се толку eager да им помогнат на Муслиманите по светов, што не го направат тоа веднаш!
Со нивните пари, моќ и влијание можат земјите од Мароко до Индонезија, да ги напрааат за една година рај на земјата, на ниво на Еу (без претерување, до толку се богати). Целата таа беда во Субсахарска муслиманска Африка и на други места би ја снемало веднаш.
Но не. Не смее на пример, Муслиманот од Мауританија да биде богат и образован, туку материјално и духовно беден за да биде лесно изманипулиран. Тие (Саудите) практично го финансираат неговото претворање во легална мета, валиден непријател на САД. Тоа е една голема маса народ претворена во потенцијална опасност за националната безбедност на САД. За тоа богами, ќе треба ангажман на целата економија на САД. Раздвижување на воената, нафтената и други индустриски гранки...
Не треба да бидеш многу паметен у ствари, да видиш во суштина, за кого работат Талибаните, Ал-Каеда и сите оние кои се финансирани, просто кажано, да промовираат религијска нетолеранција кон останатите религии (дечките ги има насекаде, и во Македонија, и на форумов, уште малку и во нашите домови...).
Сето тоа му нанесува голема штета на Исламот, а неговата суштина е антиисламска.

Додатен плус за Саудите во оваа ситуација е (се надеваат) нивна конечна превласт над остатокот од (континуирано уништуваниот) исламски свет. Што во крајна линија на светски рамки би се свело на еден Исламски свет, една Европа, Една Америка, обедината Африка и уште две три земји. Краен стадиум на Глобализацијата со Светска влада не се далеку од тоа.
Сите муслимански земји кои дигаат глава во својот сопствен идентитет и посебност, надвор од саудискиот чадор, се на пат да исчезнат. Иран е веќе опколен, Гадафи ја наведна главата, револуционерен Ирак не постои.. освен Турција не гледам друга сила што ќе има шанси да опстои, во исламскиот свет, независна од Саудиска Арабија.
 

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Во целата оваа анализа нешто фали. САД се енергетски зависни а со тоа и зависни од нафтата на Саудиска Арабија. Затоа и го толерираат тамошниот режим. Но, веќе преземаат мерки да ја намалат ваквата зависност. Програми за замена на старите автомобили со нови, за што се издвојуваат средства од буџетот. Инвестирање во нови наоѓалишта.
А дека со војна ќе се раздвижела нивната индустрија????? Војната е скапа работа пред се за САД. Со исклучок на воената индустрија нема придобивки од војна. Нема новосоздадена вредност. Буџетот на армијата ги јаде парите од буџетот, кои што би се употербиле многу попродуктивно. Но тероризмот е приоритет.
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Точно не сме членка заради политика но никој не може да му го одземе задоволството на Македонскиот војник кога цел свет ја признава неговата способност.
Еве зошто тие војници се таму за Македонија.

Македонските војници во Авганистан дирекно асистирале во запирањето на бомбашот самоубиец





Македонските војници во Авганистан дирекно асистирале во запирањето на бомбашот самоубиец и го спречиле да направи поголема штета, велат од мировната мисија ИСАФ во Авганистан. Од ИСАФ велат дека не можеле да се посакаат подобри перформанси од оние што утрово ги покажале македонските мировници, кои се задолжени за обезбедувањето на седиштето на меѓународната мировна мисија пред кое се случи бомбашкиот напад.

- Околу 8:30 утрово имавме бомбаш самоубиец, кој излезе дека е бомбаш самоубиец, во автомобил кој експлодира пред седиштето на ИСАФ. Македонските безбедносни сили се едни од главните сили кои ги штитат сите внатре во седиштето и направија извонредна работа пред инцидентот, а исто така и за средување на последиците. Без нивната заштита на повеќе нивоа инцидентот можеше да биде многу полош. Македонските безбедносни сили се целосно одлични. Не може да се бара подобро достигнување од нивното утрово, изјави портпаролот на ИСАФ, Вејн Шенкс.
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=52231

На линкот има и видео со оргиналната изјава на портпаролот каде ги ословува Macedonian.

Е ова е тоа што Караманлис и бабата никогаш нема да можат да ни го одземат...
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Abe kuznajt vo koj kos se krijat makedonskite vojnici,kako moze do sega site drzavi sto se vo Avganistan i vo Irak naj malku barem 1 vojnik imat daeno zrtva, kaj site ginat vojnici samo Makedonija nema dadeno nitu edna zrtva,kuznajt sto pravat tamu dali cistat tenkovi ili nesto drugo toa neznam:toe:
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Да имаше му*а ке одеше да провериш.Тенкови чистеле...ццц..
Немаат жртви оти знаат да се пазат и за разлика од некои плачи пи8ки ко Атињаниве помирисале барут.А ти мало кога не знаеш и не разбираш подобро би ти било да не шлапаш глупости.Поглуп коментар не можеше да дадеш стварно.
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Да имаш муда ке одиш да провериш.Тенкови чистеле...ццц..
Немаат жртви оти знаат да се пазат и за разлика од некои плачи пи8ки ко Атињаниве помирисале барут.А ти мало кога не знаеш и не разбираш подобро би ти било да не шлапаш глупости.Поглуп коментар не можеше да дадеш стварно.

Dobro be sto se palis odma,ne rekov nisto loso,tuku me interesira kako moze do sega nitu edna zrtva da nemame, daj BOZE i taka da prodolzi,znaci nasive vojnici bile superiorni amerikancite i NATO vojnicite mozat voda da im nosat na ARM:toe:
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Abe kuznajt vo koj kos se krijat makedonskite vojnici,kako moze do sega site drzavi sto se vo Avganistan i vo Irak naj malku barem 1 vojnik imat daeno zrtva, kaj site ginat vojnici samo Makedonija nema dadeno nitu edna zrtva,kuznajt sto pravat tamu dali cistat tenkovi ili nesto drugo toa neznam:toe:
ако не знаеш шо праат таму прашај ...
некој тука знае и ќе ти каже ...
во кој ќош се криеле ц ц ц :tapp::tapp:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom