Повраток на средства од банкротирана банка? (Еуростандард банка)

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.760
Поени од реакции
1.452
Баба ми е 87 години така да оваа задача стигна до мене, за жал.

Имала сметка во банката, не се знае колку пари, али најверојатно околу 500 евра.

Колку што се сеќавам имаше некаква процедура за да се повратат овие пари со државна помош.

Ако може некој да ме насочи во правилна насока би му бил благодарен.

Благодарам однапред!
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.962
Поени од реакции
37.579

Фондот за осигурување депозити од утре треба да почне со исплата на обесштетувањето на осигурениот износ на депонентите на Еуростандард банка до законски утврдениот максимален износ од 1.850.889 денари.


Исплатата ќе се извршува преку Комеријална банка, НЛБ Банка, Стопанска банка АД Скопје и Халкбанк.


Според информацијата од Фондот, во Комерцијална банка ќе бидат обесштетени депонентите чие презиме почнува а буквите А, Б, В, Г и Д, преку НЛБ Банка ќе бидат обесштетени оние чии презимиња почнуваат на буквите Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ, И, Ј, К, Л и Љ, на депонентите на кои им почнува презимето на М, Н, Њ, О, П и Р ќе се исплаќаат во експозитурите на Стопанска банка АД Скопје на целата територија и депоненетите со презимиња на буквите од С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ и Ш ќе се исплаќаат во експозитурите на “Халкбанк” АД.
 

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.353
Поени од реакции
7.289
Секој депонент ќе има на располагање 36 месеци, односно три години од денот на почеток на исплатата, за кога ќе биде во можност да го оствари своето право на обесштетување во банките-исплатувачи.
Обесштeтувањето на депонентите од Еуростандард почна на 15.09.2020 година.

По истекот на овој временски период (3 години), депонентите односно нивните наследници кои од различни причини не можеле да го остварат своето право на обесштетување во банките – исплатувачи, исплатата на обесштетување ќе може да ја остварат преку Фондот за осигурување на депозити кој ќе обезбеди обесштетување независно од тоа кога депонентот ќе достави барање за остварување на своето право на обесштетување.

е-адресата: info@fodsk.org.mk или на телефонските броеви: 02/ 3235-730 и 02/3235-735.
ФОНД ЗА ОСИГУРУВАЊЕ НА ДЕПОЗИТИ
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.608
Поени од реакции
15.410
Обесштeтувањето на депонентите од Еуростандард банка почнува утре
Тим 24 14.09.2020 1859
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
811
Поени од реакции
1.291
Требало уште 10 години да почека баба ти. Пропаднале ти парите пријателе. Земале ти ги.. И онака одвај чекат да ти ги земат...
Да имаш пари на банка а да не знаеш колку имаш... Лудница.
 
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.760
Поени од реакции
1.452
Требало уште 10 години да почека баба ти. Пропаднале ти парите пријателе. Земале ти ги.. И онака одвај чекат да ти ги земат...
Да имаш пари на банка а да не знаеш колку имаш... Лудница.
Тоа е кога си имаш работа со 87 години човек
 

Kajgana Shop

На врв Bottom