Пловдив - градот на седумте ридови/Plovdiv - the city of the seven hills

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Пловдив е вториот по големина град во Бугарија со население од околу 348 000 жители. Прогласен за најстаро сеуште населено место во Европа и петти најстар град во светот - 5 500 - 6 000 г. пр. Хр .Има многу остатоци од разни епохи.
Градот е важен економски, транспортен и културен центар - 9 университета , 3 театри , опера , филхармониja .

1.jpg

1-2-1170x658.jpg

9.jpg

5.jpg

17.jpg

000.jpg

00.jpg

0.jpg

02.jpg

04.jpg

12.jpg

16.jpg

23.jpg

33.jpg

36.jpg

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Епископска базилика Филипополис.

По 30 години ископувања и 4 години реставрација, конзервација и изградба, изложбата на Епископската базилика во Пловдив е веке готова .
Неколку факти: Базиликата била една од првите изградени во Европа по легализацијата на христијанството. Проценет датум на изградба помеѓу 315-325 година н.е. Импресивни се и димензиите на самата зграда - ширина 36 и долга 90 м. Највредни се мозаиците пронајдени во два слоја и со вкупна површина од 2100 квадратни метри.
Basilica-Philippopol-3.png

Проект

Basilica-2.jpg

Basilica-3.jpg

Basilica-4.jpg

И веке готовата експозициja.
656567.jpg

б1..jpeg

б.jpg

б1.jpg

б..jpg

б3.jpg

б2.jpg

б4.jpg

б7.jpg

б5.jpg

б6.jpg

б8.jpg

б9.jpg

б10.jpg

б12.jpg

б13.jpg

Член од
7 април 2015
Мислења
2.855
Поени од реакции
1.735
За жал и во Бугарија се случува истото како останатите земји во Европа, Софија (исто така многу стар град скоро како Пловдив) има 1.7милиони, вториот најголем град 300 илјади. Колку и да е убав Пловдив не може да се мери со Софија која е единствена метропола на Балканот во вистинска смисла на зборот.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
За жал и во Бугарија се случува истото како останатите земји во Европа, Софија (исто така многу стар град скоро како Пловдив) има 1.7милиони, вториот најголем град 300 илјади. Колку и да е убав Пловдив не може да се мери со Софија која е единствена метропола на Балканот во вистинска смисла на зборот.
Софиja нема 1,7 милиона ,населението варира околу 1,3 милиона .
Пред 2-3 години за време на археолошки ископувања беа откриени бронзени садови и предмети на околу 6000 години, така да - стара е Софиja.
Лично на мене , како атмосфера и чувство, повеќе ми се допаѓа Пловдив, но ова е субјективно.
Автоматски споено мислење:

Отново епископската базилика...
б14.jpg

б11.jpg

б17.jpg

б16.jpg

б18.jpg

656560.jpg

б2..jpeg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: SNM
Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
Зашто? Македонци живеат таму?
Ха ха - прав си, има голем број на македонци, вклучително и од Егејска Македонија, еден голем дел мигрирале во Бугарија и во Пловдив, поточно во квартот Кичук Париж и Беломорски (Егејски, на нашки). Но, не сериозно, луѓето во Пловдив се далеку поразлични од оние во Софија или неколкуте трола на форум што ги имаме.
Па не мора точно да значи дека критериум за тоа дали некој град е добар за живеење и дали е убав е бројот на жители, односно населението. Државата во која живееме ни наметна такво мислење, затоа што реално кај нас живот од Скопје надвор речиси и да не постои, но во другите земји не е така, а и верувај ми Пловдив е многу различен и добар град, всушност, најголем доказ за тоа се и огромниот број на студенти и странци, кои остануваат и продолжуваат да живеат во овој град. Работа, само мртов човек не може да најде. Како што пловдивчани милуваат да кажат „Најубавото нешто во Софија е знакот за Пловдив“. Инаку, верувам дека реалната бројка на жители би требало да се гледа „Plovdiv Province population“, која што е околу 700 000 -- тоа ги вклучува сите населени места околу Пловдив, кои се на 5-10 км од градот, нешто како населба Илинден што е во Скопје. Јас лично во Софија никогаш не би живеел, ми пречи огромниот град, ми пречи метежот, ми пречи тоа да патувам од едниот до другиот крај 2-3 часа (да ми се случувало и 3 часа да патувам од една до друга населба). Пловдив од друга страна, е „идеален“ во тој поглед, доволно голем и богат со разно-разна содржина за никогаш да не ти биде досадно (без разлика на годините), а не е преголем. :)

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Пловдив + Асеновград (кој практично е како негов квартал / satellite city на 20 мин.) + Пазарджик вкупно е околу 500 хил. души. Инаку, мислам дека Пловдив можеше да биде чудна метропола, ако беше определен за столица на Б'лгарија.

Има сите дадености - многу големо и богато културно и историско наследство, вкл. од античкиот период, разположен на низина со сравнително голема река, истовременно со неколко ридови и во подножијата на Родопа планина.

Можеше да има многу добри изгледи. Ке бидеше един од нај убавите и омилени метрополи во тој дел на Европа.

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Пловдивска област (со Асеновград, без Пазардџик) е 700 000.
Така е, но Пловдивска област е доста голема како територија. Например Карлово е прилично оддалечен од Пловдив (на 50 км.), иако влегува во рамките на Пловдивска област, додека Пазарджик кој е на 35 км. не попагја во оваа област.

Практично населението на функционалната урабнистичка зона на Пловдив, така да речем, е околу 500 хил. души.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.339
Поени од реакции
13.323
Грекрасен фракиски град,со прекрасни граѓани,огромно културно и историско наследство од Филип Македонски и Јустинијан Први.
Пловдив и Варна,секогаш со задоволство се враќам таму каде имам многу прекрасни другари! Вистински Бугари!

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Rim e gradot na 7 ridovi, daj bidete malce pokreativni i izmislete nesto vase.
E и ,што да напраиме кога и Пловдив е изграден на 7 ридови како Рим . Се пак Пловдив е постар од Рим.:) Plus ova Rim e izvesten kako VECHNIOT GRAD ,darling.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom