- Член од
- 14 февруари 2010
- Мислења
- 264
- Поени од реакции
- 52
Исто така е важно да се каже дека По е зачетник на нови жанрови во литературата како на пример детективскиот расказ дури и рана појава на научна фантстика.
Пишав погоре дека „Маската на црвената смрт“ ја има во издание на Темплум, но тоа издание е одамна распродадено, па освен на старо не знам дали може да се најде поинаку. Ѓурѓа исто така имаат некој избор раскази, заедно со есејот „Филозофија на композицијата“ ама ептен минимално е тоа. Најдобро е на англиски да ги бараш, на саем имаше добри изданија, со црни корици и црвени букви (морбидност плус), само не се сеќавам од која издавачка куќа беше.Дечки да ве прашам овие краткиве дела од Едгар Алан По каде може да се најдат, да не има некое издание со сите такви дела собрани. Од нет знам дека има се, но ме интересираше тука негде во близина дали има.
Несериозен добар дел спомна од дејноста на По, а ми делува дека ги читал на англиски.
Иначе само Авантурите на Гордон Пим ја имам читано, па не сум баш компетентен за да дадам конструктивно мислење за дејноста на Едгар Алан По.
Јас имам едно издание на Нови Албатрос од 1985 година, на српски јазик, во кое има неколку песни и неколку раскази. Мислам дека имаше уште едно издание од расказите на По на српски, кое беше покомплетно од ова што го имам. На македонски не знам дали се преведени и собрани сите раскази.Дечки да ве прашам овие краткиве дела од Едгар Алан По каде може да се најдат, да не има некое издание со сите такви дела собрани. Од нет знам дека има се, но ме интересираше тука негде во близина дали има.
Несериозен добар дел спомна од дејноста на По, а ми делува дека ги читал на англиски.
Иначе само Авантурите на Гордон Пим ја имам читано, па не сум баш компетентен за да дадам конструктивно мислење за дејноста на Едгар Алан По.
Како не го видов тоа издание на саем Ако ти падне во очи од која издавачка куќа е или каде го има, известиНајдобро е на англиски да ги бараш, на саем имаше добри изданија, со црни корици и црвени букви (морбидност плус), само не се сеќавам од која издавачка куќа беше.
Кажи ни повеќе за романот, баш тоа и го потенцирав во претходниот пост.
Во Англиски Центар имаш збирки раскази и поезијаДечки да ве прашам овие краткиве дела од Едгар Алан По каде може да се најдат, да не има некое издание со сите такви дела собрани. Од нет знам дека има се, но ме интересираше тука негде во близина дали има.
Оф топик си.Мислев да прочитам некоја негова книга пошо ми го фалеле и имаше и доста интересни колумни, но после колумните со атеистите и месарот нема шанси. Тоа не се простува.
Ако сакав да те избркам ќе ти го избришев мислењето без никаков коментар, полицајски.Не сум офтопик, во првиот пост на темата пишува
Али некој има желба да биде полицаец и да ги избрка и малкуте луѓе кои во подфорумов барем малку се интересираат од литература и умеат да прават разлика помеѓу Кафка и билтен со утакмици. Нема проблем, се прифаќа и тоа.
И да сега сум офтопик. Кога веќе ме оптужи барем да не е за џабе.