Има некој упатен во процедурата што треба да се среди за домашно пиво да се пушти во продажба? Гледам почнаа да продаваат по кафичи крафт локални пива. Претпоставувам треба да се има фирма, да се аплицира во агенција за храна итн итн., ама ова се само претпоставки. Има некој што ја знае процедурата?
Не ја знам постапката, ама покрај тоа со УЈП или економија (мислам дека економија е надлежна за акцизите, ама не сум 100% сигурен) претпоставувам дека треба и некаква дозвола/одобрение од Агенција за храна и ветеринарство, зошто мора да има некој начин да се провери дека тоа што ќе се пушта во промет е безбедно за конзумирање.
Лашко што се продава на наш пазар е произведено во Скопска пивара.
Има матно Лашко, солиден квалитет, меѓутоа не би они да го увезат овде. Некои безвезни политики тера пивара.
Крали Марко е типична македонска приказна. Во почетокот имаа порафиниран пристап, поинтензивен екстракт, а со тоа и целиот вкус на пивото подолго траеше во уста, а и поевтино беше доста, за после свесно (според мене) да се импровизира со ретчење и поевтинување на производството. Претпоставувам дека и пазарот создава такво упропастување "не праи пиво што ќе кошта 60 денари, кој ќе ти го пие"... со таков пристап, тие што пиеме пиво од кеиф, ќе паѓаме во несвест на странски брендови уште долго време.
Автоматски споено мислење:
Да, супер. Дека е лесно, не се пие едно, 122 денари во кит-го. Ту мач некако.
Да, правам редовно, пишував и претходно на темава. Искрено, немам намера никогаш да го продавам, правам по 30тина литри на 2 месеци, чисто за да експериментирам и да пиеме со другарите, ама стварно ме интересира процесот за од дома од кујна да завршам во некоја биртија.
ми беше чудно дека спомна за претурање од крали марко , шо не е возможно заради ферментацијата заради тоа препрашав.
Мислам дека пред некоја година направија некои олеснувања за мали производители на пиво, вино и слични нискоалкохолни пијалоци.
Овде вика 4 ден ако на 1 литар имаш 1%. Значи на пиво со 4% алкохол тоа би било околу 16 ден по литар акциза. Барем така го разбирам ја
Ама ако се држиш во категорија под 50.000 литри годишно, според законов, би платил 50% од тоа или 8 денари за литар пиво со 4% алкохол, или по шише од 0.5л = 4 денари.
ми беше чудно дека спомна за претурање од крали марко , шо не е возможно заради ферментацијата заради тоа препрашав.
Мислам дека пред некоја година направија некои олеснувања за мали производители на пиво, вино и слични нискоалкохолни пијалоци.
Овде вика 4 ден ако на 1 литар имаш 1%. Значи на пиво со 4% алкохол тоа би било околу 16 ден по литар акциза. Барем така го разбирам ја
Ама ако се држиш во категорија под 50.000 литри годишно, според законов, би платил 50% од тоа или 8 денари за литар пиво со 4% алкохол, или по шише од 0.5л = 4 денари. Прегледај го приврзокот 294409
Да сумирам, ова би биле чекорите:
1. Отвораш фирма, приватно лице не може да го прави ако добро сфатив.
2. Во царина бркаш документи за да платиш акциза на секое произведено литро.
3. Во агенција за храна аплицираш за да имаш дозвола за пласирање на производот на пазар.
Да сумирам, ова би биле чекорите:
1. Отвораш фирма, приватно лице не може да го прави ако добро сфатив.
2. Во царина бркаш документи за да платиш акциза на секое произведено литро.
3. Во агенција за храна аплицираш за да имаш дозвола за пласирање на производот на пазар.
ех да беше толку лесно само. Еве ти што треба да доставиш за акцизата.
Кон уредно и целосно пополнетиот образец АК-01 се приложуваат следните прилози:
Нацрт на акцизен склад, скица на околината и технички опис на просториите за предвидените акцизни складови.
Решение за минимални технички услови кои треба да ги исполнува акцизниот склад (Министерство за економија), Решение за минимални хигиенско-санитарни услови на акцизниот склад (Министерство за здравство), Решение за исполнети мерки,нормативи и стандарди за заштита при работа на акцизен склад (Министерство за труд и социјална политика), со кои се потврдува постоење на потребните технички, санитарни и други стандарди за работа.
Природа и опис на поединечни производни постапки
Природа и опис на транспортни постапки и видови пакувања
Одобрение од надлежен орган за стандардизација и метрологија за мерни уреди кои се користат во акцизниот склад
Извод од регистрација при надлежниот регистарски орган
Изјава од барателот дека кон него не е отпочната постапка на стечај или ликвидација
Уверение од надлежен суд дека против барателот или одговорното лице не се води кривична постапка
Уверение од надлежен суд дека против барателот или одговорното лице не е изречена мерка за безбедност -забрана на вршење на дејност
Изјава за испорачаните количини на акцизни добра по видови во предходната календарска година
Во превод
Треба да спремиш посебна просторија, настрана од резиденцијалниот објект. Посебен струјомер и посебен водомер. Мислам дека мора да побараш да те приклучат на индустриска струја од евн.
Посебна просторија за производство и посебна прострија за чување на пивото.
Двете простостории да ти бидат по хасап стандарди, плочки на под со инокс елементи.
Опремата за производство на пиво да ти биди нерѓосувачки челик или инокс + исто така и ферменторите. (не во кофи). Ферменторите треба да бидат со прозорче + мерен инструмент за количество литри.
Санитетска и пазарна инспекција да ти дадат изим. Башка извод од лабараторија дека пијалокот е во ред за пиење. Плус сите инструменти треба да ти бидат баждарени итн инт.
Е сеа колку од ова треба да исполниш, со колку $ треба да подмачкаш тоа појма неам.
fijianski piva... napraveni so najcistata voda na svetot... vonu e lesen lager sto mi se dopadna, odlicno pivo za na plaza ili posle dolg den a utre treba rano da stanes... fiji gold e okeish, ima nekoja cudna gorka blagasta zicka ali daleku od evropskite ili avstralskite piva... sto znam, iako e dosta popularno tamu, ne mi ostavi nekoj vpecetaok... doduse na ostrovite se fura rum...
Не ми текнува кога последен пат поминав таму, можно е пред 5-6 месеци. Би требало да постои уште.
Читам Скопско лансирале нови лименки ко поддршка за фудбалериве. Зар овој дизајн со фудбалот е сè што можеа да смислат? За таков историски момент очекував повеќе.
Можеле да направат секој фудбалер во акција да го има на лименките. Верувам дека ќе им се кренеше продажбата и многумина би сакале да ги соберат сите лименки ко сувенир за овој историски момент, ама кој да им каже. Какво им е пивото, таков им е и дизајнот, просечен.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.