После неколку обиди и грешки би требало да можеш да го доведеш вкусот до некое задоволително ниво.
Мене ме интересира рокот на траење и дали има можност да се затруеш?
Треба да се пастеризира или слично?
не се пастеризира а може да трае и со години (и квалитетот да му е се подобар) иако во пракса ќе го испиеш веднаш ако правиш домашни мали количини.
да се затруеш - не би требало, може да те протера али не знам од шо би се отрул кога е направено од вода, хмељ јачмен (или пченка) и квасец??
не знам дали со обиди ќе успееш од неколку пати да го погодиш, можеби на среќа, најдобро е да го разбереш секој чекор во правење на пиво, од хигиена и дезинфекција преку вода температури време на вриење време на потопување, кога и колку пати додаваш хмељ и зошто и која сорта па кој слад...
пример кај сладот, треба да е крупно мелен, у ствари треба да е секое зрно искршено на 3 парчиња, а љушпата не треба да е ооштетена зато шо во љушпата се концентрирани елементи кои му одмагаат на пивото а и во неа ќе се концентрираат сите хемикалии од ѓубрива користени при одгледувањето.
Најубо е да најдеш слад направен од житаки ѓубрени со сточно - арско жубриво или слад прописно сомелен...