Пиво

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 208 38,4%
  • Златен даб

    Гласови: 161 29,8%
  • Amstel

    Гласови: 52 9,6%
  • Heineken

    Гласови: 58 10,7%
  • Tuborg

    Гласови: 44 8,1%
  • Beck's

    Гласови: 13 2,4%
  • Други

    Гласови: 94 17,4%

  • Вкупно гласачи
    541
Член од
12 јануари 2015
Мислења
1.329
Поени од реакции
1.338
Да, за 50-тина денари е топ. Само ладно пиј го.
Црното малце потопло пиј го за да го осетиш вкусот зошто ако е грч нема никаков вкус.
Автоматски споено мислење:


Ако е бугарското, тапа е беспари да ти го дадат.
Jас сум разочаран од странските пива што ги полнат во Бугарија, одвратни се. До пред 2-3 години држеа некаков вкус, ама лани све што пробав беше катастрофа. Бугарските оригинални, се многу подобри од странските што се полнат у Бугарија :)
 

Trent Alexander Arnold

Liverpool, UK
Член од
30 јули 2020
Мислења
409
Поени од реакции
2.673
1619571705818.png


Не знам бе зашо ме боли глава од ова пиво. Само од ова пиво ме боли глава.

Иначе ...

1619571939573.png
 

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.211
Поени од реакции
2.153
Има некој упатен во процедурата што треба да се среди за домашно пиво да се пушти во продажба? Гледам почнаа да продаваат по кафичи крафт локални пива. Претпоставувам треба да се има фирма, да се аплицира во агенција за храна итн итн., ама ова се само претпоставки. Има некој што ја знае процедурата?
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
5.067
Поени од реакции
6.190
IMG_20190618_183226.jpg

najdobroto od indonezija... bali bintang.

indonezija e poranesna holandska kolonija. ova pivo e "lokalizirana" verzija na hajneken ili u prevod hajneken za topla tropska klima.

definitivno edno od podobrite piva od azija.
 

Igorcemk

Само Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
11.066
Поени од реакции
14.170
Пробав некни Крали Марко ич не ми направи ќеиф. Ептен некој горчлив вкус ми има кога го пијам.

Сега земав едно германско од Кам, ме привлече лименката. Го има некој пробано?

7.9 алкохол има. :D

Прегледај го приврзокот 293725
Ovde imase nekolku takvi vo LIDL. Ova go nemam probano ama mislam deka se ok.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.015
Поени од реакции
194.561
Има некој упатен во процедурата што треба да се среди за домашно пиво да се пушти во продажба? Гледам почнаа да продаваат по кафичи крафт локални пива. Претпоставувам треба да се има фирма, да се аплицира во агенција за храна итн итн., ама ова се само претпоставки. Има некој што ја знае процедурата?
Фирма секако и си аплицираш во некоја од агенцииве или УЈП, не ме фаќај за збор за да ти се монтира посебно апаратче што ќе брои колку литра си произвел и државата да си наплати акциза за алкохол. Ако го немаш второво, се јадат тешки казни. :/
 

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.211
Поени од реакции
2.153
Фирма секако и си аплицираш во некоја од агенцииве или УЈП, не ме фаќај за збор за да ти се монтира посебно апаратче што ќе брои колку литра си произвел и државата да си наплати акциза за алкохол. Ако го немаш второво, се јадат тешки казни. :/
А контрола на квалитет? Тој процес баш не ми е јасен, што ме спречува јас да аплицирам со сопствено пиво, да добијам дозвола и после да преточувам во подрум крали марко во мои шишиња. Како е регулиран тој дел?
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.015
Поени од реакции
194.561
А контрола на квалитет? Тој процес баш не ми е јасен, што ме спречува јас да аплицирам со сопствено пиво, да добијам дозвола и после да преточувам во подрум крали марко во мои шишиња. Како е регулиран тој дел?
Веројатно ти доаѓа инспекција пред да почнеш :/ не ми е јасен тој дел, само знам дека акциза мора да ти се пресметува на секое произведено литро.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
4.472
Поени од реакции
7.099
Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.515
Поени од реакции
2.283
А контрола на квалитет? Тој процес баш не ми е јасен, што ме спречува јас да аплицирам со сопствено пиво, да добијам дозвола и после да преточувам во подрум крали марко во мои шишиња. Како е регулиран тој дел?
имаш напраено домашно пиво барем еднашка?
 

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.211
Поени од реакции
2.153
имаш напраено домашно пиво барем еднашка?
Да, правам редовно, пишував и претходно на темава. Искрено, немам намера никогаш да го продавам, правам по 30тина литри на 2 месеци, чисто за да експериментирам и да пиеме со другарите, ама стварно ме интересира процесот за од дома од кујна да завршам во некоја биртија.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
1.646
Поени од реакции
946
Пробав некни Крали Марко ич не ми направи ќеиф. Ептен некој горчлив вкус ми има кога го пијам.

Сега земав едно германско од Кам, ме привлече лименката. Го има некој пробано?

7.9 алкохол има. :D

Прегледај го приврзокот 293725
Крали Марко ти е како на скопското да му додадеш плус вода и половично да го изветрееш.Еднаш во Словенија по однесов да пробаат Скопско,Даб и Крали Марко,едногласно Крали Марко најмалку им се допадна,за Даб рекоа дека им е како сок што и по мој вкус е така додека Скопското најмногу им се допадна и дека е слично со нивното Лашко пиво само погазирано.
Автоматски споено мислење:

Да, за 50-тина денари е топ. Само ладно пиј го.
Црното малце потопло пиј го за да го осетиш вкусот зошто ако е грч нема никаков вкус.
Автоматски споено мислење:


Ако е бугарското, тапа е беспари да ти го дадат.
Ништо не подобро и Пилснер Уркел што се продава тука односно има разлика од тоа што се продава во Чешка и на балканот.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.305
Поени од реакции
18.792
Лашко што се продава на наш пазар е произведено во Скопска пивара.
Има матно Лашко, солиден квалитет, меѓутоа не би они да го увезат овде. Некои безвезни политики тера пивара.
Крали Марко е типична македонска приказна. Во почетокот имаа порафиниран пристап, поинтензивен екстракт, а со тоа и целиот вкус на пивото подолго траеше во уста, а и поевтино беше доста, за после свесно (според мене) да се импровизира со ретчење и поевтинување на производството. Претпоставувам дека и пазарот создава такво упропастување "не праи пиво што ќе кошта 60 денари, кој ќе ти го пие"... со таков пристап, тие што пиеме пиво од кеиф, ќе паѓаме во несвест на странски брендови уште долго време.
Автоматски споено мислење:

Да, супер. Дека е лесно, не се пие едно, 122 денари во кит-го. Ту мач некако.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.897
Поени од реакции
11.824
Има некој упатен во процедурата што треба да се среди за домашно пиво да се пушти во продажба? Гледам почнаа да продаваат по кафичи крафт локални пива. Претпоставувам треба да се има фирма, да се аплицира во агенција за храна итн итн., ама ова се само претпоставки. Има некој што ја знае процедурата?
Не ја знам постапката, ама покрај тоа со УЈП или економија (мислам дека економија е надлежна за акцизите, ама не сум 100% сигурен) претпоставувам дека треба и некаква дозвола/одобрение од Агенција за храна и ветеринарство, зошто мора да има некој начин да се провери дека тоа што ќе се пушта во промет е безбедно за конзумирање.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom