Патолошката потреба на нетуркиските источнобалкански народи по секоја цена да се идентификувaат како огурски (туркиски) Бугари

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
7.050
Поени од реакции
16.302
@121314 од кај ги наоѓаш сликиве со текстовове ? Од учебник некој по историја ?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
4.418
Поени од реакции
5.420
Член од
3 септември 2010
Мислења
4.418
Поени од реакции
5.420
Да сумираме.

Татарите од Татарстан се измешана единствена култура од Татари, Кипчаци, Бугари и други турски племиња.

1679773063039.png
1679773106803.png

Татарите се древни турски племиња кои живееле северно од Кинескиот Ѕид и во степската зона на Централна Азија.

1679773613816.png
1679773697392.png

Кипчаците се номади кои се појавиле во степите на Источна Европа во XI век и според руски хроничар, тие веројатно имале ист јазик и обичаи како и Бугарите, и најверојатно исто потекло со нив.

1679774316947.png
1679774347312.png
1679774397704.png
1679774453735.png

Бугарите дошле во степите на Источна Европа како дел од хунските племиња во III век.

1679774875578.png
1679774907710.png

Хан Кубрат
1679774931584.png

Сјунгну кои во 375 година ги поминале реките Волга и Дон и се упатиле понатаму кон запад, во Источна Европа стануваат познати како Хуни.

1679775594941.png
1679775531597.png

Хунски коњаници
1679775686004.png

Сјунгну се туркојазично племе кои живеело на северните граници на Кина, првпат спомнато во кинески извори во 318 г. п.н.е.

1679776215595.png
1679776240660.png
1679776293567.png
1679776321116.png

Сè до Х век постоеле блиски врски помеѓу Волшките Бугари и Дунавските Бугари. И двата народи ја следеле древната заедничка турска вера - тенгризмот и ја користеле рунската азбука за пишување. Но откако Дунавските Бугари прифатиле Христијанство, а Волшките Бугари Ислам, политичките и културните врски помеѓу нив биле раскинати.

1679777027766.png
1679776975783.png


 
Член од
3 септември 2010
Мислења
4.418
Поени од реакции
5.420
Y-DNA на Хуните:

1680029161005.png
1680029194585.png
1680029422608.png
1680029453398.png


Sixteen individuals (some closely related to one another) were affiliated to sub-haplogroup (sub-Hg) R1a, among which 10 (TUK-04,-09A,- 09B,-10,-12,-25,-35,-36,-40 and -48) belonged to Hg R1aZ2125 and 4 (TUK-08,-18,-23 and -37) to Hg R1a-Z95. Five individuals were afliated to sub-Hg Q1a-M120. Two individuals belonged to Hg N, one to sub-Hg J1 and one to sub-Hg G1. The last one could not be assessed with certainty.

 
Член од
3 септември 2010
Мислења
4.418
Поени од реакции
5.420
Митохондриска ДНК кај Татaрите:

1680111892228.png
 

Kajgana Shop

На врв Bottom