MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Tea party не се никаков фактор, посебно не клучен. Исто како и Берлускони и Саркози. Саркози се шлепаше поред Меркел, па делуваше демек е битен...
- Кога си во врвот, особено политичкиот, и тоа како си битен... без оглед на тоа како се однесуваш...
Има карање со усул. Маргарет Тачер убаво има кажано: Не очекувам другите да се слагаат со мене, тоа не е нивна работа. Карање - ДА, несогласување на тоа во кој правец треба да се развива државата - да, ама не истото да се префрла на лично ниво, особено не од тоа да зависи пријателство/брак/штоидае.
- Да де, али затоа после Тачер дојдоа други, што тоа не го прават со усул
Не викам дека го нема и на Запад, ама во секој случај, таму дебатите и дијалозите општо гледано се на повисоко ниво. Кина... во Кина баш и нема некоја политичка култура, тие се уште си функционираат социјалистички.
- Социјалистички? Еј немој ме разочаруваш! Камо среќа да функционираа социјалистички ...Па Кина е поголема капиталистичка земја од САД и било која друга развиена земја во светот...
Патем речено, гледам последно време некако позачестено се употребуваат тие зборови социјалистички, комунистички.. некако капиталистички ко да се избегнува, не од некој страв, него веројатно затоа што е очигледна егзистенцијата на капитализмот, но немајќи соодветна критика за истиот, и начин како да се излезе од истиот, некако е полесно да се префрла топката кон нешто што веќе однапред е неосновано и нејасно оцрнето како поцрно и од црниот ѓавол, па удри по тоа.. Чудно, баш како американциве што праат Blame it on the terrorists!
Пишав за тоа пред едно две три страници...
Еве :
„Мала дегресија, иначе вака коа ќе ми текне на некои од коментарите, не само овде на форумов, туку и меѓу луѓево воопшто, сеуште преовладува онаа неразјаснета и нелогична одбивност према поранешниот систем (без истиот да се познава) како едноумие, комунистички, тоталитарен и слични други пикантни епитети. Па овие бре денес од 1990 година навака се бетер бре! АЛо! Не ми се верува како го прелажале и уште го лажат овој народ со вакви дебилни фрази, кога истите тие што ги пласираат фразиве, се полоши и од оние што ги критикуваат.
Најжалосно е што младиве, родени од 1980 па навака, а кои се мочале и сереле в гаќи додека поранешниот систем сам од себе се распаѓал, наседнуваат на такви глупости, и тоа за што, за корка леб.. ццц пацерство.“