Партијата или животот?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Tea party не се никаков фактор, посебно не клучен. Исто како и Берлускони и Саркози. Саркози се шлепаше поред Меркел, па делуваше демек е битен...:pos:

- Кога си во врвот, особено политичкиот, и тоа како си битен... без оглед на тоа како се однесуваш...

Има карање со усул. Маргарет Тачер убаво има кажано: Не очекувам другите да се слагаат со мене, тоа не е нивна работа. Карање - ДА, несогласување на тоа во кој правец треба да се развива државата - да, ама не истото да се префрла на лично ниво, особено не од тоа да зависи пријателство/брак/штоидае.

- Да де, али затоа после Тачер дојдоа други, што тоа не го прават со усул :)

Не викам дека го нема и на Запад, ама во секој случај, таму дебатите и дијалозите општо гледано се на повисоко ниво. Кина... во Кина баш и нема некоја политичка култура, тие се уште си функционираат социјалистички.

- Социјалистички? Еј немој ме разочаруваш! Камо среќа да функционираа социјалистички ...Па Кина е поголема капиталистичка земја од САД и било која друга развиена земја во светот...

Патем речено, гледам последно време некако позачестено се употребуваат тие зборови социјалистички, комунистички.. некако капиталистички ко да се избегнува, не од некој страв, него веројатно затоа што е очигледна егзистенцијата на капитализмот, но немајќи соодветна критика за истиот, и начин како да се излезе од истиот, некако е полесно да се префрла топката кон нешто што веќе однапред е неосновано и нејасно оцрнето како поцрно и од црниот ѓавол, па удри по тоа.. Чудно, баш како американциве што праат Blame it on the terrorists!

Пишав за тоа пред едно две три страници...
Еве :
„Мала дегресија, иначе вака коа ќе ми текне на некои од коментарите, не само овде на форумов, туку и меѓу луѓево воопшто, сеуште преовладува онаа неразјаснета и нелогична одбивност према поранешниот систем (без истиот да се познава) како едноумие, комунистички, тоталитарен и слични други пикантни епитети. Па овие бре денес од 1990 година навака се бетер бре! АЛо! Не ми се верува како го прелажале и уште го лажат овој народ со вакви дебилни фрази, кога истите тие што ги пласираат фразиве, се полоши и од оние што ги критикуваат.
Најжалосно е што младиве, родени од 1980 па навака, а кои се мочале и сереле в гаќи додека поранешниот систем сам од себе се распаѓал, наседнуваат на такви глупости, и тоа за што, за корка леб.. ццц пацерство.“

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
- Кога си во врвот, особено политичкиот, и тоа како си битен... без оглед на тоа како се однесуваш...
Не мора да значи... Саркози бил битен :pos: Како да не бил битен. Нит одлучувал за нешто, нит некој го прашуваше него за нешто... Тоа е исто ко да кажеш дека некој од балканскиве политичари се битни на светската политичка сцена. Не, не се. Тоа што народот нивни ги избрал (правилно/неправилно тоа е веќе прашање на лична перцепција), не ги прави навистина битни во процесот на донесување одлуки на светско ниво.

- Да де, али затоа после Тачер дојдоа други, што тоа не го прават со усул :)
Кажав и во една друга тема. Колку е помодернизиран човекот, толку станува понецивилизиран. На жалост има опаѓање на општите вредности на секаде, посебно во овие поразвиени држави, па се забораваат на некои вредности и непишани правила кои ги имало пред 30, па и 40 години.

- Социјалистички? Еј немој ме разочаруваш! Камо среќа да функционираа социјалистички ...Па Кина е поголема капиталистичка земја од САД и било која друга развиена земја во светот..
Не ми беше намерата да го нападнам социјализмот, туку муабетот ми беше од политичка гледна точка дека така функционираат како некои порашни држави кои сите ги знаеме. Односно мислев на ова:

While universal franchise is guaranteed in principle by the Constitution, in practice theCommunist Party of China maintains full control of the entire electoral process.
Нормално дека политичката култура ќе биде ниска кога една партија има преголема моќ за да може да и се влијае.

Патем речено, гледам последно време некако позачестено се употребуваат тие зборови социјалистички, комунистички.. некако капиталистички ко да се избегнува, не од некој страв, него веројатно затоа што е очигледна егзистенцијата на капитализмот, но немајќи соодветна критика за истиот, и начин како да се излезе од истиот, некако е полесно да се префрла топката кон нешто што веќе однапред е неосновано и нејасно оцрнето како поцрно и од црниот ѓавол, па удри по тоа.. Чудно, баш како американциве што праат Blame it on the terrorists!
Нема врска, бар од моја гледна точка, јас го критикувам и капитализмот, не е дека мислам дека е најдобар систем, далеку од тоа. Критиките кон капитализмот се тука, постојат, секако дека и ќе има промени на системот, само што промените според мене ќе се случат еволутивно. Факт е и дека социјализмот во формата во која што постоеше (не збориме за теорија, зборуваме за пракса) или обидот да се воспостави потфрли заради еден фактор - човекот. Се си е подложно на критика и преиспитување и така треба и да биде.

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Еден мој близок (брат на еден од родителите) живее во село. Имаше можност да добие стан во блискиот град, кој што стан го изгради фабриката во која тој (и дедо ми) работи/работеше. Се тоа требаше да се случи на свечен ручек по тој повод, доделување на станови на вработени кои се од околните места, со мали деца, доста стаж, како и да е беше избран да добие стан. Тој го одби. Не сакал да седи на маса со директорот кој бил од друга партија! Од тој момент, мразам секаква партија и за мене сите се исти, до толку да ти го исперат мозокот, да се чувствуаш како син на Филип 2 или како Тито од друга страна, да одбиеш таква позитивна промена во живот (бесплатен стан еј, а уште живее на село и работи во истата фабрика)...Случкава е од пред 15-тина години. Сега не ни сакам да знам како е меѓу партиите.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не ми беше намерата да го нападнам социјализмот, туку муабетот ми беше од политичка гледна точка дека така функционираат како некои порашни држави кои сите ги знаеме. Односно мислев на ова:

Нормално дека политичката култура ќе биде ниска кога една партија има преголема моќ за да може да и се влијае.

Нема врска, бар од моја гледна точка, јас го критикувам и капитализмот, не е дека мислам дека е најдобар систем, далеку од тоа. Критиките кон капитализмот се тука, постојат, секако дека и ќе има промени на системот, само што промените според мене ќе се случат еволутивно. Факт е и дека социјализмот во формата во која што постоеше (не збориме за теорија, зборуваме за пракса) или обидот да се воспостави потфрли заради еден фактор - човекот. Се си е подложно на критика и преиспитување и така треба и да биде.
Не.. Види.. Ти слободно критикувај го и нападни го социјализмот, но основано, тоа ми беше поентата...
А доказ за тоа е токму цитатот што го додаде:
„While universal franchise is guaranteed in principle by the Constitution, in practice the Communist Party of China maintains full control of the entire electoral process.“

Или не ме разбра во она што го кажав за социјализмот т.е. комунизмот, или не се искажав до крај, за сметка на тоа што сметав дека ќе бидам разбран, па доволно е и тоа што го пишав....
Со други зборови, кога треба да се критикува, терба да се критикува, во конкретниов случај, Комунистичката партија на Кина, а не комунизмот. КПК постоела и постои, а комунизмот и социјализмот никогаш не постоеле.(но добро тоа е више друга тема,, забегавме) :)

Иначе, од аспект на темава, Партија/Живот, во поглед на изборниот процес, лично не гледам никаква разлика измеѓу Универзалната франшиза (особено кај нас) во гаранцијата на принципот на избори и гласање утврден со Устав. За пример, земи прочитај го изборниот систем кај нас, особено примената на Донтовиот модел (што кај нас функционира), модел исто така прифатен ширум светот, па да видиш каква контрола имаш тука, и како легално се дрпаат гласови. Така да, ако КПК има целосна контрола на целиот избирачки процес, не знам во што се разликуваат западните демократии?! Во Уставна гаранција? Па и Кина има уставна гаранција, пропишана преку статутот на КПК. Разликата е што овде имаш една партија, а онде 3,4 5 6 итн...

M

MrzaRules

Гостин
А успат да си прашам, нели беше забранета политика на форумот? o_O

B

Black Guard

Гостин
Едно е сигурно-животот овде веќе не е бесценет,а дали е партијата прва,парите,бизнис,ауто веќе е ирелевантно.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А успат да си прашам, нели беше забранета политика на форумот? o_O
Дневна политика да, но како што гледаш овде го третираме прашањето од теоретски аспект.;)

Не.. Види.. Ти слободно критикувај го и нападни го социјализмот, но основано, тоа ми беше поентата...
А доказ за тоа е токму цитатот што го додаде:
„While universal franchise is guaranteed in principle by the Constitution, in practice the Communist Party of China maintains full control of the entire electoral process.“

Или не ме разбра во она што го кажав за социјализмот т.е. комунизмот, или не се искажав до крај, за сметка на тоа што сметав дека ќе бидам разбран, па доволно е и тоа што го пишав....
Со други зборови, кога треба да се критикува, терба да се критикува, во конкретниов случај, Комунистичката партија на Кина, а не комунизмот. КПК постоела и постои, а комунизмот и социјализмот никогаш не постоеле.(но добро тоа е више друга тема,, забегавме) :)

.
Затоа после се поправив и реков социјализмот во формата во која постоеше т.е во која се обидоа да го воспостават државите. (y)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
И бизнис и љубов тераат само со сопартијци

Во духот на оваа констатација, јас од денес ќе правам муабет само со политички неопределени Кајганџии кои знаат да размислуваат надвор од поличтичката рамка и не ги интересира дали е на власт Б.Ц. или Грујо. Вас другиве кој ве шиша:D:P

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Не ми е непознато. Нема да биде фер да ги извадам избирачките списоци што се правеа ланската година, кој за кого ќе гласа и сл исл.. но тоа е тоа... мизерија..

Ова е нашиот испран менталитет... овчешки....

Sheep - Pink Floyd

Harmlessly passing your time in the grassland away;
Only dimly aware of a certain unease in the air.
You'd better watch out!
There may be dogs about
I looked over Jordan, and I've seen
Things are not what they seem.

That's what you get for pretending the danger's not real.
Meek and obedient you follow the leader
Down well trodden corridors into the valley of steel.
What a surprise!
A look of terminal shock in your eyes.
Now things are really what they seem.
No, this is not a bad dream.

The Lord is my shepherd, I shall not want
He makes me down to die
Through pastures green He leadeth me the silent waters by.
With bright knives He releaseth my soul.
He maketh me to hang on hooks in high places.
He converteth me to lamb cutlets,
For lo, He hath great power, and great hunger.
When cometh the day we lowly ones,
Through quiet reflection, and great dedication
Master the art of Karate,
Lo, we shall rise up,
And then we'll make the bugger's eyes water.

Bleating and babbling we fell on his neck with a scream.
Wave upon wave of demented avengers
March cheerfully out of obscurity into the dream.

Have you heard the news?
The dogs are dead!
You better stay home
And do as you're told.
Get out of the road if you want to grow old.
Ко веќе одиме со Анималс, или Џорџ Орвел, ако напрајме класификација кај нас 90% спаѓат во овци, 9% во песој и 1% свињи. А тие шо не припашат нигде ... или немат појќе МК државјанство или наскоро ќе немат.

Член од
13 февруари 2006
Мислења
13
Поени од реакции
18
Дали е толку лошо и ако е тaka ....тешко дека за брзо време ова ќе се промени.

ПартиЈата станува критериум за живот (целиот текст http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=0EC739DEA8C54242BDFFB2970B5C95B5)

,,
Напред македончиња, сите во функција на партиите !

Просто е неверојатно што прават со нас !???

Оваа состојба, на начин како е инсталирана, ке трае уште најмалку триесетина години .

Еден мој пријател вели : Нашите политичари не ги заслужуваат нашите деца, ја моите ги пратив во странство, а вие што ке правите со своите кога ке дојде време да ги заебаваат политичарите ???

...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
За љубов колку е значи глупо да гледаш на партија, демек еднаш ако си за една па цел живот :tapp: Епа тоа е ко ќе нема политичка култура кај нас ама и политичарите како секојдневни актери имаат голем удел во тоа. Ама ја таквиите луѓе не ги жалам, сами се криви ако дозволуваат партијата да им биде пресудна за све во животот.

Иначе на шала ќе речев дека моментално најдобро е брачните партнери да се поделени во ВМРО-ДПМНЕ/СДСМ и по можност политички активни, кој и да дојт на власт ќе имаат корист :)

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Не смееме да го дозволиме ова како општество, последиците ќе бидат катастрофални.
Ваквото племенско групирање го уништува индивидуализмот и креативноста.
Никогаш нема да одиме напред ако припадноста во партија е критериум за прогрес во животот.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Сум дискутирал со луѓе кои врска немаат кој е премиер, претседател, крал... во нивната матична земја.
Дискутираат единствено за системот, како темел на државата.
И во суштина, единствената "голема" разлика помеѓу тамошните политички партии е социјалната програма и меѓународната политика.
Кај нас овде ривалството помеѓу партиите остава црно-бел впечаток.
Едните тргнале на југ, други на север, и никогаш не можат да се пронајдат меѓусебе. Немаат ништо заедничко.. што е страшно.
Толку многу постои контраст, што народот го изгубил опшественото единство.
Нема македонци... само вмр/сдсм -овци.. и нормално рамковниот...

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.380
Поени од реакции
4.934
ПРОДАВАМ ГЛАСОВИ ЗА НА ИЗБОРИ. СЕ ПРИМААТ ПАРИ, А МОЖЕ И ПИЧКА.

Kajgana Shop

На врв Bottom